Ξεπέρασαν τα 100 δισ. δολάρια τα κέρδη της Microsoft στο εξωτερικό

Ξεπέρασαν τα 100 δισ. δολάρια τα κέρδη της Microsoft στο εξωτερικό
The Microsoft logo is seen as part of a display at the Microsoft Ignite technology conference in Chicago, Illinois, May 4, 2015. REUTERS/Jim Young - RTX1BIYV Photo:

Σε περίπτωση που εταιρεία επιστρέψει τα χρήματα στις ΗΠΑ, θα πρέπει να πληρώσει 34,5 δισ. δολάρια σε φόρους.

Η δεύτερη αμερικάνικη εταιρεία μετά την General Electric που ξεπερνά το όριο των 100 δισ. δολαρίων σε συσσωρευμένα κέρδη στο εξωτερικό είναι πλέον η Microsoft.

Το απόθεμα των «offshore» κερδών της τεχνολογικής εταιρείας αυξήθηκε κατά 17% την περασμένη χρονιά στα 108,3 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε στις ρυθμιστικές αρχές στις 31 Ιουλίου.

Εάν επαναφέρει τα χρήματα στις ΗΠΑ, η Microsoft θα πρέπει να καταβάλει στην κυβέρνηση 34,5 δισ. δολάρια σε φόρους. Η εταιρεία έχει πληρώσει μόλις 3,1% φόρο για τα κέρδη από το εξωτερικό εξαιτίας της λειτουργίας σε χώρες όπως η Ιρλανδία, η Σιγκαπούρη και το Πουέρτο Ρίκο.

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, οι αμερικάνικες εταιρείες οφείλουν στην κυβέρνηση το 35% των κερδών που παράγονται σε άλλες χώρες, αλλά δεν είναι αναγκασμένες να το πληρώσουν μέχρι να επαναπατρίσουν τα κέρδη.

Οι αμερικάνικες εταιρείες έχουν πάνω από 2 τρισ. δολάρια κερδών στο εξωτερικό, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg σε στοιχεία 304 εταιρειών.