Ξεχάστε το ίντερνετ όπως το ξέρατε

Ξεχάστε το ίντερνετ όπως το ξέρατε
Photo:

Η ψηφιακή ουδετερότητα τελείωσε. Και τώρα τι;

του Aaron Pressman

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ, γνωστή ως FCC, ψήφισε την Πέμπτη υπέρ της κατάργησης των κανόνων για την ψηφιακή ουδετερότητα που είχαν θεσπιστεί το 2015. Αυτοί οι κανόνες απαγόρευαν στους παρόχους διαδικτυακών υπηρεσιών να απαγορεύουν ή να επιβραδύνουν την πρόσβαση σε συγκεκριμένο διαδικτυακό περιεχόμενο, ή να κάνουν διακρίσεις εις βάρος του.

Ο πρόεδρος της FCC, Ajit Pai, και δύο άλλοι Ρεπουμπλικάνοι επίτροποι είπαν ότι οι κανόνες είχαν αποθαρρύνει τις επενδύσεις και την καινοτομία, όπως ισχυρίζεται και ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών.

Αντίθετα, οι δύο Δημοκράτες που μειοψήφησαν προειδοποίησαν ότι το τέλος της ψηφιακής ουδετερότητας θα παρεμποδίσει την ελεύθερη έκφραση και τον διαδικτυακό ανταγωνισμό.

Είναι η πρώτη φορά εδώ και πάνω από μια δεκαετία που η FCC δεν εκφράζει κάποια μορφή δέσμευσης υπέρ της διαδικτυακής ουδετερότητας. Και το τι θα συμβεί πλέον παραμένει εν πολλοίς άγνωστο.

Όλοι οι βασικοί διαδικτυακοί πάροχοι, συμπεριλαμβανομένων των Comcast και Verizon, έχουν υποσχεθεί να μην παρεμποδίσουν ή επιβραδύνουν την πρόσβαση σε οποιαδήποτε νόμιμη ιστοσελίδα. Παρόλο που βάσει της νέας απόφασης της FCC αυτές οι εταιρείες μπορούν να περιορίσουν την ελευθερία πρόσβασης, αν το κάνουν θα έχουν μεγάλο τίμημα σε επίπεδο δημοσίων σχέσεων.

Μακροπρόθεσμα, οι πάροχοι θα αναζητήσουν τρόπους να κερδίζουν περισσότερα χρήματα από ιστοσελίδες όπως η Netflix ή η Google, απαιτώντας π.χ. πληρωμές για να μην επιβραδύνουν την πρόσβαση των χρηστών σε αυτές.

Βάσει της νέας πολιτικής, το μόνο εμπόδιο στο μπλοκάρισμα ή την επιβράδυνση της πρόσβασης είναι η αντιμονοπωλιακή νομοθεσία που επιβάλλει η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ. Αυτό όμως δεν πρόκειται να αποτρέψει μια εταιρεία από το να θεσπίσει τέλη σε μια ιστοσελίδα ή υπηρεσία την οποία δεν ανταγωνίζεται.

Μια βασική προειδοποίηση που απευθύνουν οι υποστηρικτές της διαδικτυακής ουδετερότητας είναι ότι οι πάροχοι μπορεί να αρχίσουν να συγκεντρώνουν διαφορετικά είδη ιστοσελίδων ή εφαρμογών σε ξεχωριστά πακέτα, απαιτώντας επιπλέον τέλη – κάτι σαν τα πακέτα καναλιών της καλωδιακής τηλεόρασης. Επιπλέον, είναι πιθανή η επιβολή αυστηρότερων ορίων χρήσης δεδομένων σε μηνιαία βάση.

Σε κάθε περίπτωση, οι υποστηρικτές της διαδικτυακής ουδετερότητας αναμένεται να σπεύσουν στα δικαστήρια αφότου τεθούν και επίσημα σε ισχύ οι νέοι κανόνες μέσα στους επόμενους μήνες. Τα δικαστήρια θα χρειαστούν κάνα χρόνο ή και περισσότερο για να βγάλουν απόφαση, η οποία στη συνέχεια θα κριθεί τελεσίδικα ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ.

«Το θέμα είναι ότι η ιστορία αυτή δεν έχει φτάσει στο τέλος της» έγραψε ο Craig Moffett, αναλυτής της MoffettNathanson.

«Αν, όπως υποπτευόμαστε, δεν αναλάβει δράση το Κογκρέσο, τότε βρισκόμαστε απλώς μία εκλογική αναμέτρηση μακριά από την εκ νέου αναθεώρηση των κανόνων. Αυτό σημαίνει τρία επιπλέον χρόνια αβεβαιότητας… ή λίγο παραπάνω. Κι αν τότε έρθει και μια απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου – που θα σημαίνει άλλα δύο ή τρία χρόνια αβεβαιότητας – τότε θα είμαστε αντιμέτωποι με ακόμα περισσότερη… αβεβαιότητα» κατέληξε.