Web Summit 2014: Οι εντυπώσεις των Ελλήνων

Web Summit 2014: Οι εντυπώσεις των Ελλήνων

Πώς αξιολογούν οι ελληνικές startups την παρουσία τους στο Φεστιβάλ και τι ήταν αυτό που τους έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση;

Του Ντάνου Τσάκαλου*

Το Web Summit αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να συμβουλευτείς και να ακούσεις επιτυχημένους επιχειρηματίες. Να εμπνευστείς. Να γνωρίσεις τους κατάλληλους ανθρώπους. Να παρουσιάσεις το project σου σε υποψήφιους επενδυτές. Να αντιληφθείς τι αρέσει και πού απαιτείται περαιτέρω βελτίωση. Να αξιολογήσεις τον ανταγωνισμό. Ο οποίος, όπως είναι λογικό, ήταν πολύ έντονος, μιας και εφέτος έδωσαν το «παρών» συνολικά 2.160 startups. Και κάθε ένα από αυτά συμμετείχε ως εκθέτης μόνο για 1 μέρα.

Επί 8 ώρες όρθιοι, δίπλα σε άλλα παρεμφερή startups από όλο τον κόσμο, σε ένα διαρκή «αγώνα» για το ποιος θα ξεχωρίσει, ποιος θα κεντρίσει το ενδιαφέρον του κόσμου και των VCs, με την αδρεναλίνη να ρέει άφθονη και τα pitching και networking να συνεχίζονται και μετά τις 5 το απόγευμα, στις δεκάδες pubs, στο πλαίσιο του Night Summit. Διότι ξέρεις ότι θα είσαι εκεί για μόλις 3 μέρες. Και αυτή είναι η ευκαιρία σου να πάρεις όσο το δυνατόν περισσότερα και να «γοητεύσεις» τους επενδυτές –τα 25 startups που ξεχώρισαν στο περυσινό Web Summit, άντλησαν μέσα σε λιγότερο από 1 χρόνο πάνω από 400 εκατ. ευρώ.

Τι κρατάνε, λοιπόν, οι ελληνικές startups από τη συμμετοχή τους σε αυτήν την παγκόσμια γιορτή για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία που έστησαν ο Paddy Cosgrave και η ομάδα του; Ιδού τι μας απάντησαν:

Σοφία Αναδιώτου, Head of Sales, Moosend:
Στο Web Summit η ομάδα του Moosend συμμετείχε για να διερευνήσει στρατηγικές συνέργειες. Αναζητήσαμε επαφές με εταιρείες που παρέχουν παραπληρωματικές υπηρεσίες με τις δικές μας, ώστε να ολοκληρώσουμε και να βελτιώσουμε το προϊόν και την πλατφόρμα μας σε επίπεδο υπηρεσιών. Επιπλέον, είχαμε την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε και με πολλά διεθνή agencies, τα οποία είναι το βασικό μας κοινό και που κατά κύριο λόγο χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες μας. Ήταν από τις πιο εποικοδομητικές εκθέσεις που έχουμε συμμετάσχει διεθνώς τα τελευταία 3 χρόνια. Το Web Summit, με το εκτόπισμα και την ποιότητα του κοινού του, αποτελεί σταθμό για κάθε εταιρεία που βασίζεται στην εξωστρέφεια και επιζητά να δραστηριοποιηθεί στο εξωτερικό.

Γιάννης Βεργινάδης, CEO, Peekintoo:
Αυτό που ξεχωρίσαμε ήταν η στιγμή που ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας χτύπησε το καμπανάκι του Nasdaq, ενώ βρισκόταν στην κεντρική σκηνή του συνεδρίου. Τέτοιες κινήσεις αναδεικνύουν με εντυπωσιακό τρόπο το πόσο θέλει η Ιρλανδία να προσελκύσει εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

Επιπλέον, είχαμε τη χαρά να λάβουμε πρόσκληση για να εκθέσουμε τη δουλειά μας μέσω ενός stand, αλλά και να συμμετάσχουμε στο People’s Stage. Το Peekintoo ως «ανώνυμο» κοινωνικό δίκτυο για κινητά, παρουσιάστηκε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο για όλες τις startups που υλοποιούν κοινωνικά δίκτυα. Θεωρώ ότι καταφέραμε επιτυχημένα να αναδείξουμε το προϊόν μας, να ξεχωρίσουμε και να έρθουμε σε επαφή με πάρα πολύ κόσμο.

Γιάννης Δεληγιάννης, Γενικός Διευθυντής, TradeNOW:
Συμμετείχαμε ως Alpha Official Startup στο Web Summit στο Δουβλίνο με ένα και μοναδικό σκοπό: να δικτυωθούμε με άλλες startup, επενδυτές και ΜΜΕ.

Βιώσαμε ένα συνέδριο 3 ημερών που έτρεχε με ταχύτητα φωτός, άρτια οργανωμένο και με ομιλητές από την κορυφή των τεχνολογικών εξελίξεων στον κόσμο!
Αυτά που μας έκαναν τη μεγαλύτερη εντύπωση ήταν ο ενθουσιασμός των 2.000 startups που συμμετείχαν, η μεγάλη προσέλευση επισκεπτών και η πλούσια θεματολογία στα επιμέρους κέντρα παρουσιάσεων.

Ήταν το καλύτερο συνέδριο που έχουμε συμμετάσχει ως tradeNOW. Το συνιστούμε σε όσους ασχολούνται με την τεχνολογία και το Διαδίκτυο.

Νικόλας Δουζίνας, CEO, fitaborate:
Το «μυστικό» του φετινού Web Summit ήταν η επιλογή και παρακολούθηση των σωστών events, κυρίως λόγω του μεγέθους του. Μιλώντας για το fitaborate, πολύ σημαντικά ήταν κάποια private workshops αλλά και ομιλίες του Sports Summit, οι οποίες άγγιζαν θέματα της τεχνολογίας σε συνδυασμό με το fitness. Τίποτα φυσικά δεν συγκρίνεται με την ημέρα που εκθέταμε, με την ομάδα μας να είναι σε πλήρη εγρήγορση και τις εκατοντάδες κόσμου που γνωρίσαμε. Ήταν μια μοναδική εμπειρία, που σίγουρα αξίζει τον κόπο!

Λέλα Δρίτσα, Συνιδρυτής, Nannuka:
Αυτό που μας έμεινε έντονα από τη συμμετοχή μας στο web Summit ήταν η δήλωση της Eva Longoria ότι μόνο το 15% της παγκόσμιας startup κοινότητας είναι γυναίκες. Μας σόκαρε το μικρό ποσοστό, αλλά συγχρόνως μας έκανε να νοιώσουμε πολύ περήφανες που αποτελούμε μέρος αυτής της δυνατής μειονότητας. Η εμπειρία μας ως εκθέτες ήταν μοναδική: Τρελός ενθουσιασμός, πολύ κούραση, σημαντικές γνωριμίες, μοναδική εμπειρία!

Greg Ger, Ιδρυτής, Olyssa:
Όλο το Web Summit ήταν κάτι το ξεχωριστό. Υπήρχαν τόσα πολλά ποιοτικά πράγματα που «έτρεχαν» παράλληλα, δεν ήθελες να χάσεις κάτι. Τη μια στιγμή άκουγες pitches, την άλλη ομιλίες από διάφορες μεγάλες πλατφόρμες, ενώ μετά αντάλλαζες απόψεις με άλλα παιδιά που αντιμετωπίζουν ίδια θέματα με σένα. Σε όλα αυτά προσθέστε την πολυπολιτισμικότητα και τα διάφορα workshops και αυτό ήταν το Web Summit. Για εμάς η εμπειρία ήταν φοβερή, ήταν σαν να κάναμε το πρώτο βήμα για να ρίξουμε μια βουτιά στα βαθιά. Και το απολαύσαμε.

Δημήτρης Κοντογιάννης, Συνιδρυτής, Roomcase:
Το Web Summit είναι μια γιορτή! Γιορτάζουν άνθρωποι από όλο τον κόσμο που έχουν δημιουργήσει κάτι νέο, που προσφέρουν μια φρέσκια ιδέα. Θετική ενέργεια παντού, πολλοί επισκέπτες, πολλοί συμμετέχοντες και ανάμεσά τους οι εταιρείες που θα πρωτοστατήσουν τα επόμενα χρόνια. Αποκλείεται να πας και να μην βρεις ανθρώπους με τους οποίους να μην θέλεις να συνεργαστείς. Για να μην σπαταλήσεις, όμως, τον χρόνο σου, πρέπει να δουλέψεις πολύ τόσο πριν όσο και μετά το event, ώστε να αξιοποιήσεις το πλεονέκτημα της παρουσίας σου εκεί. Και επειδή οι εορτάζοντες παίρνουν δώρα, ποιος ξέρει; Μπορεί και εσύ να φύγεις από εκεί με κάποιο μεγάλο δώρο.

Αποστόλης Λιανός. Συνιδρυτής, tizU:
Για εμάς ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχαμε στο Web Summit και αν υπήρξε κάτι που ξεχωρίσαμε ήταν ότι επρόκειτο πράγματι για ένα «Μεγάλο» event. Τεράστιος χώρος, κορυφαίες εταιρίες, πλούσιο πρόγραμμα, καταπληκτικές ομιλίες και workshops, όπως φυσικά και ατελείωτο networking. Όλα αυτά συνέθεσαν το ιδανικό «κράμα» για έναν entrepreneur ώστε να κάνει αυτό που πρέπει: «to think BIG». Εμείς είχαμε την ευκαιρία να τεστάρουμε τη νέα έκδοση της εφαρμογής, που θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες, με κοινό από την Αμερική και την Ευρώπη καθώς και να κάνουμε σημαντικές επαφές με media αλλά και νέους επενδυτές. Ο γενικός απολογισμός ήταν πολύ θετικός.

Σπύρος Μισοκοίλης, Συνιδρυτής, Ask & Give
Όσο ήμασταν εκεί: Διεθνής προβολή, ανταλλαγή ιδεών και απόψεων, ενδιαφέρουσες επαφές, team bonding, πολλή μπύρα και κρύο!

Όταν φύγαμε: Σιγουριά για τη μοναδικότητα του app μας, international strategic partnerships και πολύ δουλειά.

Γιάννης Νούσης, Συνιδρυτής, Travelmyth:
Μεγαλύτερη εντύπωση μας έκανε ότι ολόκληρη η πόλη είναι συντονισμένη στους ρυθμούς του Web Summit. Δεν το υποστηρίζουν μόνο οι επαγγελματίες του Δουβλίνου που έχουν άμεσο όφελος, αλλά και οι απλοί κάτοικοι, οι οποίοι παρά το γεγονός ότι δυσκολεύεται η καθημερινότητά τους καταλαβαίνουν πόσο σημαντικό είναι για την πόλη τους το συνέδριο αυτό. Την εμπειρία μας την αξιολογούμε ιδιαίτερα θετική, καθώς κάναμε κάποιες σημαντικές επαφές και επιπλέον λάβαμε πολλά χρήσιμα σχόλια για το Travelmyth.

Γιώργος Ντέμος, CEO, Datapack:
Είναι ένα πολύ μεγάλο event για startups, το μεγαλύτερο που έχω παρακολουθήσει. Σίγουρα μου έκανε εντύπωση το Night Summit. όλος ο κόσμος από τα startups έξω, να γίνεται μία παρέα. Όσο για το Web Summit γενικότερα, αξίζει να το επισκεφτείς γιατί έχει πολύ δυνατές ομιλίες. Από την άλλη, πάντως, η διοργάνωση δεν ήταν τόσο ώριμη όσο θα περίμενα: οι εθελοντές και οι εργαζόμενοι δεν ήταν επαρκώς ενημερωμένοι, οι χώροι ήταν πάρα πολλοί και το όλο σκηνικό χαώδες.

Κωνσταντίνος Ντουκάκης, CEO, Perfecta:
Στο Web Summit μπορείς να γνωρίσεις με την ίδια ευκολία από εθελοντές μέχρι τον Kaspersky. Ίσως αυτό να αποτελεί και το βασικό λόγο επιτυχίας της διοργάνωσης.
Ως εκθέτες μας δόθηκε η δυνατότητα να δικτυωθούμε με startups, επενδυτές και incubators από όλο τον κόσμο και, παράλληλα, να λάβουμε ουσιαστικό feedback από το κοινό στο οποίο στοχεύουμε. Συνεπώς, συμπερασματικά, θα έλεγα ότι το Web Summit είναι ένα από εκείνα τα events που βοηθούν μια startup να θέσει υψηλότερους στόχους και να επιταχύνει την ανάπτυξη της.

Αλέξανδρος Παπασπυρίδης, Ιδρυτής, reEmbed:
Το Web Summit είναι ένα τεράστιο event, όπου επικρατεί χάος λόγω των περισσότερων από 20.000 επισκεπτών. Μέσα στο χάος αυτό, μπορεί να συναντήσεις τους «σταρ» του κόσμου των startups, επενδυτές ή και πρωτάρηδες οι οποίοι ενδιαφέρονται για την τεχνολογία. Το τελικό όφελος κάθε εταιρείας είναι, εν τέλει, θέμα προετοιμασίας, κυνηγητού και τύχης.

Στέφανος Πέτρου, CEO, WorkNet24:
Το Web Summit ήταν το Φεστιβάλ που δεν περίμενα να δω. Φοβερή οργάνωση και δυνατά ονόματα από το Silicon Valley. Παρουσίασα το WorkNet24 την πρώτη μέρα και είδα να περνούν από το stand μου πολλά, μα πάρα πολλά, άτομα. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι μου έδωσαν πολύ εύκολα τη δυνατότητα να μιλήσω για το project μου στην Google Ventures, το Facebook και τη Microsoft, αλλά και να με δουν εταιρείες όπως η DELL. Αυτό για μένα φάνταζε μακρινό όνειρο. Στη Web Summit μου δόθηκε η ευκαιρία να το πραγματοποιήσω.

Οδυσσέας Σπύρογλου, Γενικός Διευθυντής, Questment:
Νομίζω ότι αυτό που μου έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση ήταν ο όγκος της εκδήλωσης. Πέντε διαφορετικές σκηνές με ομιλητές από τις πιο σημαντικές εταιρείες πληροφορικής παγκοσμίως, χιλιάδες συμμετοχές τόσο σε επίπεδο εκθετών όσο και επισκεπτών. Τα νούμερα είναι πολύ πέραν των συνηθισμένων. Έχω βρεθεί και σε άλλες παρόμοιες εκθέσεις και στην Ευρώπη και στην Αμερική, αλλά το Web Summit έχει γίνει τόσο μεγάλο που σε τρομάζει. Η εμπειρία μας ως εκθέτες ήταν γενικά θετική, αλλά, και πάλι, το τεράστιο μέγεθος της έκθεσης, οι χιλιάδες συμμετοχές και το γεγονός ότι οι εκθέτες εναλλάσσονται κάθε μέρα, είναι στοιχεία που ίσως λειτουργούν αρνητικά.

Σάκης Τριανταφυλλάκης, CEO, Panelsensor:
Για την ομάδα του Panelsensor ήταν μια μοναδική εμπειρία, μιας και για πρώτη φορά συμμετείχαμε σε μία τόσο μεγάλη έκθεση στο εξωτερικό. Το να γνωρίζεις και να μιλάς με κόσμο από διάφορες γωνιές του κόσμου είναι σημαντικό. Ωραίες ιδέες, καινοτόμα προϊόντα, χαρισματικοί άνθρωποι και επενδυτές ….τι άλλο να ζητήσει μια startup; Και κάτι ακόμα: η Guinness έρεε άφθονη κατά τη διάρκεια του Night Summit και το networking στα pub crawls ήταν εύκολο.

Βασίλης Τσίτουρας, Συνιδρυτής, Smartup:
Ο μεγάλος αριθμός και η ποικιλία των startups ήταν κατά την γνώμη μου το πιο εντυπωσιακό στοιχείο του Web Summit. Επίσης, η οργάνωση και το γενικότερο κλίμα που επικρατούσε στην έκθεση, σε κέρδιζε από την πρώτη στιγμή. Η εμπειρία της Smartup ως εκθέτης ήταν απόλυτα θετική. Μπορέσαμε να κάνουμε πολλές επαφές, κυρίως για συνεργασίες, τόσο στην προώθηση των εφαρμογών μας σε άλλες αγορές, όσο και σε στρατηγικές συνεργασίες με εταιρείες, για την βελτίωση των υπηρεσιών μας. Ακόμα και κάποιες επαφές με πιθανούς επενδυτές. Μόνο το κομμάτι ‘Web Summit και επενδυτές’ ήταν αυτό που μας απογοήτευσε λίγο. Διότι, μπορεί να υπήρχαν αρκετοί επενδυτές, όμως ήταν αδύνατο να επικοινωνήσεις μαζί τους, πριν την έκθεση καθώς και κατά τη διάρκεια της.

Evan Varsamis Ιδρυτής, The Gadget Flow:
Για 3 μέρες και 4 νύχτες το Δουβλίνο έγινε το κέντρο της τεχνολογικής καινοτομίας. Ήταν απίστευτη εμπειρία να βρίσκεσαι ανάμεσα σε χιλιάδες startups, εκπροσώπους των ΜΜΕ και επενδυτές. Όποιον και αν έβλεπες στο δρόμο, στα εστιατόρια και στις pub, ήταν από το Web Summit. Γνωρίσαμε εκατοντάδες άτομα, ανταλλάξαμε ατελείωτες ιδέες ανάμεσα σε μια μαγική ατμόσφαιρα. Μέσω του booth προσελκύσαμε πολλούς πελάτες, μοιράσαμε πάνω από 2.000 φυλλάδια και μας δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσουμε το προϊόν μας σε 100% στοχευμένο κοινό. Τέλος, οι ομιλίες, κυρίως στο center stage, μας ενέπνευσαν και μας εκπαίδευσαν όλους. Είμαστε ήδη στη λίστα αναμονής για τα εισιτήρια του 2015.

—————————————————–

Αν σας άρεσαν όσα διαβάσατε και θα θέλατε να ζήσετε την εμπειρία του Web Summit, μπορείτε να κάνετε αίτηση στο http://websummit.net/ για να αγοράσετε 2 εισιτήρια στην τιμή του ενός.

Όσο για τις ελληνικές startups, το ταξίδι στο όνειρο συνεχίζεται. Μπορεί να μην κατάφερε κάποια από αυτές να διακριθεί στο διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε από την Coca-Cola, όμως αυτό ελάχιστη σημασία έχει – για την ιστορία, επελέγησαν η πορτογαλική Codacy και η βρετανική BaseStone, οι οποίες έλαβαν από 10.000€ και την ευκαιρία να εκπαιδευτούν στα κεντρικά της Coca-Cola, στην Ατλάντα.

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι Έλληνες του Web Summit μέτρησαν τις δυνάμεις τους απέναντι στους καλύτερους, γέμισαν με εμπειρίες, επιβεβαίωσαν τι χρειάζεται για να φτάσεις στην κορυφή και συνεχίζουν θέτοντας πια τον πήχη ακόμα πιο ψηλά. Και ποιος ξέρει; Ίσως σε βάθος χρόνου βγουν νικητές. Άλλωστε, η επιχειρηματικότητα δεν είναι κατοστάρι, αλλά μαραθώνιος και σε αυτό το αγώνισμα η παράδοση είναι με το μέρος μας.

*Ο Ντάνος Τσάκαλος εργάζεται ως Marketing Manager στο TDG, έναν από τους κορυφαίους Digital Marketing Ομίλους στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη.