Kάτω από τα 40.000 δολάρια το Bitcoin – Πόσο θα ακόμη θα υποχωρήσει;

Kάτω από τα 40.000 δολάρια το Bitcoin – Πόσο θα ακόμη θα υποχωρήσει;
The Bitcoin symbol, the largest cryptocurrency by market cap that operates free of any central control and that relies on a peer-to-peer software and cryptography, on a luminous banner on the BitBase stand during the Mobile World Congress 2023 on March 10, 2023, in Barcelona, Spain. (Photo by Joan Cros/NurPhoto) (Photo by Joan Cros / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: pixabay.com
«Η ευφορία που προκλήθηκε από την έγκριση των ETF έχει εξατμιστεί» 

Στις 10 Ιανουαρίου, ο κόσμος των κρυπτονομισμάτων εισήλθε σε μια νέα φάση. Την ημέρα αυτή, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) έδωσε το πράσινο φως στα ETF του Bitcoin (spot αγορά). Μέ τα νέα κεφάλαια από παρόχους όπως η BlackRock, οι θεσμικοί επενδυτές μπορούν να επενδύσουν στο κρυπτονόμισμα για πρώτη φορά. Αυτό θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα να εισρεύσουν πολλά χρήματα στον κλάδο και να αυξηθούν οι τιμές των ψηφιακών νομισμάτων.

Ωστόσο, μετά από ένα σύντομο σπριντ στο όριο των 49.000 δολ., η τιμή του Bitcoin έπεσε σημαντικά. Από τότε που εγκρίθηκαν τα ETF, το ψηφιακό νόμισμα έχει χάσει σχεδόν 15% σε αξία. Πρόσφατα βρέθηκε στις 39.700 δολ., το χαμηλότερο επίπεδό του από τις αρχές Δεκεμβρίου.

«Η ευφορία που προκλήθηκε από την έγκριση των ETF έχει εξατμιστεί», δήλωσε ο Timo Emden από την εταιρεία ανάλυσης Emden Research.

Με την πρώτη ματιά, η τρέχουσα αδυναμία του Bitcoin προκαλεί έκπληξη. Φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα νέα index funds. Για παράδειγμα, στο Bitcoin ETF του διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων BlackRock έχουν εισρεύσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια, ενώ περίπου 880 εκατομμύρια δολάρια έχει εισέλθει σε αυτό της Fidelity. 

Η Caroline Mauron της πλατφόρμας παραγώγων OrBit Markets βλέπει λόγο για την πτώση των τιμών: «Οι νέες εισροές στα ETF δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να αντισταθμίσουν την κατοχύρωση κερδών από τους traders».

Η προσδοκία ότι τα ETF του Bitcoin θα εγκρίνονταν είχε ανεβάσει τις τιμές των κρυπτονομισμάτων. Από τον Οκτώβριο έως τις αρχές Ιανουαρίου, η τιμή του Bitcoin αυξήθηκε κατά 74%. «Μετά το ορόσημο, οι επενδυτές θα μπορούσαν να συνεχίσουν να ενεργούν σύμφωνα με το μότο “Αγοράστε τη φήμη, πουλήστε το γεγονός” και να αποκομίσουν κέρδη» εξηγεί ο Emden. Εν αναμονή ενός συγκεκριμένου γεγονότος, οι κερδοσκόποι μερικές φορές αυξάνουν τις τιμές και μετά ρευστοποιούν. Ως αποτέλεσμα, οι τιμές στη συνέχεια πέφτουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι διδάσκει η ιστορία του Bitcoin;

Επιπλέον, ο αμερικανικός πάροχος Grayscale μπόρεσε τώρα να μετατρέψει το trust σε ETF. Χάρη στη μέχρι πρότινος ειδική δομή του, οι επενδυτές είχαν προηγουμένως τη δυνατότητα να ανταλλάσσουν Bitcoin εκεί με έκπτωση έως και 40%. Ωστόσο, μετά τη μετατροπή του σε ETF, αυτή η έκπτωση εξαφανίστηκε. Έτσι, και σε αυτή την περίπτωση, πολλοί επενδυτές αποφάσισαν να αποκομίσουν κέρδη. Συνολικά 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια «διέρρευσαν» από το Grayscale ETF, κάτι το οποίο επιβάρυνε την τιμή του Bitcoin. Οι επενδυτές αναρωτιούνται τώρα πού θα μπορούσε να βρει στήριξη το ψηφιακό νόμισμα. Η εκτίμηση της τιμής του είναι δύσκολη: Δεν υπάρχουν πραγματικά οικονομικά δεδομένα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν. Τα γραφήματα τιμών μπορούν να βοηθήσουν. Οι επενδυτές προσπαθούν να εξαγάγουν συμπεράσματα για το μέλλον από την ανάλυση της ιστορικής εικόνας του διαγράμματος και των επαναλαμβανόμενων προτύπων. Ωστόσο, το πόσο αξιόπιστη είναι αυτή η προσέγγιση είναι αμφιλεγόμενο.

Δύο φορές στη σύντομη ιστορία του Bitcoin, παρατηρήθηκαν παρόμοια μοτίβα όπως τώρα. Στις 6 Σεπτεμβρίου 2021, το Ελ Σαλβαδόρ ενέκρινε το Bitcoin ως νόμιμο χρήμα. Πριν από αυτήν την απόφαση, η τιμή αυξήθηκε κατά 60%. Τις επόμενες δύο εβδομάδες μετά την έγκριση, το Bitcoin έδωσε πίσω σχεδόν το ένα πέμπτο (18%) αυτών των κερδών. Εάν προσαρμόσουμε αυτό το σενάριο στην τρέχουσα κατάσταση, μπορούμε να συμπεράνουμε πως το Bitcoin έχει βρει πάτο.

Γεγονός νούμερο δύο: Λίγο μετά την εισαγωγή του Bitcoin ως μέσου πληρωμής στο Ελ Σαλβαδόρ, εγκρίθηκαν ειδικά ETF Bitcoin στις ΗΠΑ. Η διαφορά με τα νεοεισερχόμενα; Δεν αντικατοπτρίζουν την τρέχουσα τιμή αγοράς. Τα προηγούμενα ETF είναι παράγωγα τις διακυμάνσεις των οποίων αξιολογούν οι επενδυτές για να κάνουν εικασίες σχετικά με την ανάπτυξη του Bitcoin.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τιμή Bitcoin: «Η κατοχύρωση κερδών συνεχίζεται»

Στις 19 Οκτωβρίου 2021, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ ενέκρινε αυτά τα futures ETF. Εν τω μεταξύ, το κρυπτονόμισμα έσπασε το προηγούμενο ιστορικό υψηλό, περίπου 67.000 δολ., αλλά ένα μήνα μετά την έγκριση διαπραγματευόταν κατά 25% χαμηλότερα από το προ εγκρίσεως επίπεδο. Ακόμη και μετά από αυτό, συνέχισε να υποχωρεί, γεγονός που οφειλόταν στο τέλος της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής. Όταν τα επιτόκια αυξάνονται, κερδοσκοπικά περιουσιακά στοιχεία, όπως τα κρυπτονομίσματα, υφίστανται πίεση.

Αυτός ο παράγοντας χάνει πλέον τη σημασία του, καθώς τα σημάδια δείχνουν μείωση των επιτοκίων. Ωστόσο, εάν το μοτίβο του γραφήματος από τότε επαναληφθεί, το Bitcoin θα μπορούσε να βρει βάση περίπου στα 36.750 δολ. «Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό είναι το ότι η υποχώρηση κάτω από τις 40.000 δολ. θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες τεχνικές πωλήσεις», λέει ο αναλυτής Emden. 

«Οι ρευστοποιήσεις θα συνεχιστούν. Πολλοί επενδυτές έχουν ορίσει το stop-loss στα 40.000 δολ. Εάν το Bitcoin πέσει πολύ κάτω από αυτό επίπεδο, αυτόματα θα υπάρξουν αθρόες πωλήσεις. Παρά την αδυναμία των τιμών των τελευταίων εβδομάδων, πολλοί παρατηρητές της αγοράς είναι αισιόδοξοι ότι θεσμικοί επενδυτές, όπως τα family offices και τα συνταξιοδοτικά ταμεία, θα εισέλθουν στην αγορά μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα και έτσι η τιμή θα ανέβει. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία εγγύηση για αυτό. Το Bitcoin είναι και παραμένει μια εικασία για επενδυτές που αναλαμβάνουν ρίσκο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: