Το ζήτημα της ρευστότητας έθεσε ο Γ. Στουρνάρας στον εκπρόσωπο της ΕΚΤ

Το ζήτημα της ρευστότητας έθεσε ο Γ. Στουρνάρας στον εκπρόσωπο της ΕΚΤ

Ο επικεφαλής της ΤτΕ συζήτησε με τον Μπενουά Κερέ για το πρόβλημα της ανεπάρκειας εγγυήσεων των ελληνικών τραπεζών και τα επικείμενα stress tests.

Tο πρόβλημα της ανεπάρκειας εγγυήσεων (collaterals) των ελληνικών τραπεζών, το οποίο προκαλεί προσκόμματα στην άντληση ρευστότητας, έθεσε μεταξύ άλλων ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Ιω. Στουρνάρας στο μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ, στη συνάντηση που είχαν σήμερα.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τις υπόλοιπες της ευρωζώνης, στη διαδικασία άντλησης φθηνής ρευστότητας, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των ενεχύρων που διαθέτουν δεν θεωρούνται επιλέξιμα από την ΕΚΤ.

Σήμερα, μάλιστα, λήγει η προθεσμία που έχει θέσει η ΕΚΤ προκειμένου οι τράπεζες να ζητήσουν από τον νέο μηχανισμό ρευστότητας που έχει συσταθεί (LTRO) κεφάλαια. Οι τράπεζες που θα συμμετάσχουν στην πρώτη δημοπρασία πρέπει να υποβάλουν έως σήμερα το απόγευμα στις εθνικές κεντρικές τράπεζές τους στοιχεία για τα δάνειά τους. Οι τράπεζες μπορούν να δανεισθούν από την ΕΚΤ με επιτόκιο 0,25% για περίοδο τεσσάρων ετών.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άνδρες συζήτησαν και για τα αποτελέσματα των stress tests των τραπεζών τα οποία θα ανακοινωθούν τον Οκτώβριο.

Εν τω μεταξύ, ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με δημοσιεύματα που αφορούν στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με τον κ. Γκερέ. Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, ουδέποτε συζητήθηκε οτιδήποτε σχετικό με πρόγραμμα διοχέτευσης ρευστότητας στις ευρωπαϊκές τράπεζες από την ΕΚΤ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Οι τράπεζες κρατούν τις «κάνουλες» κλειστές

Τα «απόνερα» των δηλώσεων Ντράγκι για το μέλλον της Ευρωζώνης