Ευρωχαρτική: Η δεύτερη γενιά φέρνει την αλλαγή και την εξέλιξη

Ευρωχαρτική: Η δεύτερη γενιά φέρνει την αλλαγή και την εξέλιξη
Photo:
Ο διευθύνων σύμβουλος της Ευρωχαρτικής μιλά για την προϊοντική στρατηγική της εταιρείας, τον ανταγωνισμό και τον στόχο για μεγαλύτερη εξαγωγική δραστηριότητα.

*Φωτογραφίες, Νίκος Μαλιάκος

Έχοντας καταφέρει να δημιουργήσει ένα σήµα που έχει γίνει αναπόσπαστο κοµµάτι του σπιτιού και της καθηµερινότητάς µας, η Ευρωχαρτική, γνωστή στο κοινό από το brand Endless, «γράφει» 36 χρόνια πρωτοπορίας στα είδη φροντίδας και καθαριότητας. Με οδηγό τις αξίες της εταιρείας από την ίδρυσή της, το 1985, και πλέον εκπροσωπούµενη από τη δεύτερη γενιά των οικογενειών Τρακάκη και Χριστόπουλου, πορεύεται µε ξεκάθαρο επιχειρηµατικό πλάνο, στοχεύοντας να αυξήσει τα µεγέθη της τα επόµενα χρόνια και να αποκτήσει ακόµη µεγαλύτερη παρουσία στις αγορές του εξωτερικού.

Όραµα των συνεχιστών της ελληνικής εταιρείας είναι να «µπουν» σε περισσότερα σπίτια και να κατακτήσουν ηγετική θέση στην αγορά προϊόντων χάρτου και απορρυπαντικού. Με έµφαση στην καινοτοµία και την παραγωγή προϊόντων που ελαχιστοποιούν την επιβάρυνση του περιβάλλοντος, η Ευρωχαρτική συνεχίζει να ανταποκρίνεται πιστά στις σύγχρονες απαιτήσεις των καταναλωτών και των επαγγελµατιών. Άρτιο τελικό προϊόν µε καλή σχέση τιµής-ποιότητας, σωστή και άµεση εξυπηρέτηση πελατών και σύναψη στρατηγικών συµµαχιών είναι οι κινήσεις που έχουν καταστήσει την εταιρεία έναν από τους µεγάλους «παίκτες» της αγοράς στην Ελλάδα και µια σταθερά αναπτυσσόµενη δύναµη στις αγορές του εξωτερικού.

Ακολουθεί η συνέντευξη του Γιώργου Τρακάκη στο Fortune.

Ανήκετε στη δεύτερη γενιά των ιδρυτών της Ευρωχαρτικής. Ποιες αξίες διακατέχουν τον δικό σας τρόπο διοίκησης και ποιες αλλαγές φέρατε στην εταιρεία;

Με τη δεύτερη γενιά των οικογενειών Τρακάκη και Χριστόπουλου να έχει αναλάβει τα ηνία της Ευρωχαρτικής, η εταιρεία αναπτύσσεται µε ταχύτατους ρυθµούς µέσα από µια ανανεωµένη εταιρική ταυτότητα και κουλτούρα. Με γνώµονα πάντα τις θεµελιώσεις αξίες της εταιρείας από το έτος ίδρυσής της, όπως ο παραδειγµατικός τρόπος συνεργασίας των ιδρυτών, ο ανθρωποκεντρικός τρόπος διοίκησης και ο σεβασµός απέναντι στους πελάτες, τους συνεργάτες και τον τελικό καταναλωτή, επενδύουµε συνεχώς στην Έρευνα και Ανάπτυξη νέων προϊόντων που απαντούν στις σύγχρονες τάσεις και καλύπτουν τις σηµερινές απαιτήσεις, στον σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισµό για την παραγωγή άρτιων τελικών προϊόντων και στη διαρκή εξέλιξη του ανθρώπινου δυναµικού µας, που αποτελεί τον µοχλό ανάπτυξης της Ευρωχαρτικής. Οραµατιζόµαστε, λοιπόν, να κατακτήσουµε ηγετική θέση στην αγορά προϊόντων χάρτου και απορρυπαντικού, όπου µέσα από την υγιή ανάπτυξη θα συνεχίσουµε να ικανοποιούµε, σε ακόµα µεγαλύτερο βαθµό, τους πελάτες µας µε σύγχρονα, ποιοτικά, ασφαλή, προσιτά και όσο το δυνατόν περισσότερο βιώσιµα προϊόντα.

Μιλήστε μας για το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας και τους βασικούς στόχους της στρατηγικής σας.

Το 2019 η Ευρωχαρτική ολοκλήρωσε πλάνο ύψους 17 εκατοµµυρίων ευρώ σε εγκαταστάσεις και µηχανολογικό εξοπλισµό, και προχώρησε στην ανέγερση νέων παραγωγικών εγκαταστάσεων και αποθηκευτικών χώρων 15.000 τ.µ. Με αυτή την τεράστια επένδυση καταφέραµε να αυξήσουµε την παραγωγικότητα κατά 50%, µειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος. Το 2020, η ηµερήσια παραγωγική δυνατότητα στα χαρτικά ανήλθε στους 350 τόνους την ηµέρα, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 40%, ενώ στα απορρυπαντικά έφτασε τους 250 τόνους, αυξηµένη επίσης κατά 40%. Με την ανάπτυξη της παραγωγικότητας, ενισχύθηκε σηµαντικά ο τοµέας των εξαγωγών, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 60% σε εξειδικευµένα προϊόντα χάρτου υψηλής ποιότητας, ενώ παράλληλα δηµιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας. Μέσα από τέτοιου είδους επενδύσεις µπορούµε να καλύπτουµε ακόµη περισσότερες ανάγκες της αγοράς, καθώς και να προσβλέπουµε σε ακόµη πιο άµεση και γρήγορη εξυπηρέτηση των πελατών και των συνεργατών µας και σε µεγαλύτερη ικανοποίηση του καταναλωτικού κοινού.

Οι στόχοι µας το επόµενο διάστηµα αποβλέπουν στον διπλασιασµό του µεγέθους µας στην αγορά µε ταυτόχρονη αύξηση της κερδοφορίας (κύκλος εργασιών 2019 / 52,7 εκατ. ευρώ), µε τη δηµιουργία και διάθεση σύγχρονων, ποιοτικών και φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων που θα αποτελούν σηµείο αναφοράς απέναντι στον ανταγωνισµό. Η υιοθέτηση µιας «πράσινης» πολιτικής µε όσο το δυνατόν λιγότερο αντίκτυπο στο περιβάλλον αποτελεί µέρος της στρατηγικής µας. Προσβλέπουµε στην αντικατάσταση των υλικών συσκευασίας σε κατηγορίες προϊόντων όπως η χαρτοπετσέτα, τα απορρυπαντικά και τα µαλακτικά ρούχων.

Ο CEO της εταιρείας Γιώργος Τρακάκης Photo:
Ο CEO της εταιρείας Γιώργος Τρακάκης

Είστε μια αμιγώς ελληνική εταιρεία που πραγματοποιεί την παραγωγή των προϊόντων της στην Ελλάδα. Ποιες είναι οι δυσκολίες που συναντάτε και τι είναι αυτό που σας διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό;

Στη συγκεκριµένη αγορά ο ανταγωνισµός είναι αρκετά σηµαντικός, µε µεγάλη επένδυση στη διαφήµιση και προσφορές στο σούπερ µάρκετ καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Αυτό που πιστεύω ότι µας διαφοροποιεί από τον ανταγωνισµό σε επίπεδο προϊόντος είναι το εξής τρίπτυχο: Καινοτοµία, Ποιότητα και Ανταγωνιστικές Τιµές.

Παράγουµε και προσφέρουµε δηλαδή προϊόντα που συµβαδίζουν µε τις σύγχρονες καταναλωτικές συνήθειες και διαφοροποιούνται από τον ανταγωνισµό, διαθέτουν άριστη ποιότητα και προσφέρονται σε προσιτή τιµή. Με τη δυνατότητα εξυπηρέτησης εντός 48 ωρών στην Αττική και εντός πέντε ηµερών στην πιο αποµακρυσµένη περιοχή της χώρας, στεκόµαστε δίπλα στους πελάτες µας και είµαστε ένα βήµα µπροστά από τον ανταγωνισµό, ενώ µέσα από στρατηγικές συνεργασίες παραµένουµε ανταγωνιστικοί και εκπληρώνουµε εύκολα τους στόχους µας.

Η σειρά προϊόντων Endless σας έχει κάνει πιο γνωστούς στο κοινό. Τι ποσοστό στις πωλήσεις καλύπτει το συγκεκριμένο brand;

Εδώ και 35 χρόνια, η σειρά Endless εξυπηρετεί τα κανάλια retail και ho.re.ca, µε µια ευρεία γκάµα προϊόντων µπάνιου, κουζίνας και προσωπικής φροντίδας. Σήµερα, µε 355 κωδικούς το brand Endless ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις των καταναλωτών και των επαγγελµατιών, καλύπτοντας το 65% των πωλήσεων της εταιρείας. Με 19 γραµµές παραγωγής στο τµήµα χαρτικών και επτά αυτοµατοποιηµένες γραµµές στο τµήµα των απορρυπαντικών, χρησιµοποιούµε τις τελευταίες τεχνολογίες και ένα άρτια εκπαιδευµένο προσωπικό, ώστε να προσφέρουµε όχι µόνο άριστης ποιότητας προϊόντα, αλλά και συµβατά µε τις νέες τάσεις και τις αγοραστικές συνήθειες. Έτσι, τον Οκτώβριο του 2020 λανσάραµε το brand Endless Earth, µια σειρά προϊόντων σε χάρτινη ανακυκλώσιµη συσκευασία, µε pop art σχεδιασµό, που µας διαφοροποιεί αισθητά έναντι του ανταγωνισµού στο κανάλι του σούπερ µάρκετ.Δίνουµε µεγάλη έµφαση στην καινοτοµία και προσπαθούµε να παράγουµε προϊόντα που αφήνουν όσο το δυνατόν λιγότερο περιβαλλοντικό αποτύπωµα.

Πώς καταλήξατε στη δημιουργία της νέας σειράς Endless Earth;

Πρόκειται για µια σειρά χαρτικών ειδών (ρολά υγείας, κουζίνας και χαρτοπετσέτες), σε χάρτινες, ανακυκλώσιµες συσκευασίες. Μια σειρά που αποτελεί πρόταση αλλαγής στις αγοραστικές µας συνήθειες, και έχει ως στόχο να παροτρύνει τον καταναλωτή να συµβάλει στη µείωση της χρήσης του πλαστικού. Η σειρά Endless Earth υποστηρίχθηκε διαφηµιστικά µε µια 360° καµπάνια επικοινωνίας η οποία ξεκίνησε µε βασικό µήνυµα το «Μας αρέσει ο τρόπος που σκέφτεσαι». Η καµπάνια συνεχίστηκε µε το γνωστό πλέον σε όλους «καλόχαρτο» και την ανατρεπτική ταινία «ο ρόλος της ζωής µου» στην οποία το χαρτί Υγείας εξιστορεί τη δύσκολη καθηµερινότητά του. Η µεγάλη επιτυχία της διαφήµισης έφερε στο προσκήνιο το θέµα των επιλογών που κάνουµε σε προϊόντα καθηµερινής χρήσης και το πώς ο κάθε καταναλωτής µπορεί να νιώσει καλύτερα αλλάζοντας τις αγοραστικές συνήθειές του. Επιπλέον, µε τις pop up συσκευασίες της σειράς, το Endless Earth δίνει χρώµα στην καθηµερινότητά µας, ικανοποιώντας και την οπτική αντίληψη του καταναλωτή. Με βιώσιµες και άκρως ελκυστικές συσκευασίες παρακινούµε τον κόσµο να αλλάξει συνήθειες και να συµβάλει ενεργά στη σωτηρία του πλανήτη.

Ο CEO της εταιρείας Γιώργος Τρακάκης φωτογραφίζεται στις παραγωγικές εγκαταστάσεις της Ευρωχαρτικής Photo:
Ο CEO της εταιρείας Γιώργος Τρακάκης φωτογραφίζεται στις παραγωγικές εγκαταστάσεις της Ευρωχαρτικής

Η εταιρεία σας αναπτύσσει και παράγει επίσης προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Πείτε μας μερικά λόγια γι’ αυτήν τη δραστηριότητα.

Σήµερα το 35% του τζίρου της Ευρωχαρτικής προέρχεται από προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας (private label), χαρτιού και υγρού απορρυπαντικού. Υπάρχει µεγάλη ζήτηση από επιχειρήσεις για συνεργασία µε εταιρείες που διαθέτουν γνώση και εξειδίκευση στη δηµιουργία νέων προϊόντων και στην προώθησή τους στην αγορά µε δική τους επωνυµία. Η Ευρωχαρτική έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στο κάλεσµα αυτό, παράγοντας προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας στις κατηγορίες χαρτιού και απορρυπαντικού για µεγάλους «παίκτες» της ελληνικής και της διεθνούς αγοράς. Διαθέτοντας την κατάλληλη εµπειρία και τεχνογνωσία, βελτιστοποιούµε το κόστος και είµαστε σε θέση ακόµη και να προτείνουµε λύσεις στον εικαστικό σχεδιασµό της κάθε συσκευασίας, δηµιουργώντας µε αυτό τον τρόπο εµπιστοσύνη και αξιοπιστία στις µέχρι τώρα συνεργασίες µας.

Σε ποιες αγορές του εξωτερικού έχετε επεκταθεί και ποια είναι τα πλάνα σας όσον αφορά τη διεθνή σας παρουσία;

Οι εξαγωγές αποτελούν το 8% των συνολικών πωλήσεων της εταιρείας, µε σταθερές συνεργασίες σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και εκτός Ευρώπης. Βασικό εξαγώγιµο προϊόν είναι τα χάρτινα τραπεζοµάντιλα, µια πρωτοπορία της Ευρωχαρτικής. Το συγκεκριµένο προϊόν παρουσιάζει διαρκώς αυξανόµενη ζήτηση, καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα τοπικής παραγωγής. Επιπλέον, τα προϊόντα Endless διαθέτουν σταθερά αυξανόµενη πορεία σε αγορές του εξωτερικού όπως στην Κύπρο, την Αλβανία, τη Ρουµανία, τη Βουλγαρία, την Πολωνία, την Τουρκία και το Ισραήλ. Η διεύρυνση της ζήτησης ειδικών προϊόντων σε µακρινές αγορές και η υποστήριξη των επώνυµων προϊόντων µας σε επιλεγµένες γειτονικές αγορές αναπτύσσοντας δυνατή και µε διάρκεια εµπορική παρουσία αποτελούν πυλώνες αυτού του προγράµµατος. Διαθέτοντας την απαραίτητη ευελιξία προσαρµογής των προϊόντων µας στις ανάγκες της κάθε χώρας, επενδύουµε µε σταθερά βήµατα στον τοµέα των εξαγωγών και έχουµε στόχο να αυξήσουµε τα µεγέθη µας στις αγορές του εξωτερικού τα επόµενα χρόνια.

Είστε μια εταιρεία με έντονο το αίσθημα της κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευθύνης. Ποιες πρακτικές έχετε υιοθετήσει ώστε να βελτιώνετε το περιβαλλοντικό σας αποτύπωμα και την προσφορά σας στην κοινωνία;

Η Ευρωχαρτική, ως µια σύγχρονη επιχείρηση, βρίσκεται κοντά στην κοινωνία και στις ανάγκες της και προσπαθεί µε διάφορες πρακτικές και δράσεις να στηρίξει τους συµπολίτες µας που έχουν ανάγκη και να συµβάλει ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος. Οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις µας είναι προσεκτικά σχεδιασµένες, ώστε να µειώνεται ο κίνδυνος έκλυσης ρύπων στον περιβάλλοντα χώρο. Κλειστά κυκλώµατα µεταφοράς υγρών, φίλτρα συγκράτησης σκόνης, ανακύκλωση όλων των περισσευούµενων ή εκτός προδιαγραφών υλών, προσεκτική φύλαξη των πρώτων υλών είναι οι πρακτικές που εφαρµόζουµε ώστε να µειώνουµε τον αντίκτυπό µας στο περιβάλλον.

Η υιοθέτηση μιας πράσινης πολιτικής με όσο το δυνατόν λιγότερο αντίκτυπο στο περιβάλλον αποτελεί μέρος της στρατηγικής μας.

Στην παραγωγή των απορρυπαντικών χρησιµοποιούµε πρώτες ύλες συµβατές µε τα τελευταία πρότυπα περί βιοδιασπασιµότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παράγουµε οικολογικά προϊόντα χάρτου, χρησιµοποιούµε όσο µπορούµε εναλλακτικές µεθόδους παραγωγής προϊόντων και είµαστε πιστοποιηµένοι κατά το πρότυπο FSC®, διασφαλίζοντας ότι τα προϊόντα µας προέρχονται από ελεγχόµενες δασικές πρώτες ύλες, µε τη διαχείρισή τους να έχει ακολουθήσει µια νόµιµη και υπεύθυνη διαδικασία. Η εταιρεία από το ξεκίνηµά της συµµετέχει ενεργά σε δράσεις που υποστηρίζουν ευπαθείς κοινωνικές οµάδες και οργανισµούς, µέσω δωρεών και χορηγιών. Η ουσιαστική συµµετοχή µας στην πρωτοβουλία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ µας για την προώθηση του σύγχρονου επιχειρηµατικού πολιτισµού της χώρας είναι ακόµη µία συνεισφορά της εταιρείας στην κοινωνία. Τέλος, να αναφέρουµε την οµάδα Green Team, η οποία ασχολείται ενεργά µε θέµατα του περιβάλλοντος όπως η µείωση του πλαστικού µιας χρήσης, η αύξηση του ποσοστού της ανακύκλωσης, η ενεργή συµµετοχή των εργαζοµένων σε δράσεις που αφορούν το περιβάλλον και η ενηµέρωση σε σειρά θεµάτων σχετικά µε το περιβάλλον.

Πώς άλλαξε η πανδημία COVID τη λειτουργία σας;

Η περίοδος αυτή µας ήθελε −και εξακολουθεί να µας θέλει− εξαιρετικά ευέλικτους και συνεπείς. Κρίναµε εξαρχής ότι έχουµε ευθύνη να είµαστε αυστηροί µε την τήρηση των µέτρων, για να βγούµε πιο δυνατοί από την πανδηµία.

Ο ιατρός εργασίας έγινε ξαφνικά ο καθηµερινός µας σύµµαχος, µε εξαιρετικά πυκνό πρόγραµµα επισκέψεων, σαφείς οδηγίες και εβδοµαδιαία προληπτικά test στους εργαζοµένους. Παρόλο που η µεγαλύτερη δύναµή µας είναι στην επαγγελµατική αγορά καταφέραµε και αναπληρώσαµε τη διαφορά, κλείνοντας µε µια ανάπτυξη σχεδόν διψήφια. Ο πανικός για το χαρτί στην αρχή της πανδηµίας ήταν κάτι το οποίο µας ξάφνιασε, αλλά µας έκανε να νιώσουµε και δυνατοί, επειδή καταφέραµε να αντεπεξέλθουµε. Ο Μάρτιος του 2020 είχε µια ανάπτυξη σε σχέση µε του 2019, +80%. Ακόµα και οι πολυεθνικές εταιρείες που αγοράζουµε την πρώτη ύλη, αδυνατούσαν να αντεπεξέλθουν στην τεράστια ζήτηση.

Είστε μέλος της φετινής λίστας 40under40  του Fortune Greece για το 2021. Τι σημαίνει για εσάς αυτή η διάκριση;

Κάθε διάκριση που αφορά την επαγγελµατική µου δραστηριότητα µε ικανοποιεί και µε κάνει να νιώθω ότι ως διοίκηση κινούµαστε στη σωστή κατεύθυνση. Ένα από τα προσωπικά µου στοιχήµατα ως δεύτερη γενιά διοίκησης µαζί µε τον Θανάση Χριστόπουλο και τον αδερφό µου, Χρήστο είναι να αποδείξω ότι παρόλο που ακολουθώ και υιοθετώ το σύγχρονο management, η εταιρεία δεν χάνει την ευελιξία και τον ανθρωποκεντρικό της χαρακτήρα.

WHO IS WHO 

  • Ο Γιώργος Τρακάκης γεννήθηκε το 1983 στην Αθήνα. Οι σπουδές του σε Αθήνα και Βοστόνη είχαν ως κατεύθυνση τη Διοίκηση Επιχειρήσεων και ολοκληρώθηκαν το 2012.
  • Πιστεύει στην ισορροπία και τη δύναμη της ομάδας. Αυτοί είναι οι άξονες ανάπτυξης της επόμενης μέρας για την Ευρωχαρτική.
  • Η συμβουλή του σε έναν νέο επιχειρηματία είναι να επιλέξει τους σωστούς ανθρώπους που θα τον πλαισιώσουν και θα βοηθήσουν στην υλοποίηση της στρατηγικής του. Να είναι ειλικρινής και ας υπάρχουν οι στιγμές που θα δυσαρεστήσει. Να παίρνει ελεγχόμενα ρίσκα. Και για το τέλος κάτι πολύ σημαντικό:  να κρατά τους ανθρώπους του χαρούμενους.

*Το άρθρο δημοσιεύεται στο περιοδικό Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα.