Yποχρεωτική μεταφορά των διαθεσίμων δημοσίων φορέων στην ΤτΕ

Yποχρεωτική μεταφορά των διαθεσίμων δημοσίων φορέων στην ΤτΕ

Έρχεται στη Βουλή η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της κυβέρνησης στην ΤτΕ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες υπογράφηκε ήδη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σύμφωνα με την οποία τα διαθέσιμα των φορέων της κυβέρνησης θα μεταφερθούν σε ενιαίο λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας με επιτόκιο 2,4%.

Εξαιρούνται εισηγμένες και οι θυγατρικές τους, καθώς και οι προς αποκρατικοποίηση εταιρείες. Η συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων θα είναι εθελοντική.

Τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί και στη Βουλή. Όπως είπε άλλωστε το πρωί στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, “δεν γίνεται η κυβέρνηση να δανείζεται όταν οι φορείς διατηρούν αδρανείς λογαριασμούς”.

Το θέμα είχε προαναγγείλει και την περασμένη εβδομάδα, τονίζοντας τότε ότι υπάρχει το σχετικό πλαίσιο, ενώ είχε υπογραμμίσει ότι ανά πάσα στιγμή οι φορείς θα μπορούν να ζητήσουν πίσω τα ταμειακά τους διαθέσιμα. Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση επιχειρεί να καλύψει τις επιτακτικές ανάγκες του Δημοσίου με γνώμονα την επίτευξη συμφωνίας στο κρίσιμο Eurogroup της Παρασκευής.

Όλη η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

“Η ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Έχοντας υπόψη:

1. Την παράγραφο 1 του άρθρου 44 του Συντάγματος.

2. Την έκτακτη περίπτωση εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης για τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού προς επένδυση στην Τράπεζα της Ελλάδος.

3. Τη σχετική πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, αποφασίζουμε:

Άρθρο Πρώτο

Οι Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, όπως αυτοί προσδιορίζονται από το ισχύον Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης» που τηρείται με ευθύνη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού, υποχρεούνται να καταθέτουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα και να μεταφέρουν τα κεφάλαια προθεσμιακών τους καταθέσεων σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης που τηρούν στην Τράπεζα της Ελλάδος, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης ή διαδικασίας.

Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται τα κεφάλαια που απαιτούνται για την κάλυψη των ταμειακών τους αναγκών για το επόμενο δεκαπενθήμερο, καθώς και τα κεφάλαια που έχουν κατατεθεί από τους ανωτέρω φορείς στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Εξαιρούνται επίσης οι Δημόσιες Επιχειρήσεις κατά την έννοια της παραγράφου 5, οι Δημόσιοι Οργανισμοί κατά την έννοια της παραγράφου 6 του άρθρου 1 του Ν.3429/2005 (Α΄ 314) καθώς και οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, οι οποίοι δύνανται να μεταφέρουν τα ως άνω αναφερόμενα κεφάλαια στην Τράπεζα της Ελλάδος για τον ίδιο σκοπό.

Επί των κεφαλαίων που είναι κατατεθειμένα ή θα κατατεθούν στους ανωτέρω λογαριασμούς της Τράπεζας της Ελλάδος εφαρμόζονται οι διατάξεις της περίπτωσης ζ΄ της παραγράφου 11 του άρθρου 15 του Ν. 2469/1997 (Α΄ 38), όπως ισχύουν.
Άρθρο Δεύτερο

Η ισχύς της παρούσας, η οποία θα κυρωθεί νομοθετικά κατά το άρθρο 44 παράγραφος 1 του Συντάγματος, αρχίζει από 17.3.2015.
Αθήνα, 20 Απριλίου 2015”

Σφοδρή αντίδραση από τη Νέα Δημοκρατία

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κώστας Καραγκούνης, σχολιάζοντας την Πράξη του Νομοθετικού Περιεχομένου που δεσμεύει τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της Γενικής, άσκησε σκληρή κριτική, κάνοντας λόγο για “εγκλωβισμένη κυβέρνηση”, που προχωρά σε εσωτερική στάση πληρωμών για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

“Αφού αναζήτησαν χρήματα χωρίς δεσμεύσεις από τους εταίρους, αφού περιπλανήθηκαν σε άλλες χώρες, για να βρουν λεφτά και αφού έχουν κηρύξει μια γενικευμένη στάση πληρωμών, σήμερα οι φωστήρες της κυβέρνησης, εγκλωβισμένοι στα αδιέξοδά τους, προχωρούν στη δεύτερη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Δεύτερη ΠΝΠ σε λιγότερο από 100 ημέρες!
Προχωρούν, αν είναι δυνατόν, στην υποχρεωτική δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης. Ενέργεια που μέχρι πρόσφατα ξόρκιζαν και τώρα την υιοθετούν.

Προειδοποιούμε τόσο την κυβέρνηση όσο και τις διοικήσεις των Ταμείων να εξασφαλίσουν τη διαθεσιμότητα των πόρων και να προστατεύσουν την περιουσία του ελληνικού λαού. Τα αδιέξοδα τα οποία οι ίδιοι έχουν προκαλέσει δεν μπορεί να τα πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος με τη χρήση της περιουσίας του και την εσωτερική στάση πληρωμών. Οι ευθύνες θα είναι τεράστιες και να είναι σίγουροι ότι θα αναζητηθούν”, δήλωσε ο κ. Καραγκούνης.

Ποτάμι: Εξαντλήθηκαν τα αποθέματα αξιοπιστίας

“Με δεύτερη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σε λίγες μέρες ο Πρωθυπουργός εξάντλησε όλα τα αποθεματικά κοινοβουλευτικής αξιοπιστίας που είχε. Στις προγραμματικές δηλώσεις στις 8/2 είχε δηλώσει: “Θα αποκαταστήσουμε τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, που είχε καταργηθεί μέσα από συνεχείς πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Η κυβέρνησή μας θα μείνει στην ιστορία ως η κυβέρνηση που τήρησε το λόγο της, αναφέρει το Ποτάμι σχολιάζοντας την ΠΝΠ της κυβέρνησης.

Το Ποτάμι σημειώνει ότι με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η κυβέρνηση εξαντλεί όλα τα αποθεματικά των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης σε μια ύστατη προσπάθεια να κρατήσει τον προϋπολογισμό όρθιο για λίγες ακόμη ημέρες. Είναι πια αναπόφευκτη κίνηση. Έτσι όμως, σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων η κατάρρευση του κράτους δε θα είναι μερική -όπως θα ήταν σε άλλη περίπτωση- αλλά πλήρης.

“Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η κυβέρνηση εξαντλεί και όποια αποθεματικά διαπραγματευτικής ισχύος της έχουν απομείνει. Οι διαπραγματεύσεις πια έχουν τον χαρακτήρα ζωής ή θανάτου. Οι κορώνες για σκληρή διαπραγμάτευση θα μείνουν κενό γράμμα γιατί η ολιγωρία των συγκυβερνώντων μας έφεραν κυριολεκτικά μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Είναι δεδομένο πως θα έπρεπε να είχαν εξελιχθεί διαφορετικά τα πράγματα και η κυβέρνηση έχει βαρύτατες ευθύνες για τη σημερινή πορεία. Όμως, έστω και τώρα, ας αναλογιστεί σε τι εφιαλτική θέση έχει φέρει τη χώρα κι ας πάρει τις σωστές αποφάσεις για να αποφύγουμε την καταστροφή”, καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Πηγή: news247.gr