Worldline: Τι έκανε τον γαλλικό κολοσσό ψηφιακών πληρωμών να επενδύσει στην Ελλάδα

Worldline: Τι έκανε τον γαλλικό κολοσσό ψηφιακών πληρωμών να επενδύσει στην Ελλάδα
Ο Ronald Kan, Strategic Alliance Director της Worldline μιλά αποκλειστικά στο Fortune Greece για το πώς βλέπει την πορεία της οικονομίας και για τα επόμενα σχέδια της εταιρείας στην Ελλάδα.

Αποστολή στο Παρίσι

Με δύο ηχηρές εξαγορές σε μόλις έξι μήνες, η Worldline έδειξε ότι η ελληνική αγορά είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περίπτωση η οποία αφήνει υποσχέσεις για το μέλλον.

Η αρχή έγινε τον Μάιο 2021 με την ανακοίνωση της κίνησης του γαλλικού κολοσσού ψηφιακών πληρωμών για την απόκτηση του 92,5% της Cardlink, αποφέροντας 93 εκατ. ευρώ για την Quest Holdings και δημιουργώντας ένα enterprise value της τάξης των 155 εκατ. ευρώ. Λίγους μήνες μετά, τον Δεκέμβριο του 2021, ήρθαν οι ανακοινώσεις της δεύτερης εξαγοράς από την Worldline, με την απόκτηση του 80% της μονάδας υπηρεσιών αποδοχής και εκκαθάρισης συναλλαγών καρτών («PayCo») από την Eurobank.

Σε αποκλειστική του συνέντευξη από τα κεντρικά γραφεία της Worldline στο Παρίσι όπου ταξίδεψε το Fortune Greece, ο Ronald Kan, Strategic Alliance Director της εταιρείας, μίλησε για το οικονομικό περιβάλλον της Ελλάδας, τις προοπτικές του κλάδου ηλεκτρονικών πληρωμών, τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η ελληνική αγορά, αλλά και πιθανές νέες επενδυτικές κινήσεις.

O Ronald Kan, Strategic Alliance Director της Worldline
O Ronald Kan, Strategic Alliance Director της Worldline

Ποιες ευκαιρίες είδατε στον ελληνικό τομέα των ψηφιακών πληρωμών όταν αποφασίσατε αρχικά να επενδύσετε στην Cardlink και στη συνέχεια στη Eurobank;

Ξεκινήσαμε πριν από δύο χρόνια με μια ευρύτερη συζήτηση αναφορικά με το να επενδύσουμε στην Ελλάδα. Ένας από τους λόγους για αυτή τη συζήτηση ήταν η ραγδαία αύξηση της αγοράς πληρωμών, η οποία τροφοδοτήθηκε και από την κυβέρνηση. Σκεφτήκαμε ότι θα ήταν μια καλή ιδέα να επωφεληθούμε από αυτή την ανάπτυξη στην Ελλάδα και, φυσικά, να συμβάλουμε με τις ειδικές λύσεις μας στην ελληνική αγορά. Λύσεις οι οποίες πιστεύουμε ότι είναι πλέον κατάλληλες για να βοηθήσουν την ελληνική αγορά στην περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα των πληρωμών χωρίς μετρητά.

Ποια θετικά στοιχεία είδατε σε Cardlink και Eurobank, και πώς είναι η μέχρι τώρα συνεργασία σας;

Η αρχική μας ιδέα ήταν ένας συνδυασμός λειτουργιών οι οποίες περιλαμβάνουν όλες τις βαθμίδες εξυπηρέτησης στον τομέα των ψηφιακών πληρωμών, από την αποδοχή συναλλαγών μέχρι την εκκαθάριση. Έτσι, η πρώτη εταιρεία με την οποία συνεργαστήκαμε ήταν η Cardlink. Προχωρήσαμε στην εξαγορά εξαιτίας των σημαντικών λύσεων που παρείχε σε πολλούς εμπόρους στην Ελλάδα. Θεωρήσαμε ότι αυτό το δίκτυο ήταν το τέλειο σημείο εκκίνησης για να χτίσουμε μια ευρεία παρουσία στην ελληνική αγορά.

Παράλληλα, αναζητούσαμε και το στοιχείο προσέλκυσης που να αφορά κυρίως το χρηματοπιστωτικό σκέλος των συναλλαγών με κάρτες. Εκεί κοιτάξαμε διάφορες τράπεζες. Αυτό που είδαμε στην ελληνική αγορά ήταν ότι και οι τέσσερις συστηματικές τράπεζες αποφάσισαν κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους να πουλήσουν το χαρτοφυλάκιο merchant acquiring. Και επιλέξαμε ξεκάθαρα τη Eurobank. Η Eurobank για εμάς ήταν από καιρό στο ραντάρ μας, και πιστεύουμε ότι αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους συνεργάτες στην Ελλάδα για να προωθήσουμε τις λύσεις πληρωμών στους εμπόρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποια είναι εκείνα τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας που σας έκαναν να επενδύσετε στη χώρα;

Όταν εξετάσαμε την ελληνική περίπτωση, όλοι μας συνειδητοποιήσαμε ότι ο τομέας του τουρισμού είναι πολύ ελκυστικός. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση σε αυτή την αγορά. Στην Worldline έχουμε συγκεκριμένους κάθετους τομείς στους οποίους εστιάζουμε, και τους ονομάζουμε “verticals”. Ένα από αυτά τα verticals είναι τα ταξίδια και η φιλοξενία. Οι έμποροι σε αυτές τις αγορές έχουν συγκεκριμένες ανάγκες. Φέρνουμε, λοιπόν, τις λύσεις της Worldline στην Ελλάδα για να καλύψουμε τις ανάγκες των εμπόρων, να κάνουμε τις πληρωμές που γίνονται στον τουριστικό τομέα πιο δυναμικές, και να βοηθήσουμε τους Έλληνες επαγγελματίες να διαχειριστούν τις ροές πληρωμών τους: από την online κράτηση και την πληρωμή στο ξενοδοχείο, μέχρι τον λογαριασμό στο εστιατόριο ή στο σπα. Να ενσωματώσουν όλες αυτές τις πληρωμές σε μια ροή, και να προσφέρουν μια ωραία εμπειρία χρήσης στον τουρίστα. Άλλωστε, ο τουρίστας είναι ο «βασιλιάς», και πρέπει να βεβαιωθούμε ότι του παρέχουμε τη σωστή μεταχείριση και από την άποψη των πληρωμών.

Τι εικόνα έχετε σχετικά με την ελληνική οικονομία στο σύνολό της;

Αυτό που βλέπουμε είναι μια πολύ δυναμική αγορά, μια αγορά η οποία είναι ανοιχτή και προσανατολισμένη προς το εξωτερικό. Η ελληνική αγορά εξετάζει πώς μπορεί να συνεργαστεί με τις γύρω χώρες για την ανάπτυξη της οικονομίας. Αυτό που βλέπουμε επίσης είναι ότι σήμερα η ελληνική οικονομία ενισχύεται απότομα, με πολύ θετική διάθεση. Αυτό που βλέπω από τους ανθρώπους και αυτό που ακούω από τις επιχειρήσεις είναι ότι στο μέλλον θα υπάρξουν καλές εξελίξεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περιλαμβάνουν τα πλάνα σας νέες επενδύσεις στην Ελλάδα;

Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι εμείς ως Worldline, έχουμε σαφώς μια στρατηγική συνεργασίας με διάφορες εταιρείες. Δεν εστιάζουμε μόνο στην αυτόνομη ανάπτυξη. Επικεντρωνόμαστε στη συνεργασία με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως η Eurobank. Άρα, αυτή δεν είναι η τελευταία εξαγορά που θα κάνουμε. Αλλά υποθέτω ότι αυτό που είδαμε, τουλάχιστον στην Ελλάδα… αυτή ήταν πραγματικά μια μεγάλη αλλαγή. Κάθε μια από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα, επέλεξαν να συνεργαστούν με έναν ειδικό όπως η Worldline. Πρόκειται λοιπόν για μια μεγάλη αλλαγή στην αγορά και νομίζω ότι θα την βοηθήσει να αναπτυχθεί. Θα υπάρξει ανταγωνισμός και θα οδηγήσει σε καλύτερες λύσεις.

Επομένως, μιλάμε για νέες επενδύσεις της Worldline στην Ελλάδα;

Δεν μιλάω μόνο για την Ελλάδα. Είμαστε, προφανώς, μια παγκόσμια εταιρεία. Σήμερα κάνουμε επενδύσεις σε διάφορες επιχειρήσεις. Συνεργαζόμαστε με πολλές τράπεζες. Και νομίζω ότι στην Ελλάδα έχουμε ήδη ένα πολύ μεγάλο μερίδιο αγοράς. Με αυτό, νομίζω ότι είμαστε σε θέση να αναπτύξουμε την επιχειρηματική μας δραστηριότητα με διάφορους τρόπους, για να βοηθήσουμε την κοινωνία χωρίς μετρητά να προχωρήσει στην Ελλάδα.

Η τελευταία μου ερώτηση είναι πολύ απλή. Γιατί αποφασίσατε να επενδύσετε στην Ελλάδα;

Η Ελλάδα πέρασε μια δύσκολη περίοδο, αλλά αυτό που βλέπουμε είναι μια πολύ θετική τάση. Η ελληνική αγορά είναι πραγματικά ισχυρή αυτή τη στιγμή. Βλέπουμε, ας πούμε, την ανεργία να μειώνεται. Βλέπουμε τις δαπάνες – τις καταναλωτικές δαπάνες – να αυξάνονται. Ίσως και επειδή η Ελλάδα πέρασε μια δύσκολη κατάσταση, μια δύσκολη περίοδο, τώρα είναι καλύτερα προετοιμασμένη για το μέλλον. Διότι στο σημερινό οικονομικό πλαίσιο οι Έλληνες γνωρίζουν τι σημαίνει να βρίσκεσαι σε μια δύσκολη συγκυρία. Σε αντίθεση με άλλες χώρες οι οποίες είναι λιγότερες συνηθισμένες.

Είδαμε επίσης ότι στην Ελλάδα εξακολουθεί να υπάρχει χαμηλότερη χρήση καρτών ανά κάτοικο. Αυτό προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής μας δραστηριότητας. Ο δεύτερος παράγοντας ήταν η δυναμική τουριστική βιομηχανία, η οποία για εταιρείες όπως εμείς, είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα αγορά – αυτό ήταν σαφώς ένα από τα δυνατά σημεία. Και τέλος, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, είναι η ώθηση από την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην πορεία προς μια κοινωνία χωρίς μετρητά, και η κυβέρνηση είναι επίσης πολύ χρήσιμη στην κατάρτιση προγραμμάτων για την τόνωση αυτής της πορείας. Φυσικά, θα συνεργαστούμε και εμείς με αυτά τα κυβερνητικά προγράμματα για να κάνουμε τη ζωή των ανθρώπων πιο εύκολη. Κι όχι μόνο για τον τομέα του τουρισμού.