Ξεδιπλώνεται το διπλωματικό «οπλοστάσιο» κατά του τουρκολιβυκού μνημονίου

Ξεδιπλώνεται το διπλωματικό «οπλοστάσιο» κατά του τουρκολιβυκού μνημονίου
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας (Α) συνομιλεί με τον ομόλογό του της Λιθουανίας Linas Antanas Linkevicius (Δ), κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019, στις Βρυξέλλες.. ΑΠΕ-ΜΠΕ/consilium.europa.eu/Christos DOGAS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Νίκος Δένδιας ενημερώνει όλα τα κόμματα για τις πρόσφατες εξελίξεις. Διπλή ελληνική επιστολή σε ΟΗΕ και Συμβούλιο Ασφαλείας για τις τουρκικές προκλήσεις.

Ενώπιον του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, καθώς και του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών φέρνει η Αθήνα τη Συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη με δύο επιστολές που κατατέθηκαν την Δευτέρα από τη μόνιμη αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον Οργανισμό.

Στην επιστολή προς τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αποτυπώνεται η ελληνική θέση για τη συμφωνία και τη μη αναγνώρισή της μαζί με τη νομική τεκμηρίωση της ελληνικής πλευράς, αλλά και το αίτημα προς τον κ. Γκουτέρες να μην πρωτοκολληθεί στα Ηνωμένα Έθνη η «άκυρη» συμφωνία. Η δεύτερη επιστολή της Αθήνας, η οποία απευθύνεται στον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας –προεδρεύουσα χώρα αυτή τη στιγμή είναι οι ΗΠΑ– θέτει το ζήτημα και σε άλλη βάση, η οποία, άλλωστε, αντανακλάται και από το ίδιο το όργανο στο οποίο απευθύνεται, καθώς αποστολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι η διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.

Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ζήτησε από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τη ρητή καταδίκη των μνημονίων συνεργασίας Τουρκίας και Λιβύης και τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων αν η Άγκυρα και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν, καθώς και να στηριχθεί η Ελλάδα και η Κύπρος.

Ο κ. Δένδιας δήλωσε, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες, πως η χώρα μας έλαβε ευρύτατη στήριξη και σημείωσε πως τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Επίσης, ο κ. Δένδιας, όπως σημείωσε, εξήγησε με τον πιο σαφή τρόπο, ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τόνισε: «Πρέπει να πω, με ιδιαίτερη ικανοποίηση, ότι λάβαμε ευρύτατη στήριξη από τη Γαλλία, από την Ιταλία, από την Κύπρο, από την Ολλανδία».

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε πως «είναι ξεκάθαρο ότι το μνημόνιο δημιουργεί σημαντικές ανησυχίες» και «ότι ορισμένες χώρες ειδικότερα η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν μεγάλο πρόβλημα γιατί οι θαλάσσιες ζώνες που μοίρασαν η Τουρκία και η Λιβύη περιλαμβάνουν ελληνικά νησιά και την Κύπρο».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε χθες βράδυ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, και τηλεφωνική συνομιλία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Ελ-Σούκρι.

Η συνομιλία έλαβε χώρα αμέσως μετά τη χθεσινή συνάντηση, στην Ουάσιγκτον, του Αιγύπτιου υπουργού με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο.

Συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής 

Συνεδρίασε σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο Εξωτερικών το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), με αντικείμενο την ασφάλεια και σταθερότητα στη Μεσόγειο, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.

Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τα κόμματα για τις εξελίξεις στο ζήτημα Τουρκίας – Λιβύης και για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που συνεδρίασε χθες Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Στο ΕΣΕΠ συμμετείχαν οι υφυπουργοί Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και Κώστας Βλάσης, καθώς και ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, πρόεδρος της επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.

Από τη Νέα Δημοκρατία συμμετείχαν οι Άγγελος Συρίγος και Μακάριος Λαζαρίδης. Από τον ΣΥΡΙΖΑ οι Γεώργιος Κατρούγκαλος και Ευάγγελος Καλπαδάκης, από το Κίνημα Αλλαγής οι Ανδρέας Λοβέρδος και Πέτρος Ευθυμίου, από την Ελληνική Λύση οι Αντώνιος Μυλωνάκης και Ευάγγελος Φανίδης και από το Μέρα25 η Σοφία Σακοράφα.