Future of Work: Οι προκλήσεις είναι αυτές που μας ενδυναμώνουν

Future of Work: Οι προκλήσεις είναι αυτές που μας ενδυναμώνουν
Η Γενική Διευθύντρια της Jungheinrich Hellas, Έλενα Καλλονά, δίνει στο Fortune Greece ένα πολύτιμο μάθημα για το πώς οφείλουν οι επιχειρηματικές διοικήσεις να φροντίσουν για την ορθή μετάβαση στη νέα εποχή.

Οι λέξεις Future of Work έχουν ιδιαίτερη σηµασία για τη Jungheinrich. Δεν αποτελούν µόνο σηµείο αναφοράς για µια διαδικασία στην οποία έχουν εισέλθει σχεδόν όλοι οι εργαζόµενοι, αλλά κι ένα εταιρικό «στοίχηµα». Ένα project, το οποίο εµπεριέχει µια σειρά από µεγάλες αλλαγές στο εσωτερικό της εταιρείας, µε το βλέµµα στραµµένο στην επόµενη µέρα της εργασίας για όλους µας. «Το Future of Work δεν είναι απλά η αποµακρυσµένη εργασία. Αποτελεί µια ολιστική αλλαγή στην κουλτούρα και τον τρόπο σκέψης των οργανισµών», λέει στη συνέντευξή της στο Fortune Greece η Έλενα Καλλονά, Γενική Διευθύντρια της Jungheinrich Hellas.

Το ερώτηµα που έθεσε η ίδια εξ αρχής ήταν εάν όλο αυτό αποτελεί απλώς ένα όραµα, ή µια κοντινή πραγµατικότητα. Το να εργαζόµαστε σε ένα απόλυτα ευέλικτο περιβάλλον στο οποίο θα µπορούµε να ορίζουµε τον χρόνο και τον τόπο εργασίας µας. Να επικοινωνούµε µε τις οµάδες µας και να βρισκόµαστε σε νέους χώρους συν-εργασίας, που θα συµβάλλουν στην κοινωνικοποίηση και τη δικτύωση µας. Να κινούµαστε σε ένα περιβάλλον που θα νιώθουµε άνθρωποι και όχι «ροµπότ».

Ποιο είναι το όραμά σας για το μέλλον της εργασίας και ποιες από τις κυριότερες αλλαγές που ήρθαν με την πανδημία πιστεύετε ότι θα παραμείνουν;

Οι αλλαγές που έφερε η πανδημία ήταν συνταρακτικές.  Άλλαξε τον τρόπο που σκεφτόμαστε, τις προτεραιότητες μας, έβαλε πιο επιτακτικά στο χάρτη το work-life balance και ώθησε τις εταιρείες στο να αρχίσουν να σκέφτονται διαφορετικά.

Το σύνολο αυτών των αλλαγών θα μπορούσε να συνοψιστεί στο Future of Work, το οποίο είμαι πεπεισμένη ότι αποτελεί τη νέα πραγματικότητα και δεν είναι ένα απλό trend. Αυτό σημαίνει ότι ήρθε για να μείνει, για τις εταιρείες εκείνες όμως που είναι έτοιμες για το απαραίτητο και πολυσυζητημένο πλέον Culture Change & Transformation. Το FoW δεν είναι απλά η απομακρυσμένη εργασία, αλλά αποτελεί μια ολιστική αλλαγή στην κουλτούρα και τον τρόπο σκέψης των οργανισμών. Μετά από πολλούς μήνες απομακρυσμένης εργασίας το μέλλον φαίνεται πως μετατρέπεται σε «υβριδικό». Θα μπορούμε να επιλέξουμε να  εργαζόμαστε στον προσωπικό μας χώρο, όταν θα έχουμε ανάγκη να αποσυρθούμε για να εστιάσουμε τη σκέψη μας και να χαράξουμε στρατηγικές ενώ το γραφείο θα γίνει «προορισμός» για συνεργασία, συναναστροφή με συναδέλφους, ανταλλαγή ιδεών και δημιουργικότητα.

Όραμα ή κοντινή πραγματικότητα; Να εργαζόμαστε σε ένα απόλυτα ευέλικτο περιβάλλον στο οποίο θα μπορούμε να ορίζουμε το χρόνο και τον τόπο εργασίας μας. Να επικοινωνούμε με τις ομάδες μας και να βρισκόμαστε σε νέους χώρους συν-εργασίας, που θα συμβάλλουν στην κοινωνικοποίηση και τη δικτύωση μας. Να κινούμαστε σε ένα περιβάλλον που θα νιώθουμε άνθρωποι και όχι «ρομπότ».

Η Jungheinrich, υλοποιώντας αυτό το project, μας δίνει την ευκαιρία να είμαστε όχι μόνο μέρος ενός κόσμου που αλλάζει, αλλά να συμβάλλουμε ενεργά στην αλλαγή αυτή.

Η Jungheinrich «τρέχει» αυτή τη στιγμή δύο θεμελιώδη projects: Τον πλήρη ψηφιακό της μετασχηματισμό και τη μετάβαση στη νέα εργασιακή πραγματικότητα που η ίδια περιγράφει ως “The Future of Work”. Εξηγήστε μας πώς αντιλαμβάνεστε εσείς αυτές τις αποστολές, ποιοι είναι οι βασικοί σας στόχοι και με ποιες μεθόδους σκοπεύετε να τους πετύχετε;

H Jungheinrich είναι ένας οργανισμός που πάντα «τρέχει» projects και αυτό, γιατί η δέσμευσή μας είναι η βιώσιμη ανάπτυξη για όλους τους stakeholders μας: τους πελάτες, τους εργαζόμενους, τους συνεργάτες, τους μετόχους αλλά και την κοινωνία στο σύνολό της. Στόχος μας είναι με τα προϊόντα και τις λύσεις μας να  συμβάλλουμε ενεργά στη διαμόρφωση του κόσμου που ζούμε.

Για να επιτευχθεί όμως αυτό θα πρέπει να αυξάνεται συνέχεια το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα. Προέχει λοιπόν η επιτάχυνση  του ψηφιακού μας μετασχηματισμού, ο οποίος είχε ξεκινήσει αρκετά πριν την πανδημία  ως παράγωγο της εξέλιξης της τεχνολογίας του κλάδου μας. Οι διαδικασίες και οι δομές μας μπαίνουν στο μικροσκόπιο, με στόχο να βελτιστοποιηθούν για να αναπτυχθεί περεταίρω η απόδοση του ομίλου, με επίκεντρο πάντα τον άνθρωπο και αρωγό την τεχνολογία.

Όσον αφορά στο Future of Work, αποτελεί πλέον το βασικό μέλημα των περισσότερων μεγάλων οργανισμών. Η αλήθεια είναι ότι η υποχρεωτική απομακρυσμένη εργασία που έφερε στη ζωή μας η πανδημία, μας ανάγκασε να σκεφτούμε διαφορετικά. Μήπως γίνεται; Μήπως η υποχρεωτική παρουσία στο γραφείο δεν είναι τελικά το πιο αποτελεσματικό μοντέλο; Ένα είναι σίγουρο. Ότι όλοι θα πειραματιστούμε με νέα ευέλικτα μοντέλα, με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους ανθρώπους μας και τις εταιρείες  μας. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί φυσικά  μία τεράστια πρόκληση, λόγω των υψηλών απαιτήσεων που τη συνοδεύουν. Σε αυτό το τόσο περίπλοκο περιβάλλον καλούνται οι σύγχρονοι οργανισμοί  να πλοηγηθούν με επιτυχία, για να μπορέσουν να ενσωματώσουν τις αλλεπάλληλες αλλαγές.

Στόχος του FoW είναι η ευελιξία, η αποτελεσματικότητα, η προσέλκυση νέων ταλέντων, η διατήρηση των εργαζομένων μας μέσα από την ευελιξία του νέου σχήματος. Αλλά το κυριότερο, η κάλυψη της ανάγκης του ανθρώπου για βελτίωση της καθημερινότητάς του εξασφαλίζοντας πιο ισορροπημένες συνθήκες διαβίωσης. Μία διαδικασία που δεν μας ζητάει να είμαστε τέλειοι, αλλά αληθινοί, ανοιχτοί στην αλλαγή και έτοιμοι να ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια με ευρηματικότητα.

Αρχή όμως όλων των αλλαγών, είναι η «κουλτούρα». Η αναζήτηση και η εφαρμογή μοντέλων και νοοτροπίας ανάπτυξης, το γνωστό «Growth mindset» μας για την ενδυνάμωση των ομάδων μας, ο εντοπισμός των δυνατών μας σημείων, η εμπιστοσύνη, η συνεργασία, το αποτελεσματικό feedback, η εστίαση στο αποτέλεσμα, η ευελιξία και πάνω από όλα αυτά ο άνθρωπος, η ευημερία και η ευεξία του. Όταν οι ομάδες μας ευημερούν και  έχουν το χώρο να λειτουργούν δημιουργικά, τότε οι οργανισμοί ξεφεύγουν προς ένα άλλο υψηλότερο επίπεδο αποτελεσματικότητας.

Με το Future of Work η Jungheinrich μας δίνει την ευκαιρία να είμαστε όχι μόνο μέρος ενός κόσμου που αλλάζει, αλλά να συμβάλλουμε ενεργά στην αλλαγή αυτή

Ο ρόλος σας σε αυτή τη διπλή αποστολή είναι εξαιρετικά ενεργός. Περιγράψτε μας την προσωπική σας εμπειρία από την εμπλοκή σας σε αυτήν την παγκόσμια πρωτοβουλία της Jungheinrich, καθώς και τα συμπεράσματα σας από τη μέχρι τώρα προσπάθεια.

Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον project, στο οποίο συμμετέχουν συνάδελφοι από όλα τα μήκη και πλάτη της γης και από όλες τις ιεραρχικές βαθμίδες. Από την πρώτη στιγμή αποφάσισα  να αναλάβω ενεργό ρόλο. Είναι μια μεγάλη και πολύ απαιτητική διαδικασία αλλαγής και μετασχηματισμού. Όχι μόνο το project, αλλά η εντελώς νέα ιδέα μίας διαφορετικής εργασιακής πραγματικότητας. Χρειάζεται ανθρώπους που σκέφτονται καινοτόμα και εκτός των συνηθισμένων (Out of the box) και έχουν το κουράγιο και την αντοχή να πειραματιστούν.

Η πρόκληση που είχα να αντιμετωπίσω ήταν κυρίως ο χρόνος. Διέθετα τον απαραίτητο χρόνο για να ασχοληθώ; Σε κανέναν μας δεν περισσεύει χρόνος είναι η αλήθεια, αυτό που με κέρδισε όμως είναι ότι στην ουσία πρόκειται για μια διαδικασία αλλαγής που απαιτεί να επενδύσουμε αρκετό χρόνο σήμερα, για να κερδίσουμε ποιοτικό χρόνο στο μέλλον.

Οι κατάλληλες ερωτήσεις για όποιον θέλει να ασχοληθεί με ένα τέτοιο project κατά τη γνώμη μου είναι: Θέλουμε πιο χαρούμενους εργαζομένους που να νιώθουν δέσμευση για τον οργανισμό μας; Θέλουμε να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητά μας; Είμαστε έτοιμοι να «ξεμάθουμε και να μάθουμε από την αρχή»; Μπορεί το ανθρώπινο δυναμικό μας να συνεχίσει  να λειτουργεί με τις παγιωμένες τακτικές;  Αν ναι μήπως τελικά συνειδητοποιήσουμε σε δεύτερο χρόνο ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα μπροστά με τη νοοτροπία του παρελθόντος;

Για αυτές τις ερωτήσεις ενδέχεται να μην έχουμε όλες τις απαντήσεις σήμερα και δεν είναι κακό να το παραδεχτούμε. Αν ανοίξουμε τα αυτιά και ελευθερώσουμε τη σκέψη μας είμαι σίγουρη ότι θα τις βρούμε μέσα από την προσπάθεια αυτή και θα μας οδηγήσουν στην πρόοδο. Προσπαθούμε να διαμορφώσουμε μία νέα καλύτερη για όλους εργασιακή πραγματικότητα και η συμμετοχή μου στο FoW μου δίνει την ευκαιρία να συμβάλλω ενεργά σε στην εξέλιξη αυτή και αυτό με γεμίζει με ενθουσιασμό και αισιοδοξία.

 

 

 

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παράλληλα με τις αλλαγές που προχωράτε εντός της εταιρείας, παρέχετε τα εργαλεία και τα εφόδια σε πολλές διαφορετικές βιομηχανίες για να πράξουν το ίδιο στο εσωτερικό τους. Με ποιους τρόπος επιτυγχάνετε την επιτάχυνση της ψηφιακής μετάβασης των συνεργατών σας καθώς και την εξέλιξη της εργασίας στο δικό τους δυναμικό;

Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας και οι εναλλαγές στο κοινωνικό-οικονομικό σκηνικό καθορίζουν και τη δική μας πορεία. Οι έξυπνες ψηφιακές τεχνολογίες αποτελούν προϋπόθεση για την διατήρηση της ανταγωνιστικότητας κάθε επιχείρησης διασφαλίζοντας την επιτυχημένη βιώσιμη ανάπτυξή τους. Με τις δυνατότητες αυτοματισμού που παρέχουμε σε διαφορετικούς κλάδους, ενισχύουμε την ψηφιακή μετάβαση κάθε επιχείρησης αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα των καθημερινών εργασιών. Ο αυτοματισμός αποτελεί μια πλατφόρμα αλλαγής, καθώς δίνει τη δυνατότητα στις εταιρείες να ανακαλύψουν έξυπνες λύσεις οι οποίες σε συνδυασμό με την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), το Internet of Things (IoT) και το Machine Learning, μπορούν να βελτιώσουν τους χρόνους παράδοσης των προϊόντων τους, να αυξήσουν την παραγωγικότητα, να θωρακίσουν την ασφάλεια των  εργαζομένων, των προϊόντων, του εξοπλισμού και των ευαίσθητων εταιρικών δεδομένων τους. Οι οργανισμοί που επιλέγουν μια τέτοια επένδυση προσφέρουν παράλληλα και  επιπλέον δυνατότητες στο ανθρώπινο δυναμικό τους για ανάπτυξη και απομακρυσμένη εργασία, εξελίσσοντας τη δημιουργικότητά και αφήνοντας τις εκτελεστικές διαδικασίες στα μηχανήματα.

Οι αλλαγές που έφερε η πανδημία ήταν συνταρακτικές.  Άλλαξε τον τρόπο που σκεφτόμαστε, τις προτεραιότητές μας, έβαλε πιο επιτακτικά στον χάρτη το work-life balance

Ακούμε πιο συχνά από ποτέ για όρους όπως η ευέλικτη εργασία και τα υβριδικά μοντέλα εργασίας. Όροι οι οποίοι σε κάποιους είναι άγνωστοι και ίσως μερικούς να τους φοβίζουν. Εξηγήστε μας πώς αντιλαμβάνεστε εσείς αυτές τις μεθόδους εργασίας και πώς βρίσκουν εφαρμογή σήμερα στις μεγάλες επιχειρήσεις με παρουσία σε πολλές χώρες και χιλιάδες εργαζόμενους στο δυναμικό τους.

Καθετί νέο φοβίζει. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι «προγραμματισμένος» να βλέπει την κάθε αλλαγή ως απειλή. Ως απειλή λοιπόν εκλαμβάνει αρχικά  και το «νέο» υβριδικό μοντέλο. Για κάθε ενδιαφερόμενο η απειλή είναι διαφορετική. Για τον επικεφαλής μίας ομάδας ή ενός τμήματος μπορεί να είναι ο φόβος της απόδοσης της ομάδας του. Για τον εργαζόμενο η έλλειψη επαφής με τους συναδέλφους του, ή και η διαρκής προσπάθεια αναγνώρισης της δουλειάς του. Σίγουρα η κάθε αλλαγή χρειάζεται και το απαραίτητο διάστημα προσαρμογής, αλλά και την ευελιξία για άμεσες διορθωτικές κινήσεις, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Το υβριδικό μοντέλο θα πρέπει να συμπεριλάβει όλους τους ενδιαφερόμενους και να δείξει το δρόμο για τη σωστή εφαρμογή του. Είναι σημαντικό να συμμετέχουν όλοι στη διαδικασία αλλαγής και να ακουστούν όλες οι πλευρές και να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα. Αν το πετύχουμε αυτό η αλλαγή θα είναι ακόμα πιο αποτελεσματική.

Σήμερα έχουμε την τάση του ελέγχου των ομάδων μας και την αντίληψη ότι αν δεν βλέπω τους ανθρώπους μου σημαίνει ότι δε δουλεύουν. Θα πρέπει εδώ να φύγουμε από τον διαρκή έλεγχο και να κινούμαστε με γνώμονα την εμπιστοσύνη. Να μην θεωρούμε ότι ένα παραδοσιακό μοντέλο παρουσίας στο γραφείο 9-5 είναι πιο κατάλληλο και να σκεφθούμε ποιοι συνδυασμοί του νέου υβριδικού μοντέλου ταιριάζουν καλύτερα στον οργανισμό μας και τους ανθρώπους μας και μας κάνουν πιο δημιουργικούς και αποτελεσματικούς. Εστιάζοντας στην αποτελεσματικότητα και την ευελιξία θα ξεφύγουμε από τα παραδοσιακά μοντέλα διοίκησης και θα κινητοποιήσουμε το ανθρώπινο δυναμικό μας ενδυναμώνοντάς το, για να μας αποδώσει τον καλύτερό του εαυτό. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να «πετάξουμε» παγιωμένες τακτικές, να κάνουμε επανασχεδιασμό θέσεων, αλλά κυρίως ρόλων και να φροντίσουμε για το απαραίτητο πλέον up-skilling & re-skilling των ανθρώπων μας. Μόνο έτσι θα έχουν τα απαραίτητα εφόδια, για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις νέες προκλήσεις.

Ωστόσο, για κάποιους κλάδους και συγκεκριμένες θέσεις απασχόλησης, ένα υβριδικό μοντέλο ενδέχεται  να έχει επιπλέον δυσκολίες για να εφαρμοστεί  και θα πρέπει και αυτό να είναι στις προτεραιότητές μας, ώστε και αυτές οι ομάδες εργαζομένων να βγουν κερδισμένες.

Ο στόχος μας θεωρώ πως  πρέπει να είναι η διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου που θα συμπεριλαμβάνει όσα αποκομίσαμε από την εμπειρία της πανδημίας: την ανάγκη για μεγαλύτερες ταχύτητες, τη σημασία της ευελιξίας και της προσαρμοστικότητας, την απλοποίηση των διαδικασιών προς όφελος της αποτελεσματικότητας. Με αυτήν την αφετηρία θα κατορθώσουμε να εξασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πελάτη, και ένα αφοσιωμένο και γεμάτο ενέργεια ανθρώπινο δυναμικό.

Έχοντας να διαχειριστείτε ένα τόσο σημαντικό έργο, βρεθήκατε απέναντι σε μερικές από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να διαχειριστεί η διοίκηση μιας επιχείρησης. Ποιες ήταν αυτές και πώς τις αντιμετωπίζετε;

Μία ήταν η βασική μας πρόκληση. Οι άνθρωποί μας. Να φροντίσουμε πρώτα από όλα την υγεία τους, να εξασφαλίσουμε την ομαλή μετάβασή τους στο μοντέλο απομακρυσμένης εργασίας, να τους παρέχουμε τον απαραίτητο εξοπλισμό, να φροντίσουμε να επικοινωνούμε μαζί τους και να είμαστε δίπλα τους, και να βρούμε λύσεις τους για όσους η εργασία εξ’ αποστάσεως δεν ήταν επιλογή.

Ό,τι άλλο αντιμετωπίσαμε  έγινε πολύ γρήγορα για όλους μας business as usual Η απαραίτητη αναβάθμιση συστημάτων, το data security, ο εξοπλισμός, ο προγραμματισμός των ομάδων, τα προληπτικά διαγνωστικά τεστ και φυσικά η διεύρυνση των προσφερόμενων λύσεων στους πελάτες μας.

Οι προκλήσεις όμως είναι αυτές που μας ενδυναμώνουν, μας κάνουν πιο δημιουργικούς και μας πάνε στο επόμενο επίπεδο. Και το μάθημα που μας έδωσε όλη αυτή η περιπέτεια ήταν να εκτιμάμε πάντα και πρώτα από όλα τους ανθρώπους μας που στέκονται στο ύψος των περιστάσεων, δεν εγκαταλείπουν και κάνουν το χρέος τους προς το σύνολο. Για τους ανθρώπους μας αξίζει να κάνουμε άλματα, για να έχουμε την τιμή να δούμε μαζί τους την επόμενη μέρα – αυτό είναι για εμένα άλλωστε το Future of Work.

Η συνέντευξη της Έλενας Καλλονά δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του Fortune που κυκλοφορεί.