Wikileaks: Η εμπλοκή των ΗΠΑ στη Συρία-Ποιοι στηρίζουν το ISIS

Wikileaks: Η εμπλοκή των ΗΠΑ στη Συρία-Ποιοι στηρίζουν το ISIS

Διέρρευσε απόρρητο έγγραφο των ΗΠΑ. Ποια κράτη εμπλέκονται στο σχέδιο αποσταθεροποίησης στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή.

 

του Χρήστου Δεμέτη

Ο ιστότοπος Wikileaks έδωσε στη δημοσιότητα απόρρητο έγγραφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με το οποίο Σαουδάραβες κροίσοι χρηματοδοτούν τους τζιχαντιστές.Το έγγραφο, με ημερομηνία 30 Δεκεμβρίου του 2009, είχε σταλεί από την τότε υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών για ενημέρωση σχετικά με τις σημαντικές χρηματοδοτήσεις τρομοκρατικών οργανώσεων από Σαουδάραβες.

Το επίσημο έγγραφο φέρει την υπογραφή της πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ. Όπως αναφέρει ο ιστότοπος, η Σαουδική Αραβία μπορεί να μετέχει στο διάλογο για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο και με ανεξάρτητους Σαουδάραβες επιχειρηματίες με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, οι οποίοι συνδράμουν στην ενίσχυση των τζιχαντιστών, ενισχύοντας το λαθρεμπόριο πετρελαίου.

“Οφείλουν να γίνουν περισσότερα, καθώς η Σαουδική Αραβία παραμένει κρίσιμος οικονομικός υποστηρικτής οργανώσεων όπως η αλ Κάιντα, οι Ταλιμπάν και άλλες” αναφέρεται μεταξύ άλλων.Υπογραμμίζεται πως την ίδια τακτική ακολουθούν και άλλες χώρες του Κόλπου, όπως το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ.

Το έγγραφο των Wikileaks αποκάλυψε ο βρετανικός Guardian. Η Χίλαρι Κλίντον, μέσω του εν λόγω εγγράφου, καλούσε τους Αμερικανούς αξιωματούχους να πράξουν περισσότερα ώστε να σταματήσει η ροή χρήματος απόΣαουδάραβες προς τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ εμπλέκονται σε πολλαπλές επιχειρηματικές δραστηριότητες στη Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα.

Πριν λίγες μέρες άλλωστε, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, μετέχοντας στη σύνοδο των G20 στην Αττάλεια της Τουρκίας, έκανε λόγο για 40 χώρες που χρηματοδοτούν το Ισλαμικό Κράτος, μεταξύ των οποίων και ορισμένες από τους G20.  “Φωτογράφησε” Τουρκία και Σαουδική Αραβία, χωρίς όμως να τις ονοματίζει. Όλα αυτά, πριν την κατάρριψη του Ρωσικού αεροσκάφους από τους Τούρκους.

Με παρέμβαση του στο event “Europe is Kaput!” του Southbank Centre στο οποίο έλαβε μέρος και ο Γιάννης Βαρουφάκης, ο Τζούλιαν Ασάνζ σημείωσε άλλωστε:

Η παρέμβαση Ασάνζ στο 64ο λεπτό του βίντεο:

“Ο ιστότοπος Wikileaks έχει στην κατοχή του επίσημα έγγραφα που χρονολογούνται στο 2006, που περιγράφουν τα σχέδια των ΗΠΑ για ανατροπή της κυβέρνησης της Συρίας, έτσι ώστε να επικρατήσει στην περιοχή “παράνοια” και “φόβος”. Αυτές είναι οι λέξεις που χρησιμοποιούνται.

Η αποσταθεροποίηση αποσκοπούσε στο να προκαλέσει την αντίδραση του καθεστώτος και να ακυρώσει τις εμπορικές συνεργασίες του Άσαντ. Το 2010 η Συρία ζήτησε βοήθεια για να σταματήσει τους τρομοκράτες που εισέρχονται από το Ιράκ. Την ίδια περίοδο, ο πόλεμος στη Λιβύη ήταν ένας πόλεμος της Χίλαρι Κλίντον. Η Χίλαρι πανηγύριζε για τον θάνατο του Καντάφι.

Στην κρίση της Λιβύης είχε εμπλακεί και η Γαλλία όπως και η Βρετανία. Η ισλαμοφοβία οδήγησε σε διάκριση ανάμεσα στους μουσουλμάνους που αποδέχονται τον δυτικό τρόπο ζωής και σε εκείνους που δεν δέχονται την πολυπολιτισμικότητα”.

Πηγή: news247.gr