Ξορκίζει το «ατύχημα» των εκλογών το Μαξίμου

Ξορκίζει το «ατύχημα» των εκλογών το Μαξίμου
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένει να υποδεχθεί την αντιπροσωπεία των Οικολόγων-Πράσινων στο πλαίσιο του διαλόγου σχετικά με τον νέο εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση, στοα Μέγαρο Μαξίμου, Τρίτη 19 Ιουλίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Eξακολουθούν να λένε "όχι" στην πρόωρη προσφυγή στις κάλπες κάποια απ' τα στελέχη.

Του Αντώνη Ατζολέτου

Η χθεσινή αναφορά του Πάνου Σκουρλέτη ήταν η τρανή απόδειξη πως η εκλογολογία δεν συντηρείται μόνο από τη ρητορική της ΝΔ, αλλά και από τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο υπουργός Εσωτερικών με την φράση του πως το ενδεχόμενο των εκλογών «μπορεί να προκύψει όχι από επιλογή της κυβέρνησης, αλλά από μια πλήρη ανατροπή των σημερινών δεδομένων ή μέσα από ένα απόλυτο αδιέξοδο που κανείς δεν μπορεί να το αποκλείει», αποτελεί μια σαφής αναφορά για την πιθανότητα του «ατυχήματος» στην διαπραγμάτευση την οποία τόσο ο ίδιος όσο και το Μέγαρο Μαξίμου ξορκίζουν.

Με το πλάνο που παρουσίασε αποσαφήνισε σε μεγάλο βαθμό πως στο πίσω μέρος του μυαλού των επιτελών της κυβέρνησης υπάρχει μια τριπλή ανησυχία:

– Επιμονή του ΔΝΤ για νομοθέτηση νέων μέτρων.

– Μη κλείσιμο της αξιολόγησης πριν από τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

– Ενεργοποίηση του σχεδίου Σόιμπλε προκειμένου να «συρθεί» η διαπραγμάτευση μέχρι το καλοκαίρι βάζοντας τη «θηλιά της χρηματοδοτικής ασφυξίας» και πάλι στον λαιμό της Ελλάδας.

Είναι προφανές ότι στο Μαξίμου δεν επιθυμούν τον «πολιτικό θάνατο» του ΣΥΡΙΖΑ, που θα επέλθει κατ’ αρχάς από τη δημοσκοπική καθίζηση την οποία θα υποστεί το κόμμα αν ξαναμπεί σε περιβάλλον που να παραπέμπει στο πρώτο επτάμηνο του 2015. Πόσο μάλλον αν η κυβέρνηση οδηγηθεί σε έναν οδυνηρό συμβιβασμό που θα ονομάζεται 4ο μνημόνιο. Σε μια τέτοια περίπτωση ο πρωθυπουργός θα είναι εκείνος που θα θελήσει να «ανακατέψει την τράπουλα».

Υπάρχει, άλλωστε και μερίδα βουλευτών και στελεχών του κόμματος που θεωρούν πως αν η κυβέρνηση συνεχίσει να τηρεί απαρέγκλιτα τη συμφωνία με τους δανειστές, χωρίς να διατηρεί την δική της ταυτότητα, μόνο φθορά θα της προκαλέσει. «Ένεση αισιοδοξίας» σε αυτή την ομάδα αποτέλεσε η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να δώσει το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους ανοίγοντας και πάλι διαύλους επικοινωνίας με την κοινωνία.

Μέσα σε αυτό το κλίμα δεν είναι τυχαία η ολομέτωπη και συνεχόμενη επίθεση που εξαπολύει το Μαξίμου προς τη ΝΔ, αποδομώντας τη ρητορική της για νέα μέτρα και ενεργοποίηση του κόφτη και προαναγγέλλοντας πως και το 2017 η κυβέρνηση θα καταφέρει ξανά να διανείμει την υπεραπόδοση των εσόδων στις ευπαθείς ομάδες.

Από το Μέγαρο Μαξίμου θα γίνουν όλες οι προσπάθειες προκειμένου η αξιολόγηση να κλείσει στην ώρα της με το βλέμμα στραμμένο, πλέον και στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΝΤ στις 9 Φεβρουαρίου για τη παραμονή ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα.

Όπως είχε δημοσιεύσει το NEWS 247 το ενδεχόμενο να χαθεί το ορόσημο της 26ης Ιανουαρίου δεν φαίνεται να τρομάζει τα κυβερνητικά στελέχη γνωρίζοντας πως η ανάληψη της προεδρίας από το Ντόναλντ Τράμπ στις 20 Ιανουαρίου αποτελεί κομβικό σημείο προκειμένου το ΔΝΤ να καταλήξει σε μια τελική απόφαση για το τι θα κάνει μέσα στον επόμενο μήνα.

Αυτή την περίοδο ξεκάθαρη απάντηση από κορυφαία στελέχη για το τι θα κάνει η κυβέρνηση αν οι δανειστές επιμείνουν σε μια σκληρή γραμμή δεν υπάρχει. Προτιμούν να «ξορκίζουν» όλα αυτά τα σενάρια και να προετοιμάζουν «πυρετωδώς» την επανέναρξη των συνομιλιών με τους δανειστές.

Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό και με πληροφορίες του NEWS 247 ο πρωθυπουργός επέλεξε φέτος να μην παραστεί στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός που θα πραγματοποιηθεί από τις 17 – 20 Ιανουαρίου, καθώς εκείνη την περίοδο θα είναι σε πλήρη εξέλιξη η διαπραγμάτευση του οικονομικού επιτελείου και θα πλησιάζει η συνεδρίαση του Eurogroup.

Πηγή: news247.gr