Web Summit 2017: Πού θα πέσουν τα περισσότερα χρήματα το 2018

Web Summit 2017: Πού θα πέσουν τα περισσότερα χρήματα το 2018

Το Fortune στο μεγαλύτερο συνέδριο τεχνολογίας στον κόσμο. Ποιοι θα συγκεντρώσουν τα περισσότερα χρήματα, τι συμβαίνει με τα venture capitals;   

Αποστολή Λισαβόνα

Ο κόσμος του χρήματος και των επενδυτικών κεφαλαίων περνάει σε μεγάλο βαθμό μέσα από τα Venture Capitals (VC) παγκοσμίως. Στη Λισαβόνα, στο πλαίσιο του Web Summit, του μεγαλύτερου συνεδρίου τεχνολογίας στον κόσμο, εκπρόσωποι σημαντικών επενδυτικών κεφαλαίων έδωσαν ραντεβού στην κεντρική σκηνή του event.

Το θέμα που απασχολεί τους περισσότερους, καθώς ολοκληρώνεται το 2017, είναι ποιοι είναι εκείνοι οι τομείς που θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν τα περισσότερα κεφάλαια τη νέα χρονιά. Πριν περάσουμε στις προβλέψεις αυτές, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι κατά τη διάρκεια του 2017 η τάση που καταγράφτηκε είναι ότι οι VC επενδύσεις είναι μικρότερες σε αριθμό αλλά μεγαλύτερες σε αξία. Σύμφωνα με τα δεδομένα του NVCA Venture Monitor για την επενδυτική αγορά των ΗΠΑ, ο αριθμός των συμφωνιών που έκλεισαν τους πρώτους εννέα μήνες του 2017 είναι μικρότερος από τον αριθμό των συμφωνιών το αντίστοιχο διάστημα του 2011.


Έτσι οι εταιρείες που στάθηκαν τυχερές στο να απορροφήσουν χρήματα από επενδυτικά κεφάλαια, το πραγματοποίησαν στο μέγιστο βαθμό, βλέποντας τη κεφαλαιοποίησή τους να είναι πολύ μεγαλύτερη, σε σύντομο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με ότι συνέβαινε με άλλες εταιρείες στο παρελθόν.

Παγκοσμίως, σύμφωνα με τα στοιχεία του CB Insights, οι συμφωνίες μεταξύ επενδυτών και εταιρειών σημείωσαν αύξηση το τρίτο τρίμηνο του 2017 κατά 3%, ενώ περίπου 42 δισ. δολάρια επενδύθηκαν σε περίπου 2.645 εταιρείες από venture capitals. Το ποσό αυτό είναι ελαφρά μειωμένο σε σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο αλλά παραμένει κατά 47% υψηλότερο σε σχέση με την αρχή της χρονιάς (Q1’17).


Πού θα πέσουν τα επενδυτικά «φώτα» το 2018

Στη σκηνή του Web Summit τις εκτιμήσεις τους μοιράστηκαν οι εκπρόσωποι δύο μεγάλων venture capitals. Ο Jim Breyer, ένας από τους πρώτους επενδυτές στο Facebook και ιδρυτής του Breyer Capital και η Dana Settle, συν – ιδρύτρια και μέτοχος στο fund Greycroft, το οποίο διαχειρίζεται περισσότερα από ένα δισ. δολάρια για επενδύσεις.

Και οι δύο συμφώνησαν ότι είναι μια καλή περίοδος για τα VCs, καθώς υπάρχουν αρκετά χρήματα προς επένδυση παγκοσμίως, ενώ προέβλεψαν πως νέες ιδιωτικές εταιρείες θα ακολουθήσουν τον δρόμο της δημόσιας εγγραφής (IPO) στο χρηματιστήριο, σημειώνοντας το Spotify ως ένα τέτοιο παράδειγμα. Το Spotify είναι η κορυφαία ευρωπαϊκή εταιρεία μετρώντας πάνω από 100 εκατ. χρήστες και 60 αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται.

Αναφερόμενοι μάλιστα στην περίπτωση της Snap, η οποία μέχρι στιγμής αντιμετωπίζει έντονα σκαμπανεβάσματα μετά την είσοδό της στο Χρηματιστήριο, τόνισαν ότι οι εταιρείες πρέπει να είναι απόλυτα έτοιμες πριν προχωρήσουν στο επόμενο βήμα.

Όσον αφορά στον τεχνολογικό κλάδο που θα κεντρίσει τα επενδυτικά βλέμματα το 2018; Artificial Intelligence, Artificial Intelligence, Artificial Intelligence, όπως είπε χαρακτηριστικά 3 φορές ο Jim Breyer. H τεχνητή νοημοσύνη και οι εφαρμογές της από τον τομέα της υγείας, του λιανεμπορίου, της αυτοκίνησης, μέχρι αυτόν του sports marketing είναι κυριολεκτικά ο «βασιλιάς» του Web Summit για το 2017. Όπως προέβλεψε ο επενδυτής αυτή θα είναι η δεκαετία της, καθώς μπορεί να προσφέρει πολλά «κουμπώνοντας» σε πρακτικές εφαρμογές και να δώσει λύσεις σε πολύ σημαντικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα στην υγεία η αντιμετώπιση του καρκίνου.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις το ποσό που θα επενδυθεί σε AI startups μέχρι το 2025 αναμένεται να φτάσει τα 37 δισ. δολάρια (!) από 640 εκατ. δολάρια που είναι σήμερα. Η αναγνώριση εικόνων και προσώπων, τα θέματα ασφαλείας που αφορούν το εμπόριο μέσα από αλγορίθμους και η διαχείριση των δεδομένων υγείας των ασθενών παρουσιάζουν τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης για εταιρείες, από τον χώρο των επιχειρήσεων και του εμπορίου μέχρι αυτόν της ρομποτικής, των μίντια και της διαφήμισης.

Η Dana Settle εστίασε στο κομμάτι της συλλογής, ανάλυσης και επεξεργασίας δεδομένων, αναφέροντας ότι οι εταιρείες που αναπτύσσουν τέτοιες πρακτικές εφαρμογές έχουν την προτίμηση του δικού της επενδυτικού σχήματος.

Όσον αφορά στη τεχνολογία πίσω από τα κρυπτονομίσματα (Bitcoin, Etherum), τo ΒlockChain, είναι κυριολεκτικά ασταμάτητη όπως ανέφερε ο Jim Breyer.

Κίνα, η αγορά με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον

Ο γνωστός επενδυτής ανέφερε ότι η Κίνα είναι αυτή τη στιγμή μια σημαντική αγορά με τεράστιες δυνατότητες για επενδυτές που έχουν τη βάση τους σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Ανέφερε ως παράδειγμα την Apple, η οποία βρίσκεται παγκοσμίως στο στόχαστρο της κριτικής για τα Paradise Papers, σε αυτή την περίπτωση ως θετικό παράδειγμα για το πώς οι μεγάλοι εταιρικοί κολοσσοί μπορούν να λειτουργήσουν στην κινεζική αγορά. Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε τον Οκτώβριο ότι θα δημιουργήσει ένα κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στην περιοχή Σεντζέν στη Κίνα, μια απ’ τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες πόλεις στον κόσμο και ένα από τα πιο πολυσύχναστα λιμάνια παγκοσμίως. Το κέντρο στο Σεντζέν, μαζί με το κέντρο του Πεκίνο, αποσκοπεί επίσης στην ενίσχυση των σχέσεων με τους τοπικούς εταίρους και τα πανεπιστήμια καθώς η εταιρεία θέλει να ενισχύσει την ανάπτυξη των ταλέντων της χώρας.

Στο κομμάτι της ανάπτυξης και της εξεύρεσης των μεγάλων επόμενων entrepreneurs, ο επικεφαλής του Breyer Capital δήλωσε ότι σκοπεύει να επισκεφθεί τα δέκα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου που παράγουν τεχνογνωσία και επενδύουν σε έρευνα και ανάπτυξη.

Διαβάστε επίσης: Φέρτε ένα Web Summit και στην Αθήνα

Tips από το Web Summit

Σε άλλα νέα:

– Η Σέριλ Σάντμπεργκ θα είναι ο επόμενος «Μπιλ Γκέιτς» προέβλεψε ο Jim Breyer

– Γυναίκες και τεχνολογία πάνε μαζί. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι διοργανωτές, το 42% των επισκεπτών στο φετινό συνέδριο είναι γυναίκες, ενώ στο 35,4% έχει ανέβει το ποσοστό των γυναικών που συμμετείχαν ως ομιλήτριες σε πάνελ (20% μάλιστα σε πάνελ ειδικά για τεχνολογία).

– Σε λίγα χρόνια αυτοκίνητο θα έχουν μόνο όσοι θέλουν να οδηγούν από χόμπι. Η Waymo, εταιρεία της Google ανακοίνωσε στο Web Summit ότι άρχισε να δοκιμάζει αυτόνομα οχήματα χωρίς κανέναν στο τιμόνι σε δημόσιους δρόμους. Ήδη δοκιμές γίνονται σε Φόινιξ και Αριζόνα. Ήδη τα οχήματα της Waymo έχουν διανύσει πάνω από 3,5 εκατ. μίλια σε 20 πόλεις των ΗΠΑ από το 2009.

UBERELEVATE: Tα ιπτάμενα αυτοκίνητα της Uber θα έχουν φτάσει στο Λος Άτζελες μέχρι το 2020. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Jeff Holden, ανακοίνωσε στο Web Summit ότι η Uber προσθέτει μια τρίτη πόλη στη λίστα με τις περιοχές που θέλει να δοκιμάσει τα ταξί αέρος. Για αυτό το λόγο θα υπάρξει συνεργασία με τη Nasa, που προβλέπει την ανάπτυξη λογισμικού για τη διαχείριση διαδρομών των ιπτάμενων ταξί, όπως είπε ο διευθυντής προϊόντων της Uber. «Είναι ένας εμπνευσμένος τρόπος ταξιδιού. Πατάς ένα κουμπί, πετάς πάνω από την πόλη και προσγειώνεσαι».

Δείτε το βίντεο: