Η JPMorgan «έκανε τον Κινέζο»

Η JPMorgan «έκανε τον Κινέζο»

Αμερικανικές έρευνες για δωροδοκίες με αντάλλαγμα μεγάλα συμβόλαια της τράπεζας με το Πεκίνο.

Σύμφωνα με εμπιστευτικά κυβερνητικά έγγραφα που αποκαλύπτουν οι New York Times, οι ομοσπονδιακές αρχές έχουν αρχίσει να ψάχνουν εάν οι προσλήψεις παιδιών Κινέζων αξιωματούχων που βρίσκονται ψηλά στην ιεραρχία, συνιστούν έμμεση δωροδοκία, προκειμένου να κλείσει η JPMorgan Chase επικερδείς συμφωνίες.

Για παράδειγμα, αναφέρεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας, η τράπεζα προσέλαβε τον γιο πρώην στελέχους της κινεζικής τραπεζικής ρυθμιστικής αρχής, που σήμερα είναι Πρόεδρος του Ομίλου Everbright, μιας πολυεθνικής παροχής οικονομικών υπηρεσιών που βρίσκεται υπό κρατικό έλεγχο. Μετά την πρόσληψη του γιου του Προέδρου, η JPMorgan εξασφάλισε πολλαπλές, περιζήτητες αναθέσεις από τον κινεζικό κολοσσό, μεταξύ αυτών ανέλαβε σύμβουλος θυγατρικής της Everbright.

Διαβάστε ακόμη: Η έλλειψη διαφθοράς «σκοτώνει» την πολυτέλεια

Τα γραφεία της JP Morgan στο Χονγκ Κονγκ προσέλαβαν επίσης την κόρη αξιωματούχου των κινεζικών σιδηροδρόμων, ο οποίο αργότερα συνελήφθη με την κατηγορία ότι αντάλλασσε συμβάσεις ανάθεσης κρατικών έργων με μετρητά. Η κόρη του προσελήφθη σε μια τουλάχιστον περίεργη συγκυρία για την τράπεζα της Νέας Υόρκης: έγινε την περίοδο που οι Κινεζικοί Σιδηρόδρομοι ήταν στην διαδικασία επιλογής τράπεζας ως σύμβουλο στα σχέδια της να μπει στο χρηματιστήριο. Η JP Morgan ανέλαβε τελικά το συμβόλαιο.

Παρότι οι πληροφορίες δεν είχαν δημοσιοποιηθεί, η ίδια η τράπεζα είχε κάνει μια μικρή αναφορά στην τριμηνιαία έκθεση της, παραδεχόμενη ότι η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (S.E.C.) «είχε ζητήσει ενημέρωση για την απασχόληση στην τράπεζα ορισμένων πρώην υπαλλήλων στο Χονγκ Κονγκ και τις επιχειρηματικές σχέσεις με ορισμένους πελάτες». Τα εμπιστευτικά έγγραφα αναφέρουν ότι αυτό έγινε τον περασμένο Μάιο. Οι αρχές ζήτησαν τότε από την τράπεζα στοιχεία για τον Τανγκ Σιαονινγκ, τον γιο του Προέδρου της Everbright από το 2007 και μετά, αλλά και για την Ζανγκ Σισι, την κόρη του αξιωματούχου των κινεζικών σιδηροδρόμων, αναζητώντας όλες τις πληροφορίες για τους ανθρώπους της τράπεζας που εμπλέκονταν στην πρόσληψη τους.

Παρότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν συνδέει κατηγορηματικά τις πρακτικές πρόσληψης που ακολουθούσε η τράπεζα στην Κίνα με τα κερδοφόρα συμβόλαια που υπέγραφε, ούτε αμφισβητεί τα προσόντα των νέων υπαλλήλων, υπονοεί με το εμπιστευτικό έγγραφο ότι υπάρχει πρόβλημα με την γενικότερη στρατηγική της JP Morgan σε ό,τι αφορά στις προσλήψεις και εκτός από τις δυο προηγούμενες περιπτώσεις ζητά να μάθει για όλους τους εργαζόμενους της που είχαν αναλάβει έργο του υπουργείου Σιδηροδρόμων ή για λογαριασμό του. Τουλάχιστον τα τελευταία έξι χρόνια.

Διαβάστε ακόμη: Βαρύ κατηγορητήριο κατά του Μπο Σιλάι  

Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη σε αυτή την υπόθεση είτε αρνήθηκαν είτε δεν απάντησαν στο αίτημα των New York Times για δηλώσεις.

Οι δυτικές επιχειρήσεις διαγκωνίζονται για να κατοχυρώσουν ένα μερίδιο της γρήγορα αναπτυσσόμενης αγοράς της Κίνας. Μερικές έχουν κατηγορηθεί για την πρακτική που ακολουθούν, όπως η φαρμακευτική GlaxoSmithKline. Παρότι, όμως θεωρείται συνηθισμένη πρακτική η πρόσληψη παιδιών Κινέζων πολιτικών, το «περίεργο» στην περίπτωση της GP Morgan ήταν ότι προτιμούσε παιδιά αξιωματούχων κινεζικών κρατικών εταιρειών. Τα τελευταία χρόνια η  S.E.C και το υπουργείο Δικαιοσύνης έχουν εντείνει τις προσπάθειες επιβολής του ομοσπονδιακού νόμου, που στην ουσία απαγορεύει στις αμερικανικές επιχειρήσεις να χαρίζουν «ο,τιδήποτε αξίας» σε ξένο αξιωματούχο, προκειμένου να «κερδίσουν αθέμιτο προβάδισμα» έναντι των ανταγωνιστών τους.

Η έρευνα στις τακτικές της JP Morgan άνοιξε μια περίοδο που η τράπεζα ήδη βρίσκεται στο στόχαστρο τουλάχιστον οκτώ ομοσπονδιακών υπηρεσιών στις ΗΠΑ και των αρμόδιων υπηρεσιών άλλων δυο χωρών.