WeWork: Τα μεγάλα λάθη που την οδήγησαν από τα 47 δισεκατομμύρια δολάρια στη χρεοκοπία

WeWork: Τα μεγάλα λάθη που την οδήγησαν από τα 47 δισεκατομμύρια δολάρια στη χρεοκοπία
Photo: AFP
Με βάση την τελευταία τιμή της μετοχής της, η αξία της WeWork υπολογίζεται πλέον λιγότερο από 50 εκατ. δολάρια.

Πολύ «ψηλά» στην προσοχή των μεγάλων οικονομικών media του εξωτερικού βρίσκεται η κατάρρευση της WeWork, της startup από τις ΗΠΑ που μέσα σε λίγα χρόνια έφτασε από το επιχειρηματικό ζενίθ στο ναδίρ της χρεοκοπίας.

Η εταιρεία παροχής χώρων συνεργασίας -που είχε την υποστήριξη της Softbank και η αξίας της οποίας έφτασε έως και τα 47 δισ. δολάρια- κατέθεσε τη Δευτέρα αίτηση χρεοκοπίας αφού το χρέος προς τρίτους που αγγίζει τα 19 δισεκατομμύρια δολάρια δεν της επέτρεψε να επιπλεύσει.

Το αίτημα χρεοκοπίας της WeWork θα της δώσει προστασία από τους πιστωτές και τους ιδιοκτήτες της καθώς αναδιαρθρώνει τα τεράστια χρέη της.

Με βάση την τελευταία τιμή της μετοχής της, η αξία της WeWork υπολογίζεται πλέον λιγότερο από 50 εκατ. δολάρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πτώχευση θα επηρεάσει τις δραστηριότητες της εταιρείας στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Η εταιρεία δήλωσε ότι οι χώροι της παραμένουν ανοιχτοί και λειτουργικοί, μεταξύ άλλων και στη Βρετανία. Διαθέτει περισσότερους από 700 χώρους σε όλο τον κόσμο και περίπου 730.000 μέλη.

Ο Τζέφρι Χάβσι, επικεφαλής του κλάδου εμπορικών ακινήτων της Moody’s, υπογράμμισε τις δυσμενείς επιπτώσεις της απώλειας ενοικιαστών, ιδίως σε μια περίοδο μειωμένων μισθώσεων γραφείων. Το φαινόμενο αυτό είχε αρνητικό αντίκτυπο στις ταμειακές ροές και τις αξίες των κτιρίων γραφείων. Ο Χάβσι σημείωσε: «Αυτό θα επιτείνει το αρνητικό κλίμα στην αγορά και θα καταστήσει τη χρηματοδότηση δυσκολότερη, ιδίως για τα κτίρια που πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν τους επόμενους 12-18 μήνες».

Ένα άλλο ζήτημα που συνέβαλε στην αίτηση πτώχευσης της WeWork ήταν το υψηλό κόστος και η ανελαστικότητα των όρων μίσθωσης. Για να επιδεινωθεί η κατάσταση, πολλοί εταιρικοί πελάτες ακύρωσαν τις μισθώσεις τους λόγω της συνεχιζόμενης υποχώρησης που σημειώνει η απομακρυσμένη εργασία.

Η προσέλκυση των επενδυτών και η αρχή του τέλους

Ο ιδρυτής της WeWork, Άνταμ Νόιμαν, οδήγησε την εταιρεία σε μια αλματώδη άνοδο, καθιστώντας την εταιρεία την αμερικανική startup με τη μεγαλύτερη αξία όταν η κεφαλαιοποίηση της έφτασε τα 47 δισ. δολάρια.

Αυτή η ανάπτυξη προσέλκυσε επενδυτές με υψηλή τεχνογνωσία, όπως η SoftBank και η Benchmark, ενώ μεγάλες τράπεζες της Wall Street, όπως η JP Morgan Chase, υποστήριξαν επίσης την εταιρεία.

Ωστόσο, η επιδίωξη της ταχείας επέκτασης εις βάρος της κερδοφορίας, σε συνδυασμό με τις αποκαλύψεις για την ανορθόδοξη συμπεριφορά του Νόιμαν, οδήγησε τελικά στην απομάκρυνσή του από την εταιρεία και σε έναν ταραχώδη εκτροχιασμό της αρχικής δημόσιας προσφοράς (IPO) το 2019.

Ως απάντηση, η SoftBank αισθάνθηκε υποχρεωμένη να διπλασιάσει την επένδυσή της στη WeWork και διόρισε τον Σάντεπ Μαθράνι, έναν έμπειρο εμπειρογνώμονα στον τομέα των ακινήτων, ως διευθύνοντα σύμβουλο.

Σε μια προσπάθεια να σώσει την κατάσταση, η SoftBank μεσολάβησε το 2021 για να εισαχθεί η WeWork στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ μέσω συγχώνευσης με μια εταιρεία εξαγοράς (SAP). Ωστόσο, αυτή η συμφωνία αποτίμησε την εταιρεία σε μόλις 8 δισ. δολάρια.

Στη συνέχεια, η WeWork πέτυχε την επαναδιαπραγμάτευση 590 μισθώσεων, εξοικονομώντας περίπου 12,7 δισ. δολάρια σε σταθερές πληρωμές μισθωμάτων.

Παρόλα αυτά, οι εκτεταμένες επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού η οποία επέβαλε την εξ αποστάσεως εργασία για τους υπαλλήλους γραφείων, έριξαν βαριά «σκιά» στην εταιρεία.

Πολλοί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων της WeWork επέδειξαν μικρή προθυμία να παράσχουν στην εταιρεία παραχωρήσεις μισθωμάτων. Επιπλέον, η startup αντιμετώπισε τη διπλή πρόκληση του ραγδαίου πληθωρισμού και της επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης. Ενώ κατάφερε να εξασφαλίσει συμβάσεις με ορισμένους μεγάλους ομίλους, ένα σημαντικό μέρος της πελατειακής της βάσης αποτελούνταν από νεοσύστατες και μικρές επιχειρήσεις.

Κάνοντας τα πράγματα χειρότερα, η WeWork βρέθηκε να αντιμετωπίζει τον ανταγωνισμό από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες των ακινήτων της.

Οι εταιρείες εμπορικών ακινήτων, οι οποίες παραδοσιακά δεσμεύονταν σε μακροχρόνιες συμβάσεις μίσθωσης, στράφηκαν αμέσως προς την προσφορά σύντομων και ευέλικτων μισθώσεων, ανταποκρινόμενες στις εξελίξεις του τομέα των γραφείων.

Το 2023, ο Ντέιβιντ Τόλεϊ, ένας πρώην επενδυτικός τραπεζίτης και στέλεχος ιδιωτικών μετοχών με ιστορικό καθοδήγησης εταιρειών σε ταραγμένες περιόδους, ανέλαβε τον ρόλο του CEO της WeWork. Η προηγούμενη εμπειρία του περιελάμβανε την επιτυχή καθοδήγηση της Intelsat, μιας χρεωμένης εταιρείας παροχής δορυφορικών επικοινωνιών, από την πτώχευση το 2022.

Σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την οικονομική κρίση, η WeWork προχώρησε σε αναδιαρθρώσεις χρέους.

Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες αυτές, η πτώχευση έγινε αναπόφευκτη πραγματικότητα. Τα επιδεινούμενα προβλήματα της εταιρείας επηρέασαν σημαντικά την τιμή της μετοχής της, η οποία έχει υποχωρήσει πάνω από 99% μέσα σε ένα χρόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: