«Χτύπημα» άνω των 10 δισ. δολαρίων στον Carl Icahn από short seller. Κατηγορίες για απάτη τύπου Ponzi 

«Χτύπημα» άνω των 10 δισ. δολαρίων στον Carl Icahn από short seller. Κατηγορίες για απάτη τύπου Ponzi 
epa01419927 (FILE) US business mogul Carl Icahn (L) watches Novak Djokovic of Serbia play Carlos Moya of Spain during their quarterfinals round match on the eleventh day of the 2007 US Open tennis tournament in Flushing Meadows, New York, USA, 06 September 2007. The man at right is unidentified. Internet services company Yahoo said 21 July 2008 it had struck a compromise deal with major shareholder Carl Icahn giving him and his associates three seats on the board. In exchange, Icahn is to withdraw the list of candidates he has put up to replace the entire board. Icahn has backed a takeover of Yahoo by the world‘s largest software concern, Microsoft. Yahoo‘s board has rejected a Microsoft bid of 47.5 billion dollars. EPA/ANDREW GOMBERT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
H Icahn Enterprises L.P., η εισηγμένη εταιρεία περιορισμένης ευθύνης του που λειτουργεί ως εταιρεία holdings, απώλεσε 20% της αξίας της

«Χτύπημα» πάνω από 10 δισεκατομμύρια δολάρια δέχθηκε ο ακτιβιστής επενδυτής Carl Icahn, αφότου η short-seller Hindenburg Research τον κατηγόρησε πως στην εταιρεία που έχει χρησιμοποιεί μια οικονομική δομή η οποία ομοιάζει με σχήμα Πόντσι.

Σημειώνεται πως η πυραμίδα επενδυτών αποτελεί ένα παράνομο επενδυτικό σχήμα που περιλαμβάνει την πληρωμή απόδοσης σε επενδυτές από τα χρήματα που πληρώνονται από μεταγενέστερους επενδυτές, αντί από τα καθαρά κέρδη που συγκεντρώνονται από πραγματικές πωλήσεις. Ο όρος «Σχήμα Πόντσι» αναφέρεται στον Τσαρλς Πόντσι.

Ως αποτέλεσμα, η Icahn Enterprises L.P., η εισηγμένη εταιρεία περιορισμένης ευθύνης του που λειτουργεί ως εταιρεία holdings, απώλεσε 20% της αξίας της, κάτι που συνεπάγεται ζημίες 1 δισεκ. δολ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Hindenburg αποκάλυψε επίσης δάνειο βάσει περιθωρίου κέρδους του επενδυτή που είχε ως collateral το μερίδιό του στην εταιρεία, και το οποίο δεν έχει λογιστοποιηθεί από τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg. Αυτό μείωσε άλλα 7,3 δισεκατομμύρια δολάρια από τον υπολογισμό της καθαρής θέσης του.

Συνολικά, η περιουσία του Icahn μειώθηκε κατά 41%, στα 14,6 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον δείκτη πλούτου, γεγονός το οποίο τον κάνει από τον 58ο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο σε 119ο.

Σε δήλωσή του, ο Icahn χαρακτήρισε τις αιτιάσεις χαλκευμένες, «με αποκλειστικό σκοπό να παράγουν κέρδη από τη short θέση της Hindenburg».

Στην ετήσια έκθεσή της, η Icahn Enterprises είπε: «Ο κ. Ο Icahn έχει ενημερώσει ότι ο ίδιος και οι θυγατρικές του έχουν επαρκή περιουσιακά στοιχεία για να εκπληρώσουν οποιεσδήποτε υποχρεώσεις».

Το δεύτερο μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο του Icahn είναι το μερίδιό του στα επενδυτικά του κεφάλαια, τα οποία χρησιμοποιεί για ακτιβιστικά στοιχήματα. Η Icahn Enterprises, ο Carl Icahn και ο γιος του Brett είναι οι μόνοι επενδυτές στα funds.

Στο τέλος του περασμένου έτους ο Icahn είχε επενδύσει 4,9 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Hindenburg υπολόγισε ότι το αμοιβαίο κεφάλαιό του θα μπορούσε να μειωθεί κατά περίπου 17% φέτος, με βάση μια εκτίμηση της απόδοσης των long και short θέσεων .

Υπενθυμίζεται πως οι επιθέσεις του Hindenburg στις εταιρείες των Adani και Dorsey προκάλεσαν πτώση της περιουσίας τους φέτος κατά 58 δισεκατομμύρια δολάρια και 500 εκατομμύρια δολάρια, αντίστοιχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Icahn, 87 ετών, είναι ο τελευταίος δισεκατομμυριούχος που μπαίνει στο στόχαστρο του Hindenburg φέτος, αφού το short-seller με έδρα τη Νέα Υόρκη ακολούθησε τον Gautam Adani της Ινδίας και τον Jack Dorsey της Block Inc. Κατέχει περισσότερο από το 85% των μονάδων της Icahn Enterprises μέσω διαφόρων οντοτήτων, αποτελώντας το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του.

Ποιος είναι ο Icahn

Ο 87χρονος  Icahn παραμένει ένας από τους πιο γνωστούς ακτιβιστές επενδυτές και μεγαλομέτοχος της Wall Street. Το 1985 κατηγορήθηκε για “απογύμνωση περιουσιακών στοιχείων” με την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Trans World Airlines, που τότε ήταν ένας από τους πιο γνωστούς αερομεταφορείς στον κόσμο.

Πιο πρόσφατα συγκρούστηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Blackrock Larry Fink. Σε μια συζήτηση του 2015, ο Icahn αντέκρουσε τους ισχυρισμούς του Fink ότι οι επαναγορές μετοχών δεν θα πρέπει να γίνονται μόνο για να κατευνάσουν τους ακτιβιστές ως “διαφημιστική εκστρατεία για την BlackRock” και επέκρινε την εταιρεία για τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια.

Επίσης, ήταν εξέχων υποστηρικτής της προεδρικής εκστρατείας του Donald Trump το 2016.

Πριν γίνει υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, ο Trump δήλωσε ότι ο Icahn θα διοριζόταν ως υπουργός Οικονομικών, πριν επιλέξει αργότερα τον Steve Mnuchin.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ TOP 10: