Γεωργία Δραγίνη: Στον πυρήνα της δουλειάς μας είναι ο άνθρωπος

Γεωργία Δραγίνη: Στον πυρήνα της δουλειάς μας είναι ο άνθρωπος
∆ιοικεί το έβδοµο µεγαλύτερο νοσηλευτικό ίδρυµα της χώρας και το µοναδικό boutique hospital στην Ελλάδα, κάνοντας πρωταθλητισµό σε µια απαιτητική αγορά.

Γιατρός αναισθησιολόγος, παρέλαβε µια µικρή οικογενειακή κλινική και µε συνεχείς επενδύσεις σε καινοτόµες τεχνολογίες και υψηλά καταρτισµένο ανθρώπινο δυναµικό οικοδόµησε µια εταιρεία-πρότυπο, µε υγιή χρηµατοοικονοµική διάρθρωση. Η Γεωργία ∆ραγίνη είναι δυναµική, αυθόρµητη, άξια γιατρός, ευφυής marketeer, µα πάνω από όλα… ένας καλός άνθρωπος.

Με υποδέχθηκε στο γραφείο της στον 4ο όροφο του Mediterraneo, ενός νοσοκοµείου όπου απολαµβάνει κανείς να ζει όσο νοσηλεύεται. Τοποθετηµένο εδώ και 45 χρόνια στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, µια ανερχόµενη γειτονιά της πρωτεύουσας εν όψει των επενδύσεων στο Ελληνικό, διαθέτει το επιχειρηµατικό προφίλ και, κυρίως, την ηγεσία για να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις, προτάσσοντας ως ανταγωνιστικό πλεονέκτηµα την προσήλωση στην υψηλή ποιότητα υπηρεσιών για κάθε ασθενή.

Ατενίζοντας από τη µεγάλη τζαµαρία του γραφείου της τη θέα προς τη θάλασσα, η απόσταση από το σύνορο της επένδυσης του Ελληνικού είναι στα 50 µ. Όµως, αυτό που σε κερδίζει εδώ είναι η αισθητική προσέγγιση του νοσηλευτικού ιδρύµατος, αφού έχει καταφέρει να µετατρέψει µονάδες εντατικής θεραπείας ή ακτινοθεραπείας σε χώρους χαλάρωσης, κρύβοντας, στην κυριολεξία, τις νοσοκοµειακές δοµές πίσω από πίνακες ζωγραφικής και διακοσµητικά στοιχεία, που συλλέγει η ίδια.

Από το 1976 µέχρι να βρεθεί στο «τιµόνι» της επιχείρησης και να µετατρέψει µια οικογενειακή κλινική στο έβδοµο µεγαλύτερο Ιδιωτικό Νοσηλευτικό Ίδρυµα της χώρας, η Γεωργία Δραγίνη δούλεψε σε διάφορα πόστα: από το τηλεφωνικό κέντρο µέχρι το management. Συνεργάτης και συνοδοιπόρος στην πορεία προς την κορυφή είναι ο σύζυγός της Γιώργος Αθανασίου, νευροχειρουργός, διευθυντής της Νευροχειρουργικής Κλινικής του Mediterraneo και CEO του οµίλου. Τους δίνει συγκριτικό πλεονέκτηµα, ως επικεφαλής του νοσηλευτικού ιδρύµατος, το γεγονός ότι είναι και οι δύο γιατροί;

Γεωργία Δραγίνη: Η διοίκηση ενός πολυσύνθετου χώρου όπως είναι ένα νοσοκοµείο απαιτεί δεξιότητες σε µια σειρά από τοµείς: τον ξενοδοχειακό, τον επισιτιστικό, τον ιατρικό, τον νοσηλευτικό, τον προωθητικό και των δηµοσίων σχέσεων. Στο επίκεντρο είναι ο ιατρικός και νοσηλευτικός τοµέας, που έχει και τη µεγαλύτερη ευθύνη. Πρέπει να είσαι αφοσιωµένος 365 µέρες τον χρόνο, 24 ώρες τη µέρα. Το να είσαι γιατρός είναι πλεονέκτηµα. Το γεγονός ότι και ο σύζυγός µου είναι γιατρός µάς δίνει τη δυνατότητα να καταλαβαίνουµε γρήγορα το πρόβληµα, τις ανάγκες των ασθενών και, µέσω της τεχνογνωσίας που διαθέτουµε, να δίνουµε λύσεις, έχοντας το σωστό µείγµα δεξιοτήτων για να επιλέξουµε τις κατάλληλες υποδοµές τεχνολογικού εξοπλισµού, αλλά και το κατάλληλο ανθρώπινο δυναµικό.

Πότε πήρε η οικογενειακή ιδιωτική κλινική τη σημερινή μορφή του νοσοκομείου Mediterraneo;

Η πρώτη κλινική του πατέρα µου δηµιουργήθηκε το 1976. Το 2000 έγινε µια πρώτη µεγάλη επέκταση και το 2010 η δεύτερη, που έδωσε στην εταιρεία τη µορφή που έχει σήµερα. Λειτουργικά έχουµε συνεχή επέκταση, µε νέες ειδικότητες και συνεργασίες. Είµαι 25 χρόνια στον χώρο και το µοντέλο που υποστηρίζω είναι βασισµένο στην εξατοµικευµένη εξυπηρέτηση των αναγκών του ασθενούς: διάγνωση και κατάλληλη θεραπεία. Αυτή είναι η πρωτοπόρα σύλληψη του boutique hospital. Μεταφράζεται σε έναν χώρο αισθητικά όµορφο, που δεν θυµίζει νοσοκοµείο κτιριακά, µε ανθρώπινο δυναµικό που στέκεται πάνω στις ανάγκες κάθε ανθρώπου.

Αυτό διέπει όλες τις λειτουργίες µας, από την υποδοχή και τη γραµµατεία, µέχρι τον τραυµατιοφορέα, τον νοσηλευτή και την ανώτερη βαθµίδα τον γιατρό, που είναι άριστα καταρτισµένος, αλλά, πρώτα απ’ όλα, άνθρωπος.

Το πρώτο µας µέληµα είναι η εξυπηρέτηση, και όχι το κέρδος. Είµαστε γιατροί, άλλωστε, και το επάγγελµα αυτό είναι λειτούργηµα. Στον πυρήνα της δουλειάς µας είναι ο άνθρωπος και η ποιότητα των παρεχόµενων υπηρεσιών. Και ως εταιρεία αυτό είναι το επίκεντρο της στρατηγικής µας σε µακροπρόθεσµη και όχι βραχυπρόθεσµη βάση, ταυτόχρονα µε τον στόχο της βιωσιµότητας, µε µελέτη, πρόγραµµα και συνέπεια.

Επενδύετε ίδια κεφάλαια;

Σε µεγάλο βαθµό, ναι. Υπάρχει ένας συνδυασµός ιδίων κεφαλαίων και τραπεζικού δανεισµού. Δεν σας κρύβω ότι οι τράπεζες µας παρακαλάνε να µας δανείσουν… Είµαστε το έβδοµο νοσοκοµείο στην Ελλάδα µε βάση τον κύκλο εργασιών, αλλά έχουµε την καλύτερη σχέση πωλήσεων/κερδών στον κλάδο. Την τελευταία 5ετία, 2015 – 2019, µέσα στην κρίση, έχουµε πετύχει ανάπτυξη κύκλου εργασιών κατά 50%. Είµαστε πιστοί στην πρωτοπορία και η συνεχής επένδυση στην καινοτοµία είναι ο µοναδικός τρόπος να παραµένεις σε αυτό το υψηλό επίπεδο. Έτσι αυξάνονται σταθερά ο αριθµός κλινών και οι ειδικότητες. Διαθέτουµε τα πάντα, εκτός από Μαιευτικό και Παιδιατρικό Τµήµα, κάτι που στην παρούσα φάση αποτελεί επιλογή µας.

Το 2019 επεκταθήκατε στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Yγείας με το πολυϊατρείο Mediterraneo First Care. Ποιος είναι ο επιχειρηματικός στόχος πίσω από αυτό το νέο εγχείρημα και γιατί επιλέξατε να στεγαστεί σε ένα εμπορικό κέντρο;

Κατ’ αρχάς, θέλαµε να κάνουµε αποκέντρωση και κατάτµηση (segmentation) των υπηρεσιών του νοσοκοµείου, σε συνέχεια της αύξησης της δουλειάς, παρέχοντας υπηρεσίες σε έναν άλλο χώρο, ώστε το νοσοκοµείο να αποφορτιστεί και να εστιάσει σε πιο σοβαρά περιστατικά. Θέλαµε και εδώ η πρώτη επαφή µε τον γιατρό να γίνεται σε έναν χώρο προσβάσιµο, αισθητικά ελκυστικό, που δεν θα θυµίζει σε τίποτα ιατρείο. Αυτή είναι η φιλοσοφία του Mediterraneo: να φύγουµε από το στερεότυπο της υπηρεσίας υγείας, του γιατρού µε τη λευκή ποδιά. Και αυτό ακριβώς εκφράζει το Mediterraneo First Care, που έγινε σε έναν χώρο όπου µπορείς να πας να πιεις τον καφέ σου, να κάνεις τα ψώνια σου και, παρεµπιπτόντως, να κάνεις µια επίσκεψη στον οδοντίατρο, να δεις τον γυναικολόγο ή να κάνεις κάποιες εξετάσεις. Σύντοµα, συγκροτηµένα και µε την πιστοποίηση µιας υψηλού επιπέδου υπηρεσίας που έχει τη σφραγίδα του Mediterraneo. Ουσιαστικά είναι ένα άλλο σηµείο πώλησης στη Γλυφάδα, που λειτουργεί και ως πύλη εισόδου για το νοσοκοµείο. Στον έναν χρόνο λειτουργίας του η πελατειακή µας βάση στην περιοχή το έχει αγκαλιάσει.

Θέλουμε να προσεγγίζουν τις υπηρεσίες μας όλοι, ανεξαρτήτως οικονομικής τάξης. Αντιμετωπίζουμε όλα τα περιστατικά πρωτίστως ανθρώπινα και η ποιότητα των υπηρεσιών μας είναι ίδια για όλους.

Οι εξατομικευμένες υπηρεσίες απαιτούν συνεχείς επενδύσεις. Θα βλέπατε θετικά τη συνεργασία με στρατηγικό επενδυτή ή ενδεχομένως την ανάπτυξη του concept boutique hospital μέσω franchise;

Μέσω franchise ίσως θα µπορούσε. Δεν το έχω σκεφτεί πάντως έτσι, δεδοµένου ότι πρέπει να εξασφαλίζεται η σφραγίδα ποιότητας του Mediterraneo. Στρατηγικό επενδυτή δεν θα απέρριπτα. Εξαρτάται από το σχέδιο. Αυτά που κάνουµε σήµερα είναι στο πλαίσιο των οικονοµικών δυνατοτήτων µας. Εάν φτάσουµε σε ένα µεγαλόπνοο σχέδιο που θα απαιτήσει σηµαντικά κεφάλαια, τότε πιθανόν να χρειαστεί στρατηγικός επενδυτής. Ας µην ξεχνάµε ότι είµαστε το µοναδικό νοσοκοµείο στην ευρύτερη περιοχή (το επόµενο είναι στο Φάληρο προς τον Πειραιά) και είµαστε στο σηµείο που θα γίνει και η µεγάλη επένδυση στο Ελληνικό. Ο πύργος στο παλιό αεροδρόµιο που βλέπουµε από το παράθυρο θα γίνει το κέντρο του πάρκου. Εποµένως γειτνιάζουµε µε την επένδυση που θα ολοκληρωθεί στα επόµενα 15-17 χρόνια. Είναι σίγουρο ότι στο θέµα της παροχής υγείας, µε εµπειρία 45 χρόνων στην περιοχή και µε βαθιά τεχνογνωσία, θέλουµε να πρωτοστατήσουµε σε όσα θα γίνουν σε αυτήν.

Η διακόσμηση έχει, φαντάζομαι, τη δική σας σφραγίδα.

Ναι, πράγµατι. Η αρχιτεκτονική ίσως να ήταν επιλογή µου εάν δεν γινόµουν γιατρός (χαµογελά). Είµαι σε συνεχή συνεργασία µε τους κατασκευαστές. Ενδεικτικά, το νέο Τµήµα Ακτινοθεραπείας είναι ένας χώρος που δεν θυµίζει σε τίποτα χώρο υποδοχής ασθενών µε ογκολογικό νόσηµα. Μπορείς να χαλαρώνεις µέσα σε χώρους µε ευχάριστα χρώµατα και ήρεµη µουσική.

Το Mediterraneo Hospital είναι ένας ωραίος χώρος να ζεις, όσο νοσηλεύεσαι. Τι ρόλο παίζουν το περιβάλλον και οι υπηρεσίες φιλοξενίας σε ένα νοσοκομείο;

Πολύ σηµαντικό. Συνεισφέρει στη θεραπεία. Αυτή ήταν και η προσωπική µου προσέγγιση: Πάντα σκεφτόµουν πού θα ήθελα να δουλέψω ως γιατρός και σε τι είδους περιβάλλον θα ήθελα να βρεθώ ως ασθενής. Οι χώροι µοιάζουν µε ξενοδοχείο, ενώ, παράλληλα, οι νοσοκοµειακές δοµές είναι διακριτικά καλυµµένες. Αυτή η µοναδική προσέγγιση έχει µεγάλη συµβολή στην ψυχολογία των ανθρώπων. Κανείς δεν θέλει να τον αντιµετωπίζουν σαν αριθµό πρωτοκόλλου. Όλοι είναι µοναδικοί.

Το νοσοκομείο διαθέτει πολλές πιστοποιήσεις. Ποιες πιστεύετε ότι δίνουν το προβάδισμα;

Ο δρόµος της ποιότητας είναι µακρύς. Ξεκινάς µε το ένα πρότυπο και στην πορεία συναντάς ένα άλλο. Το ευρωπαϊκό πρότυπο για τα νοσοκοµεία BS EN 15224 έχει τη µεγαλύτερη απαίτηση. Κάθε χώρα ή έχει το δικό της πρότυπο -εµείς όχι- ή υιοθετεί κάποιο από τα διεθνή. Το συγκεκριµένο πρότυπο πιστοποιεί ότι ακολουθείς διαδικασίες που εγγυώνται καλό αποτέλεσµα για τον ασθενή-πελάτη και σωστή υπηρεσία στην κατάλληλη τιµή, σε κάθε στάδιο. Είναι πολύ σηµαντικό το ότι παρακολουθούµε την ικανοποίηση του ασθενούς µέσω εσωτερικής διαδικασίας, καθώς και πιθανούς κινδύνους. Επιπρόσθετα, το πρότυπο ελέγχει τα µέτρα που λαµβάνουµε, ώστε αποφευχθούν πιθανοί κίνδυνοι τόσο για τον ασθενή όσο και για την επιχείρηση.

Η επιχειρηματικότητα για τις γυναίκες δεν είναι η πιο εύκολη υπόθεση. Εσείς συναντήσατε εμπόδια; 

Δυσκολίες υπήρχαν και µεγάλες, κυρίως οικονοµικές, διότι όλα αυτά δεν έγιναν εύκολα. Τα πρώτα χρόνια τα βήµατα είχαν επιχειρηµατικό ρίσκο, αλλά για µένα µεγαλύτερη δυσκολία είχαν τα χρόνια της κρίσης. Το 2015, την περίοδο των capital controls, η αβεβαιότητα ήταν µεγάλη, γιατί δεν ξέραµε αν θα υπάρχουµε την επόµενη µέρα. Από το 2012 υπήρξε µεγάλη καθυστέρηση αποζηµιώσεων από πλευράς ΕΟΠΥΥ. Για χρόνια δεν πληρωνόµασταν εγκαίρως, και αυτό προκάλεσε έντονο πρόβληµα ρευστότητας. Ήταν δύσκολη η περίοδος µέχρι να επιστρέψουµε στην κανονικότητα.

Πώς αισθάνεστε που αναδεικνύεστε σταθερά στη λίστα Most Powerful Women του Fortune; 

Με χαροποιεί σίγουρα, διότι αυτό δείχνει µια σταθερότητα και ότι το στοίχηµα το έχουµε κερδίσει. Επιπροσθέτως, τα κριτήρια έχουν την αντικειµενικότητα των µεγεθών, γι’ αυτό έχει αξία η διάκριση.

Είστε γιατρός, γενική διευθύντρια, σύζυγος, μητέρα. Πώς συνδυάζονται οι ρόλοι;

Στους ρόλους είναι θέµα εσωτερικής ισορροπίας, που ο κάθε άνθρωπος έχει ή δεν έχει στη ζωή του. Δεν υπάρχει συνταγή. Είµαι αγωνίστρια και, πάνω απ’ όλα, ενθουσιώδης, καθώς και µε µεγάλη διάθεση για τον επόµενο στόχο κάθε φορά. Δεν καταπονούµαι εύκολα, είµαι πεισµατάρα, θέλω πάντα το καινούργιο. Είναι όπως στον πρωταθλητισµό. Βάζεις πάντα τον πήχη ψηλότερα.

Η ποιότητα των παροχών υγείας ενός ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος δεν είναι προσβάσιμη σε όλους. Εντούτοις ανταποκρίνεστε σε περιπτώσεις ανάγκης, κρίνοντας από τη φροντίδα του νεαρού φιλοξενούμενου της ΜΚΟ The Home Project πριν από μερικούς μήνες. Πώς διαχειρίζεστε αυτές τις έκτακτες ανάγκες της κοινωνίας;

Προσπαθούµε να έχουµε όλη την γκάµα των υπηρεσιών ώστε να µπορούν να τις προσεγγίσουν όλοι οι πολίτες, ανεξαρτήτως οικονοµικής τάξης. Η ποιότητα των υπηρεσιών είναι ίδια για όλους. Το κόστος νοσηλείας ξεκινά από ένα επίπεδο για το µέσο βαλάντιο και η διαφορά από εκεί και πέρα είναι ξενοδοχειακή. Υπάρχουν και περιπτώσεις ανθρώπων που έρχονται µε ένα πρόβληµα και προκύπτει κάτι πιο σοβαρό. Τους προσεγγίζουµε ανθρώπινα, όχι επιχειρηµατικά. Αυτή, όµως, είναι και η ηθική επιχειρηµατική προσέγγιση. Διότι αυτόν τον ασθενή θα τον κάνεις για πάντα δικό σου.

Σε ποιον βαθμό και για ποιες λειτουργίες υιοθετείτε τεχνολογίες όπως αυτοματοποίηση τεχνητή νοημοσύνη και ρομποτική;

Το Mediterraneo έχει δώσει µεγάλη σηµασία στην ψηφιοποίηση. Είναι στόχος µας το paperless. Είµαστε από τους πρώτους οργανισµούς που κάναµε ηλεκτρονικό αρχείο. Με την τεχνολογία κάνουµε οικονοµίες κλίµακας. Επίσης, στις κλινικές προµηθευόµαστε ό,τι πιο σύγχρονο στη ροµποτική χειρουργική, µε πιο πρόσφατη επένδυση ένα ροµποτικό σύστηµα για αρθροπλαστική. Αναζητούµε πάντα τα συστήµατα που θα φέρουν το καλύτερο αποτέλεσµα στην καλύτερη τιµή. Δεν απευθυνόµαστε µόνο σε αυτόν που έχει τα πολλά χρήµατα. Έχουµε µια πιο «σοσιαλιστική» άποψη για την υγεία.

Η εξατομικευμένη φροντίδα είναι μακριά από την κουλτούρα του δημόσιου νοσοκομείου όπως την ξέρουμε στην Ελλάδα. Πώς την προωθείτε στην εσωτερική δομή του Mediterraneo; 

Είναι κουλτούρα και, για να την αναπτύξουµε, επενδύουµε συστηµατικά στην εκπαίδευση. Υλοποιούµε πολλά προγράµµατα, µε εσωτερικούς και εξωτερικούς συνεργάτες. Έχουµε δηµιουργήσει µια οµάδα ανθρώπων που έχουν εκπαιδευτεί από εµάς και χαίρουν µεγάλης εκτίµησης στην αγορά Υγείας -ειδικά το νοσηλευτικό µας προσωπικό, που είναι το δεξί χέρι του γιατρού και νούµερο ένα προτεραιότητα για τον ασθενή-, υιοθετώντας αυστηρά κριτήρια επιλογής ατόµων.

Σήμερα η εμπειρία μετράει σε όλα, είτε πρόκειται για υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, εστίασης ή φιλοξενίας. Αυτή η τάση διεισδύει και στις υπηρεσίες Υγείας;  

Πρόσφατα ξεκινήσαµε ένα σηµαντικό και υψηλού κόστους τµήµα ακτινοθεραπείας. Φέραµε το καλύτερο µηχάνηµα της αγοράς, το πρώτο στην Ελλάδα, το οποίο στελεχώνουµε µε πολύ υψηλού επιπέδου δυναµικό. Το «κλειδί» είναι ο συνδυασµός εξατοµικευµένης υπηρεσίας και ποιότητας µε ανταγωνιστική τιµή, ειδικά όταν δηµιουργούνται ολιγοπώλια – τάση που βλέπουµε στον τοµέα µας τα τελευταία χρόνια. Ο καταναλωτής είναι σκεπτόµενος, διαβασµένος. Εµείς αυτόν τον καταναλωτή µπορούµε να τον προσεγγίσουµε καλύτερα. Θα βρει σε εµάς τον ιδανικό συνδυασµό ποιότητας-τιµής.

Έχετε δημιουργήσει μια νέα «αγορά» στα νότια προάστια. Ποιος είναι ο ανταγωνισμός σας;

Αυτό που αισθάνοµαι ότι δηµιουργήσαµε είναι µια άλλη προσέγγιση στις υπηρεσίες Υγείας. Δεν υπάρχει ανταγωνισµός. Δεν υπάρχει άλλο boutique νοσοκοµείο. Θα ήθελα να δω να γίνονται και άλλα. Αλλά δεν θεωρώ ότι µπορούν πολλοί να το υποστηρίξουν. Οι µεγάλες εταιρείες δεν µιλούν αυτή τη γλώσσα. Είναι άλλη η γλώσσα του επιχειρείν και άλλο η ανθρώπινη γλώσσα. Εµείς µιλάµε την ανθρώπινη γλώσσα. Η γνωριµία µε τις υπηρεσίες µας είναι «εµπειρία ζωής». Αυτό το «µότο» το έχουµε υιοθετήσει µέσα από ευχαριστήρια επιστολή κάποιου από τους πολυάριθµους ασθενείς µας. Γι’ αυτό και έχουµε διψήφιο ρυθµό ανάπτυξης του κύκλου εργασιών.

Το γεγονός ότι το Mediterraneo είναι ένα boutique νοσοκομείο στα νότια του δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα στον ιατρικό τουρισμό;

Στην Ελλάδα γίνεται δέκα χρόνια συζήτηση για τον ιατρικό τουρισµό, αλλά δεν χτίζεται ιατρικός τουρισµός µόνο µε συζητήσεις. Από τα πρώτα Πρότυπα που υιοθετήσαµε είναι αυτό της εξυπηρέτησης ξένου ασθενούς. Έχουµε αναπτύξει σχετικές διαδικασίες και νοσηλεύουµε µεγάλο αριθµό ξένων ασθενών, διότι είµαστε και σε περιοχή µε αρκετούς ξένους, οι οποίοι προβλέπεται να αυξηθούν. Έχουµε συνεχή προγράµµατα εκπαίδευσης του προσωπικού στην αγγλική γλώσσα και εκδίδουµε τις διαγνώσεις των εξετάσεων στα αγγλικά. Έχουµε ξένους ασθενείς που µας λένε ότι η εµπειρία τους ήταν καλύτερη από αυτήν σε κλινικές στη Νέα Υόρκη και στο Παρίσι. Αυτοί οι ασθενείς µεταφέρουν την εµπειρία τους στην πατρίδα τους και γίνονται οι πρεσβευτές της ελληνικής αξιοσύνης και κουλτούρας.

Mediterraneo at a glance​

2009 Η 1η υβριδική αίθουσα στην Ελλάδα.

2012  Ο 1ος αξονικός τοµογράφος µέσα στο χειρουργείο για real time πλοήγηση σε σπονδυλική στήλη και εγκέφαλο.

2014   Η 1η ολοκληρωµένη µονάδα αντιµετώπισης οξέων εγκεφαλικών επεισοδίων.

2018  Σύστηµα τρισδιάστατης απεικόνισης πνεύµονα, µε αξονική και navigation για  εντόπιση περιφερικών βλαβών.

2018  Το πρώτο πολυϊατρείο µέσα εµπορικό κέντρο.

2020  Το 1ο ολοκληρωµένο ροµποτικό συγκρότηµα για ορθοπεδικές επεµβάσεις γόνατος της εταιρείας ZIMER.

2020   Το 1ο µηχάνηµα που τοποθετήθηκε στην Ελλάδα και συνδυάζει  Ακτινοθεραπεία µε Στερεοτακτική Ακτινοχειρουργική µέγιστης ακρίβειας (Ultra High Accuracy).

Οικονοµικά στοιχεία

Ο κύκλος εργασιών το 2019 έφτασε στα 35 εκατ. ευρώ.

Την τελευταία 5ετία  παρουσίασε αλµατώδη, ανάπτυξη που αγγίζει το 50%.

Η κερδοφορία (EBIT) το 2019 εκτιµάται  στο 13% του κύκλου εργασιών.

Είναι το 7ο νοσηλευτήριο στη χώρα, µε βάση τα µερίδια αγοράς στον κλάδο.

Αποτελεί  µοναδικό στον χώρο.

Φωτογραφίες: Νίκος Μαλιάκος

Η συνέντευξη δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του Fortune με τη φετινή λίστα Most Power Women in Business.