Ξεπέρασαν τις προβλέψεις τα κέρδη ΒΡ και Total

Ξεπέρασαν τις προβλέψεις τα κέρδη ΒΡ και Total

Οι δραστηριότητες διύλισης στηρίζουν τα οικονομικά αποτελέσματα των δύο πετρελαϊκών κολοσσών.

Ανθεκτικότητα επέδειξαν οι γίγαντες του πετρελαίου, BP και Total, στην υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, σύμφωνα με τα οικονομικά που ανακοίνωσαν για το πρώτο τρίμηνο του 2015. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στις
πολύ καλές επιδόσεις των δραστηριοτήτων διύλισης.Όπως σημειώνεται, η πτώση των τιμών πετρελαίου σημαίνει ότι τα διυλιστήρια μπορούν να επεξεργαστούν πολύ φθηνότερο αργό και να αποκομίσουν υψηλότερα κέρδη χάρη σε καύσιμα όπως το πετρέλαιο κίνησης και η βενζίνη.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στη ΒΡ, υα προ φόρων κέρδη αντικατάστασης κόστους δραστηριότητες διύλισης υπερδιπλασιάστηκαν στο πρώτο τρίμηνο και διαμορφώθηκαν στα 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα προ φόρων κέρδη από την παραγωγή πετρελαίου και αερίου βυθίστηκαν στα 0,6 δισεκατομμύρια δολάρια από 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα.

Η Total ανακοίνωσε ότι τα προσαρμοσμένα καθαρά λειτουργικά έσοδα από τη διύλιση και τα πετροχημικά υπερτριπλασιάστηκαν συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2014 στο 1,1 δισεκατομμύριο δολάρια και έφτασαν σχεδόν στις επιδόσεις του κλάδου παραγωγής πετρελαίου και αερίου στο 1,36 δισεκατομμύριο δολάρια, που ήταν όμως μειωμένες κατά 56%.

Παράλληλα, τα συνολικά κέρδη της BP μειώθηκαν 20% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν στα 2,58 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ τα συνολικά κέρδη της Total μειώθηκαν κατά 22% και διαμορφώθηκαν στα 2,60 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σε έκθεσή τους, αναλυτές από την Edison Investment Research, σημειώνουν: «Οι μεγάλες εταιρίες με υψηλή έκθεση στη διύλιση όπως η Royal Dutch Shell, η Total ή ExxonMobil θα ευνοηθούν από το ισχυρό παγκόσμιο περιβάλλον διύλισης, το οποίο η BP αναμένει να διατηρηθεί ακόμα και το δεύτερο τρίμηνο. Τα μέχρι στιγμής χαμηλότερα περιθώρια διύλισης στο δεύτερο τρίμηνο, λόγω των υψηλότερων τιμών αργού πετρελαίου, σημαίνουν ότι τα αποτελέσματα του επόμενου τριμήνου ίσως να μην ευνοηθούν τόσο πολύ από τις δραστηριότητες διύλισης».