Zero meetings: Αποφύγετε όσες περισσότερες συναντήσεις μπορείτε

Zero meetings: Αποφύγετε όσες περισσότερες συναντήσεις μπορείτε
Photo: pixabay.com
Μήπως είναι αυτό ένα κλειδί της επιτυχίας;

της Amiah Taylor

Ξεχάστε τις τετραήμερες εβδομάδες εργασίας. Η νέα μόδα είναι οι «ημέρες μηδενικών συνεδριάσεων». Τουλάχιστον αυτό λέει ο Phil Libin, πρώην CEO της Evernote, νυν επικεφαλής της mmhmm, μιας εταιρείας λογισμικού και επικοινωνίας μέσω βίντεο, και συνιδρυτής και CEO της AllTurtles, μιας εταιρείας που κατασκευάζει προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης.

«Η πραγματική νίκη για την παραγωγικότητα και την υγεία δεν είναι η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας, είναι η ημέρα εργασίας με μηδενικές συναντήσεις», έγραψε πρόσφατα ο Libin στο Twitter.

Τι ακριβώς είναι λοιπόν οι «μηδενικές συναντήσεις»;

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Libin τάσσεται κατά των συσκέψεων. Στην Evernote, την οποία ίδρυσε ο Libin το 2004, οι συσκέψεις με βίντεο είχαν απαγορευτεί. Και έχει πάρει αυτή την απέχθεια μαζί του στην mmhmm, την οποία ίδρυσε τον Μάιο του 2020, ακυρώνοντας τις περισσότερες μεγάλες συναντήσεις το καλοκαίρι του 2021. Ο Libin ορίζει τη συνάντηση ως την ταυτόχρονη συζήτηση με περισσότερα από τρία άτομα.

«Αν έχετε μια συνάντηση 20 ατόμων, συνήθως μιλάει ένα άτομο και 19 άτομα προσποιούνται ότι προσέχουν», λέει ο Libin στο Fortune. «Αλλά αν απαλλαγείτε από όσο το δυνατόν περισσότερες συναντήσεις, θα πείτε: ‘Δεν χρειάζεται να είμαστε συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο ακριβώς την ίδια στιγμή και να μιλάμε όλοι μας. Γιατί να το κάνουμε; Γιατί δεν χρησιμοποιούμε την τεχνολογία για να επικοινωνούμε όσο το δυνατόν περισσότερο ασύγχρονα;’. Με αυτόν τον τρόπο απελευθερώνεστε από την τυραννία της σύγχρονης κουλτούρας».

Με τον όρο «ασύγχρονα», ο Libin αναφέρεται στη συνήθειά του να μοιράζεται προ-ηχογραφημένα βίντεο με το προσωπικό του, τα οποία ο καθένας μπορεί να ακούσει στο δικό του χρόνο και με τη δική του ταχύτητα. Για παράδειγμα, λέει ο Libin, συνήθιζε να έχει τετράωρες «βαρετές» συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου, αλλά τώρα τα στελέχη στέλνουν εκ των προτέρων προ-ηχογραφημένα βίντεο διάρκειας 5 έως 10 λεπτών στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, τα οποία το συμβούλιο μπορεί να παρακολουθήσει όταν είναι έτοιμο. Τα ομαδικά meetings αποθαρρύνονται στην mmhmm και ο Libin λέει ότι οι δικές του συνεδριάσεις έχουν μειωθεί πάνω από 80% από το 2021, όταν καθιέρωσε τη νέα πολιτική.

Αλλά ένα βασικό στοιχείο της φιλοσοφίας του Libin «όχι συνεδριάσεις» είναι ότι διαφοροποιεί τις συνεδριάσεις μεγάλων ομάδων από τις συζητήσεις ένας-προς-έναν, τις οποίες υποστηρίζει πλήρως.

«Αν χρειάζεται να κάνουμε μια σύντομη συζήτηση αφότου όλοι έχουν ήδη παρακολουθήσει το βίντεο, μπορούμε να το κάνουμε», επισημαίνει ο Libin στο Fortune.

Και οι ομαδικές συναντήσεις στο mmhmm δεν απαγορεύονται εντελώς.

«Προφανώς εμπιστευόμαστε τους υπαλλήλους μας, οπότε αν κάποιος αποφασίσει ότι μια συνάντηση είναι ο καλύτερος τρόπος για την επίλυση ενός προβλήματος, είναι ελεύθερος να την προγραμματίσει», λέει ο Libin στο Fortune.

Από τότε που έκανε την αλλαγή προς μια κατεύθυνση ελάχιστων συσκέψεων σε όλη την εταιρεία, ο Libin αναφέρει ότι η συνολική παραγωγικότητα έχει βελτιωθεί και ότι οι υπάλληλοί του εργάζονται ταχύτερα.

«Είναι πρόσφατο όλο αυτό αλλά, μέχρι στιγμής, έχουμε πετύχει πολύ περισσότερα απ’ ό,τι θα είχαμε πετύχει με την προηγούμενη κουλτούρα που επικεντρωνόταν στις συσκέψεις, και αισθανόμαστε πιο υγιείς», καταλήγει ο Libin.