Αυτός είναι ο ελληνικής καταγωγής short seller που στοιχημάτισε κατά της Wirecard και έβγαλε εκατομμύρια

Αυτός είναι ο ελληνικής καταγωγής short seller που στοιχημάτισε κατά της Wirecard και έβγαλε εκατομμύρια
epa08496189 (FILE) - A logo of the financial services company Wirecard is seen prior to the companys annual press conference in Aschheim near Munich, Bavaria, Germany, 25 April 2019 (reissued 19 June 2020). According to reports, Wirecard shares lost about 65 percent as the German payment processor announced, its auditor can't find evidence for a quarter of the cash on its balance sheet. EPA/LUKAS BARTH-TUTTAS *** Local Caption *** 55147081 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο λόγος για τον Τζιμ Χάνος, γνωστό short seller που έγινε πραγματικός θρύλος στην Wall Street το 2001, όταν προέβλεψε την κατάρρευση του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού Enron.

Ο διάσημος (και ελληνικής καταγωγής) short seller, Τζιμ Χάνος, έβγαλε σχεδόν 100 εκατ. δολάρια στοιχηματίζοντας κατά της γερμανικής εταιρείας ηλεκτρονικών πληρωμών Wirecard που προκάλεσε τριγμούς στο Βερολίνο μετά την αποκάλυψη ότι «φούσκωνε» τα κέρδη θυγατρικών της και ότι είχε δώσει ανύπαρκτα ονόματα πελατών στην EY.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, η Kynikos Associates, εταιρεία με έδρα τη Νέα Υόρκη στο τιμόνι της οποίας βρίσκεται ο Χάνος εδώ και πάνω από 30 χρόνια, έκανε το trade κατά της Wirecard μέσω αρκετών funds που έχει στην ιδιοκτησία της.

«Για κάποιον short seller, η Wirecard είναι μια κλασική ιστορία», ανέφερε μιλώντας στους FT ο Χάνος. «Οι λέξεις- κλειδιά, τα νούμερα που δεν βγάζουν νόημα, το επιχειρηματικό μοντέλο που παρομοίως δεν φαίνεται να βγάζει νόημα». Ο ίδιος αποκαλεί τον εαυτό του «εγκληματολόγο junkie οικονομικών καταστάσεων» και άνοιξε μια μικρή θέση short πέρυσι.

Αύξησε τη θέση του μετά τη δημοσιοποίηση από τους FT εγγράφων τον περασμένο Οκτώβριο από τα οποία προέκυπτε ότι η Wirecard φούσκωνε τα κέρδη κάποιων θυγατρικών της.


Ο Χάνος, που έγινε πραγματικός θρύλος στην Wall Street το 2001, όταν προέβλεψε την κατάρρευση του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού Enron, η οποία οδήγησε στη φυλακή δύο κορυφαία στελέχη της, ανέφερε επίσης ότι άλλο ένα δείγμα ότι κάτι δεν πήγαινε καθόλου καλά με την Wirecard, ήταν όταν στα τέλη Απριλίου ο όμιλος πληρωμών δεν μπόρεσε να περάσει τον έλεγχο της KPMG.

Τον περασμένο μήνα η Wirecard υπέβαλε αίτηση πτώχευσης μετά την παραδοχή ότι μετρητά της ύψους 1,9 δισ. ευρώ πιθανότατα «δεν υπήρχαν».

Όπως είναι γνωστό στον κόσμο των επενδυτών, οι short sellers δανείζονται μετοχές σε μια εταιρεία και στη συνέχεια τις πωλούν, ελπίζοντας να τις επαναγοράσουν σε χαμηλότερη τιμή και να βγάλουν κέρδος από τη διαφορά στην τιμή. Ωστόσο, αν η τιμή της μετοχής ανέβει, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να συσσωρευτούν γρήγορα ζημιές.

Ο Τζιμ Χάνος είναι γιος Έλληνα μετανάστη δεύτερης γενιάς στην Αμερική  και του αρέσει να έρχεται συχνά για «προσκύνημα» στην Ελλάδα και ειδικά στη Μύκονο. Ο πατέρας του είχε αλυσίδα καθαριστηρίων και κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’60, επένδυσε στο χρηματιστήριο και συμβούλευσε τον γιο του να μάθει τη χρηματαγορά. Ο Τζιμ, δεινός μπασκετμπολίστας στο γυμνάσιο, τον άκουσε και άρχισε να διαβάζει τα πάντα για το χρηματιστήριο. Πήγε στο Γέιλ, σπούδασε οικονομικά και άρχισε την καριέρα του με trade options.

Στο short selling μπήκε κατά τύχη, αλλά όπως λέει ο ίδιος, short seller δεν γίνεσαι… γεννιέσαι.