“Χάγη και κουραφέξαλα”: Πώς απαντά το Ισραήλ στην απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης για τη Γάζα

“Χάγη και κουραφέξαλα”: Πώς απαντά το Ισραήλ στην απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης για τη Γάζα
Israeli soldiers arrive in southern Israel after exiting the Gaza Strip through the border fence on November 24, 2023. A four-day truce in the Israel-Hamas war began on November 24, with hostages set to be released in exchange for prisoners in the first major reprieve in seven weeks of war that have claimed thousands of lives. (Photo by GIL COHEN-MAGEN / AFP) Photo: AFP
Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης διέταξε το Ισραήλ να λάβει μέτρα για να περιορίσει τις βλάβες στους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ φάνηκε να χλευάζει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, που διέταξε σήμερα το Ισραήλ να αποτρέψει ενέργειες γενοκτονίας σε βάρος των Παλαιστινίων και να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει τους αμάχους στη Γάζα.

Χάγη και κουραφέξαλα“, έγραψε ο υπουργός στο X, ο πρώτος Ισραηλινός αξιωματούχος που κάνει κάποιο σχόλιο μετά το τέλος της ανάγνωσης της απόφασης του δικαστηρίου.

Το Ισραήλ δεσμεύεται στο διεθνές δίκαιο, αλλά θα υπερασπιστεί τον εαυτό του, δηλώνει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ είναι δεσμευμένο στο διεθνές δίκαιο μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης που κάλεσε σε μέτρα για την αποτροπή ενεργειών γενοκτονίας στον πόλεμο του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η χώρα έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της.

Αντιδρώντας στην προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο Δικαστήριο, ο Νετανιάχου ανέφερε ότι η κατηγορία περί γενοκτονίας ήταν «εξωφρενική».

«Όπως κάθε χώρα, το Ισραήλ έχει ένα εγγενές δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του», τόνισε.

«Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δικαίως απέρριψε το εξωφρενικό αίτημα να μας στερήσει αυτό το δικαίωμα», ανέφερε ο Νετανιάχου, μιλώντας κατά τα φαινόμενα στο γεγονός ότι το Δικαστήριο δεν ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

«Αλλά μόνο και μόνο ο ισχυρισμός ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων δεν είναι μόνο ψευδής, είναι εξωφρενικός και η προθυμία του Δικαστηρίου ακόμη και να το συζητήσει αυτό είναι μια ντροπή που δεν θα ξεπλυθεί για γενιές», συμπλήρωσε.

Η αντίδραση της Παλαιστίνης

Η Παλαιστινιακή Αρχή χαιρέτισε τα προσωρινά μέτρα που διέταξε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ICJ), δήλωσε σήμερα ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ αλ-Μάλικι, καθώς η ανάγνωση της ετυμηγορίας του Δικαστηρίου στην υπόθεση της προσφυγής της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ, βρισκόταν σε εξέλιξη.

«Οι δικαστές του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης αξιολόγησαν τα γεγονότα και τη νομοθεσία, αποφάνθηκαν υπέρ του ανθρωπισμού και του διεθνούς δικαίου», τόνισε σε τηλεοπτικό δίκτυο.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Παλαιστίνη καλεί όλα τα κράτη να διασφαλίσουν ότι τα μέτρα που διέταξε το Δικαστήριο θα εφαρμοστούν «συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, της δύναμης κατοχής».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Aξιωματούχος της Χαμάς: Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης συμβάλλει στην “απομόνωση” του Ισραήλ

Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης είναι μια σημαντική εξέλιξη που συμβάλλει στην απομόνωση του Ισραήλ και εκθέτει τα εγκλήματά του στη Γάζα, δήλωσε στο Reuters υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς, ο Σάμι Αμπού Ζούχρι.

“Ζητάμε να αναγκαστεί η κατοχική δύναμη να εφαρμόσει τις αποφάσεις του δικαστηρίου”, πρόσθεσε.

Η Νότια Αφρική χαιρετίζει την απόφαση του Δικαστηρίου κατά του Ισραήλ κάνοντας λόγο για «αποφασιστική νίκη» για το κράτος δικαίου

Η Νότια Αφρική χαιρέτισε μια «αποφασιστική νίκη», όπως τη χαρακτήρισε, για το διεθνές κράτος δικαίου, μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης υπέρ της προσφυγής της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ, και την απόφαση να επιβάλει έκτακτα μέτρα κατά του Ισραήλ για τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί μια αποφασιστική νίκη για το διεθνές κράτος δικαίου και ένα σημαντικό ορόσημο στην επιδίωξη δικαιοσύνης για τον παλαιστινιακό λαό», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Διεθνών Σχέσεων και Συνεργασίας της Νότιας Αφρικής.

«Η Νότια Αφρική εκφράζει την ειλικρινή ελπίδα ότι το Ισραήλ δεν θα ενεργήσει για να εμποδίσει την εφαρμογή της απόφασης του Δικαστηρίου, όπως έχει απειλήσει δημόσια ότι θα κάνει, αλλά ότι θα ενεργήσει για να συμμορφωθεί πλήρως με την απόφαση, όπως υποχρεούται να κάνει».

Παράλληλα η ανακοίνωση αναφέρει ότι η Νότια Αφρική θα συνεχίσει να ενεργεί στο πλαίσιο των θεσμών της παγκόσμιας διακυβέρνησης για την προστασία των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: