Απόστολος Καραμπίνης: Στόχος μας η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής

Απόστολος Καραμπίνης: Στόχος μας η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής
Ο επικεφαλής της Karabinis Medical δίνει το στίγμα της επόμενης ημέρας για τις κινήσεις της εταιρείας, το αναπτυξιακό της πλάνο και τις προϋποθέσεις διεύρυνσης των επιδόσεών της σε ένα πλαίσιο μεγάλων προκλήσεων στο ευρύτερο ενεργειακό και οικονομικό περιβάλλον.

Στα 55 χρόνια λειτουργίας της η Karabinis Medical έχει καταφέρει να αφήσει το στίγμα της στον χώρο της υγείας ως μια παραγωγική, εισαγωγική και εξαγωγική εταιρεία ιατρικών αναλώσιμων προϊόντων, συμπληρωμάτων διατροφής, φυσικών προϊόντων περιποίησης και διαγνωστικών ιατρικών συσκευών.

Ο επαγγελματισμός και οι συστηματικές επενδύσεις στην τεχνολογία αποτέλεσαν εφαλτήριο για τη σύναψη στρατηγικών συμφωνιών αποκλειστικής αντιπροσώπευσης με καταξιωμένους και πιστοποιημένους διεθνείς οίκους, μεταξύ των οποίων οι Microlife, Esi, Bionime, Ypsomed, Attends και Nipro, προωθώντας στην ελληνική αγορά προϊόντα υψηλής ποιότητας, αξιοπιστίας και απόλυτης ασφάλειας, τα οποία συμμορφώνονται με τα διεθνή πρότυπα. Χρονιά-σταθμός στην εξέλιξη της επιχείρησης αποτέλεσε το 1998, όταν τα ηνία της πέρασαν στην τρίτη γενιά της οικογένειας. Εφαρμόζοντας διεθνή πρότυπα διοίκησης και μεταφέροντας σημαντικό μέρος της παραγωγής σε χώρες της Ασίας, ο νυν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Karabinis Medical SA, Απόστολος Καραμπίνης, έδωσε νέα πνοή στην εταιρεία, ανοίγοντας τον δρόμο των εξαγωγών και της κατοχύρωσης ημεδαπών σημάτων.

Σε συνέντευξή του στο Fortune, o επικεφαλής της Karabinis Medical, μιλά για τα αναπτυξιακά σχέδια της εταιρείας, εξηγεί πώς σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, με ενεργειακή κρίση και υψηλό πληθωρισμό, το 2022 η επιχείρηση θα καταγράψει 10% οργανική ανάπτυξη, ενώ αποκαλύπτει πτυχές της φιλοσοφίας που ο ίδιος εφαρμόζει.

Κύριε Καραμπίνη, έπειτα από μισό αιώνα επιτυχημένης επαγγελματικής διαδρομής, πώς η Karabinis Medical αφήνει το στίγμα της στην εγχώρια και τη διεθνή επιχειρηματική σκηνή; Σε τι βαθμό έχει εξελιχθεί από τη σύστασή της μέχρι σήμερα;

Η εταιρεία μέρα με τη μέρα, χάρη στην καταλυτική συμβολή των ανθρώπων της, έχει καταφέρει όχι μόνο να εμπλουτίσει το portfolio προσφερόμενων προϊόντων και υπηρεσιών της προς όφελος του ανθρώπου και της κοινωνίας στον θεμέλιο άξονα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αλλά και να αυξήσει την εξαγωγική της δραστηριότητα.

Από το 1995, που η διοίκηση περιήλθε εξ ολοκλήρου στη δικαιοδοσία μου, με κύκλο εργασιών τότε περί τις 400.000 ευρώ, καταφέραμε, ενάντια σε πολλές δυσκολίες και με αφοσίωση και αγάπη στο έργο μας, ο κύκλος εργασιών το 2020 να ανέλθει στα 18 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, αναπτύξαμε ένα δίκτυο 4.000 συνεργαζόμενων φαρμακείων ανά την Ελλάδα, εδραιώσαμε αγαστές συνεργασίες με το σύνολο των φαρμακαποθηκών/συνεταιρισμών φαρμακοποιών/ιδιωτικών νοσοκομείων της χώρας και πετύχαμε εξαγωγές σε δέκα χώρες, αγγίζοντας τζίρο ύψους 104,5 εκατ. ευρώ.

Ο Απόστολος Καραμπίνης οδηγεί από το 1995 την εταιρεία του σε μια εντυπωσιακά ανοδική πορεία.
Ο Απόστολος Καραμπίνης οδηγεί από το 1995 την εταιρεία του σε μια εντυπωσιακά ανοδική πορεία.

Προτεραιότητα για το 2022 ήταν η υλοποίηση σειράς επενδύσεων στους τομείς των υπηρεσιών υγείας και των συμπληρωμάτων διατροφής. Τι είδους τοποθετήσεις έχουν γίνει μέχρι στιγμής, τι τάξεως και τι περιλαμβάνει το business plan για τη χρονιά που μας έρχεται;

Βασικός πυλώνας ανάπτυξης της εταιρείας μας παραμένει η στόχευση στη μέθοδο επανεπένδυσης των κερδών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αναπτυσσόμαστε απρόσκοπτα, κρατώντας μια εύρωστη οικονομική θέση, η οποία, παρά τη δεκαετή κρίση και τη διετή πανδημία που ακολούθησε, μας δίνει τη δυνατότητα συνέχισης με γοργό μεν, σταθερό δε ρυθμό.

Πρωταρχικός στόχος μας ήταν, είναι και θα είναι η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και μέλημά μας η συνεισφορά σε δράσεις που επιστρέφουν αξία στην κοινωνία, κρατώντας φυσικά υγιή οικονομικά στοιχεία για την εταιρεία και τους μετόχους της!

Στην κατεύθυνση αυτή, η προώθηση των συμπληρωμάτων διατροφής SON έχει πλέον θεσπιστεί με την υλοποίηση του περιβαλλοντικού προγράμματος «Η Φροντίδα για το Περιβάλλον είναι στο DNA μας». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης συσκευασιών συμπληρωμάτων διατροφής σε φαρμακεία όλης της Ελλάδας και παράλληλα το 1% του κύκλου εργασιών των συμπληρωμάτων διατροφής SON προσφέρεται για δράσεις καθαρισμού επιβαρυμένων περιβαλλοντικά περιοχών από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Μέχρι στιγμής έχουμε τοποθετήσει περίπου 650 κάδους ανακύκλωσης σε φαρμακεία και έχουμε συγκεντρώσει περισσότερα από 1.000 κιλά απορριμμάτων! Όπως αντιλαμβάνεστε, υπάρχει μια μεγάλη επένδυση πίσω από αυτές τις δράσεις, την οποία με ιδιαίτερη χαρά αναλαμβάνουμε, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) και υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού.

Για το 2023, εστιάζουμε τις προσπάθειές μας τόσο στην ενίσχυση δράσεων του προαναφερθέντος προγράμματος όσο και σε επενδύσεις που αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες προς όφελος της ανθρωπότητας, μένοντας πάντα πιστοί στον χώρο των υπηρεσιών υγείας και στο όραμά μας να συμβάλουμε με καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες στη βελτίωση του τρόπου ζωής ανθρώπων με παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου (υπέρταση, διαβήτης, υπερλιπιδαιμία, παχυσαρκία, κάπνισμα).

Κύριος στόχος μας είναι η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και μέλημά μας η συνεισφορά σε δράσεις που επιστρέφουν αξία στην κοινωνία.

Εστιάζοντας στην εξωστρέφεια, ποιες αγορές αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων και ποιες νέες μπαίνουν στο μικροσκόπιο;

Το σύνολο των αγορών δραστηριοποίησής μας αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων, δεδομένου ότι σε κάθε αγορά λειτουργούμε με τις ίδιες αρχές ολικής ποιότητας και προσήλωσης στην προσφορά μας εντός του εκάστοτε οικοσυστήματος υγείας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια οικονομική ανταπόδοση, που, βεβαίως, είναι σημαντική, τόσο για τη μακροημέρευση της εταιρείας όσο και για την επιβράβευση στελεχών για τις προσπάθειες επίτευξης του στόχου εξωστρέφειας.

Η πανδημία άλλαξε άρδην τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων, απαιτώντας από αυτές ευελιξία, προσαρμοστικότητα στα νέα δεδομένα και γενναίες επενδύσεις στην τεχνολογία. Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που κληθήκατε να διαχειριστείτε και ποιο το «μάθημα» που λάβατε από τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, δραστηριοποιούμενος σε έναν κλάδο που βρισκόταν στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων;

Μπορεί, πράγματι, η πανδημία να έθεσε «νέους κανόνες» λειτουργίας σε πολλές επιχειρήσεις, αλλά για την Karabinis Medical τα πράγματα δεν άλλαξαν άρδην εν μια νυκτί. Λόγω του αντικειμένου ενασχόλησής μας, που εμπίπτει στον χώρο της υγείας, σίγουρα οι ανάγκες παραγωγής και διανομής ήταν μεγαλύτερες, και κατ’ επέκταση δυσκολότερες, λόγω των συνθηκών, αλλά η μακρά πείρα της εταιρείας και των στελεχών της ήταν αυτή που αποδείχτηκε σωτήρια για τη διασφάλιση και την αποτελεσματική λειτουργία όλης της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες, η εταιρεία σας πέτυχε ανάπτυξη του κύκλου εργασιών και αύξηση της κερδοφορίας. Πώς αναμένεται να κλείσει το 2022, ποιοι οι οικονομικοί στόχοι για τη χρονιά που έρχεται και πώς προετοιμάζεστε να απορροφήσετε τους κραδασμούς της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού;

Εκτός απροόπτου και εξωγενών απρόβλεπτων παραγόντων τα στοιχεία του 2022 μέχρι σήμερα καταγράφουν ανοδική πορεία, συνεχίζοντας και ξεπερνώντας το 10% οργανικής ανάπτυξης, που παρουσίασε η προηγούμενη χρονιά. Μένοντας πιστοί στο επιχειρηματικό μας πλάνο, πιστεύουμε πως η πορεία αυτή, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα συνεχιστεί και το 2023 και ελπίζουμε πολλά χρόνια μετέπειτα. Η πρόκληση της εποχής μας για κάθε επιχείρηση αναμφισβήτητα είναι διττή: το θέμα της ενέργειας και το άλμα του πληθωρισμού.

Στις εγκαταστάσεις και τα γραφεία της εταιρείας εφαρμόζουμε σημαντικό αριθμό δράσεων για την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας.

Στα μελλοντικά σχέδιά μας περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων, η παραγγελία των οποίων έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Στο πλαίσιο των αναπτυξιακών αναγκών της εταιρείας, αναλάβατε εκ νέου την πλήρη διοίκηση της Karabinis Medical ασκώντας καθήκοντα προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου. Πώς αντιλαμβάνεστε ο ίδιος τον ρόλο του ηγέτη; Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να συγκεντρώνει στο πρόσωπό του προκειμένου να είναι αποτελεσματικός και να εμπνέει την ομάδα του;

Ένας ηγέτης φέρει χαρακτηριστικά, όπως αυτά μιας χαρισματικής προσωπικότητας με όραμα και έμπνευση, που υποσυνείδητα παροτρύνει, στον χώρο του επιχειρείν, ένα σύνολο ανθρώπων να ασκεί επιτυχώς τα καθήκοντά του, τηρώντας παράλληλα τους κανόνες ποιότητας. Επίσης, κατά την άποψή μου, μεταξύ των αρετών ενός ηγέτη περιλαμβάνονται η επιμονή και η αγάπη για την πραγμάτωση του επιχειρηματικού του έργου, έχοντας πάντα ως ξεκάθαρο στόχο την επιστροφή αξίας στο σύνολο των ανθρώπων και του οικοσυστήματος στο οποίο δραστηριοποιείται.

Τέλος, εξίσου σημαντικό είναι ένας ηγέτης να τηρεί ανθρωποκεντρική στάση, θεωρώντας τους ανθρώπους της εταιρείας του πυλώνες και αναπόσπαστο τμήμα για την ορθή λειτουργία της, αντιλαμβανόμενος ότι τα εξαίρετα αποτελέσματα είναι πάντα προϊόν ομαδικής και ποτέ ατομικής εργασίας. Ως εκ τούτου, το «στοίχημα» του ηγέτη είναι να δομήσει μια ομάδα, γύρω και δίπλα του, ικανή να διασφαλίζει διαχρονικά την ανάπτυξη και την ποιότητα των προσφερόμενων προϊόντων και υπηρεσιών. Αξίζει στο σημείο αυτό να αναφερθεί ότι διοικητικές θέσεις της Karabinis Medical κατέχουν σήμερα στελέχη, που είναι στην εταιρεία σε πολλές περιπτώσεις άνω των δέκα ετών.

Δεδομένου ότι είστε ένας επιχειρηματίας με μεγάλη πείρα, που παρακολουθεί στενά τις διεθνείς εξελίξεις, θα μπορούσατε να μας πείτε πώς μετασχηματίζεται ο κλάδος και ποιες μπορεί να είναι οι νέες τάσεις που θα αναδυθούν;

Το φαρμακείο αποτελεί ένα πρωτοβάθμιο παράγοντα φροντίδας υγείας, στον οποίο εντάσσονται ολοένα και περισσότερες αμειβόμενες υπηρεσίες υγείας. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα φαρμακεία διενεργούσαν rapid tests, έκλειναν ραντεβού εμβολιασμών κ.λπ. Μπορούμε πλέον με βεβαιότητα να πούμε ότι το φαρμακείο του μέλλοντος θα παρέχει μια διευρυμένη γκάμα υπηρεσιών υγείας.

Επιπλέον, οι νέες τεχνολογίες θα συμβάλλουν καίρια στην πρόληψη της καρδιαγγειακής υγείας και τη θεαματική βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου.

H Karabinis Medical αναδείχθηκε «Greek Business Champion» στα βραβεία «Πρωταγωνιστές της Ελληνικής Οικονομίας». Τι σημαίνει αυτή η διάκριση για εσάς και πόσο πιο ψηλά ανεβαίνει ο πήχης;

Η σημασία της διάκρισης αυτής είναι μεγάλη για εμάς, καθώς επισφραγίζει με τον καλύτερο τρόπο τον αγώνα και την προσπάθεια όλων των στελεχών, όχι μόνο για την επιβίωση της εταιρείας στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, αλλά και για τη συνέχιση της απρόσκοπτης προσφοράς προϊόντων που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών. Βραβεύσεις σαν αυτή μας δίνουν ώθηση να συνεχίσουμε με ακόμη περισσότερη επιμονή και πίστη να κυνηγάμε τα επιχειρηματικά όνειρά μας.

*Φωτογραφίες: Σύλβια Διαμαντοπούλου

**Η συνέντευξη δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του Fortune που κυκλοφορεί στις 2 Νοεμβρίου.