Ξεκινά τις τελικές δοκιμές για το εμβόλιο μιας δόσης η Johnson & Johnson

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αν το συγκεκριμένο εμβόλιο της Johnson & Johnson λάβει έγκριση, θα απλοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τη διαδικασία διανομής σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η Johnson & Johnson ξεκίνησε την Τετάρτη σε 60.000 άτομα την τελική φάση δοκιμών ενός εμβολίου μιας δόσης για τoν Covid-19, το οποίο, πιθανώς, θα απλοποιούσε τη διανομή εκατομμυρίων δόσεων σε σύγκριση με αυτά που αναπτύσσουν κορυφαίες ανταγωνιστικές εταιρείες και απαιτούν δυο δόσεις.

Η φαρμακευτική εταιρεία αναμένει τα αποτελέσματα της δοκιμής της τρίτης φάσης έως το τέλος του έτους ή στις αρχές του επόμενου, δήλωσε ο Dr. Πολ Στόφελς, επικεφαλής επιστημονικός διευθυντής της Johnson & Johnson, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με αξιωματούχους των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας και της διοίκησης του Ντόναλντ Τραμπ.

Σημειώνεται πως τα ανταγωνιστικά εμβόλια κατά του κορωνοϊού από τη Moderna, την Pfizer και την AstraZeneca απαιτούν όλα δύο λήψεις, που έχουν απόσταση αρκετών εβδομάδων μεταξύ τους, γεγονός που τα καθιστά πολύ πιο δύσκολο να χορηγηθούν.

«Τα οφέλη ενός εμβολίου μίας δόσης είναι δυνητικά προφανή όσον αφορά τις μαζικές εκστρατείες ανοσοποίησης και τον παγκόσμιο έλεγχο της πανδημίας», δήλωσε ο Dr Νταν Μπάρουχ, ερευνητής εμβολίων του Χάρβαρντ, που βοήθησε στο σχεδιασμό του εμβολίου της J&J.

Ο Στόφελς δήλωσε ακόμη ότι η J&J θα δημοσιεύσει προσεχώς ένα λεπτομερές πρωτόκολλο μελέτης για τη δοκιμή της τρίτης Φάσης, ακολουθώντας τους τρεις άλλους κατασκευαστές εμβολίων που έχουν καταστήσει αυτά τα σχέδια μελέτης διαθέσιμα τις τελευταίες εβδομάδες μετά από εκκλήσεις για αυξημένη διαφάνεια στις δοκιμές.

Ακόμη, τόνισε πως η J&J ξεκίνησε τις δοκιμές της τρίτης φάσης, αφού προηγουμένως είδε θετικά αποτελέσματα σε αυτές της δεύτερης φάσης στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Βέλγιο. Η εταιρεία σχεδιάζει να δημοσιεύσει άμεσα λεπτομέρειες γι’ αυτά τα αποτελέσματα.

Ο Στόφελς πρόσθεσε ότι η ασφάλεια και το επίπεδο προστασίας στη μελέτη με ανθρώπους ήταν ισοδύναμα με αυτά που παρατηρήθηκαν στις μελέτες με ζώα και είπε ότι τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μία μόνο δόση θα μπορούσε να προσφέρει επαρκή προστασία «για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Η τελική δοκιμή της J & J θα αξιοποιήσει έως και 215 σημεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Νότια Αφρική, την Αργεντινή, τη Βραζιλία, τη Χιλή, την Κολομβία, το Μεξικό και το Περού. Η εταιρεία σχεδιάζει να κατασκευάσει έως και 1 δισεκατομμύριο δόσεις το 2021 και περισσότερες μετά από αυτό, δήλωσε ο Στόφελς.

Σχετικά άρθρα