Ζήσαμε στην εποχή της υπερφούσκας και το φινάλε θα είναι τραγικό…

Ζήσαμε στην εποχή της υπερφούσκας και το φινάλε θα είναι τραγικό…
Η «φούσκα των πάντων» έχει σκάσει και οι ειδικοί στη Wall Street και στη Silicon Valley έκαναν θεαματικά λάθος για πολλά πράγματα

Tου Will Daniel

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν σκέφτονται πολύ συχνά την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και μόνο λίγοι ειδικοί αναλογίζονται τις επιπτώσεις που έχει η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ στους επενδυτές. Όμως τα τελευταία χρόνια, αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει. Πολλοί οικονομολόγοι και οξυδερκείς παρατηρητές της αγοράς υποστηρίζουν ότι χρόνια χαλαρών νομισματικών πολιτικών από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα και άλλες κεντρικές τράπεζες μετά τη Μεγάλη Χρηματοπιστωτική Κρίση (GFC) βοήθησαν στη δημιουργία μιας «φούσκας των πάντων» – και τώρα σκάει.

Η ιδέα για τη φούσκα των πάντων δεν είναι καινούργια. Για χρόνια πριν από τα δεινά του χρηματιστηρίου το 2022, κορυφαία μυαλά στη Wall Street, συμπεριλαμβανομένου του επενδυτικού θρύλου Jeremy Grantham, προειδοποιούσαν για μια «υπερφούσκα» που δημιουργείται. Η ιδέα είναι ότι τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια και η ποσοτική χαλάρωση (QE) – μια πολιτική όπου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα αγόραζε τίτλους και κρατικά ομόλογα για να ενισχύσει τον δανεισμό και τις επενδύσεις στην οικονομία – ώθησαν τους επενδυτές σε πιο επικίνδυνες επενδύσεις, επέτρεψαν σε μη βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα να ευδοκιμούν με φτηνά δάνεια και τροφοδότησαν μια «άγρια ανθυγιεινή» αύξηση των τιμών των κατοικιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι νωρίς, αλλά εκ των υστέρων πολλές παράξενες οικονομικές προβλέψεις συνόδευσαν αυτήν την εποχή του εύκολου χρήματος. Και το αποτέλεσμα για τους Αμερικανούς δεν ήταν όμορφο, καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να μαίνεται και οι φόβοι για ύφεση αυξάνονται. Αλλά υπάρχει μια θετική πλευρά για τη χρηματοοικονομική κοινότητα. Η φούσκα των πάντων παρείχε μερικές από τις πιο γελοίες —και ξεκαρδιστικές— προβλέψεις στην ιστορία.

Από ειδικούς σε κρυπτονομίσματα και διαχειριστές hedge funds μέχρι οικονομολόγους και επενδυτικές τράπεζες, η εποχή του εύκολου χρήματος ήταν γεμάτη με αισιόδοξους που πίστευαν ότι οι καλές στιγμές δεν θα τελείωναν ποτέ. Ακολουθεί μια ματιά σε μερικές από τις πιο περίεργες προβλέψεις τους.

Οι αισιόδοξοι του Bitcoin

Η έκρηξη των κρυπτονομισμάτων του 2020 και του 2021 ήταν άνευ προηγουμένου. Από τον Ιανουάριο του 2020 μέχρι και την κορύφωση των κρυπτονομισμάτων τον Νοέμβριο του 2021, η συνολική αξία του κλάδου αυξήθηκε σε πάνω από 3 τρισεκατομμύρια δολάρια και οι τιμές του Bitcoin εκτινάχθηκαν κατά περίπου 800%.

Οι οπαδοί των κρυπτονομισμάτων ήταν σίγουροι ότι το πάρτι μόλις ξεκινούσε. Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Tim Draper είπε τον Ιούνιο του 2021 ότι το Bitcoin θα φτάσει τα 250.000 δολάρια μέχρι το τέλος του 2022. «Νομίζω ότι έχω δίκιο σε αυτό», διαβεβαίωσε τον Jade Scipioni του CNBC.

Το Bitcoin έκλεισε το 2022 λίγο πάνω από τα 16.500 δολάρια, αλλά μόλις τον περασμένο μήνα, ο Draper επανέλαβε την πρόβλεψή του για το Bitcoin ότι θα φτάσει τα 250.000 δολάρια – αυτή τη φορά είπε ότι θα ήταν στα μέσα του 2023.

«Περιμένω μια φυγή προς την ποιότητα και τα αποκεντρωμένα κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin, και μερικά από τα ασθενέστερα νομίσματα θα εξαφανιστούν», είπε ο Draper στο CNBC.

Ο Tim Draper δεν απάντησε στο αίτημα του Fortune για σχόλιο.

Ο Draper δεν ήταν η μόνη ηγετική φιγούρα που γοητεύθηκε από το Bitcoin κατά την εποχή του εύκολου χρήματος και έκανε αισιόδοξες προβλέψεις. Η Cathie Wood της ARK Invest ήταν η πρώτη εισηγμένη διαχειρίστρια περιουσιακών στοιχείων που απέκτησε έκθεση στο Bitcoin μέσω του Bitcoin Investment Trust (GBTC) ως μέρος των ETF που διαπραγματεύονται στην τεχνολογία, το 2015.

Η κίνηση οδήγησε σε σοβαρή κριτική της Wood από τους ομοτίμους της, αλλά εξαιρουμένου ενός σύντομου «χειμώνα κρυπτονομισμάτων» το 2018, απέδωσε καθώς η τιμή του Bitcoin εκτινάχθηκε στα 65.000 δολάρια μέχρι τον Νοέμβριο του 2021.

Η Wood ήταν σίγουρη ότι οι καλές στιγμές θα διαρκούσαν σε όλη την διάρκεια της ανοδικής τάσης της αγοράς. Τον Νοέμβριο του 2020, δήλωσε στην Barron’s ότι η θεσμική υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων θα οδηγούσε την τιμή του Bitcoin στα 500.000 δολάρια έως το 2026 και επανειλημμένα αγόραζε κάθε φορά που οι τιμές του Bitcoin έπεφταν. Η Wood είπε ακόμη και στην The Globe and Mail σε μια συνέντευξη του Φεβρουαρίου 2020 ότι το Bitcoin ήταν «μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις» στον λογαριασμό συνταξιοδότησης της.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της ARK Invest παρέμεινε αισιόδοξη ακόμη και στις αρχές του 2022, όταν οι τιμές του Bitcoin είχαν πέσει από τα υψηλά τους πάνω από 65.000 δολάρια σε λίγο κάτω από τα 50.000 δολάρια. Υποστήριξε ότι το κορυφαίο κρυπτονόμισμα θα άγγιζε το 1 εκατομμύριο δολάρια μέχρι το 2030 στην ετήσια έκθεση έρευνας “Big Ideas 2022” της ARK.

Από τότε η τιμή του Bitcoin έχει πέσει περισσότερο από 60%, αλλά η Wood και η ομάδα της δεν ανησυχούν και εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η πρόβλεψή τους είναι σωστή.

«Πιστεύουμε ότι το Bitcoin βγαίνει από αυτή την κρίση ενισχυμένο», είπε η Wood στο Bloomberg τον Δεκέμβριο, υποστηρίζοντας ότι τα ιδρύματα θα αγοράσουν τελικά το Bitcoin αφού «δοκιμαστεί στη μάχη» από τον χειμώνα των κρυπτονομισμάτων.

Η Cathie Wood δεν απάντησε στο αίτημα του Fortune για σχόλιο.

Υψηλές χρηματιστηριακές προβλέψεις

Οι επενδυτικές τράπεζες έκαναν μερικές αρκετά δραματικές προβλέψεις κατά την εποχή του φθηνού χρήματος. Αφού το χρηματιστήριο εκτινάχθηκε στα ύψη καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, με απόδοση 28% στους επενδυτές, η Wall Street ήταν σίγουρη ότι τα πράγματα θα επιβραδύνονταν το 2022, αλλά όχι στον βαθμό που έγινε στην πραγματικότητα.

Οι επενδυτικές τράπεζες ανέμεναν ότι ο S&P 500 θα κλείσει το 2022 στις 4.825 μονάδες, με μόνο ένα ήπιο κέρδος 1% για το έτος. Αντίθετα, ο δείκτης blue-chip υποχώρησε περίπου 20%.

Η (ίσως αδικαιολόγητη) αισιόδοξη τάση μεταξύ των επενδυτικών τραπεζών ήταν ιδιαίτερα σαφής όταν εξετάστηκαν οι στόχοι τιμών για τις μετοχές ανάπτυξης που επωφελήθηκαν από τις τάσεις της πανδημίας. Ο διαδικτυακός λιανοπωλητής μεταχειρισμένων αυτοκινήτων Carvana, για παράδειγμα, εκτινάχθηκε στα ύψη καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς οι τιμές των μεταχειρισμένων ανέβηκαν σε επίπεδα-ρεκόρ.

Η εταιρεία μπόρεσε να εκμεταλλευτεί την αδυναμία ή την απροθυμία των καταναλωτών να ψωνίσουν αυτοπροσώπως οχήματα κατά τη διάρκεια του COVID, οδηγώντας ορισμένους αναλυτές να κάνουν απίστευτα αισιόδοξες προβλέψεις.

Τον Ιανουάριο του 2022, ο αναλυτής αυτοκινήτων της Morgan Stanley, Adam Jonas, αποκάλεσε την Carvana «κορυφή στο λιανικό εμπόριο αυτοκινήτων» και όρισε στόχο τιμής 12 μηνών στα 430 δολάρια ανά μετοχή. Από τότε, οι μετοχές του διαδικτυακού λιανοπωλητή αυτοκινήτων έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 97% στα μόλις 4,48 δολάρια – και ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι θα υπάρξουν μεγαλύτερες απώλειες για τους επενδυτές.

Η Morgan Stanley δεν απάντησε στο αίτημα του Fortune για σχόλιο.

Η Coinbase είναι ακόμα ένα παράδειγμα του «πυρετού» που αναπτύχθηκε στη Wall Street τα τελευταία χρόνια. Όταν το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων βγήκε στο χρηματιστήριο τον Απρίλιο του 2021, οι μετοχές εκτινάχθηκαν από την τιμή αναφοράς των 250 δολαρίων στα 381 δολάρια ανά μετοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Jim Cramer του CNBC, πρώην διαχειριστής hedge funds, έγραψε στο Twitter μετά την ΑΔΠ, λέγοντας ότι «βλέπει την Coinbase στα 475 δολάρια». Και δεν ήταν ο μόνος – ο μέσος στόχος τιμής των επενδυτικών τραπεζών για τη μετοχή ήταν πάνω από 400 δολάρια στις αρχές του 2021.

Από τότε, ωστόσο, η μετοχή της Coinbase έχει υποχωρήσει περισσότερο από 90% εν μέσω του χειμώνα των κρυπτονομισμάτων. Και ο Cramer άλλαξε γνώμη, λέγοντας σε ένα tweet στις 13 Δεκεμβρίου ότι «δεν είμαι αγοραστής της Coinbase». 

Το CNBC δεν απάντησε στο αίτημα του Fortune για σχόλιο.

Η εποχή του φθηνού χρήματος μπορεί να οδήγησε πολλούς αναλυτές να υποθέσουν ότι οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν στα ύψη, ανεξάρτητα από τις αποτιμήσεις, αλλά αυτό το έτος αποδείχθηκε έτος αφύπνισης. Οι αναλυτές της Wall Street μείωσαν τους στόχους τιμών τους για πολλά από τα αγαπημένα  – κατά την περίοδο της πανδημίας – περιουσιακά στοιχεία του χρηματιστηρίου. Είναι μια νέα εποχή για τις αγορές και τους αναλυτές, όπως είπε στο Fortune τον περασμένο μήνα ο Tim Pagliara, επικεφαλής επενδύσεων της εταιρείας συμβούλων επενδύσεων CapWealth.

«Θα μειώσουμε πολλές από τις προβλέψεις», είπε. «Θα υπάρξει μεγάλη επανεκτίμηση των πάντων, από τα εμπορικά ακίνητα μέχρι το πώς βλέπει το επενδυτικό κοινό πράγματα όπως τα κρυπτονομίσματα».

Πηγή: Fortune