Elena Lavezzi (Revolut): Θα λανσάρουμε πρόσθετες τραπεζικές υπηρεσίες και στην Ελλάδα στο μέλλον

Elena Lavezzi (Revolut): Θα λανσάρουμε πρόσθετες τραπεζικές υπηρεσίες και στην Ελλάδα στο μέλλον
H Elena Lavezzi, General Manager της Revolut για την Ιταλία και τη Νότια Ευρώπη, μιλάει στο Fortune Greece για την «υπερεφαρμογή» των 15 εκατ. πελατών και το μέλλον του Fintech.

Πού βρισκόμαστε σε ό,τι αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό που κομίζει η 4η Βιομηχανική Επανάσταση;  Πόσο έχουμε ενσωματώσει το fintech στο επιχειρείν και γενικότερα, στις συναλλαγές και στην καθημερινότητά μας; «Κατά τη γνώμη μου, η κύρια τάση όχι μόνο για το fintech, αλλά και στον κλάδο της τεχνολογίας, είναι η εξατομίκευση: Καθένας μας χρειάζεται υπηρεσίες και λύσεις εξατομικευμένες. Αυτό που είναι καλό για μένα δεν σημαίνει ότι είναι κατάλληλο για τους άλλους ανθρώπους» απαντάει στο Fortune Greece η Elena Lavezzi, General Manager της Revolut για την Ιταλία και τη Νότια Ευρώπη, μίας από τις κορυφαίες fintech εταιρείες παγκοσμίως.

Revolut μπορεί να χαρακτηριστεί και ως εταιρεία «φαινόμενο» στον τομέα της. Έχοντας συγκεντρώσει πάνω από ένα δισ. δολάρια από γύρους χρηματοδοτήσεων, με αξία που ξεπερνάει τα 5,5 δισ. δολάρια, έχει καταφέρει μόλις σε πέντε χρόνια να προσελκύσει περισσότερους από 15 εκατομμύρια πελάτες από ολόκληρο τον κόσμο. Μέσα από την εφαρμογή της, οι χρήστες μπορούν να έχουν τον πλήρη έλεγχο των χρημάτων που ξοδεύουν κάθε μήνα για τις αγορές τους και να θέτουν όρια στα μηνιαία τους έξοδα, να διαχειρίζονται τις συνδρομές τους, να στέλνουν και να λαμβάνουν στιγμιαία χρήματα από τους φίλους τους, αλλά και να στρογγυλοποιούν τις πληρωμές που πραγματοποιούν με την κάρτα τους, αποταμιεύοντας τα μικροποσά που περισσεύουν. Οι πελάτες της Revolut, όπως αναφέρει η εταιρεία, μπορούν επίσης να ξοδεύουν και να μεταφέρουν χρήματα παγκοσμίως χωρίς κρυφά κόστη, να έχουν στην κατοχή τους και να συναλλάσσονται σε 29 διαφορετικά νομίσματα μέσω του app, καθώς και να στέλνουν άμεσα χρήματα στους φίλους και την οικογένειά τους.

Στην Ελλάδα, η Revolut έλαβε το 2021 την εξειδικευμένη ευρωπαϊκή τραπεζική άδειά της. Πλέον, οι πελάτες της στη χώρα μας, που ξεπερνούν τις 270.000, και οι οποίοι θα αναβαθμίσουν τους λογαριασμούς τους σε Revolut Bank για επιπλέον υπηρεσίες, θα έχουν προστασία στις καταθέσεις τους, μέσω του συστήματος εγγύησης καταθέσεων.

«Δεν θεωρούμε εαυτούς καλύτερους ή χειρότερους, σε σύγκριση με άλλους “παίκτες”. Έχουμε, όμως, δημιουργήσει κάτι διαφορετικό, μια υπερεφαρμογή, με πολλές δυνατότητες, για τη διαχείριση των χρημάτων σας. Προσφέρουμε πιστωτικά προϊόντα, όπως καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες στη Λιθουανία και την Πολωνία. Αναμένουμε να λανσάρουμε πρόσθετες τραπεζικές υπηρεσίες και στην Ελλάδα στο μέλλον» τονίζει στη συνέντευξή της η Elena Lavezzi.

Θα μπορούσατε να συστήσετε τη Revolut στο ελληνικό κοινό; Πώς ήταν τα πρώτα βήματα της εταιρείας και ποια είναι η πρόταση αξίας την οποία κομίζετε;

Η Revolut ιδρύθηκε από τον Nik Storonsky και τον Vlad Yatsenkoa, οι οποίοι επί πολλά έτη εργάζονταν στον χρηματοπιστωτικό τομέα και γνώριζαν από «πρώτο χέρι» τις υψηλές χρεώσεις με τις οποίες επιβαρύνονται οι συναλλαγές σε ξένο νόμισμα. Αφού προσπάθησαν και απέτυχαν να βρουν κάποιον άλλο τρόπο διενέργειας πράξεων συναλλάγματος, αποφάσισαν να συστήσουν τη δική τους εταιρεία. Κάπως έτσι προέκυψε η Revolut. Προϊόντος του χρόνου, βέβαια, έχουν αλλάξει πάρα πολλά σε ό,τι έχει να κάνει με τις υπηρεσίες που απολαμβάνουν οι πελάτες μας. Σε κάθε περίπτωση, όσοι χρησιμοποιούν τη Revolut μπορούν να στείλουν και να λάβουν χρήματα οπουδήποτε στον κόσμο χωρίς κρυφές χρεώσεις, να διενεργήσουν πράξεις συναλλάγματος με το επιτόκιο που προσφέρει η διατραπεζική αγορά, να διαχειριστούν καλύτερα τα χρήματά τους μέσω υπηρεσιών προϋπολογισμού και analytics, να μοιραστούν έξοδα με φίλους, να κάνουν κράτηση σε ξενοδοχεία, να διαχειριστούν λογαριασμούς και συνδρομές, να επενδύσουν σε κρυπτονομίσματα, να κάνουν δωρεές σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς και πολλά άλλα. Με άλλα λόγια, έχουμε δημιουργήσει μια χρηματοοικονομική υπερεφαρμογή. Το όραμά μας είναι να προσφέρουμε όσο το δυνατόν πιο εξατομικευμένα προϊόντα τα οποία θα πρέπει να καλύπτουν τις οικονομικές ανάγκες των ανθρώπων με τους καλύτερους οικονομικούς όρους.

Με ποιον τρόπο ο ψηφιακός μετασχηματισμός επηρέασε τις δραστηριότητες των τραπεζών όσο και των πελατών τους, και πώς η τεχνητή νοημοσύνη ενδυνάμωσε το χρηματοοικονομικό οικοσύστημα;

Tόσο στους κόλπους της Revolut, όσο και σε άλλες fintech επιχειρήσεις, η τεχνολογία είναι στο επίκεντρο. Πρώτα απ’ όλα, λοιπόν, είμαστε μια τεχνολογική εταιρεία. Ό,τι σχεδιάζουμε να κάνουμε περνά στη σφαίρα του εφικτού και υλοποιείται λόγω των τεχνολογικών δεξιοτήτων μας. Πλέον, μέσω του smartphone, μπορούμε να κάνουμε πράγματα τα οποία μέχρι πριν από λίγα χρόνια δεν μπορούσαμε ούτε να τα φανταστούμε, όπως το να στείλουμε χρήματα σε κάποιον φίλο ή φίλη, σε άλλη ήπειρο, χωρίς καμία χρέωση.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός μάς επέτρεψε να προσφέρουμε ευρεία γκάμα προϊόντων ταχύτερα, φθηνότερα και, εντέλει, ευκολότερα. Η τεχνητή νοημοσύνη και το machine learning είναι σπουδαίες καινοτομίες, τις οποίες αναπτύσσουμε εσωτερικά και αξιοποιούμε με διάφορους τρόπους. Από την ενσωμάτωση πελατών έως τον εντοπισμό μιας απάτης, η τεχνολογία βοηθά τη Revolut να προσφέρει υψηλά επίπεδα ασφάλειας και την καλύτερη δυνατή εμπειρία στους πελάτες της σε όλο τον κόσμο.

Η Revolut έχει συγκεντρώσει πάνω από ένα δισ. δολάρια σε χρηματοδοτήσεις, με την αξία της να ξεπερνάει τα 5 δισ. δολάρια.
Η Revolut έχει συγκεντρώσει πάνω από ένα δισ. δολάρια σε χρηματοδοτήσεις, με την αξία της να ξεπερνάει τα 5 δισ. δολάρια.

H πανδημία του κορωνοϊού έδωσε ισχυρή ώθηση στη διαδικασία ψηφιοποίησης των εταιρειών. Αναμφίβολα, αυτή η αλλαγή επηρέασε τις δραστηριότητές σας. Η πανδημία σας έκανε να αναθεωρήσετε με οποιονδήποτε τρόπο τις σχέσεις σας με υπαλλήλους και πελάτες και ποια ήταν τα μεγαλύτερα εμπόδια με τα οποία ήλθατε αντιμέτωποι σε επιχειρησιακό επίπεδο;

Όπως προανέφερα, η Revolut, πρώτα απ’ όλα, είναι μια τεχνολογική εταιρεία, και η τεχνολογία είναι παντού, σε ό,τι και αν κάνουμε. Αναμφίβολα, η πανδημία μάς επηρέασε, όχι όμως με τον ίδιο τρόπο που επηρέασε άλλες επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, στη δική μας περίπτωση, ήταν εύκολο να ακολουθήσουμε το μοντέλο της κατ’ οίκον εργασίας, καθώς ήδη, πριν ξεσπάσει η Covid, όλοι οι υπάλληλοί μας εργάζονταν στο σπίτι μία ημέρα την εβδομάδα. Χρησιμοποιούμε cloud based platforms, επομένως το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένα laptop και Wi-Fi. Επιπλέον, οι περισσότεροι υπάλληλοι της Revolut απολάμβαναν την ευελιξία που προσέφερε η εργασία από το σπίτι, ενώ η απόδοση δεν επηρεάστηκε − ή, αν επηρεάστηκε, είχε θετικό πρόσημο. Έτσι, η εταιρεία αποφάσισε πέρυσι να εισαγάγει μια ευέλικτη πολιτική εργασίας σε μόνιμη βάση, δίνοντας στους εργαζόμενους την ελευθερία να επιλέξουν να εργάζονται είτε από το σπίτι ή στο γραφείο. Όπως επιθυμούν… Tα γραφεία έχουν επανασχεδιαστεί με περισσότερους χώρους για ομαδική εργασία και λιγότερες ατομικές θέσεις, ώστε να καλύπτεται η ανάγκη των υπαλλήλων να έρχονται σε επαφή με τους συναδέλφους τους.

Ποιες είναι οι κύριες τάσεις που διέπουν τον κλάδο του fintech και ποια είναι η απάντηση της Revolut όσον αφορά τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της;

Κατά τη γνώμη μου, η κύρια τάση, όχι μόνο για το fintech, αλλά και στον κλάδο της τεχνολογίας, είναι η εξατομίκευση: Καθένας μας χρειάζεται υπηρεσίες και λύσεις εξατομικευμένες. Αυτό που είναι καλό για μένα δεν σημαίνει ότι είναι κατάλληλο για τους άλλους ανθρώπους. Είμαστε όλοι διαφορετικοί, με διαφορετικό τρόπο ζωής. Επομένως, οι υπηρεσίες πρέπει να προσαρμόζονται και να τους ικανοποιούν όλους. Η Revolut συνεχίζει να βελτιώνει τα προϊόντα της έχοντας αυτή την πτυχή κατά νου, ξεκινώντας από την εφαρμογή της, την οποία οι πελάτες μας μπορούν να φέρουν στα δικά τους μέτρα, πάντα σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους. Έπειτα, σε ό,τι αφορά τις κάρτες μας, μπορούν να τις προσαρμόσουν στα «θέλω» τους, όπως και σε άλλες υπηρεσίες.

Η κύρια τάση οχι μονο στο fintech, αλλά και στον κλάδο της τεχνολογίας είναι η εξατομίκευση. οι υπηρεσίες πρέπει να προσαρμόζονται και να τους ικανοποιούν όλους.

Τι χρειάζεται κάποιος για να δημιουργήσει μια ψηφιακή τράπεζα όπως η Revolut το 2022;

Δεν μπορώ να το απλοποιήσω τόσο πολύ, διότι η δημιουργία μιας τράπεζας δεν καθίσταται εφικτή από τη μια μέρα στην άλλη. Ωστόσο θα μπορούσα να επισημάνω δύο εκ των ων ουκ άνευ συστατικά: Χρειάζεται ταλέντο και να προσφέρεται η καλύτερη δυνατή εμπειρία στον πελάτη. Και αυτή είναι μια καθημερινή δέσμευση. Δηλαδή, οι διοικούντες πρέπει να ακούν τους πελάτες τους, να παρακολουθούν τις ανάγκες τους και να βρίσκουν γρήγορα λύσεις σας σε αυτό που ζητούν.

Ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Revolut, Nik Storonsky, ανέφερε ότι κάποια στιγμή, σύντομα, θα έλθει η ώρα για την ΙPO της Revolut. Θα είναι το 2022 η χρονιά ορόσημο; Αυτήν τη στιγμή μας ενδιαφέρουν κυρίως η βελτίωση του προϊόντος μας και η διεθνής επέκτασή μας.

Για ποιον λόγο θεωρείτε ότι η Revolut είναι καλύτερη από τα παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τις υπόλοιπες neobanks;

Δεν θεωρούμε εαυτούς καλύτερους ή χειρότερους, σε σύγκριση με άλλους «παίκτες». Έχουμε, όμως, δημιουργήσει κάτι διαφορετικό, μια υπερεφαρμογή, με πολλές δυνατότητες, για τη διαχείριση των χρημάτων σας. Δεν υπάρχει άλλη εταιρεία fintech στην Ευρώπη που να προσφέρει τόσο ευρύ φάσμα υπηρεσιών στους πελάτες της. Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι να είμαστε ένας αξιόπιστος συνεργάτης για οτιδήποτε σχετίζεται με τις καθημερινές δαπάνες των πελατών μας.

Αυτό προϋποθέτει μόνο μια διαδικασία για τη δημιουργία ενός λογαριασμού που τους επιτρέπει να ξοδεύουν, να διενεργούν πράξεις συναλλάγματος, να στέλνουν χρήματα, να λαμβάνουν, να επενδύουν, να διαχειρίζονται και, κυρίως, να αισθάνονται ασφαλείς σε ό,τι αφορά τα χρήματά τους.

Είναι στα σχέδια της Revolut να επεκταθεί στην πιστωτική αγορά της Ελλάδας;

Προσφέρουμε πιστωτικά προϊόντα, όπως καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες στη Λιθουανία και την Πολωνία. Όπως συμβαίνει με όλα τα προϊόντα Revolut, τα προϊόντα πίστης που προσφέρουμε είναι απλά, διαφανή, χωρίς κρυφές χρεώσεις και λίγα μόνο κλικ «μακριά». Αναμένουμε να λανσάρουμε πρόσθετες τραπεζικές υπηρεσίες και στην Ελλάδα στο μέλλον, αλλά προς το παρόν δεν έχουμε θέσει συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο.

WHO IS WHO

Αφού έλαβε πτυχίο Οικονομικών από το Πανεπιστήμιο Bocconi στο Μιλάνο της Ιταλίας και Master in Marketing στο ESCP Europe, η Elena Lavezzi εργάστηκε ως διευθύντρια Μάρκετινγκ στην Uber για τέσσερα χρόνια. Στη συνέχεια, εντάχθηκε στη βιομηχανία FinTech, ως μέλος της Circle στην Ιταλία, για λογαριασμό της οποίας κάλυψε πολλούς ρόλους διεθνώς. Το 2019 εντάχθηκε στην οικογένεια της Revolut, την οποία υπηρετεί ως επικεφαλής της Νότιας Ευρώπης, με στόχο τη δημιουργία και τη διαχείριση τοπικών ομάδων και την ηγεσία της ανάπτυξης στην περιοχή. Eπίσης, η Elena είναι συνιδρύτρια της Next Generation UNICEF Italia.

*H συνέντευξη δημοσιεύεται στο νέο Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα

**Φωτογραφίες: Προσωπικό αρχείο