40 UNDER 40 2019: Αυτοί είναι οι νέοι Έλληνες επιχειρηματίες που ξεχώρισαν

Θωμάς Δούζης, Γιώργος Δούζης

Εξελίσσοντας την οικογενειακή παράδοση 3 γενιών στο χώρο των τροφίμων, τα αδέλφια Θωμάς και Γιώργος Δούζης, δημιούργησαν την εταιρεία ERGON. Αλωνίζοντας την Ελλάδα, εντοπίζοντας μικρούς ανεξάρτητους παραγωγούς και μετατρέποντας τους αυθεντικούς ελληνικούς θησαυρούς σε προϊόντα υψηλής γαστρονομίας, branded by ERGON. Στη συνέχεια ήρθαν τα καταστήματα ERGON. Μια αλυσίδα μοντέρνων παντοπωλείων «δύο σε ένα»! Yψηλής αισθητικής εστιατόρια και παντοπωλεία μαζί, που τα ράφια και οι συνταγές μυρίζουν νοστιμιές από την Κρήτη μέχρι τη Φλώρινα. Φέτος έκαναν το απόλυτο disruption. Άνοιξαν το πρώτο foodie hotel στον κόσμο στο κέντρο της Αθήνας. Σήμερα, η ERGON είναι ένα brand value full integrated. Μετράει 1.200 προϊόντα από 150 Έλληνες παραγωγούς, 120 εργαζομένους, 300 σημεία πώλησης, 10 καταστήματα στην Ελλάδα δύο στο Λονδίνο και δύο στις  Βρυξέλλες.

Γιάννης Παπαδάκης

O Γιάννης Παπαδάκης κατάφερε να αναδείξει την Pollfish ως μια από τις πιο αξιόπιστες εταιρείες στον τομέας της έρευνας αγοράς. Μέσα σε τρία χρόνια ο όγκος πωλήσεων της εταιρείας έχει υπερ-δεκαπλασιαστεί, ενώ  σήμερα πάνω από 1,500 πελάτες εμπιστεύονται τη Pollfish για τις ανάγκες έρευνας αγοράς τους. Το πελατολόγιό της απαρτίζεται από πολύ μικρές εταιρείες μέχρι και επιχειρήσεις επιπέδου Fortune 500. Μόνο για την περίοδο 2017-2018 η εταιρεία έλαβε χρηματοδότηση ύψους 5,6 εκατ. δολαρίων με βασικούς επενδυτές τους EBRD VENTURE CAPITAL INVESTMENT PROGRAMME, Οdyssey Venture Partners, PJ Tech Catalyst, ενώ το 2018 αύξησε κατά 70% το προσωπικό της.

Δημήτρης Γλέζος

Η ανοδική πορεία συνεχίζεται για την Transifex, μία από τις πιο πολλά υποσχόμενες ελληνικές startups. Η εταιρεία, με έδρα το Μένλο Παρκ της Σίλικον Βάλεϊ και τη βασική της ομάδα έρευνας και ανάπτυξης στο Μαρούσι, αναπτύσσεται ραγδαία ως πλατφόρμα που παρέχει υπηρεσίες «τοπικοποίησης» – μετάφρασης διαδικτυακού περιεχομένου, με άλλα λόγια. Το 2015 εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 7 εκατ. δολαρίων από funds όπως NEA, Toba Capital και Αrafura Capital και πλέον συνεχίζει με δικά της κεφάλαια την ανάπτυξή της, καθώς είναι κερδοφόρος. Ο Δημήτρης Γλέζος ανακοίνωσε το 2018 την πρωτοβουλία της εταιρείας να χορηγήσει μπόνους επαναπατρισμού ύψους 5.000 έως 10.000 ευρώ σε Ελληνες μηχανικούς πληροφορικής που θα προσλάβει στην Αθήνα.

Zωή Γιαβρή, Πάρις Ζιώγκας, Δημήτρης Ροζάκης

Η Ζωή Γιαβρή βρέθηκε το 2018 ανάμεσα στις τρεις φιναλίστ για να κατακτήσουν το «Βραβείο Καινοτόμων Γυναικών 2018» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις γυναίκες έως 30 ετών. Απόφοιτος της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη νευροβιολογία από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, έχει συνιδρύσει την Advantis, που έχει αναπτύξει το Brainance, ένα πρωτοποριακό λογισμικό (με βάση το υπολογιστικό «νέφος») για την επεξεργασία των εξετάσεων μαγνητικής τομογραφίας του εγκεφάλου. Η εταιρεία βραβεύτηκε το 2017 από τον ευρωπαϊκό οργανισμό EIT Health ως η 3η πιο καινοτόμα εταιρεία στον κλάδο του Digital Health, ενώ την περσινή χρονιά αύξησε κατά 80% το ανθρώπινο δυναμικό της. Έλαβε χρηματοδότηση 0,9 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2017- 2018 με βασικούς επενδυτές τους Metavallon VC και VentureFriends VC.
O Φάνης Κουτουβέλης της Intale

Φάνης Κουτουβέλης

O Φάνης Κουτουβέλης είναι από τους πιο συνεπείς εκπροσώπους της επιχειρηματικότητας στη λίστα 40under40. Η Intale, η οποία με προηγμένες τεχνολογίες υπολογιστικού νέφους (cloud) μετασχηματίζει την εφοδιαστική αλυσίδα της μικρής λιανικής, μπήκε στην αγορά της Γερμανίας και πέτυχε συμφωνίες με σημαντικές εταιρείες όπως η Philip Morris. Παράλληλα λάνσαρε το καινοτόμο loyalty σύστημα, Intale Family, μέσω του οποίου ενισχύει τους πελάτες της (λιανεμπόρους) με πραγματικό cashback, ανάλογα με την απόδοση του καταστήματός τους. Έχει λάβει πάνω από 6 εκατ. δολάρια χρηματοδότηση, από επενδυτές όπως η Raycap και ο Alexander Rittweger.

Πηγή Κωνσταντίνου

Η Πηγή Κωνσταντίνου σπούδασε στη Νομική Σχολή της Θεσσαλονίκης, όπου έκανε τα πρώτα της βήματα στη δικηγορία και απέκτησε το διδακτορικό της δίπλωμα στην πνευματική ιδιοκτησία. Σήμερα είναι partner στο δικηγορικό γραφείο Σουριαδάκις-Τσιμπρής με έδρα την Αθήνα, το οποίο είναι εξειδικευμένο σε θέματα εταιρικού και εμπορικού δικαίου με έμφαση σε διεθνείς συναλλαγές αλλοδαπών εταιρειών που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα, αλλά και ελληνικών επιχειρήσεων που επιδιώκουν επέκταση εκτός συνόρων, μέσω εξαγορών εταιρειών ή σημάτων. Η ίδια ασχολείται κυρίως με το εταιρικό δίκαιο και  το δίκαιο της  πνευματικής ιδιοκτησίας, παρέχοντας συμβουλές σε εταιρείες media (τηλεόραση, ραδιόφωνο, websites, εφημερίδες), δισκογραφικές εταιρείες, εταιρείες τεχνολογίας και καλλιτέχνες. Έχοντας κάνει σπουδές πιάνου και κιθάρας, ασχολείται  και με το χώρο της μουσικής, υπογράφοντας μουσική και στίχους για διάφορους καλλιτέχνες.

Στέλιος Ηλιάκης, Βαγγέλης Κοτσώνης

Η Sleed ιδρύθηκε το 2010 και οι υπηρεσίες της καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αναγκών των επιχειρήσεων σε 4 μεγάλες κατηγορίες: Digital Media, Content, Technology και Growth. Οι ιδρυτές της είδαν την εταιρεία να σημειώνει αύξηση κατά 58% στη κερδοφορία της το 2018 και να διακρίνεται ως Agency of the Year στα eVolution Awards, προσθέτοντας ένα ακόμη βραβείο στα περίπου 100 που έχει κατακτήσει τα τελευταία 4 χρόνια. Η Sleed κατάφερε επίσης το 2019 να αναδειχθεί ως μια από τις καλύτερες εταιρείες για να δουλεύεις στην κατηγορία των επιχειρήσων που απασχολούν από 20 έως 49 εργαζόμενους.

Γιάννης Γκιόκας, Ιωάννα Στανεγλούδη

Η ομάδα της Verge.Capital που αναδείχθηκε νικήτρια στον διαγωνισμό καινοτομίας Disrupt Greece 2018 προσφέρει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να αποκτήσουν το δικό τους πραγματικό πιστωτικό σκορ, με βάση τα προσωποποιημένα οικονομικά τους δεδομένα, στοχεύοντας έτσι να αλλάξει τον τρόπο αξιολόγησης τους από τα πιστωτικά ιδρύματα οπουδήποτε στην Ευρώπη. Παράλληλα, επιτρέπει στις τράπεζες να μεγαλώσουν τις αγορές τους εντός και εκτός συνόρων. Ο Γιάννης Γκιόκας  έγινε γνωστός όταν το 2014 πούλησε τη Crypteia Networks,  εταιρεία που εξειδικεύεται στην κυβερνοασφάλεια, στην PCCW Global, δηλαδή τον βραχίονα των διεθνών δραστηριοτήτων της Hong Kong Telecom (HKT).  Η Ιωάννα Στανεγλούδη κατάφερε με τη σειρά της να οδηγήσει τη Verge.Capital στους δέκα φιναλίστ του Female Founders Competition της Microsoft, ανάμεσα σε 700 υποψήφιους και να πάρει το πρώτο έπαθλο στο $300K Entrepreneurs Challenge στη Νέα Υόρκη.

Γιάννης Ψαρράς

Ο Γιάννης εργαζόταν στις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες του κόσμου (Goldman Sachs, JP Morgan),όταν αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα οριστικά το 2014 για τη Moosend, η οποία έχει καταφέρει να ανταγωνιστεί εταιρείες όπως η MailChimp στη μαζική αποστολή email newsletters. Το 2018 βρήκε την εταιρεία να μεγαλώνει κατά 70% τους τζίρους της και να διπλασιάζει την κερδοφορία της. Πέραν των οικονομικών στοιχείων το Moosend μέσα στο 2018 ξεκίνησε συνεργασίες με πελάτες όπως Gucci (ΗΠΑ), Sony (Μέση Ανατολή), Career Builder (Ευρώπη) και Vogue / Conde Nast (Ασία), ενώ διακρίθηκε ως η 2η καλύτερη πλατφόρμα marketing automations &  email marketing για μικρομεσαίες επιχειρήσεις παγκοσμίως πάνω από μεγαθήρια του κλάδου (Mailchimp, Campaign Monitor, Emarsys, Salesforce).
Ο founder της Apifon, που πήρε τη δεύτερη θέση, Κωνσταντίνος Στρουμπάκης.

Κωνσταντίνος Στρουμπάκης

Ο 30xρονος σήµερα Θεσσαλονικιός έχει καταφέρει να οδηγήσει την Apifon σε σημαντικές διεθνείς διακρίσεις. Η έξυπνη πλατφόρµα µαζικής αποστολής και διαχείρισης µηνυµάτων, που συνδυάζει πολλαπλά κανάλια επικοινωνίας, έχει πάρει «ψήφο εμπιστοσύνης» από εταιρείες όπως η Google και η IBM. Συγκεκριμένα, το 2018 η η Google επιλέγει την Apifon μεταξύ 100 εταιριών παγκόσμιας φήμης για να συμμετέχει στο Early Access Program του RCS,  ενώ η Apifon γίνεται η πρώτη ελληνική εταιρεία, η οποία προσφέρει Viber υπηρεσίες μέσα από την κύρια πλατφόρμα της ΙΒΜ Watson Marketing. Σημειώνοντας άνοδο του κύκλου εργασιών ήδη κατά 45%, ακόμη μια χρονιά θα κλείσει για την εταιρεία με κερδοφορία.

Κώστας Τζούμας

O Kώστας Τζούμας βρέθηκε από τα Ιωάννινα στην Αθήνα και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, όπου σπούδασε στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. . Πήρε το πτυχίο του το 2007 και αμέσως μετά ταξίδεψε στο Ααλμποργκ της Δανίας για το διδακτορικό του στο ομώνυμο πανεπιστήμιο. Όμως ο επόμενος σταθμός στην πορεία του ήταν αυτός που έμελλε να σημαδέψει τη διαδρομή του. Έφτασε στο Βερολίνο για να εργαστεί στο πλαίσιο του μεταδιδακτορικού του ως ερευνητής και εκεί ξεκίνησε ουσιαστικά η επαγγελματική του πορεία. Με συνοδοιπόρο του τον Stephan Ewen ίδρυσαν την data Artisans, μια πλατφόρμα αξιοποίησης και επεξεργασίας τεράστιων όγκων δεδομένων για μεγάλες επιχειρήσεις, η οποία γίνεται σε πραγματικό χρόνο. Η επιτυχία ήρθε γρήγορα και εταιρείες-κολοσσοί όπως η ING, το Netflix, η Uber και η κινεζική Alibaba εμπιστεύθηκαν την πλατφόρμα τους. Η τελευταία ήταν αυτή που αποφάσισε να αγοράσει την data Artisans έναντι 90 εκατ. δολαρίων το 2019.

Δημήτρης Καλαβρός – Γουσίου

Μεγάλωσε στην Αθήνα και ολοκλήρωσε σπουδές Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Kent, ενώ κατέχει Master στο Δίκαιο Υπολογιστών και Επικοινωνιών από το Queen Mary University of London. Ο Δημήτρης Καλαβρός - Γουσίου έχει πολλά «καπέλα» στον χώρο των επιχειρήσεων. Τελευταίο αυτό της συμμετοχής του στην ιδρυτική ομάδα του Velocity.Partners, ένα από τα εννέα ενεργά funds του EquiFund, το οποίο θα διαθέσει σε ομάδες που βρίσκονται στο ιδιαίτερα κρίσιμο, αλλά υπο-εξυπηρετούμενο πρώιμο στάδιο χρηματοδότησης (pre seed & seed), συνολικά 24 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα το TEDxAthens κλείνει φέτος δέκα χρόνια επιτυχημένης πορείας, ενώ το Found.ation έχει βοηθήσει μέσα από προγράμματα επιτάχυνσης πάνω από 100 εταιρείες.

Hλίας Βαρθολομαίος, Αθηνά Πολίνα Ντόβα

Με 500.000 ευρώ χρηματοδότηση και οπλισμένη με αρκετές διακρίσεις, η Owiwi υπόσχεται ότι μειώνει κατά 50% τον χρόνο των συνεντεύξεων, 47% των αριθμό των συνεντεύξεων και σημειώνει 30% αύξηση στα soft skills των υποψηφίων. Mετά την είσοδο στη Τουρκία το 2018, η νέα χρονιά φέρνει μια μεγάλη συνεργασία στη Λατινική Αμερική με τη Cia De Talentos, με την ομάδα να αποκτά παρουσία σε Βραζιλία, Αργεντινή,Μεξικό και Κολομβία, τετραπλασιάζοντας τους χρήστες της. Επίσης η Owiwi έγινε δεκτή στο διεθνές πρόγραμμα SAP StartupSelect#HR και στον επιταχυντή Numa Accelarator στη Νέα Υόρκη για το 2019.

Αλέξανδρος Χατζηελευθερίου

Η Blueground καλύπτει ένα σημαντικό κενό στην αγορά των ακινήτων παγκοσμίως - την έλλειψη επιπλωμένων διαμερισμάτων, υψηλής ποιότητας.  Μέσα σε έξι μόλις χρόνια, έχει φτάσει τα 2.000 διαμερίσματα σε εννέα πόλεις σε τρεις ηπείρους, να τριπλασιάσει τον κύκλο εργασιών σε ετήσια βάση και έχει φτιάξει μια δυνατή ομάδα 300 ταλαντούχων ανθρώπων. H Βlueground είναι ίσως αυτή τη στιγμή η startup με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στο οικοσύστημα. Ο Αλέξανδρος Χατζηελευθερίου μπορεί να αισθάνεται δικαιωμένος, καθώς πέντε χρόνια αφού άφησε την καριέρα του σε πολυεθνικές εταιρείες, βλέπει τη Blueground να έχει συγκεντρώσει συνολικά 28 εκατ. δολάρια από επενδυτές, όπως VentureFriends, Jabbar Internet Group, Endeavor Catalyst. Σε αυτούς προστέθηκε και ο διάσημος επενδυτής, Kevin Ryan, ένας από τους πλέον γνωστούς tech επιχειρηματίες της startup σκηνής της Αμερικής.

Βίκτωρ Τροκούδης

Ο 35χρονος απόφοιτος του INSEAD και του Harvard University από trader στη Morgan Stanley, μετατράπηκε σε serial entrepreneur επενδύοντας σε startups. Τελευταίο του επίτευγμα η Plum, η οποία υπόσχεται να βελτιώσει τα οικονομικά των χρηστών της στοχεύοντας στις αποταμιεύσεις και τις επενδύσεις. Το 2018 κέρδισε το βραβείο «National Tech Awards» σε διαγωνισμό του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι χρήστες της στην Αγγλία ξεπερνούν τους 375.000 και φέτος στο «στόχαστρο» μπαίνει η υπόλοιπη Ευρώπη. Μέχρι στιγμής έχει σηκώσει χρηματοδότηση 10 εκατ. ευρώ από Venture Friends, EBRD, MoneySuperMarket και άλλους angel investors και στην ομάδα της έχει εντάξει πρώην στελέχη από top performing εταιρείες στην Αγγλία όπως ΤransferWise, Deliveroo, MarketINvoice, Alibaba και Baidu. Η εταιρεία στήνει το γραφείο της στην Ελλάδα, βασισμένη σε Έλληνες developpers.

Μάγκυ Κοντού

Ούσα ακόμη φοιτήτρια η Μάγκυ Κοντού επέλεξε να δοκιμάσει την τύχη της στον επιχειρηματικό στίβο, μπαίνοντας ως συν-ιδρύτρια στην Simple Apps, εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο των mobile apps και του digital marketing, με υπηρεσίες που έχουν διακριθεί σε περισσότερους από 8 διαγωνισμούς νεανικής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας. Είναι συνδιοργανώτρια των GDG Athens (Google Developers Community Group Athens) και Women Techmakers Greece - μία πρωτοβουλία της Google, ενώ είναι μέλος της ομάδας του Tech Talent School, μιας δράσης που στόχο έχει να εκπαιδεύσει νέους/νέες να αποκτήσουν ψηφιακές δεξιότητες. Η εταιρεία της πέτυχε το 2018 αύξηση τζίρου 209%, τρέχει με ίδια κεφάλαια και αποτελεί στρατηγικό συνεργάτη της COSMOTE.

Kώστας Παρδάλης

H Blendo δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να αναλύσουν τα δεδομένα που υπάρχουν στις δικτυακές υποδομές τους και να αποκτούν κρίσιμες πληροφορίες και τάσεις για περαιτέρω χρήσεις στο marketing ή την εξυπηρέτηση πελατών.  O Κώστας Παρδάλης έχει βάλει ως στόχο να δημιουργήσει ένα αναγνωρίσιμο brand στις αγορές του εξωτερικού και κυρίως της Αμερικής. Κάτι το οποίο φαίνεται και από το ισχυρό δίκτυο συνεργασιών που έχει δημιουργηθεί με εταιρίες όπως η Google και Amazon μεταξύ άλλων. Η εταιρία έχει τριπλασιάσει το εργατικό της δυναμικό, με ταλέντο υψηλού επιπέδου από την Ελλάδα καθώς και από το εξωτερικό. Ταυτόχρονα συνεχίζει η ανοδική πορεία από πλευράς ανάπτυξης η οποία τα δύο τελευταία χρόνια είναι σταθερά πάνω από το 100% κάθε χρόνο.

Κατερίνα Σαντίκου

Προέρχεται από οικογένεια ξενοδόχων με καταλύματα σε Σκιάθο, Αλόννησο και Πήλιο και ασχολείται από το 2012 ενεργά με την εύρεση καινοτόμων λύσεων για τον ξενοδοχειακό κλάδο και συγκεκριμένα με την εύρεση και διαχείριση του ανθρωπίνου δυναμικού. Το 2015 ίδρυσε την Workathlon, εταιρεία με καινοτόμες λύσεις στην εύρεση προσωπικού για τον τουριστικό κλάδο, χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη, μια πλατφόρμα η  οποία είναι μια βραβευμένη από φορείς στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό (NBG Business Seeds, MIT Enterprise Forum Greece και Reload Greece στο Λονδίνο). Αυτή τη περίοδο λανσάρει τη δεύτερη και ακόμη πιο αυτοματοποιημένη εκδοχή της πλατφόρμας της.

Ζήνα Μαυροειδή

Διευθύνει το online σούπερ μάρκετ που  ξεκίνησε το 2015, σε μια πολύ δύσκολη οικονομική περίοδο για την χώρα, και κατάφερε μέσα σε τρία μόλις χρόνια να τρέξει με πολύ σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, φτάνοντας στο +93% το 2018. Διαθέτει αυτή τη στιγμή δύο ρομποτικές αποθήκες για τα σχεδόν 15.000 προϊόντα που βρίσκονται σε κάθε μια από αυτές, και διαθέτει 48 φορτηγά που καλύπτουν την αγορά της Αττικής. Το συνολικό προσωπικό της εταιρείας αριθμεί 150 υπαλλήλους, εκ των οποίων περίπου οι μισοί είναι οδηγοί. Η e-Fresh έχει λάβει από την έναρξη της λειτουργίας της 11 βραβεία. Πέρα από τις διακρίσεις ως το βέλτιστο On line supermarket, η εταιρεία έχει βραβευτεί για το σύστημα logistics που έχει αναπτύξει ειδικά για τον κλάδο των τροφίμων αλλά και για την τεχνολογική καινοτομία που την διακρίνει.

Βασίλης Λώλος

Συνιδρυτής και Υπεύθυνος για την τεχνολογική έρευνα και ανάπτυξη της εταιρίας, o Bασίλης Λώλος είναι ακόμη μια συμμετοχή από την αναπτυσσόμενη επιχειρηματική κοινότητα της Θεσσαλονίκης. Η startup έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη μεγάλων εταιριών του εξωτερικού, οι οποίες εμπιστεύονται το τεχνολογικό της προϊόν για την εκπαίδευση των υπαλλήλων τους. Επίσης έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 6 εκατ. δολάρια από ξένους επενδυτές. Μάλιστα, τα τελευταία έτη η Schoox έχει κατορθώσει να εντάξει στο πελατολόγιό της εταιρίες κολοσσούς του αμερικάνικου επιχειρείν όπως ενδεικτικά η Subway (των 550.000 υπαλλήλων), η Ultimate Software, η ΒΝΙ, η Chick-fil-a, η Celebrity Cruises, η Five Guys, κ.λ.π. Πλέον το συνολικό user base ξεπερνάει τους 6 εκατομμύρια χρήστες σε περισσότερες από 120 χώρες.

Αναστάσιος Σπανίδης

Το brand του έχει εξελιχθεί σε ένα από τα σημαντικότερα στο χώρο του e-commerce, με εξειδίκευση στη δημιουργία καινοτόμων ηλεκτρονικών καταστημάτων και εφαρμογών, καθώς και στην προώθησή τους μέσω στοχευμένων ενεργειών online marketing, εξατομικευμένων για τον κάθε συνεργάτη. H Generation Y, είναι μια ελληνική πολυεθνική, έχει εξαγωγική δραστηριότητα σε 24 χώρες και γραφεία σε 8 χώρες (ΗΠΑ, Ελλάδα, Κύπρο, Ρουμανία, Αλβανία, Βουλγαρία, Ντουμπάι, Κίνα), ενώ απασχολεί συνολικά 230 επαγγελματίες. Την περασμένη χρονιά ανέλαβε περισσότερα από 2500 projects και ο τζίρος της ξεπέρασε τα 60 εκατ. ευρώ, ενώ «τρέχει» με μηδενικό τραπεζικό δανεισμό.

Παύλος Τσακίρης

Δεύτερης γενιάς επιχειρηματίας, ο Παύλος Τσακίρης βρίσκεται στο τιμόνι της  οικογενειακής επιχείρησης που ταυτίστηκε με το φρέσκο αυγό. Η ομώνυμη εταιρεία κατάφερε με στρατηγικές κινήσεις και τη δημιουργία premium προϊόντων υπεραξίας, να υπερτριπλασιάσει μέσα στην κρίση τον τζίρο της, από τα 2 εκατ. ευρώ σε 6,5 εκατ. ευρώ, και ο στόχος για το 2020 είναι να ξεπεράσει τα 8 εκατ. ευρώ. Το 2019 ολοκληρώθηκε η μετεγκατάσταση  στις νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις στη Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης, με ημερήσια δυναμικότητα τυποποίησης περισσότερων του ενός εκατ. αβγών. Εκτός από τα αυγά, η εταιρεία έβαλε τη σφραγίδα της στη σειρά premium δημητριακών πρωινού Le Petit Dejeuner που είναι σήμερα τοποθετημένη στα ράφια όλων των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ σε Ευρώπη, Ρωσία και Κίνα.

Γιώργος Νικολετάκης, Μιλτιάδης Ζεϊμπέκης, Ελίνα Μπαζίνας

O Γιώργος Νικολετάκης και η ομάδα του μέσα από το 100mentors αλλάζουν τελείως τα δεδομένα στην  ερώτηση: «Τι θα γίνω όταν… μεγαλώσω;». Το δίκτυο τους από περίπου 5.500 μέντορες, από το Harvard και τη NASA μέχρι το CERN, τη Google και αμέτρητους ακόμα εκπαιδευτικούς και επαγγελματικούς φορείς, έχει καταφέρει να δώσει πολύτιμη βοήθεια σε περισσότερους από 25.000 εγγεγραμένους φοιτητές. Το 2019 βρίσκει την εταιρεία σε «άνοιγμα» στην Κίνα και σε δεύτερο γύρο χρηματοδότησης, καθώς ήδη έχει «σηκώσει» πάνω από 800.000 ευρώ από angel investors και το OpenFund.

Ελευθερία Ζούρου

Από μια start up που ξεκίνησε δειλά τα πρώτα της βήματα το 2012, παρουσιάζοντας μια καινοτόμα πρόταση σε έναν αρκετά δύσκαμπτο κλάδο, αυτόν της Υγείας, σήμερα η Doctoranytime απασχολεί 70 εργαζόμενους. Την τελευταία τριετία μπήκε δυναμικά στο Βέλγιο και κατόρθωσε μέχρι σήμερα να είναι break even. Είναι η μόνη εταιρεία σε Ελλάδα και Βέλγιο που βοηθά τον ασθενή να επιλέξει τον καλύτερο γιατρό μέσα από αντικειμενικά, διαφανή και διασταυρωμένα στοιχεία και να κλείσει ραντεβού μαζί του online, anytime. Έχει επιλέγει από την ευρωπαϊκή ένωση σαν το role model health care εταιρειών και φέτος τρέχει με ρυθμό ανάπτυξης 40%. Ο τζίρος της εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αναμένεται να «ξεκλειδώσει» προσεχώς μια ακόμη νέα αγορά.

Αλέξης Μαυρογένης

Σε μια δύσκολη χρονιά για την αγορά κλιματισμού, ο Αλέξης Μαυρογένης κατάφερε να κρατήσει τον όμιλο, που αναμόρφωσε τα τελευταία χρόνια, σε σταθερή πορεία και παράλληλα να προσθέσει νέο προιόντα στο χαρτοφυλάκιο του. Συγκεκριμένα, ο όμιλος πρόσθεσε δυο πολύ σημαντικά brand κλιματισμού, την Mitsubishi Electric, ως επίσημος διανομέας στην Ελλάδα, καθώς και την AUX, το τρίτο μεγαλύτερο και πιο αναπτυσσόμενο εργοστάσιο κλιματισμού στην Κίνα, ως αποκλειστικός διανομέας τόσο στην ελληνική όσο και στην τουρκική αγορά, καλύπτοντας έτσι όλες τις κατηγορίες προϊόντων και τιμών στην αγορά κλιματισμού. Παράλληλα, επιτεύχθηκαν σημαντικές στρατηγικές συνεργασίες, όπως αυτή στα καταστήματα PUBLIC, ως ο μοναδικός προμηθευτής συστημάτων A/C με 4 μάρκες (GREE, Mitsubishi Electric, AUX, Fluo) σε ειδικά σχεδιασμένους χώρους. Στον τομέα της τεχνολογίας και συγκεκριμένα στις πωλήσεις κινητών συσκευών, ξεχωρίζουν οι στρατηγικές συμφωνίες με την COSMOTE στην Ελλάδα, καθώς επίσης και αυτή της πολυεθνικής Brightstar (βασικού διανομέα της VODAFONE) στην Τουρκία.

Χάρης Πυλαρινός

Ο Χάρης Πυλαρινός, ιδρυτής, ύστερα από χρόνια εμπειρίας και διδασκαλίας στον χώρο, «συνειδητοποίησε πως ο καλύτερος τρόπος για να μάθει κανείς χάκινγκ δεν είναι μέσω διαθέσιμου εκπαιδευτικού υλικού, αλλά χακάροντας ψηφιακά συστήματα στην πράξη. Έτσι, έφτιαξε μία πλατφόρμα προσομοίωσης υπολογιστικών συστημάτων, προσθέτοντας στοιχεία που θα έκαναν την εμπειρία να μοιάζει περισσότερο με παιχνίδι. To 2017  ίδρυσε τη Hack The Box, με έδρα το Κεντ της Αγγλίας, με σκοπό να «εκπαιδεύσει» επίδοξους χρήστες στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Ήδη μετρά 120.000 εγγεγραμένους χρήστες μέσα σε λιγότερο από 2 χρόνια λειτουργίας και έχει λάβει χρηματοδότηση 1.2εκ ευρώ από τη Marathon VC. Εκτός από την καινοτομία, βασικό χαρακτηριστικό της Hack The Box είναι η εξωστρέφεια, καθώς το 40% των πωλήσεων πραγματοποιείται στην Αμερική, 16%  στην Αγγλία, 2% στην Ελλάδα, ενώ υπάρχουν πελάτες σε όλο τον κόσμο. Για το 2019 ψηφίστηκε ως η πιο Καινοτόμα Νεοφυής Επιχείρηση Κυβερνοασφάλειας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Γιώργος Χατζόπουλος

Mέλος του Entrepreneurs Organisation (EO) Greece, έχει καταφέρει να στήσει έναν όμιλο εταιρειών που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών marketing και στρατηγικής επικοινωνίας. Η Xcubed στρατηγικός συνεργάτης της Prism, πολυβραβευμένου agency του WPP Group, εξειδικεύεται σε sports marketing και brand activations, ενώ η Pitch κατάφερε να αλλάξει τα δεδομένα στη στρατηγική επικοινωνία και το PR δίνοντας έμφαση στην αναγνώριση και αξιοποίηση νέων τάσεων και τη δημιουργία βιωματικών εμπειριών που ενισχύουν το word-of-mouth και το virality. Στο πελατολόγιο των δύο εταιρειών περιλαμβάνονται ηχηρά ονόματα της παγκόσμιας και εγχώριας βιομηχανίας, μεταξύ των οποίων, Netflix, Kasperky Lab, British AmericanTobacco, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ κ.α. ενώ ο όμιλος έβαλε την υπογραφή του σε project της Επιτροπής Τουρισμού και Πολιτιστικής Κληρονομίας της Σαουδικής Αραβίας.

Άκης Πετρετζίκης

Μας συστήθηκε μέσω του διαγωνισμού μαγειρικής Master Chef, στον οποίο κέρδισε την πρώτη θέση και του δόθηκε το έναυσμα να ασχοληθεί με το επιχειρείν, λανσάροντας το δικό του ισχυρό brand. Η ομώνυμη εταιρεία που «έστησε» το 2013 μεγαλώνει και εντάσσει στην οικογένειά της νέα μέλη. Το άνοιγμα δυο μαγαζιών εστίασης, Kitchen Lab Café και Burger AP στην Αγία Παρασκευή διαδέχτηκε ένα ακόμα Kitchen Lab Café στη Γλυφάδα, ενώ εξίσου σημαντική είναι η παρουσία του γνωστού σεφ μέσω του ηλεκτρονικού καταστήματος akisehop.com, στο οποίο οι φίλοι της μαγειρικής μπορούν να βρουν προϊόντα που σχετίζονται με την κουζίνα, αλλά και τις τηλεοπτικές παραγωγές του Κitchen Lab TV.

Παναγιώτης Αλαμάνος

Η ΣΟΛ Crowe, βάσει τζίρου, βρίσκεται στη δεύτερη θέση του κλάδου των ορκωτών ελεγκτών κατέχοντας μερίδιο αγοράς που αγγίζει το 15%. Στη χώρα μας είναι η πρώτη σε αριθμό πελατών με 8 υποκαταστήματα, 600 ελεγκτές και 4.000 εταιρικούς πελάτες, εκ των οποίων 60 εισηγμένες. Έπειτα από 6 χρόνια πτώσης ο Παναγιώτης Αλαμάνος πέτυχε αύξηση τζίρου 3%, χάρη στην προσθήκη στο χαρτοφυλάκιό του νέων πελατών και την παροχή νέων υπηρεσιών, καθώς επίσης και αύξηση της κερδοφορίας κατά 26,79%. Το 2019 θα βρει την εταιρεία με τζίρο κοντά στα 34,2 εκατ. ευρώ, ενισχυμένο κατά 3%.

Αλέξανδρος Τρίμης, Σάββας Γεωργίου

Η ολοκληρωμένη πλατφόρμα υποδοχής επισκεπτών εξυπηρέτησε 400.000 ταξιδιώτες το 2018, με στόχο να φτάσει το 2019 το 1 εκατομμύριο. Καλύπτει συνολικά 34 προορισμούς με στόχο να φτάσει τη φετινή χρονιά τους 60, ενώ στο τέλος του 2018 απασχολούσε 60 υπαλλήλους σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η Welcome Pickups τρέχει φέτος με ρυθμούς ανάπτυξης 300% σε όλες τις μετρήσεις και έχει συγκεντρώσει συνολική χρηματοδότηση 5 εκατ. ευρώ με βασικούς επενδυτές τους Venturefriends, Openfund, MarketOne, Jabbar, Howzat. Βασικός στόχος για το μέλλον, εκτός από την επέκταση σε νέες αγορές, είναι η προσθήκη περισσότερων υπηρεσιών στην πλατφόρμα της, και η διεύρυνση των συνεργασιών με εταιρείες από τον κλάδο της ακτοπλοΐας και της αεροπορίας.

Χάρης Αρβανίτης

Στα 38 του χρόνια, έχει πίσω του μια ενδιαφέρουσα επαγγελματική διαδρομή ως μάνατζερ σε μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και σε διεθνείς φίρμες όπως η McKinsey & Company. Η Spot a Wheel βρίσκεται μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων «παικτών» στην ελληνική αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων μετά από μόλις δυόμιση χρόνια ζωής. Συνολικά 4.000 μεταχειρισμένα αυτοκίνητα διαχειρίστηκαν από την πλατφόρμα εντός του 2018, έχοντας 450.000 επισκέπτες ανά μήνα στην ιστοσελίδα της. Η πλατφόρμα διαχείρισης πωλήσεων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων έλαβε εντός της περιόδου 2017-2018 χρηματοδότηση 1,7 εκατ. ευρώ, με βασικούς επενδυτές τους VentureFriends VC, Strategic Investors, Angels investors, καταφέρνει να σημειώνει σε ετήσια βάση τριψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης.
Avocarrot: Κωνσταντίνος Χρίστου, Γιώργος Ηρακλέους, Παναγιώτης Παπαγεωργίου και Γιώργος Μακούλης.

Κωνσταντίνος Χρίστου, Γιώργος Ηρακλέους, Παναγιώτης Παπαγεωργίου, Γιώργος Μακκούλης

Η Avocarrot είναι μια πλατφόρμα διαφήμισης (mobile advertising), η οποία εξαγοράστηκε από τη γερμανική Glispa Global Group έναντι 20 εκατ. δολαρίων, βγάζοντας έτσι εισιτήριο για 180 αγορές. Η ομάδα των ιδρυτών, που είναι μαζί από το στρατό, έχουν καταφέρει να ενισχύσουν το τμήμα στην Ελλάδα, από όπου συνεργάζονται με περισσότερες από 15.000 εφαρμογές και να «σερβίρουν» δεκάδες χιλιάδες διαφημιστικές καμπάνιες κάθε μήνα, σε όλο τον κόσμο. Επίσης ο όμιλος Glispa εξαγόρασε την εταιρεία Mobfox στις αρχές του 2019, προσθέτοντας έτσι 40 εκατ. ετησίως έσοδα  στον όμιλο. Οι συνέργειες που δημιουργούνται μέσω της ενοποίησης όλων των προϊόντων του ομίλου είναι τεράστιες και όλο το project λαμβάνει χώρα στην Αθήνα κάτω από τη πλήρη καθοδήγηση της ελληνικής ομάδας.

Γιάννης Τσιώρης

Από την Phillips του Άμστερνταμ που εργαζόταν ως  ιδιωτικός υπάλληλος, κατάφερε στα 28 του χρόνια να διοικεί τη δική του επιχείρηση στο Ντουμπάι. Η εφαρμογή για grocery delivery στη Μέση Ανατολή που ακούει στο όνομα InstaShop βραβεύεται επί τρία συναπτά έτη ως μια από τις πιο υποσχόμενες startups του Αραβικού Κόσμου. Συνεργάζεται με περισσότερα από 400 σουπερμάρκετ και μετράει περισσότερους από 350,000 ενεργούς χρήστες. Το 2018 εκτελέστηκαν πάνω από 2 εκατομμύρια παραγγελίες από τις αγορές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το Μπαχρέιν, το Κατάρ, την Αίγυπτο και το Λίβανο. Με τη ζήτηση να αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, η διοίκηση του Instashop θα προβεί το 2019 σε διπλασιασμό του ανθρώπινου δυναμικού από  55 σε 112 εργαζόμενους με τον τζίρο να αναμένεται ότι θα ξεπεράσει τα 5 εκατομμύρια ευρώ.

Aλέξανδρος Μαρίνος, Πέτρος Αγγελάτος

H Resin.io, η ελληνική scaleup η οποία έχει αναπτύξει μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα διαχείρισης εφαρμογών IoT, έκλεισε το καλοκαίρι του 2018 τον B’ Γύρο χρηματοδότησης ύψους 5 εκατ. δολ., με μετατρέψιμο δανεισμό, με την Ιαπωνική Soracom να ηγείται. Η συνεργασία τους μειώνει δραματικά τα εμπόδια για τους προγραμματιστές που είναι ήδη εξοικειωμένοι με την ανάπτυξη εφαρμογών στο cloud για συσκευές IoΤ, ενώ η ελληνική εταιρεία έχει αναπτύξει παρόμοιες συνεργασίες με Microsoft και Samsung. Η εταιρεία που ίδρυσαν οι Αλέξανδρος Μαρίνος και Πέτρος Αγγελάτος από το 2013 έχει συνολικά «σηκώσει» 17 εκατ. δολάρια από επενδυτές και έχει παρουσία με γραφεία σε Αθήνα, Λονδίνο και Σηάτλ.

Στέφανος Κατσίμπας, Αγαμέμνων Παπάζογλου, Αλέξανδρος Παπασπυρίδης

Πριν προχωρήσουν στην υλοποίηση της ιδέας τους, οι εμπνευστές της εταιρείας μελέτησαν αντίστοιχες επιχειρήσεις στο Λονδίνο που κατάφεραν να κεφαλοποιηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα και αφού κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι παρόμοιες πρωτοβουλίες μπορούσαν να επιτύχουν και στην Ελλάδα, αποφάσισαν να ξεκινήσουν το εγχείρημά τους. Δημιούργησαν μια εφαρμογή μέσω της οποίας οι επιχειρηματίες εστίασης, λιανικής και ομορφιάς μπορούν να αναζητούν το κατάλληλο προσωπικό. Αν και μετρά μόλις έναν χρόνο ζωής, η myjobnow κατάφερε να αποσπάσει το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας για την καινοτόμα ιδέα της, αλλά και να λάβει χρηματοδότηση ύψους 910.000 ευρώ από το Velocity.Partners και το VentureFriends. Μέσα στο 2018 η πλατφόρμα του myjobnow δέχτηκε 312.000 αιτήσεις και πραγματοποίησε 16.000 δημοσιεύσεις εργασίας.

Γιώργος Μπόντζιος, Γιώργος Μπουζιανάς

Η Fieldscale δημιούργησε την έννοια Simulation App, απλοποιώντας το εργαλείο προσομοίωσης σε τέτοιο βαθμό, που να θυμίζει μια εφαρμογή κινητού. Έτσι, οποιοσδήποτε μπορεί να κατασκευάσει ένα ψηφιακό «ζωντανό» αντίγραφο του προϊόντος του και να ελέγξει τη λειτουργία του κάνοντας μικρές ή μεγάλες τροποποιήσεις σε αυτό. Η εταιρεία έλαβε για την περίοδο 2017 – 2018 χρηματοδότηση 945.000 ευρώ, με βασικούς επενδυτές τους  OPENFUND II, Piraeus JEREMIE Fund, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε., Big Pi Ventures SCSp. Ένα από τα τελευταία προϊόντα που παρουσίασε η εταιρεία ήταν το SENSE 2, το οποίο μεταφέρει με μεγάλη ευκολία και στις οθόνες αφής τις λειτουργίες της πλατφόρμας.

Τηλέμαχος Μαυράκης

Σήμερα η Admine είναι η κορυφαία ίσως ανεξάρτητη ελληνική digital agency με περισσότερα από 20 βραβεία ERMIS. Έντεκα χρόνια μετά την ίδρυσή της, έχει αποκτήσει παρουσία σε Λευκωσία (2011), Αθήνα (2012), Πορτογαλία (2015), είναι πίσω από τις καμπάνιες εταιρειών όπως Honda, Philip Morris International (Papastratos), Eurobank κ.α. , ενώ σημειώνει σταθερά κερδοφορία τα τελευταία χρόνια. Ο συνιδρυτής και γενικός διευθυντής της  κατάφερε το 2018 να είναι ένας από τους φιναλίστ για το Entrepreneurial Award των Study UK Alumni Awards 2018 του British Council.

Γιάννης Καραμπέτσος

Το Sake Tattoo Crew αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εκφραστές της τέχνης του τατουάζ στην Αθήνα. Ξεκίνησε από έναν μικρό χώρο σχεδόν 30 τμ στο Χαλάνδρι και σήμερα διαθέτει το μεγαλύτερο tattoo στούντιο στην Ευρώπη χωρητικότητας περίπου 500 τμ, με 21 booth, προσωπικό 21 ατόμων και περισσότερους από 28 εξωτερικούς συνεργάτες. Η ομάδα του Sake Tattoo Crew έχει λάβει σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο περισσότερες από 100 διακρίσεις. Ο Γιάννης Καραμπέτσος από το 2017 έχει επεκταθεί στον χώρο της μοντέρνας τέχνης και τα έργα του εκτίθενται σε γκαλερί στο Μονακό, το Παρίσι, τη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, το Μαϊάμι, τη Γένοβα, το Μιλάνο, την Κύπρο και την Ελλάδα. Έχει συνεργαστεί με μεγάλα brands όπως η Nike, η Adidas, η Marlboro , η Coca-Cola, η Sprite και η Bayer καθώς και με εταιρείες από τους κλάδους αρωμάτων, καλλυντικών, και αυτοκινήτων. Από το 2010 η εταιρεία τρέχει στρατηγική συνεργασία με την Μonster Energy.

Σταύρος Τσομπανίδης

O Σταύρος Τσομπανίδης αναγνωρίζεται από διεθνή μέσα ως ένας από τους πλέον φερέλπιδες νέους στην κατηγορία της Βιομηχανίας στη χώρα μας και η Phee αξιοποιεί τα φύκια από τις ακτές για να τα μετατρέψει σε αξεσουάρ που ταξιδεύουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα ιδιαίτερα προϊόντα που δημιουργεί η PHEE διακινούνται στην Κεντρική Ευρώπη, στις σκανδιναβικές χώρες, στην Ιταλία, ενώ ήδη η ομάδα του Σταύρου Τσομπανίδη έχει προχωρήσει σε επιχειρηματικές συμφωνίες με εταιρείες στην Ιαπωνία που χρησιμοποιούν ήδη παραδοσιακά τα φύκια στην καθημερινότητά τους. Το 2018 ήταν η πρώτη χρονιά κερδοφορίας της εταιρείας, με το ποσοστό αύξησης του τζίρου σε σχέση με το 2017 να φτάνει το 70%. Στόχος τη PHEE είναι να κατευθυνθεί στον κλάδο του interior design (αρχιτεκτονική, δάπεδο, έπιπλα) και να απευθυνθεί σε όλο και μεγαλύτερες αγορές, ενώ ένα όραμα για το μέλλον είναι να αξιοποιήσει και άλλα κομμάτια της φύσης που είναι σε αφθονία.

Χρήστος Σπαθαράκης, Βασίλειος Λαχανάς, Παναγιώτης Σαράφης, Aiden Short

Πρόκειται για την ελληνική startup που συστάθηκε για να καλύψει τα κενά που υπάρχουν στην αγορά αναζήτησης και κράτησης ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Το βραβείο ύψους 30.000 ευρώ που έλαβε τον περασμένο Σεπτέμβριο η Ferryhopper από τον Sir Στέλιο Χατζηιωάννου,  διαδέχθηκε η χρηματοδότηση 600.000 ευρώ από το Metavallon η οποία και θα αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της σε Ελλάδα και εξωτερικό. Το 2018 κλείστηκαν μέσω της πλατφόρμας 140.000 εισιτήρια και μόλις στον δεύτερο χρόνο λειτουργίας της πέτυχε αύξηση του τζίρου κατά 1.500%, αποκτώντας μερίδιο αγοράς που αντιστοιχεί στο 7%.