Ευάγγελος Αγγελίδης: Πώς μπορεί η Ελλάδα να μετατραπεί σε ένα διεθνές hub ψηφιακής τεχνολογίας

Ευάγγελος Αγγελίδης: Πώς μπορεί η Ελλάδα να μετατραπεί σε ένα διεθνές hub ψηφιακής τεχνολογίας
Ο CEO της Profile Software μιλά στο Fortune για τις προοπτικές που ανοίγει ο κλάδος του ICT στη χώρα μας, καθώς και τις επενδυτικές ανάγκες που γεννά ο διεθνής ανταγωνισμός.

Με έτος ίδρυσης το 1990 και εισαγωγή στο Ελληνικό Χρηματιστήριο από το 2003, η Profile Software έχει «ζήσει» ολόκληρη την εποχή της μετάβασης της Ελλάδας στη σύγχρονη περίοδο της Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ICT). Διαθέτοντας ηγετική θέση στην ανάπτυξη λογισμικού για τον διεθνή χρηματοοικονομικό τομέα, αλλά και για τον ευρύτερο επιχειρηματικό χώρο, με ταυτόχρονη εξειδίκευση στην υλοποίηση απαιτητικών έργων πληροφορικής για τον ελληνικό δημόσιο τομέα, η εταιρεία διανύει μια από τις καλύτερες περιόδους της όσον αφορά στην επέκταση σε νέες αγορές και στη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων. Σήμερα διαθέτει παρουσία σε 45 χώρες, με γραφεία σε Λονδίνο, Παρίσι, Ντουμπάι, Μαϊάμι, Όσλο, Στοκχόλμη, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λευκωσία και Σιγκαπούρη, ενώ οι τεχνολογικές πλατφόρμες που αναπτύσσει για τον τραπεζικό και επενδυτικό τομέα έχουν λάβει διεθνείς αναγνωρίσεις από καταξιωμένους οίκους αξιολόγησης. Με τις επιτυχημένες εξαγορές που πραγματοποίησε ο όμιλος τα τελευταία χρόνια, ενίσχυσε τη θέση του, το εύρος των λύσεων του, τη γεωγραφική του κάλυψη, το ανθρώπινο δυναμικό  αλλά και το πελατολόγιο του.

Ο CEO της Profile Software, Ευάγγελος Αγγελίδης, περιγράφει στο Fortune Greece με ποιους τρόπους το ICT αποτελεί εργαλείο ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία, καθώς και πολύτιμο «καύσιμο» για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Πρόσφατη μελέτη της Deloitte για λογαριασμό του ΣΕΠΕ διαπιστώνει ότι το ICT μπορεί να φέρει στην ελληνική οικονομία προστιθέμενη αξία 50 δισ. ευρώ και 500.000 νέες θέσεις εργασίας ως το 2024. Μπορείτε να μας περιγράψετε πώς θα γίνει πράξη αυτή η πρόβλεψη, ποιες επενδύσεις χρειάζονται και σε ποιους τομείς;

Κατ’ αρχάς, με βάση τα στοιχεία που γνωρίζουμε, αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω οι δομές του Δημοσίου με επενδύσεις σε συστήματα ψηφιοποίησης και καλύτερης παροχής υπηρεσιών. Άλλες επενδύσεις από την πολιτεία θα μπορούσαν να αφορούν στην ενίσχυση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ώστε να δημιουργηθούν προγράμματα για νέους και ειδικότερα για νέους μηχανικούς που θα είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για την αγορά εργασίας με συνεχή πρακτική άσκηση. Επίσης, είναι σημαντικό να συνεχιστεί η επένδυση στην ψηφιοποίηση, καθώς αναμένεται να φέρει ανάπτυξη 1,5-2% του ΑΕΠ ετησίως, καλύπτοντας σε σημαντικό βαθμό τα κενά που έχουμε σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εξίσου σημαντικό είναι ότι οι εταιρείες πληροφορικής στην Ελλάδα είναι πιο ώριμες και διεθνοποιημένες, ώστε να προσφέρουν την τεχνογνωσία που απαιτείται. Επιπρόσθετα, το άνοιγμα της οικονομίας δημιουργεί ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις να επεκτείνουν τις δράσεις τους και το εύρος των προσφερόμενων υπηρεσιών τους. Οπότε θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας αλλά και νέες πηγές εισοδήματος για άλλους κλάδους. Αυτό που πρέπει να σημειώσουμε, είναι πως οι εταιρείες πληροφορικής, σε συνεργασία με την πολιτεία, αποτελούν την κινητήρια δύναμη για να επιτύχουμε βελτιστοποίηση υποδομών, αυτοματοποίηση εργασιών και ικανοποίηση πολιτών και πελατών με τη χρήση της τεχνολογίας, μετασχηματίζοντας ουσιαστικά τον τρόπο λειτουργίας συνολικά της χώρας.

Πρέπει να συνεχιστεί η επένδυση στην ψηφιοποίηση, καθώς αναμένεται να φέρει ανάπτυξη 1,5-2% του ΑΕΠ ετησίως, καλύπτοντας το κενό με άλλες χώρες.

Οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες αποτελούν έναν από τους βασικούς κλάδους στους οποίους έχετε στοχεύσει. Τι αλλαγές έρχονται με την υιοθέτηση τεχνολογιών όπως ΑΙ και machine learning και σε ποιο επίπεδο βρισκόμαστε σήμερα;

Ο τραπεζικός τομέας, αλλά και ο κλάδος των εταιρειών διαχείρισης επενδύσεων, γνωρίζουν άνθηση τα τελευταία χρόνια, ενώ εμφανίζονται καινοτόμες εταιρείες οι οποίες προσφέρουν ανταγωνιστικές υπηρεσίες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν πελάτες μας όπως οι Allica Bank (UK), Fiduciam (UK), Aton bank (Russia), Forte Securities (UK), FAB (UAE) κ.ά., οι οποίοι εγκαθιστούν λογισμικό που τους προσφέρει ευελιξία, αυτοματισμό αλλά και προοπτική για να ενσωματώσουν νέες τεχνολογίες στις εργασίες τους, όπως το AI, το ML, τα Bots (Robo-advisory κ.λπ.) ή ακόμα και το blockchain. Ο όμιλος Profile επενδύει επίσης και στις ανοιχτές πλατφόρμες του Open banking, οι οποίες θα επηρεάσουν άμεσα τον κλάδο της διαχείρισης επενδύσεων στο εγγύς μέλλον. Από σχετικές έρευνες που διεξάγονται σε διεθνές επίπεδο, βλέπουμε ότι οι εταιρείες που έχουν ήδη αξιοποιήσει τέτοιες τεχνολογίες σε αρχική μορφή επιτυγχάνουν σημαντική βελτίωση των εργασιών τους, αύξηση της παραγωγικότητας, αλλά και καλύτερη διαχείριση στο προσωπικό.

Στην παρούσα φάση, οι τεχνολογίες αυτές αφορούν κυρίως την επεξεργασία και την ανάλυση δεδομένων, όμως η εφαρμογή τους αναμένεται να επηρεάσει τον κλάδο γενικότερα προκειμένου να δημιουργηθούν εξατομικευμένες υπηρεσίες για τους πελάτες των τράπεζων, όπως τη δυνατότητα να προσφέρονται προϊόντα και λύσεις πιο εξατομικευμένα σε σχέση με τις ανάγκες τους. Από την άλλη, οι νέες τεχνολογίες θα επιτρέπουν στις εταιρείες διαχείρισης επενδύσεων να προτείνουν στους πελάτες τους χαρτοφυλάκια τα οποία ανταποκρίνονται καλύτερα στο επενδυτικό τους προφίλ με ελάχιστο κίνδυνο και κατ’ επέκταση μεγαλύτερη απόδοση, συνδυάζοντας τα δεδομένα της αγοράς και τη συγκεκριμένη συμπεριφορά του επενδυτή. Γίνεται, λοιπόν, εμφανές ότι οι επιλογές είναι άπειρες, και ότι η τεχνολογία ανοίγει τον δρόμο που εμείς επιλέγουμε να ακολουθήσουμε.

Τι πρέπει να κρατήσουμε από όσα «μάθαμε» κατά τη διάρκεια της πανδημίας όσον αφορά την ανάγκη για επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων;

Η πανδημία με όλα της τα δεινά είχε ένα καλό: μας υποχρέωσε όλους να αξιοποιήσουμε, να εξελίξουμε και τελειοποιήσουμε την απομακρυσμένη λειτουργία. Κατά την περίοδο της πρώτης καραντίνας η εταιρεία μας έκλεισε διαδικτυακά νέες συνεργασίες με πελάτες, ολοκληρώνοντας συχνά τις σχετικές διαδικασίες εξ ολοκλήρου από απόσταση. Σε αυτό συνέβαλε, φυσικά, η πρότερη εμπειρία του ομίλου σε σχετικά θέματα. Αντίστοιχη τεχνογνωσία και εμπειρία προσφέρουμε μέσα από τις λύσεις μας, οι οποίες επιτρέπουν στους πελάτες να διαχειρίζονται κρίσιμες εργασίες εξ αποστάσεως με την ευελιξία μιας σύγχρονης πλατφόρμας, ούτως ώστε να διαχειριστούν καίριες λειτουργίες του οργανισμού τους.

Στο διάστημα της πανδημίας, οι ανάγκες της αγοράς μεγάλωσαν και οι παρεχόμενες υπηρεσίες διευρύνθηκαν. Το ελληνικό Δημόσιο τρέχει με αλματώδεις ρυθμούς να εκσυγχρονίσει υποδομές και συστήματα. Παράλληλα εκσυγχρονίζεται και ο ιδιωτικός τομέας ακολουθώντας τους ρυθμούς της ψηφιακής μεταρρύθμισης. Η εταιρεία μας, πλέον, έγινε περισσότερο ανταγωνιστική από πλευράς παρουσίασης νέων συστημάτων ψηφιοποίησης, ενώ παράλληλα επένδυσε και στην εσωτερική υποδομή για ψηφιοποίηση. Αυτή την πρακτική σκοπεύουμε να ενισχύσουμε τα επόμενα χρόνια υλοποιώντας τον προγραμματισμό μας για ανάπτυξη 30% τη χρονιά που διανύουμε.

Η Profile διαθέτει παρουσία σε 45 χώρες, με γραφεία σε πόλεις όπως Λονδίνο, Παρίσι, Ντουμπάι, Μαϊάμι.Στοκχόλμη, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λευκωσία και Σιγκαπούρη.
Η Profile διαθέτει παρουσία σε 45 χώρες, με γραφεία σε πόλεις όπως Λονδίνο, Παρίσι, Ντουμπάι, Μαϊάμι.Στοκχόλμη, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λευκωσία και Σιγκαπούρη.

Ποιες είναι οι σημαντικότερες συνεργασίες που τρέχει αυτήν την περίοδο η Profile Software;

Ο όμιλος έχει σημαντική παρουσία σε έργα ψηφιοποίησης του δημοσίου τομέα. Χαρακτηριστικά αναφέρω το σύστημα ηχογράφησης – αποηχογράφησης πρακτικών των ποινικών και αστικών δικαστηρίων για το υπουργείο Δικαιοσύνης, το ηλεκτρονικό πινάκιο των ελληνικών δικαστηρίων, για το υπουργείο Ψηφιακής Μεταρρύθμισης, το έργο που αφορά στις ψηφιακές υπηρεσίες της Δημόσιας Περιουσίας για το υπουργείο Οικονομικών, καθώς και το έργο που αφορά στην ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος επιχειρηματικής ευφυΐας στο υπουργείο Παιδείας. Έντονη είναι η παρουσία της Profile και σε έργα που αφορούν το GDPR, με σημαντικότερο το έργο του ΕΟΠΥΥ.

Παράλληλα, υλοποιείται για λογαριασμό των Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών η ενιαία μισθοδοσία του Ελληνικού Δημοσίου. Πρόσφατα ανατέθηκαν στον όμιλο το έργο που αφορά την ψηφιοποίηση των εργασιών του Μετοχικού Ταμείου Στρατού και το έργο διαλειτουργικότητας του Δημοσίου τομέα για το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Επίσης, διεκδικούμε νέα έργα που αφορούν στην ψηφιοποίηση γενικότερα των υποδομών ώστε να προσφέρεται πραγματικά η υπηρεσία G2C (Government to Citizen), με στόχο την επόμενη «γενιά» αμφίδρομης επικοινωνίας, στο πλαίσιο του νέου στρατηγικού σχεδιασμού «Ελλάδα 2.0».

Ως προς τον ιδιωτικό τομέα, στην Ελλάδα η εταιρεία έχει στο πελατολόγιο της τις μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες σε πολλούς κλάδους είτε μέσω του συστήματος παρακολούθησης μετοχολογίου που απευθύνεται σε εισηγμένες, είτε τους πιο εξειδικευμένους κλάδους που προσφέρουν χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Συγκεκριμένα, έχει υλοποιήσει τα συστήματα της σε όλες τις τράπεζες καθώς και σε πλήθος επενδυτικών εταιρειών. Στο εξωτερικό τα συστήματά της που διαχειρίζονται εργασίες μείζονος σημασίας, αξιοποιούνται από οργανισμούς όπως οι Sumitomo Mitsui Trust Bank, First Abu Dhabi Bank, Allica Bank, Central Bank of Egypt, Bank of Valletta κ.ά. Καλύπτουμε τις ανάγκες τόσο των καταξιωμένων, των παραδοσιακών, αν προτιμάτε, τραπεζών όσο και των ψηφιακών «neo banks», καθώς επίσης ασφαλιστικές και επενδυτικές εταιρείες.

Πριν έναν χρόνο ιδρύθηκε η θυγατρική σας εταιρεία Profile Technologies SA με σκοπό να «τρέξει» ως κέντρο ανάπτυξης νέων τεχνολογιών στη Θεσσαλονίκη, επενδύοντας 5 εκατ. ευρώ ως το 2023. Σε ποιο επίπεδο βρίσκεται σήμερα αυτή η επένδυση;

Η Profile Technologies αποτελεί το development hub του ομίλου, διαθέτοντας αυξανόμενο δυναμικό αποτελούμενο τόσο από έμπειρους μηχανικούς όσο και από νέους αποφοίτους. Για την Profile Software η ενσωμάτωση και η εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών είναι προτεραιότητα εξ αντικειμένου, στο πλαίσιο της στρατηγικής μας να προσφέρουμε όσο το δυνατόν πιο ευέλικτες και αποτελεσματικές λύσεις, σε διεθνές επίπεδο.

Τη χρονιά που πέρασε η επένδυση συνέβαλε στη δημιουργία νέων προϊόντων και ανταγωνιστικών λύσεων με την πλέον εξέχουσα να είναι το «Digital banking in a box», το οποίο προσφέρει μοναδική ευχρηστία, αυτοματοποίηση και intuitive dashboard (εύχρηστη οθόνη πλοήγησης με όλη την πληροφορία) για τον τελικό χρήστη. Αυτή η πορεία συνεχίζεται με τη δημιουργία νέων λύσεων. Επίσης συνεχίζουμε να προσλαμβάνουμε νέους μηχανικούς που θα επιταχύνουν τον σχεδιασμό μας για την παρουσίαση νέων λύσεων. Αν και υπάρχει μια σχετική δυσκολία στην εξεύρεση νέων ταλέντων, πρέπει να σημειώσουμε ότι η χώρα μας διαθέτει άριστους μηχανικούς. Οπότε ενισχύουμε την ομάδα σε συνεχή βάση.

*Η συνέντευξη δημοσιεύεται στο νέο Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα

**Φωτογραφίες: Προσωπικό αρχείο