Ξεκίνησε η δίκη του Μπο Σιλάι

Ξεκίνησε η δίκη του Μπο Σιλάι

Ο Κινέζος πρώην πολιτικός αρνείται όλες τις κατηγορίες στο πλέον πολύκροτο σκανδάλο διαφθοράς στην Κίνα.

Ξεκίνησε σήμερα η πολυαναμενόμενη δίκη του αμφιλεγόμενου κινέζου πολιτικού, Μπο Σιλάι, σε δικαστήριο της πόλης Τζινάν στην ανατολική Κίνα.

Με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, εισέρχεται στην τελική ευθεία, η πλέον φορτισμένη πολιτική υπόθεση στην Κίνα τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Αυτή ήταν και η πρώτη δημόσια εμφάνιση του 64χρονου Μπο τους τελευταίες 17 μήνες, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με τις κατηγορίες της δωροδοκίας, της διαφθοράς και της κατάχρησης εξουσίας. Ο εισαγγελέας του δικαστηρίου ανέγνωσε το κατηγορητήριο κατά του κινέζου πολιτικού, στο οποίο περιλαμβάνονται εκτεταμένες υπεξαιρέσεις δημοσίων πόρων προς όφελός του ή προς όφελος της οικογενείας του κατά την χρονική περίοδο από το 1999 έως το 2012.

Σύμφωνα με τους αναλυτές οι κατηγορίες αυτές κάνουν σχεδόν βέβαιη την ενοχή και καταδίκη του. Ο Κινέζος πρώην πολιτικός, ωστόσο, αρνήθηκε σήμερα κατά την έναρξη της δίκης του ότι δωροδοκήθηκε από επιχειρηματία, ισχυριζόμενος ότι αρχικά είχε παραδεχθεί την ενοχή του ενώπιον της πειθαρχικής επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος «χωρίς τη θέλησή του».

Ο Μπο Σιλάι, πρώην γραμματέας του Κόμματος στην Τσονγκίνγκ, κατηγορείται για υπεξαίρεση δημοσίων πόρων προς ίδιον όφελος και προς όφελος της οικογένειάς του. Επίσης κατηγορείται μαζί με τη σύζυγό του και το γιο τους για δωροληψία ύψους 21,79 εκατομμυρίων γιουάν (2,67 εκατομμυρίων ευρώ).

Η δίκη του Μπο την οποία παρακολουθούν πέντε μέλη της οικογένειάς του και 19 δημοσιογράφοι, σηματοδοτεί την κορύφωση του μεγαλύτερου πολιτικού σκανδάλου στην Κίνα, από το 1976 και το τέλος της Πολιτιστικής Επανάστασης του Μάο.

Ο Μπο ήταν ένα ταχέως ανερχόμενο αστέρι στους κύκλους της ηγεσίας Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, αλλά η πολιτική ανέλιξη σταμάτησε απότομα πέρυσι μέσα από ένα σκάνδαλο δολοφονίας με τη συμμετοχή της συζύγου του, Γκου Καλάι. Η Γκου κατηγορήθηκε, και αργότερα καταδικάστηκε για τη δολοφονία τον Νοέμβριο του 2011 του βρετανού επιχειρηματία Νίλ Χέιγουντ που ήταν επιχειρηματικός εταίρος και φίλος της οικογένειας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: Η JPMorgan «έκανε τον Κινέζο»