Ξεπέρασαν τους δύο χιλιάδες οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας

Ξεπέρασαν τους δύο χιλιάδες οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας

Στο Κάιρο είναι στραμμένα τα βλέμματα όπου διεξάγονται διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, καθώς εκπνέει τα μεσάνυχτα η εκεχειρία.

Περισσότεροι από 2.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια της σύγκρουσης που ξέσπασε στις αρχές Ιουλίου με την ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Υγείας στον παλαιστινιακό θύλακα, λίγες μόνο ώρες προτού εκπνεύσει η εκεχειρία των 72 ωρών μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.

Σύμφωνα με το υπουργείο, από τους 2.016 Παλαιστινίους που σκοτώθηκαν, 541 είναι παιδιά και 250 γυναίκες. Αυτός ο νέος απολογισμός περιλαμβάνει τους κατοίκους της Γάζας που υπέκυψαν στα τραύματά τους σε νοσοκομεία στη Γάζα και στο εξωτερικό, διευκρίνισε το υπουργείο. Οι τραυματίες από τις συγκρούσεις και τον ένα μήνα αδιάκοπου «σφυροκοπήματος» της Λωρίδας της Γάζας, ανέρχονται σε 10.196.

Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι συνεχίζουν τις έμμεσες διαπραγματεύσεις στο Κάιρο για να επιχειρήσουν να επιτύχουν μια διαρκή κατάπαυση του πυρός, καθώς εκπνέει απόψε τα μεσάνυχτα η προσωρινή εκεχειρία μεταξύ των δύο αντίπαλων στρατοπέδων.

Στο Κάιρο πρόκειται να συνεδριάσουν και οι διεθνείς δωρητές για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της Γάζας, μόλις επιτευχθεί διαρκής κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της Νορβηγίας.

Η ισραηλινή επιχείρηση προκάλεσε ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων στον παλαιστινιακό θύλακα, η οικονομία του οποίου ήταν ήδη σε άσχημη κατάσταση.

Τα χρήματα που συλλέγονται υπό την αιγίδα της Αιγύπτου και της Νορβηγίας θα δοθούν στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, διευκρίνισε ο επικεφαλής της νορβηγικής διπλωματίας Μπέργκε Μπρέντε, αποκλείοντας έτσι την πιθανότητα από τα χρήματα αυτά να επωφεληθεί η Χαμάς.

Σύμφωνα με τη Νορβηγία, η οποία προεδρεύει της συντονιστικής επιτροπής διεθνούς βοήθειας προς τους Παλαιστινίους, είναι η τρίτη φορά σε διάστημα μερικών ετών που οι διεθνείς δωρητές καλούνται να χρηματοδοτήσουν την ανοικοδόμηση της Γάζας.

«Το Όσλο θέτει νέους όρους. Δεν μπορούμε να αναμένουμε η διεθνής κοινότητα να χρηματοδοτήσει για ακόμη μια φορά την ανοικοδόμηση χωρίς προϋποθέσεις», τονίζει ο Μπρέντε σε ανακοίνωση.

Ο Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών ζητεί την άρση του αποκλεισμού της Γάζας και την εγγύηση της ασφάλειας του άμαχου πληθυσμού και στις δύο πλευρές της μεθορίου. «Το γεγονός ότι ένας λαός παραμένει έγκλειστος και στα πρόθυρα του λιμού δεν θα διασφαλίσει την ασφάλεια των γειτόνων της Γάζας», αναφέρει.

Διαβάστε ακόμη:

Νετανιάχου: Όχι σε εκεχειρία χωρίς εγγυήσεις

Χιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν υπέρ της ειρήνης

Με μακροχρόνιο πόλεμο απειλεί η Χαμάς το Ισραήλ