Yπάρχει ποτέ περίπτωση να συνεργαστούν Apple και Microsoft;

Yπάρχει ποτέ περίπτωση να συνεργαστούν Apple και Microsoft;
SAN FRANCISCO, CA - SEPTEMBER 9: Apple Senior Vice President of Worldwide Marketing Phil Schiller speaks on stage during a Special Event at Bill Graham Civic Auditorium September 9, 2015 in San Francisco, California. Apple Inc. is expected to unveil latest iterations of its smart phone, forecasted to be the 6S and 6S Plus. The tech giant is also rumored to be planning to announce an update to its Apple TV set-top box. (Photo by Stephen Lam/ Getty Images)

Εντύπωση προκάλεσε η εμφάνιση ενός υψηλόβαθμου στελέχους της Microsoft στη χθεσινή εκδήλωση της Apple, κατόπιν πρόσκλησης της δεύτερης!

Εντάξει, το να έχεις μαζεμένους σε μια αίθουσα κάμποσους ανθρώπους τρελαμένους με ζητήματα τεχνολογίας και κάποιοι εξ’ αυτών να ανεβαίνουν στη σκηνή δεν είναι κάτι το τρομερό. Όμως, το να προσκαλεί η Apple ένα διευθυντικό στέλεχος της Microsoft για να εμφανιστεί στην εκδήλωση παρουσίασης των νέων iPhone και iPad είναι!

Οι δύο τιτάνες της τεχνολογίας ανταγωνίζονται έντονα ο ένας τον άλλον. Όμως, χθες έβαλαν στην άκρη τις διαφορές τους για να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους – και, φυσικά, για να βγάλουν λεφτά.

Αφού μίλησε για το νέο iPad της εταιρείας, ο Φιλ Σίλλερ, υπεύθυνος μάρκετινγκ της Apple άρχισε να περιγράφει πώς νέες εφαρμογές για τη συγκεκριμένη συσκευή μπορούν να συμβάλλον στην αύξηση της παραγωγικότητας στον χώρο εργασίας. Σ’ αυτό ακριβώς το σημείο, είπε ότι θα ήθελε να προσκαλέσει στη σκηνή κάποιους developers για να κάνουν επίδειξη των νέων δυνατοτήτων.

Κι ύστερα ήρθε η Microsoft!

«Ναι, οι τύποι αυτοί ξέρουν από παραγωγικότητα» είπε ενθουσιασμένος ο Σίλλερ σε ένα κοινό που βρισκόταν σε κατάσταση σοκ καθώς έβλεπε ένα διευθυντικό στέλεχος της Microsoft να ανεβαίνει στη σκηνή. Ύστερα από μερικές βαθιές εισπνοές, το κοινό χειροκρότησε την είσοδο του Κιρκ Κόνιγκσμπαουερ, εταιρικού αντιπροέδρου για το τμήμα Office της Microsoft.

Αφού είπε πολύ ήρεμα «είναι τέλειο που βρίσκομαι εδώ», ο Κόνιγκσμπαουερ προχώρησε γρήγορα στην επίδειξη της τελευταίας έκδοσης του Microsoft Office για το νέο iPad Pro. Έμοιαζε σαν κάθε άλλη παρουσίαση, μόνο που δεν ήταν.

Η Apple γενικά στα event της καλεί επί σκηνής στελέχη της ίδιας της Apple – που απλώς λένε καλά λόγια για όλες τις νέες συσκευές – και φιλικές startup που δείχνουν πώς οι εφαρμογές τους δουλεύουν άψογα με τα προϊόντα της Apple. Είναι απλώς μια μεγάλη διαφήμιση.

Μάλιστα, πριν από μερικά χρόνια ο διευθύνων σύμβουλος της Apple Τιμ Κουκ φέρεται να είπε για την ταμπλέτα Surface της Microsoft ότι «ο ανταγωνισμός μας είναι μπερδεμένος. Μετατρέπουν tablet σε PC και PC σε tablet».

Η Apple παρουσίασε το καλύτερο iPhone που έφτιαξε ποτέ

Τι έγινε, λοιπόν;

Υπό την ηγεσία του Κουκ, η Apple ολοένα και περισσότερο προσπαθεί να γίνει προμηθευτής τεχνολογίας σε επιχειρήσεις, σε αντίθεση με τον Στιβ Τζομπς που εστίαζε περισσότερο στους καταναλωτές.

Έτσι, στα πλαίσια της νέας φιλοσοφίας, η Apple ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι επρόκειτο να συνεργαστεί με τη Cisco για την πώληση iPhone και iPad σε εταιρείες. Και το καλοκαίρι ένωσε τις δυνάμεις της με την IBM για την ανάπτυξη εταιρικών εφαρμογών για συσκευές iOS.

Προσκαλώντας ένα στέλεχος της Microsoft να κάνει επίδειξη του δημοφιλούς λογισμικού Office σε ένα νέο iPad, η Apple ελπίζει να πείσει τους εταιρικούς αγοραστές ότι αυτό που προσφέρει είναι φιλικό προς τον εταιρικό χρήστη. Και τι πιο πειστικό απ’ το να βάζεις έναν εργαζόμενο της Microsoft να στο παρουσιάσει;

Πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ένα στέλεχος της Microsoft παραβρέθηκε σε εκδήλωση της Apple. Το 1997, ο τότε CEO της Microsoft Μπιλ Γκέιτς είχε μιλήσει μέσω δορυφόρου σε μια αντίστοιχη εκδήλωση, σχετικά με τις συνέργειες μεταξύ των προϊόντων της Microsoft και εκείνων της Apple. Εκείνη την περίοδο η Apple βρισκόταν στο χείλος της χρεοκοπίας και η Microsoft προσέφερε μια πολύτιμη επένδυση ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων που έστησε πάλι την Apple στα πόδια της.

Τότε, όταν ο Τζομπς άρχισε να μιλά για την ανάγκη συνεργασίας της Apple με τη Microsoft, είχε γίνει δεκτός με αποδοκιμασίες. Χθες, η αντίδραση του κοινού δεν θύμιζε σε τίποτα την τότε αντίδραση.

Οι καιροί άλλαξαν.

Πηγή: fortune.com