Χρηματιστήριο Αθηνών: Εβδομαδιαία πτώση 3,14%

Χρηματιστήριο Αθηνών: Εβδομαδιαία πτώση 3,14%
Γενική άποψη από το κτίριο του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών, Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2020. Ράλι καταγράφει η χρηματιστηριακή αγορά ακολουθώντας την έντονη ανοδική κίνηση των ευρωπαϊκών αγορών στον απόηχο των ενθαρρυντικών μηνυμάτων από την κλινική μελέτη της Pfizer για το εμβόλιο. Το θετικό κλίμα υποστηρίζεται από την αναβάθμιση- έκπληξη της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody΄s η οποία έχει οδηγήσει σε πρωτοφανές ράλι και τα ελληνικά ομόλογα. ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στο επίκεντρο ο τραπεζικός τομέας.

Με απώλειες για δεύτερη συνεχή εβδομάδα έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά ακολουθώντας την καθοδική πορεία των διεθνών αγορών, υποχωρώντας σε ποσοστό 3,41%.

Στο κλίμα ανησυχίας που έχει διαμορφωθεί για την πορεία των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ήλθαν να προστεθούν η πτώχευση της αμερικανικής τράπεζας Silicon Valley Bank, και τα προβλήματα στην ελβετική τράπεζα Credit Suisse.

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκε και αυτή την εβδομάδα ο τραπεζικός κλάδος, με τον τραπεζικό δείκτη να καταγράφει εβδομαδιαίες απώλειες άνω του 7%.

Τα νέα τραπεζικό επεισόδια με την SVB και την Credit Suisse Group «δυναμιτίζουν» μια από τις αγαπημένες επιλογές των επενδυτών για φέτος, τις ευρωπαϊκές τράπεζες και φυσικά τους ελληνικούς τραπεζικούς τίτλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όμως οι ελληνικές τράπεζες είναι σήμερα σε θέση να απορροφήσουν τυχόν κλυδωνισμούς από τις διεθνείς αγορές. Οι τράπεζες έχουν εξυγιάνει τους ισολογισμούς τους με τη χρήση του προγράμματος «Ηρακλής». Τα κόκκινα δάνεια στο χαρτοφυλάκιο των τραπεζών από το 44% σήμερα έχουν υποχωρήσει στο 8%. Οι τράπεζες διατηρούν δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας αρκετά πιο υψηλά του ελάχιστου όρου και φυσικά έχουν επανέλθει σε κερδοφορία μετά από μία σειρά ζημιογόνων χρήσεων.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε την εβδομάδα στις 1.020,19 μονάδες, έναντι 1.056,26 μονάδων της προηγούμενης εβδομάδας, σημειώνοντας εβδομαδιαία πτώση 3,41%, από τις αρχές Μαρτίου υποχωρεί σε ποσοστό 9,66%, ενώ από τις αρχές του 2023 καταγράφει κέρδη 9,72%.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE 25 έκλεισε την εβδομάδα με πτώση 3,37%, από τις αρχές του έτους παρουσιάζει άνοδο 10,05%, ενώ ο δείκτης FTSE MID CAP έκλεισε την εβδομάδα με πτώση 5,33% και από την αρχή του 2023 ενισχύεται σε ποσοστό 3,85%.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε την εβδομάδα με πτώση 7,22%, από τις αρχές Μαρτίου υποχωρεί σε ποσοστό 20,85%, ενώ από τις αρχές του έτους κερδίζει 14,91%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς την εβδομάδα αυτή μειώθηκε κατά 2,271 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 70,811 δισ. ευρώ, από τις αρχές Μαρτίου είναι μειωμένη κατά 6,603 δισ. ευρώ, ενώ από τις αρχές του έτους είναι αυξημένη κατά 4,949 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: