Άρης Δημαράκης (Kaizen Gaming): Η επιτυχία έρχεται επενδύοντας στη δική σου τεχνολογία

Άρης Δημαράκης (Kaizen Gaming): Η επιτυχία έρχεται επενδύοντας στη δική σου τεχνολογία
Ο CTO της Kaizen Gaming δίνει το στίγμα του για το πώς μια εταιρεία τεχνολογίας πρέπει να αναπτύσσεται μέσα σε ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Το μυστικό της επιτυχίας για κάθε επιχείρηση που δοµείται πάνω στις νέες τεχνολογίες δεν είναι απλό. Με αφετηρία την ανάπτυξη νέων εφαρµογών που θα προσαρµόζονται στις ανάγκες της αγοράς και των πελατών, µια µακροχρόνια στρατηγική επενδύσεων και επιχειρηµατικής φιλοσοφίας απαιτεί ευελιξία και προσαρµογή. Για τον Άρη Δηµαράκη, CTO της Kaizen Gaming (Stoiximan, Betano), αυτή η ευελιξία πηγάζει από τη δυνατότητα ανάπτυξης της τεχνολογίας της εταιρείας από ανθρώπους της Kaizen, στο εσωτερικό της Kaizen. Για τον ίδιο, η δυνατότητα να αναπτύσσεις και να εξελίσσεις τα βασικά τεχνολογικά σου εργαλεία ανεξάρτητα και αυτόνοµα αποτελεί ένα από τα πιο σηµαντικά assets για το µέλλον.

Τι διαφοροποιεί την τεχνολογία σας από τον ανταγωνισμό σε εγχώριο, αλλά και διεθνές επίπεδο;

Στην Kaizen Gaming πάντα πιστεύαµε ότι για να πετύχεις πρέπει να φτιάχνεις τον δικό σου ανταγωνισµό, τις δικές σου προκλήσεις. Και αυτό κάνουµε από την πρώτη ηµέρα. Σε ένα κόσµο χωρίς σύνορα, πόσο µάλλον στη δική µας δουλειά, το να βλέπεις τα πράγµατα µε όρους γεωγραφικούς δεν σηµαίνει τίποτα. Η τεχνολογία µας παραµένει ανταγωνιστικά προηγµένη, όσο προσπαθούµε να την κάνουµε καλύτερη. Στο διηνεκές. Στην τεχνολογία δεν υπάρχει στόχος που µπορεί κάποιος να πει ότι τον πέτυχε και τέλος. Η ίδια η φύση της σε ξεπερνάει κάθε ηµέρα. Το ζήτηµα είναι να παραµένεις εξερευνητής και ανήσυχος, ακόµα κι αν είσαι στην κορυφή.

Με ποιον τρόπο αναπτύσσετε την gaming technology της Kaizen Gaming; 

Οι πλατφόρµες που έχουµε αναπτύξει, η Ariadne και η Pandora, αλλά και άλλες που είναι λιγότερο γνωστές, δεν γεννήθηκαν στο κενό. Ήρθαν για να καλύψουν συγκεκριµένες ανάγκες. Δεν είναι τυχαίο ότι στον ευρωπαϊκό δείκτη του κλάδου µας όσες εταιρείες έχουν κατακτήσει τις υψηλότερες θέσεις λειτουργούν µε πλατφόρµες που όχι µόνο έφτιαξαν in house, αλλά και που τις ελέγχουν και τις εξελίσσουν µέσω in house τεχνολογικών οµάδων. Η λογική αυτή είναι µονόδροµος για κάποιον που θέλει να πετύχει. Αν σε αυτό προστεθεί και η δική µας εµµονική προσήλωση στην πελατοκεντρικότητα, δηµιουργείται µια εξίσωση που λύνεται µε έναν και µοναδικό τρόπο. Η επιτυχία µας θα έρθει επενδύοντας στις δικές µας πλατφόρµες. Γιατί µόνο έτσι θα µπορούµε να καλύψουµε µε επάρκεια τις ανάγκες των πελατών µας. Η συνέχεια έχει να κάνει µε το ταλέντο των ανθρώπων µας, την οργάνωση των οµάδων µας και την επιµονή µας στην ακρίβεια της υλοποίησης των πλάνων µας. Έχουµε τη φιλοσοφία, έχουµε την τεχνογνωσία, την συνοδεύουµε ευέλικτα µε την πρακτική µας και ήδη είµαστε σε πολύ καλή θέση. Αλλά, βεβαίως, δεν σταµατάµε να δουλεύουµε για να γίνουµε ακόµα ισχυρότεροι.

Ποια είναι η βασική σας στρατηγική απέναντι στις ανάγκες των πελατών σας;

Η στρατηγική µας είναι απλή. Είµαστε εδώ για να προσφέρουµε στους πελάτες µας ευχάριστες εµπειρίες. Οτιδήποτε κάνουµε πρέπει να ξεκινά και να καταλήγει σε αυτούς. Αυτό είναι εύκολο να το λες, αλλά στην πράξη υπάρχουν µεγάλες δυσκολίες, και όσο µεγαλώνει µια εταιρεία, οι προκλήσεις σε αυτό το επίπεδο γίνονται πιο σύνθετες. Για παράδειγµα, όσο αναπτύσσεται µια εταιρεία, νοµοτελειακά δηµιουργούνται διαφορετικά εσωτερικά κέντρα αποφάσεων που «τρέχουν» εταιρικές δράσεις που για κάθε τµήµα είναι προτεραιότητα. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να επιλέξεις ή να αναγκαστείς να εξυπηρετήσεις ένα εταιρικό αίτηµα και να αφήσεις την ανάγκη του πελάτη σε δεύτερη µοίρα. Στην Kaizen αναγνωρίζουµε αυτό το ρίσκο και αυτοδιορθωνόµαστε για να µη µας «πέσει η µπάλα» ποτέ. Υπενθυµίζουµε µονίµως στους ανθρώπους µας ότι ο ένας και µοναδικός εντολέας µας πρέπει να είναι ο πελάτης µας και ότι δουλειά µας είναι να λύνουµε προβλήµατά του. Προς αυτή την κατεύθυνση τα τελευταία τρία χρόνια έχουµε υιοθετήσει τη µεθοδολογία του Scrum, που προσφέρει δύο πολύ σπουδαίες δυνατότητες: πρώτον, ο πελάτης µπορεί σε τακτά χρονικά διαστήµατα να βλέπει την εξέλιξη ενός προϊόντος ή µιας υπηρεσίας που αναπτύσσουµε, ώστε µέσω διαρκούς ανατροφοδότησης να µας ωθεί προς τη σωστή κατεύθυνση. Παράλληλα, δηµιουργούµε οµάδες που έχουν εξειδίκευση αλλά και την «κυριότητα» του κάθε έργου, ώστε να έχουµε υψηλή παραγωγικότητα και ποιότητα στο τελικό αποτέλεσµα.

Σε ποιο επίπεδο βρίσκονται οι επενδύσεις σας σε νέες τεχνολογίες και πώς αξιοποιείτε τα οφέλη της Τεχνητής Νοημοσύνης και του Machine Learning;

Από καθαρά τεχνολογική πλευρά, είµαι πεπεισµένος ότι τα επόµενα πέντε χρόνια θα είναι µια µεταβατική περίοδος. Τα περισσότερα κλειστά συστήµατα αποφάσεων θα αντικατασταθούν σταδιακά από bots. Η τεχνολογία πίσω από αυτά µπορεί να είναι παραδοσιακή, οπότε θα µιλάµε για Robotic Process Automation (RPA), ή µπορεί να είναι κάτι πιο έξυπνο, οπότε θα µιλάµε για τεχνητή νοηµοσύνη και µηχανική µάθηση. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις η εξέλιξη αυτή θα συνεισφέρει σε βελτίωση της εµπειρίας του πελάτη και, παράλληλα, σε αύξηση της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριµένο τοµέα. Οι τεχνολογίες αυτές υποστηρίζονται από συστήµατα δεδοµένων που προσφέρουν επεκτασιµότητα και τεράστια επεξεργαστική ισχύ. Γεγονός που αποδεικνύει ότι, αν δεν πάρεις τις σωστές αποφάσεις στην αρχή, αργότερα θα βρεθείς αντιµέτωπος µε την επιβράδυνση της ίδιας σου της προόδου. Εµείς φροντίσαµε να τρέξουµε νωρίς σε αυτό τον στίβο και να πάρουµε αποφάσεις που στοχεύουν σε µεσοµακροπρόθεσµο ορίζοντα, αντί να επενδύσουµε κοντόφθαλµα σε εύκολες λύσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, επειδή ξεκινήσαµε νωρίς, έχουµε ήδη καταγράψει αξιοσηµείωτα αποτελέσµατα, που πλέον στηρίζονται σε στέρεες βάσεις και µας επιτρέπουν να πάµε παρακάτω µε αξιώσεις.

Η ίδια η φύση της τεχνολογιας σε ξεπερνάει κάθε ηµέρα. Το ζήτηµα είναι να παραµένεις ανήσυχος ακόµα και αν είσαι στην κορυφή.

Με ποιον τρόπο λειτουργήσατε στην περίοδο της καραντίνας και ποιες από τις αλλαγές που βιώσατε ήρθαν για να μείνουν εντός της εταιρείας, αλλά και στον κλάδο σας, γενικά;

Οι τελευταίοι 15 µήνες ήταν πάρα πολύ δύσκολοι και απαιτητικοί. Χρειάστηκε πολλή και σκληρή δουλειά, συντονισµός, δοκιµές και προσαρµογές, για να γυρίσουν 800 άνθρωποι σε εξ αποστάσεως εργασία µέσα σε δύο µέρες. Αντιµετωπίσαµε απίστευτες προκλήσεις ειδικά σε οτι αφορά τα τµήµατα που εξ αντικειµένου έχουν ιδιαίτερες δυσκολίες στη µετακίνηση του εξοπλισµού τους. Στο τµήµα τεχνολογίας, τα πράγµατα ήταν σχετικά ευκολότερα. Είναι η φύση της δουλειάς µας τέτοια που µπορεί να «τρέξει» µε την ίδια ή καλύτερη ποιότητα και παραγωγικότητα από απόσταση. Και το πετύχαµε. Κοιτώντας µπροστά, στη νέα µετα-covid εποχή, το στοίχηµα της Kaizen, αλλά και κάθε άλλης εταιρείας, είναι να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήµατα της εξ αποστάσεως εργασίας, ενώ παράλληλα να συνεχίσει να ενδυναµώνει τους δεσµούς των ανθρώπων της διατηρώντας αλώβητη και ισχυρή την εταιρική της ταυτότητα. Θεωρώ οτι οι περισσότερες εταιρείες θα στραφούν σε ένα ευέλικτο, υβριδικό µοντέλο συνεργασίας. Αυτό µεταφράζεται, σε εξ αποστάσεως εργασία µε τρόπο που ταιριάζει στον εργαζόµενο και φυσική παρουσία στο γραφείο κατά περίπτωση. Σε αυτό το µοντέλο θα πάει και το τεχνολογικό τµήµα της Kaizen γεγονός που µε κάνει πολύ αισιόδοξο για το µέλλον των ανθρώπων µας, καθώς οι ίδιοι θα µπορούν να διαµορφώνουν τους κανόνες της εργασίας τους και όταν εργάζονται από το γραφείο αυτό θα γίνεται στο οµορφότερο κτίριο της Ελλάδας, το Kaizen Campus που το επόµενο καλοκαίρι θα στεγάσει τους επόµενους στόχους και τα όνειρά µας.

Η Kaizen Gaming διανύει µια έντονα αναπτυξιακή περίοδο. Ξεκινήσαµε το 2012 µε µια µικρή οµάδα 25 ανθρώπων. Σήµερα είµαστε πάνω από 850 και σε λίγες εβδοµάδες θα ξεπεράσουµε τους 1.000 Kaizeners.

Ποιες προοπτικές ανάπτυξης έχει η ομάδα τεχνολογία σας σε επίπεδο ανθρωπίνου δυναμικού; 

Η Kaizen Gaming διανύει µια έντονα αναπτυξιακή περίοδο. Και θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και σε επίπεδο ανθρώπινου δυναµικού. Ξεκινήσαµε το 2012 µε µια µικρή οµάδα 25 ανθρώπων. Σήµερα είµαστε πάνω από 850 και σε λίγες εβδοµάδες θα ξεπεράσουµε τους 1.000 Kaizeners. Στο τεχνολογικό τµήµα «τρέχουµε» ένα δυναµικό πλάνο µε στόχο να µεγαλώνουµε την οµάδα µας και να την εµπλουτίζουµε σε δυνατότητες και ταλέντο. Προσεγγίζουµε έµπειρα στελέχη από την Ελλάδα και το εξωτερικό για να φέρουν παραστάσεις και εµπειρία από τις µεγαλύτερες εταιρείες του τεχνολογικού χώρου παγκοσµίως. Και αυτό όχι µόνο στην Ελλάδα, αλλά εξίσου δυνατά και στις άλλες αγορές όπου δραστηριοποιούµαστε µε το διεθνές brand Betano. 

Konstantinos Liapis, Head of Applied AI, Ahmed Mehdi, Head of Sportsbook Technology,
Άρης Δημαράκης, CTO Kaizen Gaming, Παναγιώτης Αργυρίου, Head of Casino Development,
Δημήτρης Θανασόπουλος, Director of Technology.

Φιλοδοξείτε να προσελκύσετε ταλέντα που είναι περιζήτητα σε όλο τον κόσμο. Γιατί να προτιμήσουν εσάς;

Γιατί η Kaizen είναι η σοφή επιλογή για ταλαντούχους ανθρώπους της αγοράς της τεχνολογίας που είναι παθιασµένοι µε αυτό που κάνουν, θέλουν να µάθουν δίπλα στους καλύτερους µηχανικούς του χώρου και φιλοδοξούν να αναπτύσσονται χωρίς όρια στην επαγγελµατική και προσωπική τους ζωή. Η πόρτα και η καρδιά µας στην Κaizen Gaming είναι ανοιχτές για όσους θέλουν να εργαστούν σε µια εταιρεία που αγαπάει και επενδύει στους ανθρώπους της, προσφέρει υψηλής ποιότητας προϊόντα και υπηρεσίες, «τρέχει» ένα µεγάλο διεθνές πλάνο ανάπτυξης και δεν ησυχάζει ποτέ.

Kaizen Gaming

  • Η Kaizen αποτελεί την κορυφαία GameTech εταιρεία στην Ελλάδα και µία από τις ταχύτερα αναπτυσσόµενες στην Ευρώπη.
  • Η εταιρεία ξεκίνησε το 2012 από µια µικρή οµάδα 25 ανθρώπων και σε λίγες εβδοµάδες θα ξεπεράσει τους 1.000 Kaizeners.
  • Η στόχευση στον ανθρώπινο παράγοντα διαµορφώνει κεντρική αξία για την Kaizen Gaming (Stoiximan – Betano), η οποία, άλλωστε, έχει πρωτοστατήσει σε πρωτοβουλίες για την ανατροπή του brain drain. Μέσα από το πρόγραµµα «Try this at Home», παρέχει σηµαντικά κίνητρα για τους νέους που θέλουν να συνεχίσουν την καριέρα τους από την Ελλάδα.