WSJ: Πότε τελειώνουν τα λεφτά της Ελλάδας;

WSJ: Πότε τελειώνουν τα λεφτά της Ελλάδας;

«Ο χρόνος που απομένει στην Ελλάδα είναι η μεγάλη πρόκληση για τη διάσωση της χώρας».

Η ελληνική κυβέρνηση σπεύδει να καταρτίσει έναν κατάλογο οικονομικών μεταρρυθμίσεων για να ικανοποιήσει τους πιστωτές της και να διασφαλίσει τα χρήματα της διάσωσης, τα οποία χρειάζεται απεγνωσμένα. Η χώρα με τα ανεπαρκή ταμειακά διαθέσιμα ήλπιζε σε μία γρήγορη συμφωνία και σε άμεση εκταμίευση των χρημάτων, όμως οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υπαινίσσονται ότι ενδέχεται να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες πριν από την επίτευξη συμφωνίας», γράφει σήμερα η Wall Street Journal σε δημοσίευμα που φιλοξενεί στην ηλεκτρονική της σελίδα και φέρει τον τίτλο: «Πότε τελειώνουν τα χρήματα της Ελλάδας;».

«Έχει, όμως, η Ελλάδα τόσο πολύ χρόνο;» διερωτάται ο συντάκτης του άρθρου, ο οποίος σημειώνει: «Οι λογαριασμοί και οι εξοφλήσεις χρεών κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τα φορολογικά έσοδα είναι αδύναμα και κάθε υπουργείο ψάχνει κάτω από τους καναπέδες για μετρητά».

Στο δημοσίευμα της Wall Street Journal τίθενται τέσσερα ερωτήματα τα οποία ο συντάκτης αποπειράται να απαντήσει προκειμένου να καταλήξει στο πότε τελειώνουν τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας:

1. Πότε εξαντλούνται τα χρήματα της Ελλάδας;

«Η αλήθεια είναι μια: Κανείς δεν ξέρει. Ούτε και η Ελλάδα. «Η κατάσταση σε όρους ρευστότητας είναι εξαιρετικά ρευστή», δηλώνουν ανώτατες κυβερνητικές πηγές. Τις τελευταίες εβδομάδες, η κυβέρνηση προσπάθησε να ανταπεξέλθει τόσο στις απαιτήσεις των δανειστών της, όσο και στις υποχρεώσεις της για πληρωμές», σημειώνει το δημοσίευμα.

2. Πότε είναι προγραμματισμένες οι επόμενες αποπληρωμές χρέους;

«Η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει δόση προς το ΔΝΤ, ύψους 450 εκατ. ευρώ, στις 9 Απριλίου. Είναι ασαφές το εάν η ελληνική κυβέρνηση έχει αρκετά χρήματα για να την καταβάλει. Έλληνες αξιωματούχοι αποφεύγουν να επιβεβαιώσουν δημοσίως εάν θα πραγματοποιηθεί κανονικά η πληρωμή. Ορισμένοι αξιωματούχοι στην Αθήνα αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην αποπληρωθεί η δόση στο ΔΝΤ, εάν αυτό σημαίνει πως δεν θα καταβληθούν μισθοί και συντάξεις», αναφέρει η Wall Street Journal.

3. Έχουν μείνει καθόλου ταμειακά αποθέματα στην κυβέρνηση;

«Όχι πολλά. Για να ανταπεξέλθει στις εγχώριες πληρωμές, η κυβέρνηση έχει βάλει στην άκρη μετρητά δανειζόμενη αποθέματα από οποιοδήποτε δημόσιο ταμείο μπορούσε (…)Η κυβέρνηση επίσης, έχει την ελπίδα ότι η ρύθμιση που παρέχει κίνητρα στους Έλληνες για να επιστρέψουν ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές, θα αυξήσει τα έσοδα. Η ρύθμιση έφερε έσοδα περίπου 100 εκατομμυρίων στην πρώτη εβδομάδα εφαρμογής της».

4. Ποιες είναι ημερομηνίες- κλειδιά για την Ελλάδα;

«Μετά από την αποπληρωμή της 9ης Απριλίου στο ΔΝΤ, η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει περίπου 2,4 δισεκατομμύρια βραχυπρόθεσμου χρέους σε ιδιώτες επενδυτές, στις 14 και 17 Απριλίου (…) Μετά, η κυβέρνηση πρέπει να βρει επιπλέον 1,7 δισεκατομμύρια για τους μισθούς και τις συντάξεις που πρέπει κανονικά να πληρωθούν στα τέλη Απριλίου».