40 UNDER 40 2022: Όλη η λίστα με τους επιχειρηματίες που καινοτομούν και διακρίνονται

Γιάννης Τσιώρης, Iωάννα Αγγελιδάκη

Η Instashop δημιουργήθηκε το 2015 από δύο Ελληνες που μετανάστευσαν στο Ντουμπάι, λίγα χρόνια μετά τη φοίτησή τους στη χώρα μας. Απόφοιτοι της σχολής μηχανικών παραγωγής και διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, η Ιωάννα Αγγελιδάκη και ο Γιάννης Τσιώρης κατόρθωσαν μέσα σε μία πενταετία να κατακτήσουν την αγορά της Μέσης Ανατολής, να δημιουργήσουν μια εταιρεία με ετήσιο τζίρο 300 εκατ. δολ. και να εξαγοραστούν από την Delivery Hero το 2020 έναντι 360 εκατ. δολαρίων. Πλέον η Instashop ενισχύει την παρουσία της και στην ελληνική αγορά, προχωρώντας σε συνεργασίες με μεγάλες αλυσίδες super market όπως η ΑΒ Βασιλόπουλος. «Έχοντας την υποστήριξη της Delivery Hero, στόχος μας είναι η περαιτέρω επέκταση στις χώρες της Μέσης Ανατολής και η ανάπτυξη της υπηρεσίας στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα πολλές συνεργασίες με διεθνη brands είναι στα σκαριά» είχε δηλώσει σχετικά στο Fortune Greece ο Γιάννης Τσιώρης.

Γιώργος Δεσύλλας, Γιώργος Μπιζάς

Η εταιρεία με έδρα την Ελλάδα έχει βάλει ως στόχο την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία στον κλάδο του flexible leasing και έχει τη στήριξη των επενδυτών. Ανακοίνωσε τον Mάιο επένδυση - ρεκόρ για ελληνική startup ύψους 210 εκατ. ευρώ λίγους μήνες μετά τη χρηματοδότηση ύψους 50 εκατ. από εγχώριους και διεθνείς θεσμικούς επενδυτές. Στον νέο χρηματοδοτικό της γύρο συμμετείχε το βρετανικό fund Fasanara Capital, με έδρα το Λονδίνο, το οποίο ήρθε να προστεθεί σε υφιστάμενους θεσμικούς επενδυτές όπως οι Seaya Ventures, Arena Investors, VentureFriends, Uni.Fund και Frontline Ventures. Όπως υποστηρίζουν οι ιδρυτές της, το προϊόν που προσφέρει η εταιρεία συνδυάζει τα οφέλη του παραδοσιακού leasing με την απόλυτη ευελιξία. Μιλώντας στο Fortune Greece, ο Γιώργος Δεσύλλας επισημαίνει ότι «η εμπιστοσύνη και η προοπτική είναι οι λέξεις - κλειδιά για τη στήριξη των επενδυτών προς τη Flexcar, σε σύντομο χρονικό διάστημα. Πιστεύουν ότι μπορούμε να υλοποιήσουμε αυτά που υποσχόμαστε, ότι μπορούμε να κάνουμε και ακόμη περισσότερα. Βασίζεται στο προφίλ της εταιρείας, στο επιχειρηματικό μας πλάνο και είναι ένα στοίχημα για το μέλλον. Το μοντέλο μας  δεν είναι copycat, αλλά μάλλον κάτι πρωτότυπο».

Γιώργος Κουτσουδόπουλος

Η πανδημία εκτόξευσε πιο ψηλά από ποτέ το ηλεκτρονικό εμπόριο και η τεχνολογία Price Intelligence έγινε ακόμη πιο απαραίτητη για τους retailers. Μέσα από ένα ολιστικό rebranding, η tgndata προχώρησε στον πλήρη ανασχηματισμό της, ολοκληρώνοντας την αναδιάρθρωση των εταιρειών σε όμιλο επιχειρήσεων. Επιπλέον, έκανε pivot τις υπηρεσίες της σε νέους τομείς του εμπορίου πέρα από το παραδοσιακό retail & ecommerce, διεισδύοντας στις παραδόσεις γευμάτων, όπου συνήψε διεθνή συνεργασία με τη Wolt σε 23 χώρες, καθώς και τον Ασφαλιστικό Κλάδο, προχωρώντας σε συνεργασία με τoν διεθνή όμιλο Groupama. Πέρα, όμως, από αυτές τις εξελίξεις, ο Γιώργος αποφάσισε κάτι που θα κάνει πραγματικό disrupt στην αγορά. Το άνοιγμα σημαντικών υπηρεσιών της tgndata προς όλους, δωρεάν. Έναν «εκδημοκρατισμό» του Price Intelligence, ο οποίος δημιουργήθηκε από την ανάγκη να βοηθηθούν σημαντικά όλες οι επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους

Ελευθέριος Καραμπατσάκης, Πέτρος Μπένος

H Carge παρέχει «έξυπνες» λύσεις για την επαναφόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, βοηθώντας τους οδηγούς να εντοπίσουν, να δεσμεύσουν, να χρησιμοποιήσουν και, τελικά, να πληρώσουν οποιονδήποτε σταθμό φόρτισης στην Ευρώπη, μέσα από μία και μόνον εφαρμογή. Έχοντας αναπτύξει «έξυπνους» αλγόριθμους επεξεργασίας και πρόγνωσης δεδομένων φόρτισης, συμβάλλει ενεργά στην εξομάλυνση της πίεσης του δικτύου διανομής ρεύματος που πλήττει περιοχές με αδύναμες υποδομές στη ΝΑ Ευρώπη. Έτσι, ο οδηγός μπορεί να φορτίσει σε διαφορετικό χρόνο, με χαμηλότερο κόστος, ενώ παράλληλα θα έχει αποφευχθεί η υπερφόρτωση του δικτύου. Πρόκειται για την πρώτη εφαρμογή παροχής υπηρεσιών ηλεκτροκίνησης παγκοσμίως, που εμπλέκεται στη διαδικασία της «έξυπνης» φόρτισης μέσω απευθείας σύνδεσης με το κάθε όχημα. H εταιρεία εντάχθηκε τον Ιούνιο στον όμιλο της ΔΕΗ. «H λύση που φτιάχνεις και παρουσιάζεις στους χρήστες θα πρέπει πάντα να είναι κοντά στο Τ100 και να γεννά-καλύπτει ανάγκες που δεν τους έχουν απασχολήσει ακόμη. Τότε και μόνον τότε μιλάμε για καινοτομία» αναφέρει ο Ελευθέριος Καραμπατσάκης στο Fortune Greece.

Δημήτρης Καλαβάσης

Η RoadCube είναι μια πλατφόρμα με την οποία κάθε εταιρεία συνδέεται με πιστούς πελάτες μέσω προγραμμάτων επιβράβευσης. Μια επιχείρηση μπορεί να δημιουργήσει το δικό της πρόγραμμα επιβράβευσης με τη χρήση plug and play ΙoT συσκευών που τοποθετούνται δίπλα στο ταμείο και να αυξήσει τις πωλήσεις της έως και 30% μέσα σε έξι μήνες. Οι χρήστες, από την άλλη, αυξάνουν την αγοραστική τους δύναμη, ακολουθώντας πολλαπλά προγράμματα επιβράβευσης. «Αυτό που μας ξεχωρίζει είναι ουσιαστικά η χρήση IoT συσκευών με τις οποίες μπορούμε να δημιουργήσουμε μοναδική εμπειρία για τον χρήστη, μετατρέποντας το 80% του πελατολογίου της επιχείρησης σε ψηφιακά προφίλ - χρήστες loyalty, ενώ οι διαθέσιμες λύσεις (κάρτες - εφαρμογές) μένουν στο 20% το πολύ» αναφέρει ο Δημήτρης στο Fortune Greece. Το προϊόν της εταιρείας χρησιμοποιείται από περισσότερους από 2.000 εμπόρους, ενώ έχει λάβει συνολικά 1,5 εκατομμύριο ευρώ σε χρηματοδότηση.

Γιάννα Τζίκα

Η Γιάννα Τζίκα, με σπουδές στο μάρκετινγκ στο University of Sheffield, αποτελεί την τρίτη γενιά της ΚΟΝΒΑ, στην οποία εντάχθηκε το 2003 και ως το 2015 πέρασε από όλα τα τμήματα της, μέχρι να αναλάβει τα ηνία της εταιρείας. Στα χρόνια που ακολούθησαν, έδωσε μεγάλη έμφαση στην τεχνολογία σε όλα τα στάδια της παραγωγής, στη βαθιά γνώση και στην επιμονή για το αποτέλεσμα. Η κύρια δραστηριότητα της εταιρείας είναι η παραγωγή, η κονσερβοποίηση και η διανομή ιχθυηρών, και είναι πολύ γνωστή στην αγορά μέσω των χαρακτηριστικών της brands, TRATA & FLOKOS. Η συμβουλή που την βοήθησε να προχωρήσει και τη συνοδεύει πάντα στις αποφάσεις της είναι ότι «η τύχη βοηθάει τους τολμηρούς».

Βίκτωρ Τροκούδης

Η Plum χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για την αυτοματοποίηση βασικών τμημάτων των οικονομικών όπως η εξοικονόμηση, η εναλλαγή λογαριασμών και οι επενδύσεις. Αυτή η επιστημονική προσέγγιση στη διαχείριση χρημάτων αποδείχθηκε ιδιαίτερα επιτυχής κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, όπου τα lockdown και η έντονη αβεβαιότητα, εκτόξευσαν τις αποταμιεύσεις διεθνώς. Το 2020, η Plum έλαβε δέκα εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση, η οποία υποστήριξε τα πλάνα της εταιρείας για επέκταση σε νέες ευρωπαϊκές αγορές. Όπως έχει αναφέρει ο Βίκτωρ Τροκούδης, η εφαρμογή έχει φτάσει το 1,3 εκατ. χρήστες, εκ των οποίων η πλειονότητα είναι στην Αγγλία, χρησιμοποιείται σε Γαλλία, Ισπανία και Ιρλανδία, και τους επόμενους 3 μήνες η εταιρεία θα επεκταθεί σε Βέλγιο, Ιταλία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Ελλάδα και Κύπρο. Στόχος της εταιρείας είναι να αγγίξει σε χρήστες τα 2,5 εκατομμύρια, να φτάσει τα 200 άτομα προσωπικό, ενώ αρκετό εργατικό δυναμικό εργάζεται από τα γραφεία της στην Αθήνα.

Χάρης Πυλαρινός 

Η εντυπωσιακή αύξηση εσόδων κατά 78% την περασμένη χρονιά και η εξαιρετικά ισχυρή χρηματοδότηση της διετίας 2020-2021, που έφτασε τα 16 εκατ. δολάρια από διεθνή funds, δείχνουν ότι η αγορά εμπιστεύεται όλο και περισσότερο την εταιρεία στον κλάδο του cybersecurity. Η online πλατφόρμα της Hack the Box, που έφτασε το ένα εκατ. χρήστες στα τέλη του 2021, εκπαιδεύει και ενισχύει τις ικανότητες ιδιωτών και επιχειρήσεων πάνω στην ψηφιακή ασφάλεια, ενώ στο πελατολόγιό της περιλαμβάνονται εταιρείες της αμερικανικής λίστας Fortune 500. Για τον Χάρη καλύτερα είναι να πάρεις μια κακή απόφαση από το να μην πάρεις καμία απόφαση. Με τον ίδιο τρόπο που κινείται σε επιχειρηματικό επίπεδο, έτσι συμπεριφέρεται και στους συνεργάτες του. Γι’ αυτό, όπως λέει, «μην κάνεις ποτέ αυτό που δεν θέλεις να σου κάνουν».

Μάρκος Χαϊδεμένος

Σε ηλικία 35 ετών έχει μετατρέψει μαζί με τους Αλέξανδρο, Ιωάννη και Άννα Χαϊδεμένου ένα ήδη επιτυχημένο ξενοδοχειακό brand σε ένα case study εξέλιξης με παγκόσμια εμβέλεια. Ο όμιλος εταιριών ΚΑΝΑΒΕΣ ΟΙΑ δραστηριοποιείται στον Τουρισμό από το 1985, λειτουργώντας πλέον πέντε από τα πιο γνωστά ξενοδοχεία στη Σαντορίνη (Canaves Oia Resorts, Consists of Canaves Oia Boutique Hotel, Canaves Oia Suites, Canaves Oia Sunday Suites, Canaves Oia Epitome), ενώ κατάφερε να παραμείνει κερδοφόρος σε περιόδους μεγάλων κρίσεων στον τουριστικό κλάδο. «Ακούγεται κλισέ, όμως το να αγαπάς αυτό που κάνεις είναι βασικό συστατικό της επιτυχίας. Αυτό που θα διαλέξεις να κάνεις πρέπει να το αγαπάς πραγματικά. Έτσι η δουλειά γίνεται το hobby σου» αναφέρει ο Μάρκος Χαϊδεμένος στο Fortune Greece.

Μαριάνα Λαλαούνη

Η εταιρεία Mariana Lalaouni σχεδιάζει και κατασκευάζει bespoke στολές εργασίας made in Greece. Στόχος της είναι το προσωπικό μιας επιχείρησης να φοράει μοναδικά ρούχα, από ποιοτικά και όμορφα υφάσματα, πάντα κατάλληλα για συνθήκες εργασίας. «Χωμένη» στα υφάσματα από μικρή αναφέρει στο Fortune Greece: «Είναι σημαντικό τόσο ο εργαζόμενος να νιώθει όμορφα μέσα σε αυτό που φοράει, αλλά παράλληλα και ο πελάτης να βλέπει μια πολύ όμορφη εικόνα στον χώρο, σε σημείο που να θέλει να φορέσει ο ίδιος τα ρούχα. Κάθε ρούχο που σχεδιάζουμε καταχωρείται στον εκάστοτε πελάτη και δεν μπορεί να κοπιαριστεί σε καμία άλλη επιχείρηση». Μέσα σε τρία μόλις χρόνια, το brand Mariana Lalaouni έχει καταφέρει να διαθέτει ένα μεγάλο πελατολόγιο στον χώρο του τουρισμού, φτιάχνοντας ρούχα για ξενοδοχεία με παγκόσμιες διακρίσεις, όπως το Kensho στη Μύκονο και το ΟΜΜΑ στη Σαντορίνη.

Ευθύμιος Βαφειάδης, Δημήτρης Κυριακάτης

Η Reatcode εδρεύει στο Λονδίνο και επεκτείνεται σε διεθνείς και ελληνικές αγορές, με παραρτήματα σε Αθήνα, Μαδρίτη, Παρίσι και Νέα Υόρκη. Το πιο γνωστό πρότζεκτ της εταιρείας είναι το Workearly, το μοναδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης στην Ελλάδα ειδικά σχεδιασμένο να εκπαιδεύει επαγγελματίες από άλλους κλάδους σε δεξιότητες υψηλής τεχνολογίας και ανάλυσης δεδομένων, βασισμένο σε τεχνικές coaching & microlearning, ώστε να αποκτήσει κάποιος περιζήτητα skills σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η Vaquancy είναι πρακτορείο διασύνδεσης στην Ελλάδα που προωθεί Έλληνες σε εταιρείες του εξωτερικού για εξ αποστάσεως εργασία, βοηθώντας έτσι τα ταλέντα που βρίσκονται στη χώρα μας να ζήσουν εδώ με μισθούς και εξέλιξη εξωτερικού. Η Vaquancy εδρεύει στο Λονδίνο, συνεργάζεται με περισσότερες από 100 εταιρείες και επεκτείνεται σε Αθήνα και Λος Άντζελες. «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η κατάλληλη ομάδα δημιουργείται κοιτώντας πρώτα το attitude ενός υποψηφίου και μετά τα skills, τα οποία είναι επίκτητα χαρακτηριστικά. Δημιουργούμε τις ομάδες μας ώστε να δουλεύουν αυτόνομα και ευέλικτα, δίνοντάς τους κίνητρο για εξέλιξη και φυσικά εργαζόμαστε 100% εξ αποστάσεως» δηλώνουν στην αίτησή τους.

Θωμάς Δούζης, Γιώργος Δούζης

Έχοντας στο πορτφόλιό της περισσότερα από 600 μοναδικά προϊόντα, 23 ιδιόκτητα και franchise ντελικατέσεν, εστιατόρια, σημεία πώλησης και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις σε Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, Κύπρο και Κατάρ, o όμιλος αποτελεί το μοναδικό πρεσβευτή/brand της ελληνικής κουζίνας σε όλο τον κόσμο. Ξεκίνησαν από το πρώτο ERGON Παντοπωλείο στη Θεσσαλονίκη το 2011, δημιούργησαν το foodie hotel Ergon House στην Αθήνα, βγήκαν εκτός ελληνικών συνόρων με εστιατόρια σε Αγγλία, Βέλγιο και Κύπρο και το 2021 επέστρεψαν ξανά στη πόλη τους, με τη δημιουργία του Ergon Agora East, ένα Grocerant 2500 τ.μ., όπου ο καταναλωτής μπορεί να βρει μια ανοιχτή αγορά με μανάβικο, κρεοπωλείο, ιχθυοπωλείο, micro roastery, sourdough ξυλόφουρνο και ένα παραθαλάσσιο εστιατόριο. Οι ιδρυτές της παραδέχονται ότι πήραν μεγάλα ρίσκα -πολλές φορές χωρίς εναλλακτικά σχέδια-, όμως αυτές οι κινήσεις απέδωσαν και με το παραπάνω. Σήμερα, το σημαντικότερο που τονίζουν είναι πως χρειάζονται δύο πράγματα για να πετύχεις: σκληρή δουλειά και ευγένεια.

Μιχάλης Πετυχάκης

Βραβεύτηκε ως η «Νεοφυής Επιχείρηση της Χρονιάς» το 2021 από το Elevate Greece, γεγονός που πιστοποιεί την ανάπτυξη του τμήματος R&D της Orfium με βάση την Ελλάδα και την Αθήνα, στην οποία απασχολεί πάνω από 180 άτομα. Η πλατφόρμα διαχείρισης και απόδοσης δικαιωμάτων αναπαραγόμενης μουσικής έχει στο πελατολόγιό της κολοσσούς στον χώρο της μουσικής βιομηχανίας, όπως Warner Music Group, Sony Music Group, Kobalt κ.ά., ενώ πρόσφατα πραγματοποίησε είσοδο στην αγορά της Ασίας και συγκεκριμένα της Ιαπωνίας, της δεύτερης μεγαλύτερης αγοράς μουσικής στον κόσμο, μέσω της εξαγοράς της ιαπωνικής εταιρείας Breaker INC. «To DNA της ΟRFIUM είναι αυτό που μας καθοδηγεί! Η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, η έμφαση στη δημιουργία και η συνεχής προσπάθεια εξέλιξης και βελτίωσης είναι θεμελιώδους σημασίας. Ο σεβασμός, η συνεργασία αλλά και το αίσθημα ευθύνης, ωστόσο, είναι αδιαπραγμάτευτα» επισημαίνει ο Μιχάλης Πετυχάκης.

Γιάννης Γραφανάκης, Νίκος Μαργέλος

Δύο παιδικοί φίλοι, ο Γιάννης Γραφανάκης και ο Νίκος Μαργέλος, έχουν αφήσει ήδη το δικό τους στίγμα με τη Fitness Meals προσφέροντας υγιεινά γεύματα προσαρμοσμένα στις ανάγκες των συνδρομητών που θα αφήσουν το μαγείρεμα και θα τους εμπιστευτούν τη διατροφή τους. Η εταιρεία τους, που ξεκίνησε το 2019, προσφέρει γεύµατα υγιεινής διατροφής µε 50 περίπου επιλογές πιάτων και απευθύνεται σε όλους, χωρίς να περιορίζεται σε ένα target group. «Αν και το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα πηγάζει από την τεχνολογία και την καινοτομία, η προσέγγιση με επίκεντρο τον πελάτη και τα προϊόντα είναι οι πραγματικοί λόγοι που είμαστε η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία στον κλάδο μας και ήδη ηγέτης στην αγορά μέσα σε δύο χρόνια. Το διάστημα 2021 - 2020 πετύχαμε ανάπτυξη πάνω από 1.000%. Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 είχαμε ανάπτυξη 120% και οι προβλέψεις δείχνουν ότι αυτή θα παραμείνει μέχρι το τέλος του έτους» αναφέρει ο Γιάννης στο Fortune Greece.

Τέρρυ Τόλιου

Αποτελεί το «νέο αίμα» του Ομίλου Tedra, της τεχνικής και περιβαλλοντικής εταιρείας του ιδρυτή της, Ιωάννη Τόλιου, με έδρα τη Λάρισα, η οποία εξειδεικεύεται  στον σχεδιασμό, στην κατασκευή, τη λειτουργία και τη συντήρηση τεχνικών και περιβαλλοντικών έργων, καθώς και σε προηγμένες τεχνολογίες για τη διαχείριση και την αξιοποίηση αποβλήτων. Η οικονομική ευρωστία και η κερδοφόρα πορεία του ομίλου, με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 20 εκατ. ευρώ, αφήνουν σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον. Για την Τέρρυ «μπορείς να μάθεις κάτι από όλους τους ανθρώπους». Και αυτό το δείχνει στην πράξη, στοχεύοντας σε μακροχρόνιες συνεργασίες αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Για την ίδια, βασικό κριτήριο δημιουργίας μιας ομάδας είναι ο χαρακτήρας των ανθρώπων που την απαρτίζουν. Γι’ αυτό φροντίζει για την εταιρεία της να εφαρμόζεται μια ανθρωποκεντρική και δίκαιη πολιτική ανθρωπίνων πόρων, με στόχο την εξασφάλιση σχέσεων αμοιβαίας συνεργασίας σε πνεύμα ειλικρινούς και αμοιβαίου σεβασμού.

Tάκης Μαλαβέτας

Το Pop είναι ένα online market στο οποίο οι καταναλωτές μπορούν να πραγματοποιήσουν τα ψώνια τους, επιλέγοντας ανάμεσα σε χιλιάδες τρόφιμα και είδη σούπερ μάρκετ, και να τα παραλάβουν στον χώρο τους σε 15 μόλις λεπτά, μέσω του δικτύου Pop Stores της εταιρείας. Ο Τάκης ήταν ιδρυτής της Home Run, του πρώτου online grocery delivery marketplace στο Λονδίνο, με πελάτες τις Tesco, Marks & Spencer, Whole Foods κ.ά, ενώ ο συνιδρυτής του Νικ Τελέκι εργαζόταν στον τομέα των εξαγορών και των συγχωνεύσεων στην Delivery Hero. Η προϋπηρεσία τους στον κλάδο του quick commerce και του online grocery, καθώς και το καθετοποιημένο μοντέλο εφοδιαστικής αλυσίδας, με δίκτυο ιδιόκτητων αποθηκών σε όλη την Αθήνα, οδήγησαν επενδυτικά σχήματα όπως οι Global Founders Capital, 468 Capital, 11 Ventures να χρηματοδοτήσουν με οκτώ εκατ. ευρώ το εγχείρημα. Ξεκινήσαμε τον Νοέμβριο του 2021 στην Αθήνα, αυτή την στιγμή καλύπτουμε δύο εκατομμύρια κατοίκους και μέχρι το τέλος του χρόνου προβλέπουμε να καλύπτουμε πάνω από πέντε εκατομμύρια κατοίκους σε  Αθήνα και επαρχία. Δεν είμαστε απλως ένα delivery service, αλλά προμηθευόμαστε χιλιάδες προϊόντα κατευθείαν από παραγωγούς, προμηθευτές και παραδίδουμε τα προϊόντα στον τελικό καταναλωτή μέσω του δικού μας δικτύου διανομέων σε μόλις 15 λεπτά» αναφέρει ο CEO του popmarket.gr.

Σταύρος Παπαδόπουλος

Η ΤileDB έχει αναπτύξει μια βάση δεδομένων, η οποία, σε αντίθεση με τις παραδοσιακές, μπορεί να αποθηκεύσει και να διαχειριστεί οποιαδήποτε τύπου δεδομένα, όπως γονιδιώματα, εικόνες δορυφόρων, στοιχεία τηλεπικοινωνιών και άλλα. Με έδρα το Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης, διαθέτει ομάδα μηχανικών στην Ελλάδα και δραστηριοποιείται στον κλάδο της διαχείρισης δεδομένων (Big Data), ενώ πρόσφατα η Verizon Ventures, εταιρικό επενδυτικό κεφάλαιο του αμερικανικού κολοσσού τηλεπικοινωνιών, επένδυσε στην ΤileDB για να επιταχύνει την ανάπτυξή της. Είχαν προηγηθεί επενδύσεις της τάξης των 18 εκατ. δολαρίων από το Amgen Ventures, τη Lockheed Martin Ventures, καθώς και την NTT Docomo Ventures, ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια στην Ιαπωνία, όπως και από το ελληνικό επενδυτικό κεφάλαιο Big Pi Ventures. «Don't take bad money: να επιλέγεις πάντα προσεκτικά τους επενδυτές σου και να τους βάζεις να δουλεύουν» είναι μία από τις συμβουλές του Σταύρου Παπαδόπουλου σε νέους entrepreneurs.

Αντώνης Χαλκιόπουλος

Ο Αντώνης Χαλκιόπουλος και ο Χρήστος Στεργίου ίδρυσαν το 2019 την Triparound, μια B2B SaaS πλατφόρμα για επαγγελματίες του Τουρισμού, επιδιώκοντας να επιτύχουν αποτελεσματικότητα και ευκολία στη διαχείριση και προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών. Πλέον, η εταιρεία τους έχει ένα portfolio με ξενοδοχεία που ανήκουν σε top brands, ξεπέρασε τους 100 πελάτες, ενώ ως τον Απρίλιο πάνω από 730.000 επιβεβαιωμένες κρατήσεις για 1,4 εκατομμύριο επισκέπτες έχουν πραγματοποιηθεί μέσω της Triparound. Μεταξύ των επενδυτών της πλατφόρμας βρίσκονται τόσο διεθνείς άγγελοι επενδυτές από τη Silicon Valley και επαγγελματίες από καταξιωμένες εταιρείες του εξωτερικού, όσο και αναγνωρισμένοι Έλληνες επιχειρηματίες. «Always be prepared. Η προετοιμασία είναι το άλφα και το ωμέγα σε επαγγελματικό επίπεδο, αλλά και γενικότερα» αναφέρει ο Αντώνης Χαλκιόπουλος.

Θανάσης Σοφιανός

Στα εννέα χρόνια πορεία της, η Relevance έχει καταφέρει να σημειώσει σημαντικές διακρίσεις στην αγορά του Performace Marketing και Analytics & Data Science. Το 2018 ήταν χρονιά - ορόσημο καθώς έγινε η πρώτη ελληνική εταιρεία που διακρίθηκε με βραβείο καινοτομίας κατακτώντας τον τίτλο του Google Leading Premier Partner στις κατηγορίες Display και Video Advertising σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική. Το 2022 σημαντικό milestone ήταν η συνεργασία με το TikTok, ενώ πρόσφατα η διαφημιστική καμπάνια της Relevance σε συνεργασία με την BEAT έγινε TikTok Success Story και δημοσιεύθηκε στο ευρωπαϊκό website του TikTok For Business. Ο Θανάσης, ο οποίος συμμετέχει επενδυτικά και σε άλλες εταιρείες όπως η Fitness Meals και η Simpler, τονίζει στο Fortune Greece πως στόχος είναι η φυσική επέκταση σε άλλες αγορές, με πρώτο σταθμό, μετά την Κύπρο, την Ιταλία.

Φαίη Χριστοδούλου

H εταιρεία που ίδρυσε με τον Alejandro Tocigl δημιούργησε μια τεχνολογία-θαύμα μέσω της συσκευής Miro Canvas, ένα μικρό σε μέγεθος μηχάνημα που επιτρέπει την εύκολη και αξιόπιστη εκτέλεση πρωτοκόλλων μοριακής βιολογίας. Η τεχνολογία αυτοματοποιεί πλήρως τη διαχείριση μικροσκοπικών όγκων υγρών εφαρμόζοντας μεθόδους μικρορευστομηχανικής, μειώνοντας κατά πολύ το κόστος ακριβότερων μεθόδων με προϊόντα ρομποτικής διαχείρισης υγρών. Η ομάδα της Miroculus δημιουργήθηκε μέσα από το ταχύρυθμο πρόγραμμα καινοτομίας του Πανεπιστημίου Singularity, στη Silicon Valley των ΗΠΑ, και ξεχώρισε καθώς ανέπτυξε βιοχημεία, η οποία βασίζεται στον εντοπισμό miRNAS. Επικεφαλής της ομάδας είναι η Φαίη, ιδρυτικό μέλος της Miroculus και μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Η επαναστατική τεχνολογία της τράβηξε το έντονο ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας. Στη διετία 2020-2021 έχει ήδη συγκεντρώσει κεφάλαια ύψους 50 εκατ. δολαρίων. «Οι startups βιοτεχνολογίας είναι σαν να τρέχεις σε μαραθώνιο και όχι σπριντ», είναι για την ίδια η καλύτερη συμβουλή που έχει λάβει ως τώρα.

Ανδρέας Γραμμάτης

Ο Ανδρέας Γραμμάτης είναι ένα πρόσωπο που έχει περάσει και στο παρελθόν από τη λίστα 40 under 40, με την εταιρεία του να συνεχίζει τα τελευταία χρόνια την ανάπτυξή της και τη μετάβασή της στην κερδοφορία. Η πλατφόρμα douleutaras.gr την οποία ίδρυσε με τους Cezary Szandecki  και Ιωάννη Πουλουπάτη για να φέρει κοντά τους επαγγελματίες με τον κόσμο που αναζητεί εξειδικευμένες εργασίες, εξελίσσεται, προσθέτοντας στη φαρέτρα της υπηρεσίες όπως την πρώτη ψηφιακή βοηθό για τους επαγγελματίες με στόχο την ακόμη καλύτερη οργάνωση και επιχειρηματική τους στόχευση. Επιπλέον, «σήκωσε» το 2021 2,5 εκατ. ευρώ με συμμετοχή επενδυτών όπως το Olympia Group, ενώ έκανε τα πρώτα σταθερά της διεθνή βήματα, αρχικά με την αγορά της Κύπρου το 2021 και από το 2022 στις αγορές της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. «Μια επιτυχημένη εταιρεία πρέπει να έχει ως κύριο στόχο τη δημιουργία αξίας, στο οικοσύστημα στο οποίο δραστηριοποιείται. Μόνο τότε μπορεί να δημιουργεί αξία για τον εαυτό της» αναφέρει στο Fortune Greece.

Βασίλης Λώλος

Με περισσότερα από 100 άτομα ανθρώπινο δυναμικό, η Schoox υποστηρίζει σήμερα πάνω από 2.000 πελάτες, με πάνω από 17 εκατ. χρήστες σε 120 χώρες. Πρόκειται για μια learning & talent development πλατφόρμα, σχεδιασμένη να υποστηρίζει τα πιο περίπλοκα use cases, παρέχοντας μια πρωτότυπη εμπειρία τόσο στους end users όσο και τους administrators. Μεταξύ των πελατών της βρίσκονται μεγαθήρια της επιχειρηματικής σκηνής, όπως οι Subway, Pepsico, KIA Motors κ.ά. Η εταιρεία δέχθηκε στρατηγική επένδυση από το Vista Equity Partners, μια παγκόσμια επενδυτική εταιρεία που επικεντρώνεται σε κορυφαίες επιχειρήσεις λογισμικού, δεδομένων και τεχνολογίας. «Οι συνεργάτες μας, πέρα από experts στο αντικείμενό τους, πρέπει να είναι προπαντός συνεργάσιμοι, υπεύθυνοι και να ταιριάζουν στο DNA της Schoox. Όσο εντυπωσιακό και να είναι ένα βιογραφικό, δίνω μεγάλο βάρος στην προσωπική συνέντευξη και στα soft skills που επιδεικνύει ένας υποψήφιος» αναφέρει.

Αντώνης Σαμοθράκης, Αντώνης Ζώης

Η κινητικότητα στην πόλη αλλάζει και η ανάγκη για μείωση κόστους και αναζήτηση λύσεων προσαρμοσμένες στις ανάγκες της στιγμής δημιούργησε μια εύφορη αγορά για την instacar. Η εταιρεία, που ίδρυσαν μαζί με τον Βασίλη Δαμιανό, προσφέρει πλήρως ψηφιοποιημένες συνδρομητικές υπηρεσίες leasing αυτοκινήτων μέσω της εφαρμογής instadriver που πρόσφατα λάνσαρε η instacar. Ήδη έχει συγκεντρώσει 10 εκατ. ευρώ μέσω equity & debt financing από σημαντικούς επενδυτικούς «παίκτες» της αγοράς, όπως τους Velocity Partners, Vasilakis Group – Autohellas και Olympia Group, ενώ καταγράφει αύξηση πελατών κατά 120% σε ετήσια βάση. Για τον Αντώνη, η αρχή που ακολουθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της επιχειρηματικής του πορείας είναι το μότο «done is better than perfect». «Φυσικά, έρχεται η στιγμή που ξεπερνάς αυτό το στάδιο και πρέπει να ακολουθήσεις το perfection» συμπληρώνει.

Γιάννης Μπούρος

Η Alvion Pharmaceuticals ξεκίνησε την πορεία της το 2013 ως μια MedTech startup και τέσσερα χρόνια μετά επελέγη από Endeavor και ΟΠΑΠ ως μία από τις 20 ταχύτερα ανερχόμενες ελληνικές εταιρείες. Αναπτύσσει και παράγει προστιθέμενης αξίας γενόσημα φάρμακα για τις διεθνείς αγορές. Λανσάρει ένα ευρύ φάσμα προϊόντων και υπηρεσιών σε όλη την Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Νότια Αφρική, Ασία και σύντομα σε Καναδά, Αυστραλία και Λατινική Αμερική, συνεργαζόμενη με μερικές από τις πιο γνωστές πολυεθνικές εταιρείες στη φαρμακοβιομηχανία. Έχοντας συμφωνίες με μεγάλα ερευνητικά κέντρα και παραγωγικές μονάδες, η Alvion καταφέρνει να διεθνοποιήσει την ελληνική έρευνα σχεδόν σε όλες τις ηπείρους. «Μην το βάζεις κάτω, συνέχισε να ονειρεύεσαι και να εργάζεσαι σκληρά» είναι η καλύτερη συμβουλή που πήρε ο Γιάννης Μπούρος όταν ξεκινούσε και δεν θα ξεχάσει ποτέ.

Μαρίνα Ραφαήλ – Βογιατζάκη

Γεννημένη στην Αθήνα από Έλληνα πατέρα και Αυστροελβετή μητέρα, η Μαρίνα Ραφαήλ - Βογιατζάκη είναι απόγονος της έκτης γενιάς του Daniel Swarovski. Ίδρυσε την επωνυμία τσαντών Marina Raphael το 2017, λανσάροντάς την το 2018 παράλληλα με τις πανεπιστημιακές της σπουδές. Τα κομμάτια της επωνυμίας παράγονται στη Φλωρεντία, ενώ ο ποιοτικός έλεγχος ανατέθηκε στην εταιρεία Swarovski στην Αυστρία. Η εταιρεία δραστηριοποιείται σε ΗΠΑ, Σκανδιναβία, Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία, Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ηνωμένο Βασίλειο. Το brand Marina Raphael είναι ένα ευρέως αναπτυσσόμενο διεθνές luxury brand τσαντών που προωθεί την βιωσιμότητα, τη διαχρονική κομψότητα και την καλαισθησία. Οι δημιουργίες της έχουν φορεθεί από τη βασίλισσα της Ολλανδίας Maxima, supermodels όπως η Irina Shayk, η Candice Swanepoel και η Izabel Goulart, μέχρι τραγουδίστριες όπως η Rita Ora, influencers όπως η Chiara Ferragni και η Camila Coelho, και fashion icons όπως η Olivia Palermo και η Giovanna Engelbert. «Πιστεύω ότι οι αρχές που έχουμε θέσει ως εταιρεία είναι αυτές που μας ξεχωρίζουν στην αγορά» αναφέρει η Μαρίνα Ραφαήλ - Βογιατζάκη στο Fortune Greece.

Ευάγγελος Ζυμπελούδης

Ξεκινώντας ως τεχνοβλαστός από το Bristol University, η iCOMAT που ίδρυσαν οι Ευάγγελος Ζυμπελούδης και Dr Byung Chul Kim (technology director) ειδικεύεται σε ρομποτικά μηχανήματα παραγωγής κατασκευών και εξαρτημάτων από σύνθετα υλικά, όπως είναι τα ανθρακονήματα, με σκοπό να επιτρέψει την παραγωγή ελαφρύτερων αυτοκινήτων, αεροπλάνων και διαστημικών σκαφών. Η εταιρεία έχει αναπτύξει την τεχνολογία Rapid Tow Shearing (RTS), την πρώτη βιομηχανική διαδικασία παραγωγής στον κόσμο που επιτρέπει τον προσανατολισμό των ινών εντός ενός τμήματος σύνθετου υλικού. Το RTS οδηγεί σε δραστικά ελαφρύτερες κατασκευές, με αποδεδειγμένες μειώσεις έως και 60%, ενώ ταυτόχρονα μειώνει το κόστος κατασκευής. Η διαδικασία είναι ιδανική για παραγωγή μεγάλου όγκου στον τομέα των μεταφορών και οδηγεί σε σημαντικά χαμηλότερες εκπομπές CO2 για οχήματα, τόσο κατά τη χρήση όσο και κατά την κατασκευή.

Άννα Χλιούρα, Παντελής Ζάρκος

Πριν επτά χρόνια, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η Elektronio Handcrafted Vehicles ξεκίνησε τη δραστηριότητά της παρουσιάζοντας το πρωτοποριακό μοντέλο Play, ένα τρίτροχο ηλεκτρικό ποδήλατο ως εναλλακτικό μέσο μετακίνησης στην πόλη. Από τότε έχει ανοίξει την ομπρέλα των προτάσεών της προσθέτοντας επτά νέα μοντέλα στη συλλογή της, που αφορούν λύσεις μικροκινητικότητας που κάποιες εξυπηρετούν το commuting, άλλες είναι cargo και καλύπτουν ανάγκες delivery, κάποιες άλλες αξιοποιούνται ως ξεχωριστή τουριστική εμπειρία και, τέλος, κάποιες ικανοποιούν ανάγκες και άτομα που για λόγους υγείας δεν μπορούν να οδηγήσουν συμβατικά ηλεκτρικά ποδήλατα. Όλα τα προϊόντα της εταιρείας είναι αποτέλεσμα έξυπνης μηχανικής και διαθέτουν καινοτόμα γεωμετρία, ενώ συνεχώς προστίθεται τεχνολογία σε αυτά, είτε αφορά το ηλεκτρικό μέρος, είτε μέρη με προηγμένα υλικά. «Μια γενική συμβουλή είναι να πηγαίνουμε ένα βήμα τη φορά, μέχρι εκεί που μπορούμε. Είναι κάτι που ακολουθούμε στην Elektronio απόλυτα, πηγαίνουμε με αργό ρυθμό αλλά σταθερά ανοδικά» αναφέρει η Άννα. Η εταιρεία απέσπασε το 2020 το Venture Impact Award από το Hellenic Initiative και το Innovate Greece Award από το Ίδρυμα Friedrich Naummann το 2021, ενώ βρίσκεται τώρα στους 10 νικητές του 12ου Διαγωνισμού Καινοτομίας και Τεχνολογία της Εθνικής Τράπεζας.

Αριστοτέλης Ιγνατίδης

Mε πωλήσεις που ξεπερνούν τα 50 εκατ. ευρώ, η ARI δραστηριοποιείται στον τομέα των έτοιμων τροφίμων (antipasti), αποτελώντας τον προτιμητέο προμηθευτή στην κατηγορία της για τη LIDL International. Η εταιρεία προμηθεύει όλα τα καταστήματα της Ευρώπης και πλέον και το νέο παράρτημα της Αμερικής. Έχει καταφέρει τα τελευταία εννέα χρόνια να τριπλασιάσει τον όγκο της, εξάγει το 100% της παραγωγής της και το 2019 βραβεύτηκε ως μία από τις 16 καλύτερες ελληνικές εταιρείες στα Growth Awards της Eurobank και της Grant Thornton. Ο Άριστοτέλης Ιγνατίδης, με σπουδές Οικονομικών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και στο University of Surrey στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανήκει στη δεύτερη γενιά ιδιοκτητών της οικογενειακής επιχείρησης και ξεκίνησε την πορεία του στην εταιρία το 2011 από το τμήμα παραγωγής. Το 2017 ανέλαβε καθήκοντα εκτελεστικού διευθυντή υπό την καθοδήγηση των ιδιοκτητών Μαργαρίτας Καλαϊτζίδου και Γεώργιου Ιγνατίδη και απο το 2021 είναι Διευθύνων Σύμβουλος. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα η εταιρία σχεδόν έχει διπλασιαστεί.

Σωτήρης Τσώτας, Γιώργος Χαραλαμπάκης

Η πατρινή Codefunnels που ιδρύθηκε το 2018 προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες lead generation και performance marketing σε B2C πελάτες σε όλο τον κόσμο. Σήμερα δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 100 αγορές και διαχειρίζεται πάνω από 2.000 performance marketing campaigns σε πολλαπλά ψηφιακά κανάλια. Τα τελευταία τρία χρόνια έχει σημειώσει ανάπτυξη της τάξης του 300%. Τα δυνατά της σημεία είναι η ορθή στόχευση του κοινού, το υψηλό ποσοστό διάδρασης και η χρήση προηγμένης τεχνολογίας για τη διασταύρωση δεδομένων. Καθημερινά 500.000 άτομα σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν την τεχνολογία της Codefunnels για να λάβουν πληροφορίες, να πάρουν καλύτερες αποφάσεις και να συνδεθούν με άλλες επιχειρήσεις.

Aναστάσιος Χατζηθεοδοσίου

Η Mega Brokers, εταιρεία ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, βρίσκεται εδώ και 12 χρόνια στις κορυφαίες θέσεις της ασφαλιστικής αγοράς με βάση τις πωλήσεις, το ανθρώπινο δυναμικό και την κερδοφορία της, που κατάφερε να διατηρήσει εν μέσω πανδημίας. Με σημαντικές συνεργασίες, όπως η πρόσφατη με τη Mercedes Benz Hellas, η εταιρεία, αφού εγκαινίασε το νέο της κτίριο επτά ορόφων επί της Λεωφόρου Συγγρού, προχώρησε στην αγορά νέων γραφείων στη Θεσσαλονίκη για επέκταση των δραστηριοτήτων της. «Οι συνεργάτες μου πρέπει να είναι ομαδικοί, θετικοί άνθρωποι, με διάθεση και αγάπη για τη δουλειά τους και με παραπάνω αγάπη για τους πελάτες μας. Επίσης πρέπει να είναι φιλόδοξοι και να θέλουν να πετύχουν και να διακριθούν» αναφέρει ο Τάσος Χατζηθεοδοσίου στο Fortune Greece.

Σταύρος Παπαδόπουλος

O 29χρονος Σταύρος Παπαδόπουλος δημιούργησε το καλοκαίρι του 2018, μαζί με τον Julius Bolz, τη Lendis, μια startup με έδρα το Βερολίνο, που φέρνει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες οργανώνουν τους χώρους εργασίας τους. Η Lendis κατάφερε, μέσα σε αυτή την τετραετία, όχι μόνο να εξελιχθεί σε συνεργάτη κορυφαίων ομίλων, όπως η Hochtief και η Lufthansa, αλλά να προσελκύσει άκρως σημαντικά κεφάλαια από σημαντικά «ονόματα» της παγκόσμιας επενδυτικής σκηνής. Πρόσφατα, η startup συγκέντρωσε 32 εκατ. δολάρια σε έναν γύρο Series A, με επικεφαλής την Keen Venture Partners και τη Circularity Capital. Η νέα χρηματοδότηση ανέβασε τη συνολική χρηματοδότηση της Lendis σε πάνω από 90 εκατ. δολάρια. H εταιρεία επεκτείνει την παρουσία της και στην ελληνική αγορά, ενώ όπως αναφέρει ο Σταύρος στο Fortune Greece η συμβουλή που πήρε ξεκινώντας είναι «Get Comfortable With the Unknown». Δηλαδή το να μπορεί να παίρνει σημαντικές αποφάσεις χωρίς να είναι πάντα 100% έτοιμος.

Ράνια Λάμπρου, Αλέξανδρος Κυριακόπουλος, Σπύρος Μανδέκης

Η Ράνια Λάμπρου, ο Αλέξανδρος Κυριακόπουλος και ο Σπύρος Μανδέκης, τρεις άνθρωποι με διαφορετικά background, αποφάσισαν να κάνουν όσο πιο απλές γίνεται τις ηλεκτρονικές αγορές για τους καταναλωτές. Δημιούργησαν τη Simpler, μια e-commerce startup που αυξάνει τις πωλήσεις στα ηλεκτρονικά καταστήματα, καθιστώντας όσο πιο απλό γίνεται για τους καταναλωτές να πραγματοποιούν διαδικτυακές αγορές. Η Simpler είναι, στην ουσία, ένα ενιαίο «διαβατήριο αγορών», έτσι ώστε κάθε αγορά να γίνεται με ένα κλικ, σε δευτερόλεπτα, χωρίς οι χρήστες να χρειάζεται να συμπληρώνουν μακροσκελείς και χρονοβόρες φόρμες. Η μεγαλύτερη καινοτομία της εταιρείας στο online shopping είναι ότι προσφέρει «εξ αποστάσεως» checkout, το οποίο αποσυνδέει το checkout από τα ηλεκτρονικό κατάστημα για πρώτη φορά και δίνει στον καταναλωτή τη δυνατότητα να αγοράσει απευθείας ένα προϊόν με ένα απλό βήμα.

Χαράλαμπος Δημητρακόπουλος

«Να λειτουργείς με ήθος και να διαφοροποιείσαι συνεχώς». Αυτά είναι τα λόγια που οδηγούν τον Χαράλαμπο Δημητρακόπουλο στον επιχειρηματικό του βίο. Η Softweb με εξειδίκευση στην ανάπτυξη Web και Mobile επιχειρηματικών λογισμικών και λύσεων, με εμπειρία 14 ετών στην αγορά, προσφέρει μια γκάμα υπηρεσιών με στόχο τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών των επιχειρήσεων ανεξαρτήτως πεδίου δραστηριότητας και κλάδου αγοράς. Για να ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό, παραμένει ευέλικτη και καλύπτει τις ανάγκες που γεννά κάθε νέα τεχνολογική τάση. Ο Χαράλαμπος έχει προετοιμάσει το έδαφος από καιρό, επενδύοντας συνεχώς στο R&D, στην ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού και στη δημιουργία νέων προϊόντων. Αυτό οδήγησε την εταιρεία σε σημαντικές διακρίσεις, όπως National Winner στα European Business Awards και χάλκινο βραβείο στα Mobile Excellence Awards 2022.

Μαρία Χάτζου – Dunford

H Lifebit είναι μια cloud based εταιρεία τεχνολογίας στον χώρο των Genomics, με στόχο τον εκδημοκρατισμό της ανάλυσης ιατρικών δεδομένων και σκοπό τη γρήγορη διάγνωση ασθενειών και την ανάπτυξη φαρμάκων. Έχοντας εξασφαλίσει το ποσό των 70,6 εκατομμυρίων δολαρίων σε επενδύσεις, με συμμετοχή επενδυτών όπως η Tiger Global, η Lifebit μεγαλώνει συνεχώς την ομάδα της, η οποία αναμένεται να φτάσει στα 200 άτομα μέχρι τέλος του χρόνου. «Οι εργαζόμενοί μας δουλεύουν από την Ευρώπη και την Ασία (Χονγκ Κονγκ), μέχρι και την Ινδία και τις ΗΠΑ» αναφέρει η Μαρία και συμπληρώνει: «Ένας επιχειρηματίας πρέπει να έχει πάντα plan B, C, D, γιατί το Plan A σίγουρα πρόκειται να αποτύχει, όπως και τα υπόλοιπα που ακολουθούν, μέχρι να φτάσει η στιγμή που όλα θα πηγαίνουν σωστά».

Γιώργος Ελευθερίου, Χάρης Τσίρμπας

Έχοντας εξασφαλίσει πάνω από 10 εκατ. δολάρια σε χρηματοδότηση, η Feel Therapeutics αναπτύσσει ψηφιακούς βιοδείκτες και θεραπευτικά μέσα για να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο διαγιγνώσκουμε, διαχειριζόμαστε και φροντίζουμε την ψυχική υγεία. Ειδικότερα, η Health Tech επικεντρώνεται στην εισαγωγή αντικειμενικών μετρήσεων στην ψυχική υγεία, η οποία μέχρι τώρα αναλύεται μόνο από υποκειμενικές εκτιμήσεις, απευθυνόμενη σε άτομα που αντιμετωπίζουν γενικευμένη αγχώδη διαταραχή ή ζουν με κατάθλιψη. Η λύση της Feel Therapeutics μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αυτόνομο εργαλείο ή να συνδυαστεί με τον ιδιόκτητο αισθητήρα συναισθημάτων της, ένα βραχιολάκι που ενσωματώνει συναισθηματική υπολογιστική για τη συνεχή παρακολούθηση της ψυχικής κατάστασης του χρήστη. «Όσοι εργαζόμαστε στη Feel μοιραζόμαστε τον ίδιο ενθουσιασμό, ώστε να φέρουμε επανάσταση με τη χρήση δεδομένων και τεχνολογίας στον χώρο του Mental Health. Αυτό είναι το όραμά μας» αναφέρουν οι founders στο Fortune Greece.

Αγαπητός Διακογιάννης, Βύρων Αντωνιάδης, Γιώργος Ρόβης

Ο τίτλος θα μπορούσε να είναι: «Οι Θεσσαλονικείς που έβαλαν πλώρη για τη διεθνή ναυτιλία». Με έδρα τη Νέα Υόρκη και παρουσία σε Αθήνα, Βερολίνο, Οδησσό και Μανίλα, η Seafair έχει αναλάβει το δύσκολο αλλά ουσιαστικό έργο να φέρνει σε επαφή ναυτικούς που ψάχνουν εργασία με ναυτιλιακές εταιρείες που αναζητούν πληρώματα, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία. Η εταιρεία έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση 7 εκατ. δολαρίων τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ το 2021 επιβραβεύτηκε ως Big-Data company από τη Lloyd's List. «Η επιτυχία μιας startup κρίνεται από το πόσο γρήγορα μπορεί να γυρίσει μια αποτυχία σε ευκαιρία, από το πόσο μπορεί να πάρει μαθήματα από τα λάθη της» αναφέρει στο Fortune Greece o Αγαπητός Διακογιάννης.

Αντώνης Πρέντζας, Μάριος Νούτσος

Mε τη Finloup, οι χρήστες μπορούν να αξιοποιήσουν τα τραπεζικά τους δεδομένα για να κάνουν καλύτερη τη ζωή τους. Χρησιμοποιώντας το Open Banking, η fintech που ίδρυσαν οι Αντώνης Πρέντζας και Μάριος Νούτσος (COO) δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να «σπάσουν» το κόστος ενός προϊόντος σε άτοκες δόσεις προκειμένου να αυξήσουν την αγοραστική τους δύναμη μόνο στον βαθμό που τα οικονομικά τους το επιτρέπουν. Η «Buy Now Pay Later» υπηρεσία εξασφάλισε πρόσφατα χρηματοδότηση από την Genesis Ventures. «Βλέποντας επιτυχημένους επιχειρηματίες και, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά που φαίνεται να οδηγούν στην επιτυχία, πιστεύω ότι τρία στοιχεία συνθέτουν τον πετυχημένο επιχειρηματία: ένστικτο, επιμονή, και αποφασιστικότητα» δηλώνει ο Αντώνης Πρέντζας.

Γιώργος Καγγέλης, Γιώργος Οικονομόπουλος

Με projects tailored made, υψηλών προδιαγραφών για πελάτες υψηλών απαιτήσεων, η Parostec αναλαμβάνει έργα -βίλες, ξενοδοχεία κ.ά.-, σε οποιαδήποτε κλίμακα. Παράλληλα, εξειδικεύεται στην κατασκευή κτιρίων παλαιού τύπου, με πολιτιστική αξία, που απαιτούν βαθιά κατανόηση σχεδιασμού, αισθητικής και δεξιοτεχνίας. Έχει καθιερωθεί ως ηγέτης στην αγορά κατασκευών υψηλής ποιότητας στην Πάρο και την Αντίπαρο, ενώ το 2021 πραγματοποίησε την είσοδό της στην αγορά της Αθήνας, αναλαμβάνοντας τις εργασίες ανάπλασης του εμβληματικού κτιρίου του ΔΟΛ, στη Χρήστου Λαδά. «Η συμβουλή που πήραμε από τους γονείς μας όταν μας παρέδωσαν την εταιρεία ήταν ότι πρέπει να είμαστε πάντα παρόντες σε όλα, να δίνουμε την προσοχή μας σε όλα, να χτίζουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με τους εργαζομένους, τους συνεργάτες και τους πελάτες μας, ώστε η PAROSTEC να μη γίνει μια περίκλειστη εταιρεία καθώς θα αναπτύσσεται και θα μεγαλώνει» αναφέρουν στο Fortune Greece.

Χαριέττα Ελευθεροχωρινού

Η Χαριέττα δεν άφησε την ευκαιρία να συνδυάσει την επιχειρηματικότητα με τις νέες τεχνολογίες να πάει χαμένη από τα πανεπιστημιακά της χρόνια μέχρι σήμερα. Όντας μια από τις 25 πιο επιδραστικές γυναίκες στον υγειονομικό τομέα της Βρετανίας το 2019, έχτισε από το μηδέν μια startup μέσα σε έναν κολοσσό της υγειονομικής τεχνολογίας, δημιουργώντας το IQVIA venture, με σκοπό να «παντρέψει» τις επιστήμες υγείας με την τεχνητή νοημοσύνη και τις νέες τεχνολογίες. Σήμερα είναι VP Innovation της IQVIA, του παγκόσμιου ηγέτη προηγμένων αναλυτικών δεδομένων, τεχνολογικών λύσεων και κλινικών ερευνών. Έχοντας χτίσει πολλές ομάδες που αριθμούσαν ακόμη και δεκάδες άτομα, έχει μάθει να επιλέγει τους κατάλληλους ανθρώπους με βάση το ήθος, τις αξίες τους και το όραμα για έναν κοινό σκοπό.

Αλέξανδρος Βίδρας, Φίλιππος Βίδρας

Η Vimachem προσφέρει end-to-end λύσεις, οι οποίες συνδυάζουν παραγωγικό και συσκευαστικό εξοπλισμό, ρομποτικά συστήματα με μηχανική όραση και λύσεις industrial software, που επιτρέπουν τη μείωση του κόστους παραγωγής με την παράλληλη βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος. Η modular πλατφόρμα της έχει αναπτυχθεί ειδικά για τη φαρμακοβιομηχανία και προσφέρει ευέλικτη υλοποίηση και ταχύτατη απόδοση της επένδυσης, καθώς επικεντρώνεται σε εξειδικευμένα προβλήματα του κλάδου. Η αναπτυξιακή πορεία της Vimachem τα τελευταία τέσσερα χρόνια κινείται με +200%, ενώ οι πελάτες της προέρχονται από 45 διαφορετικές χώρες, μεταξύ των οποίων οι πολύ δύσκολες αγορές των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας. «Αν θες να προχωρήσεις γρήγορα, κάν’ το μόνος σου. Αν όμως θες να πας μακριά, τότε κάν’ το μαζί με άλλους» είναι το μότο που ακολουθεί ο Αλέξανδρος στις επιχειρηματικές του αποφάσεις.