Ξεκινά σήμερα στο ΣτΕ η «μάχη» για τα αναδρομικά

Ξεκινά σήμερα στο ΣτΕ η «μάχη» για τα αναδρομικά
Εξωτερική άποψη του κτηρίου του Συμβουλίου της Επικρατείας η Ολομέλεια του οποίου συνεδριάζει, κεκλεισμένων των θυρών, για το θέμα της χορήγησης των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών εθνικής εμβέλειας, Αθήνα, την Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι συνταξιούχοι διεκδικούν από 5.600 έως 62.400 ευρώ περίπου ο καθένας, ανάλογα με την απώλεια που είχαν για 80 μήνες, δηλαδή από τις περικοπές του 2012, οι οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ το 2015.

Στην μείζονα ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αναμένεται να συζητηθεί σήμερα, το ζήτημα των αναδρομικών και των περικοπών των κύριων και επικουρικών συντάξεων, όσο και η κατάργηση από 1.1.2013, του 13ου και 14ου μισθού (δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος θερινής αδείας).

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ, εισήχθησαν οι υποθέσεις αυτές προς συζήτηση με την διαδικασία της πρότυπης δίκης (νόμος 3900/2010) και μετά από αίτημα του ΕΦΚΑ. Το ΣτΕ έκανε δεκτό το αίτημα του ΕΦΚΑ, με το επιχείρημα ότι στο διοικητικό πρωτοδικείο Αθηνών εκκρεμούν περίπου 6.000 συναφείς αγωγές, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι ομαδικές.

Οι συνταξιούχοι διεκδικούν από 5.600 έως 62.400 ευρώ περίπου ο καθένας, ανάλογα με την απώλεια που είχαν για 80 μήνες, δηλαδή από τις περικοπές του 2012, οι οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ το 2015. Η εκδίκαση για τα αναδρομικά των συνταξιούχων γίνεται έπειτα από αίτηση που υπέβαλε ο ΕΦΚΑ στις 15 Νοεμβρίου του 2019. Μετά την έκδοση των υπ’ αριθ. 1888-1890/2019 αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ και την αίτηση του ΕΦΚΑ για παραπομπή μίας πιλοτικής υπόθεσης ενώπιον του Συμβουλίου Επικρατείας, τα Πρωτοδικεία της χώρας ανέβαλαν την εκδίκαση των αγωγών με τις οποίες συνταξιούχοι διεκδικούν αναδρομικώς τις περικοπές στις κύριες και επικουρικές τους συντάξεις από τους ν. 4051/2012 και 4093/2012.

Ειδικότερα, μετά την αίτηση του ΕΦΚΑ προς το ΣτΕ, για εισαγωγή ενώπιον του ΣτΕ της αγωγής ως «πιλοτικής», ώστε να απαντηθούν τα αναφερόμενα σε αυτήν προδικαστικά ερωτήματα, με μια σειρά αποφάσεών τους οι πρωτόδικοι δικαστές ανέβαλλαν την έκδοση οριστικής απόφασης, μέχρι να αποφανθεί το ΣτΕ στη σημερινή συνεδρίασή του. Μόνο στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών εκκρεμούν περίπου 6.000 συναφείς αγωγές, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι ομαδικές. Ο συνολικός λογαριασμός ξεπερνάει τα 26 δισ. ευρώ και εύλογα μπορεί να εκτιμήσει κανείς ότι πρόκειται για μια δημοσιονομική βόμβα πολλών μεγατόνων, ικανή να γκρεμίσει εκ βάθρων την ελληνική οικονομία.

Τέλος, αναμένεται να υπάρξει συγκέντρωση εργαζομένων και συνταξιούχων έξω από το δικαστικό μέγαρο του ΣτΕ.