Yardeni Research: Γιατί οι προβλέψεις των οικονομολόγων για ύφεση αποδείχθηκαν τόσο λανθασμένες

Yardeni Research: Γιατί οι προβλέψεις των οικονομολόγων για ύφεση αποδείχθηκαν τόσο λανθασμένες
A pedestrian walks past an electronic board showing a share price of the Tokyo Stock Exchange (L) and the rate of the Japanese yen versus the US dollar (R) along a street in Tokyo on February 14, 2024. (Photo by Kazuhiro NOGI / AFP) Photo: AFP
Oι οικονομολόγοι θα πρέπει να δίνουν περισσότερη βάση στη λογική…

Προβλέψεις επί προβλέψεων τα τελευταία δύο χρόνια έκαναν λόγο για ύφεση στις ΗΠΑ οι οποίες όμως διαψεύστηκαν, αναφέρει η Yardeni Research, που σε ανάλυσή της εξηγεί τον λόγο της ανθεκτικότητας της αμερικανικής, άρα και της παγκόσμιας οικονομίας.

«Όπως και ο Γκοντό, ήταν μια μη εμφάνιση. Αυτό έγινε όλο και πιο εμφανές στις αρχές του τρέχοντος έτους», με την αγορά να ζητά από τη Federal Reserve επιτοκιακές μειώσεις για να αποφευχθεί η συρρίκνωση. 

Σε κάθε περίπτωση, λέει η Yardeni Research, «ήταν λογικό να περιμένουμε ύφεση τα τελευταία δύο χρόνια. Σε τελική ανάλυση, η Fed αύξησε το επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων κατά 5,25 ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ Μαρτίου 2022 και Ιουλίου 2023».

Πάντα μια νομισματική σύσφιξη προκαλεί κάποιο σπάσιμο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, απελευθερώνοντας μια πιστωτική κρίση που θα προκαλεί ύφεση. 

Όταν συνέβαινε αυτό, η Fed αναγκαζόταν να μειώσει γρήγορα τα επιτόκια. Αυτός ήταν ο τρόπος λειτουργίας των περισσότερων κύκλων νομισματικής πολιτικής από τη δεκαετία του 1960. Υπήρχαν πολλοί αξιόπιστοι δείκτες που σηματοδοτούσαν ύφεση ερχόταν. Η καμπύλη αποδόσεων μεταξύ των 2ετών και 10ετών κρατικών ομολόγων αντιστράφηκε το καλοκαίρι του 2022, με τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια να αυξάνονται περισσότερα από τα πιο μακροπρόθεσμα. 

Ο δείκτης Leading Economic Indicators  (LEI) κορυφώθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 και έκτοτε υποχωρεί, σηματοδοτώντας ύφεση. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ρυθμός αύξησης του δείκτη Μ2, ένα μέτρο της προσφοράς χρήματος, σε ετήσια βάση έγινε αρνητικός τον Μάιο του 2022 και παρέμεν αρνητικός μέχρι τον Μάρτιο. 

Πέρα όμως από τα παραπάνω, σύμφωνα με την επενδυτική εταιρεία, ο λόγος που οι οικονομολόγοι έκαναν λάθος και αυτοί οι δείκτες αποδείχθηκαν παραπλανητικοί είναι πως οι προηγούμενες υφέσεις προκλήθηκαν από πιστωτικές ασθένειες, απότομες αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου ή σκάσιμο κερδοσκοπικών φουσκών. 

Η ανεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων προέβλεψε με ακρίβεια μια οικονομική κρίση αυτή τη φορά όπως και στο παρελθόν. Υπήρξε μια τραπεζική κρίση τον Μάρτιο του 2023, αλλά δεν κράτησε πολύ και δεν προκάλεσε πιστωτική κρίση επειδή η Fed ανταποκρίθηκε γρήγορα. 

Η τιμή του πετρελαίου εκτοξεύτηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά οι άφθονες παγκόσμιες προμήθειες και η αδύναμη παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη την μείωσαν γρήγορα. 

Η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε ξανά τον Μάρτιο, καθώς ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς έδειξε σημάδια μετατροπής σε περιφερειακή σύγκρουση, αλλά έκτοτε έχει παρουσιάσει ύφεση. Η οικονομία αποδείχθηκε επίσης πιο ανθεκτική από ό,τι περίμεναν οι οικονομολόγοι, κυρίως επειδή οι καταναλωτικές δαπάνες συνέχισαν να αυξάνονται. 

Πολλά νοικοκυριά επωφελήθηκαν από υψηλότερα επιτόκια στις τραπεζικές τους καταθέσεις και τα κεφάλαιά τους στην αγορά χρήματος. Πολλοί είχαν επίσης αναχρηματοδοτήσει τα στεγαστικά δάνειά τους με χαμηλά επιτόκια κατά τη διάρκεια του 2020 και του 2021.

Το πιο σημαντικό, η γενιά των baby boomer άρχισε να συνταξιοδοτείται με καθαρή αξία ρεκόρ 76 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Ξοδεύουν σε εστιατόρια, κρουαζιέρες, ταξίδια και υγειονομική περίθαλψη. Όλες αυτές οι βιομηχανίες υπηρεσιών επεκτείνουν τις μισθοδοσίες τους, ενισχύοντας έτσι τα πραγματικά εισοδήματα και τροφοδοτώντας τις δαπάνες. Ο τομέας των αγαθών βρίσκεται σε ύφεση ανάπτυξης από τον Μάρτιο του 2021, μετά την υπερφαγία που σημειώθηκε όταν ήρθη το lockdown. Ωστόσο, οι δαπάνες για αγαθά παρέμειναν σε επίπεδα ρεκόρ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντιστάθμιση

Κατά τ’ άλλα, η αυστηρή νομισματική πολιτική αντισταθμίστηκε από πολύ ενθαρρυντική δημοσιονομική πολιτική. Τα ομοσπονδιακά ελλείμματα έχουν διευρυνθεί από τις πολλές δαπάνες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για υποδομές. 

Οι καθαρές δαπάνες για τόκους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, γεγονός που αύξησε το εισόδημα από τόκους σε ιστορικό υψηλό. Τα εταιρικά κέρδη και οι ταμειακές ροές διατηρήθηκαν επίσης σε πολύ καλά επίπεδα. 

Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες δεν μειώθηκαν από τα υψηλότερα επιτόκια, επειδή πολλές εταιρείες άντλησαν κεφάλαια και αναχρηματοδοτήθηκαν όταν το κόστος δανεισμού ήταν πολύ χαμηλό το 2020 και το 2021. Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες ενισχύθηκαν επίσης από την onshoring καθώς και από πολλές δαπάνες σε τεχνολογικό υλικό, λογισμικό και έρευνα και ανάπτυξη. Ως αποτέλεσμα, η αύξηση της παραγωγικότητας ανέκαμψε πέρυσι και θα πρέπει να συνεχίσει να είναι ισχυρή. 

«Και τι γίνεται με τον Δείκτη LEI; Δεν λειτούργησε τόσο καλά επειδή είναι πολύ λοξός προς την οικονομία των αγαθών, η οποία ήταν σχετικά αδύναμη, και δεν δίνει αρκετή βαρύτητα στον τομέα των υπηρεσιών, ο οποίος ήταν ισχυρός.  

Οι οικονομολόγοι πρέπει να θυμούνται ότι η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται πάντα και δεν έχει πάντα ομοιοκαταληξία. Θα πρέπει να βασίζονται λιγότερο σε δείκτες και άλλα απλοϊκά μοντέλα και περισσότερο στην κοινή λογική» καταλήγει η Yardeni Research. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: