Ξεκίνησε από ταμίας και έφτασε να εποπτεύει μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ

Ξεκίνησε από ταμίας και έφτασε να εποπτεύει μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ
Elizabeth Duke, governor of the Federal Reserve, testifies before the Senate Banking Committee in Washington, D.C., U.S., on Feb. 28, 2012. Duke defended the Fed's focus on housing, saying that the failure of the housing marking to recover is hurting the overall economy. Photographer: T.J. Kirkpatrick/Bloomberg

Το επικών διαστάσεων άλμα της Μπέτσι Ντιουκ. Με τη νέα της θέση, αποδεικνύει ότι καταρρίπτει το ένα στεγανό μετά το άλλο.

Η Μπέτσι Ντιουκ δούλευε σε δουλειές του ποδαριού στα μέσα της δεκαετίας του ’70, προσπαθώντας να βιοποριστεί. Σε κάποια φάση, έκανε αίτηση για μια δουλειά σε στεγνοκαθαριστήριο. Την απέρριψαν. Κι αποφάσισε να γίνει ταμίας μερικής απασχόλησης σε τράπεζα.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Wells Fargo & Co. της ανέθεσε έναν κρίσιμο ρόλο – να εποπτεύει μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ. Η Ντιουκ θα αναλάβει επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου της Wells Fargo στην αρχή του επόμενου έτους. Η πορεία της συνιστά ένα από τα πιο επικών διαστάσεων άλματα  – είτε από άντρα είτε από γυναίκα – εντός του τραπεζικού κλάδου.

Στην καριέρα της έχει υπάρξει ήδη μέλος του Συμβουλίου Διοικητών της Fed, στον απόηχο της κατάρρευσης του 2008. Αυτή τη φορά, θα εποπτεύει μια ομάδα διοίκησης που αντιμετωπίζει το ένα σκάνδαλο μετά το άλλο.

«Δεν είναι κάτι νέο για μένα να κινούμαι εν μέσω μιας κρίσης» δηλώνει η ίδια στο Bloomberg. Τα διευθυντικά στελέχη ήδη επεξεργάζονται ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης της τράπεζας, και «δουλειά μου θα είναι η σύνδεση διοικητικού συμβουλίου και ομάδας διοίκησης, και η εξασφάλιση της ισχυρότερης δυνατής εποπτείας», ανέφερε.

Η 65χρονη Ντιουκ αντικαθιστά τον Στίβεν Σάνγκερ στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αναδιάρθρωσης της τράπεζας· ο Σάνγκερ και άλλοι δύο διευθυντές θα εγκαταλείψουν την τράπεζα, αφότου ξέσπασαν σκάνδαλα που αυτοί υποτίθεται ότι έπρεπε να αποτρέψουν.

Ο Σάνγκερ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου από το 2003, έγινε πρόεδρος του πριν από λιγότερο από έναν χρόνο, όταν ο Τζον Σταμπφ παραιτήθηκε κι από πρόεδρος και από διευθύνων σύμβουλος. Εκείνη την περίοδο, οι δικαστικές αρχές επιτίθονταν στη τράπεζα για το άνοιγμα εκατομμυρίων λογαριασμών χωρίς την άδεια των πελατών.

Τον περασμένο μήνα, οι δημόσιες εκκλήσεις για περαιτέρω αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο πλήθυναν ύστερα από την αποκάλυψη περισσότερων σκανδάλων στο τμήμα δανείων αυτοκινήτου της τράπεζας.

Η Ντιουκ έχει βαθιές ρίζες στην κοινοτική τραπεζική αλλά την ίδια στιγμή κατανοεί την οπτική των αμερικανικών εποπτικών αρχών αφότου η ίδια έμεινε για πέντε χρόνια στο πόστο του μέλους του Συμβουλίου Διοικητών της Fed.

«Αποπνέει πραγματική αξιοπιστία όχι μόνο με τους επενδυτές και τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, αλλά και με τις εποπτικές αρχές» είπε σε συνέντευξή της η Μέρι Τζο Γουάιτ, πρώην επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.

Αλλά το αρχικό πάθος της Ντιουκ ήταν η υποκριτική. Αφότου αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της North Carolina, με πτυχίο στην υποκριτική, η Ντιουκ εξασφάλισε τον πρώτο της ρόλο σε ένα μιούζικαλ του Κόουλ Πόρτερ ενώ παράλληλα σέρβιρε μπύρα ως σερβιτόρα στους θαμώνες ενός μπαρ.

Η Wells Fargo είναι η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ βάσει αξίας στοιχείων ενεργητικού. Σημειώστε ότι καμία από τις έξι γιγαντιαίες τράπεζες που κυριαρχούν στο αμερικανικό τραπεζικό σύστημα δεν είχε ποτέ μια γυναίκα επικεφαλής. Και η Ντιουκ είναι σίγουρο ότι καταρρίπτει το ένα στεγανό μετά το άλλο.