Χάος στο Twitter, ο Μασκ απολύει το 50% των υπαλλήλων της εταιρείας

Χάος στο Twitter, ο Μασκ απολύει το 50% των υπαλλήλων της εταιρείας
France, Clermont-Ferrand, 2022-04-14. Billionaire Elon Musk has launched a takeover bid, proposing to buy Twitter outright for 43 billion dollars and take it off the stock market. Photograph by Adrien Fillon / Hans Lucas. France, Clermont-Ferrand, 2022-04-14. Le milliardaire Elon Musk a lance une OPA en proposant de racheter Twitter a 100 pourcent pour 43 milliards de dollars, et de le sortir de la Bourse. Photographie par Adrien Fillon / Hans Lucas. (Photo by Adrien Fillon / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Photo: AFP
Ο Mασκ πρόκειται να απολύσει πάνω από το 50% των υπαλλήλων του Twitter, περίπου δηλαδή 3.700 άτομα

Tις εκκαθαρίσεις ξεκίνησε στο Twitter ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, σε μια προσπάθεια να εξυγιάνει τα οικονομικά της εταιρείας. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με email που διανεμήθηκε και στους 7.500 υπαλλήλους του «μπλε πτηνού», θα υπάρξει δραματική μείωση του κόστους, με το προσωπικό να ειδοποιείται για το εργασιακό του στάτους μέχρι το βράδυ της Παρασκευής.

Στο μεταξύ, τα γραφεία της εταιρείας θα παραμείνουν κλειστά… «Προκειμένου να θέσουμε το Twitter σε υγιή τροχιά, θα περάσουμε από τη δύσκολη διαδικασία της μείωσης του εργατικού δυναμικού μας παγκοσμίως» ανέφερε το email. «Αναγνωρίζουμε ότι αυτό θα επηρεάσει μεγάλο αριθμό ατόμων που έχουν προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στο Twitter, αλλά αυτή η ενέργεια είναι, δυστυχώς, απαραίτητη για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της εταιρείας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν οι Financial Times, ο Mασκ πρόκειται να απολύσει πάνω από το 50% των υπαλλήλων του Twitter, περίπου δηλαδή 3.700 άτομα. Αν μη τι άλλο, οι απώλειες θέσεων εργασίας εγγυώνται μια χαοτική πρώτη εβδομάδα για την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης υπό τον ισχυρό άντρα της Space X και της Tesla.

Ο επιχειρηματίας είχε αρχίσει να αφήνει υπονοούμενα σχετικά με τις προτεραιότητες του όσον αφορά το προσωπικό πριν από το κλείσιμο της συμφωνίας, λέγοντας ότι θέλει να επικεντρωθεί στο βασικό προϊόν. «Η μηχανική λογισμικού, οι λειτουργίες διακομιστή και η σχεδίαση θα κυριαρχήσουν», έγραψε στο Twitter στις αρχές Οκτωβρίου.

Προετοιμασίες

Το προσωπικό ασφαλείας στα κεντρικά γραφεία του Twitter στο Σαν Φρανσίσκο πραγματοποίησε προετοιμασίες για απολύσεις, ενώ ένας εσωτερικός κατάλογος που χρησιμοποιείτο για την αναζήτηση συναδέλφων τέθηκε εκτός λειτουργίας το απόγευμα της Πέμπτης, δήλωσαν άνθρωποι με γνώση του θέματος.

Οι εργαζόμενοι προετοιμάζονταν για απολύσεις εδώ και εβδομάδες. Τις τελευταίες ημέρες, έτρεξαν να συνδεθούν μέσω του LinkedIn και άλλων οδών εκτός του Twitter, προσφέροντας ο ένας στον άλλον συμβουλές για το πώς να αντέξει κανείς την απώλεια της δουλειάς του, είπαν οι άνθρωποι αυτοί. Οι πρώην μηχανικοί του Twitter χρησιμοποιούν επίσης τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να απαντήσουν στους πρώην «Tweeps» που αναζητούν εργασία αλλού.

Κάποιος περιέγραψε τις τρέχουσες συνθήκες εργασίας ως «εφιαλτικό σενάριο που δεν θα σταματήσει», προσθέτοντας: «Παρακαλώ απολύστε με». Ένα άλλο σχόλιο ζητούσε να γίνουν γρήγορα οι απολύσεις: «Είναι ψυχολογικό μαρτύριο σε αυτό το σημείο».

Νέα στρατηγική 

Ο Musk συσκέπτεται επίσης με συμβούλους για να βρει νέους τρόπους να βγάλει χρήματα από την πλατφόρμα, συμπεριλαμβανομένης της χρέωσης για επαληθεύσεις λογαριασμών, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη διάκριση των πραγματικών χρηστών από τους ψεύτικους λογαριασμούς. Εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να αναβιώσει ένα εργαλείο σύντομων βίντεο που έχει σταματήσει εδώ και καιρό και ονομάζεται Vine, ένας τρόπος για να ανταγωνιστεί δημοφιλείς εφαρμογές ανταλλαγής βίντεο όπως το TikTok. Ένα άλλο προϊόν που εξετάζεται, όπως ανέφεραν οι New York Times, είναι τα πληρωμένα άμεσα μηνύματα, τα οποία θα επιτρέπουν στους απλούς χρήστες να στέλνουν προσωπικά μηνύματα σε χρήστες υψηλού προφίλ.

Αρκετοί διαφημιστές, εντωμεταξύ, έχουν βάλει …φρένο στην τοποθέτηση διαφημίσεων στην πλατφόρμα μέχρι να αποκτήσουν μια σαφέστερη εικόνα για τα σχέδια του Musk. Ο νέος ιδιοκτήτης έχει δηλώσει ότι θέλει να καταργήσει ορισμένους περιορισμούς περιεχομένου, γεγονός που δημιουργεί ανησυχίες ότι η ρητορική μίσους, η παραπληροφόρηση και άλλο δυνητικά επιβλαβές υλικό θα ανθούν ακόμη πιο ελεύθερα. Κάποιες εταιρείες δήλωσαν ότι διακόπτουν προσωρινά τη διαφήμιση στο Twitter.