Η πιο κοινωνικά υπεύθυνη εταιρεία στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών

Η πιο κοινωνικά υπεύθυνη εταιρεία στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών

Η Ντέπη Τζιμέα, εξηγεί γιατί η εταιρική υπευθυνότητα αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της στρατηγικής του Oμίλου.

O όρος εταιρική υπευθυνότητα αποτελεί για τον Όµιλο ΟΤΕ αναπόσπαστο κοµµάτι της επιχειρηµατικής καθηµερινότητάς του, σε όλα τα επίπεδα. Η ενασχόληση και η διαρκής εκπαίδευση των εργαζοµένων, οι περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες, η στήριξη στην εργασία, την οικονοµία και την εκπαίδευση είναι µόνο µερικές από τις δράσεις του Οµίλου ΟΤΕ, οι οποίες τον έφεραν στην πρώτη θέση των προτιµήσεων ως την πιο κοινωνικά υπεύθυνη εταιρεία στην κλάδο των επικοινωνιών στην Ελλάδα, σύµφωνα µε τα αποτελέσµατα του Εθνικού Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης (CR Index) για το έτος 2014. ΟΤΕ και COSMOTE τιµήθηκαν µε την υψηλότερη βράβευση της κατηγορίας PLATINUM, ενώ έλαβαν επίσης έπαινο για την κοινωνική δράση τους.

Η executive director Εταιρικής Επικοινωνίας του Οµίλου ΟΤΕ, Ντέπη Τζιµέα, εξηγεί πώς ο Όµιλος ΟΤΕ συνδυάζει την εταιρική υπευθυνότητα µε τη βιώσιµη ανάπτυξη της εταιρείας καταφέρνοντας κάθε χρόνο να διακρίνεται ως η πλέον πρωτοπόρα επιχείρηση στον χώρο της.

Πόσο σημαντική θέση κατέχει στη στρατηγική του Ομίλου ΟΤΕ η Εταιρική Υπευθυνότητα;

Εξαιρετικά σημαντική. Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής του Ομίλου.  Η βιώσιμη ανάπτυξη ακουμπάει πάνω στις οικονομικές, τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιδόσεις. Απαιτεί υπεύθυνες δράσεις τόσο για το σήμερα όσο και για το μέλλον των επόμενων γενεών, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και είναι συλλογική προσπάθεια. Μια εταιρεία για να έχει βιώσιμη ανάπτυξη πρέπει να έχει καθιερώσει:

• κανόνες σε επίπεδο διοίκησης

• στόχους που υποδεικνύουν την ανάγκη για δράση και δείκτες απόδοσης μέσω των οποίων μετριέται η πρόοδος, καθώς και

• παρακολούθηση και αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας κάθε χρόνο.

Ποιοι είναι οι βασικοί πυλώνες στους οποίους αναπτύσσεται η στρατηγική της Εταιρικής Υπευθυνότητας του Ομίλου ΟΤΕ;

Τέσσερις είναι οι πυλώνες πάνω στους οποίους αναπτύσσουμε τη δράση μας: η Αγορά, οι Εργαζόμενοι, το Περιβάλλον και η Κοινωνία. Πάνω σ’ αυτούς ξεδιπλώνουμε τη στρατηγική μας με πολυεπίπεδα προγράμματα.

Ποια είναι τα βασικά προγράμματα Εταιρικής Υπευθυνότητας του Ομίλου ΟΤΕ;

Τα βασικά προγράμματα ακουμπούν:

Στην προστασία του παιδιού και την στήριξη των νέων:
Εδώ και αρκετά χρόνια στηρίζουμε εντατικά ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες και νέους ανθρώπους. Μόνο το 2014, διαθέσαμε 2,8 εκατ. ευρώ σε κοινωνικές και περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες. Τα τελευταία δεκαέξι χρόνια, ο ΟΤΕ και η COSMOTE έχουν συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης παιδιών που έχουν ανάγκη από όλη την Ελλάδα, στηρίζοντας συνολικά περισσότερες από 50 μη κυβερνητικές οργανώσεις για το παιδί με πάνω από 6,5 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τους νέους, μέσα από τον θεσμό των υποτροφιών 13 χρόνια τώρα, νέοι φοιτητές που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες ενισχύονται προκειμένου να ολοκληρώσουν στις σπουδές τους. Μάλιστα, οι δύο εταιρείες έχουν εγκαινιάσει μια νέα εποχή στις συνέργειες μεταξύ επιχειρηματικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, όπου φοιτητές θα έχουν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν τις γνώσεις, τις δυνατότητες και την αγάπη τους για την τεχνολογία, ενώ παράλληλα θα αποκτήσουν ουσιαστικές εμπειρίες που θα αποτελέσουν εφόδιο για την είσοδό τους στην αγορά εργασίας. Την ίδια στιγμή, υλοποιούμε ένα καινοτόμο πρόγραμμα ανάδειξης ταλέντων, το Graduate Trainee Programme, προσλαμβάνοντας νέους με το όραμα να δημιουργήσουμε τους ηγέτες του αύριο.

Μόνο το 2014 διαθέσαμε 2,8 εκατ. ευρώ σε κοινωνικές και περιβαλλοντικές πτωτοβουλίες

Στις θέσεις εργασίας:
Μέσα σε μια περίοδο που η ανεργία έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, εμείς συνεχίζουμε να ενισχύουμε την οικονομία, αλλά και την επιχειρηματικότητα. Τη χρονιά που πέρασε προσφέραμε νέες θέσεις εργασίας, προσλαμβάνοντας 700 νέους εργαζόμενους, ενώ συνολικά, τα δυόμισι τελευταία χρόνια προσλάβαμε πάνω από 2000 άτομα.

Στην Ψηφιακή Ατζέντα 2020:
Παράλληλα, παραμένουμε ο μεγαλύτερος επενδυτής τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα. Το 2014, πάνω από το 60% των επενδύσεων του κλάδου στην χώρα, πραγματοποιήθηκε από τον Όμιλο ΟΤΕ, όπως το δίκτυο υπερυψηλών ταχυτήτων 4G της COSMOTE, που σήμερα απολαμβάνει πάνω το 70% του πληθυσμού, ενώ πρώτοι ξεκινήσαμε πιλοτικές δοκιμές και στο 4G+. Στόχος μας είναι αξιοποιώντας την υπεροχή των δικτύων μας να διατηρήσουμε την ηγετική μας θέση, και να συμβάλουμε στη μετάβαση της χώρας από «την εποχή του χαλκού» στη νέα ψηφιακή εποχή, σύμφωνα με την Ψηφιακή Ατζέντα 2020.

Στον Εθελοντισμό:
Να τονίσω πως τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε γίνει χωρίς τους ανθρώπους μας, οι οποίοι ακολουθούν τις αρχές μας, υλοποιούν έργα, δίνουν το καλό παράδειγμα, συμμετέχουν σε εθελοντικές δράσεις και αναδεικνύουν πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της εταιρείας, αλλά και του καθένα από εμάς, για την κοινωνία και το περιβάλλον.

Στον Όμιλο ΟΤΕ κάθε χρονιά ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοί μας συμμετέχουν σε δράσεις του προγράμματος Εταιρικής Υπευθυνότητας κάτι για το οποίο είμαστε πολύ περήφανοι. Ενδεικτικό είναι ότι τα τελευταία πέντε χρόνια, οι συμμετοχές εργαζομένων σε εθελοντικές πρωτοβουλίες ξεπέρασαν τις 20.000. Το πρόγραμμα Εθελοντικής Αιμοδοσίας του Ομίλου ΟΤΕ πραγματοποιείται πάνω από 36 χρόνια, ενώ μόνο το 2014 συγκεντρώθηκε περισσότερος από 1,5 τόνος τροφίμων και 1000 συσκευασίες, που διατέθηκαν στην Τράπεζα Τροφίμων και στο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων.

H Executive Director Εταιρικής Επικοινωνίας του Ομίλου ΟΤΕ, Ντέπη Τζιμέα.
H Executive Director Εταιρικής Επικοινωνίας του Ομίλου ΟΤΕ, Ντέπη Τζιμέα.

Πόσο ικανοποιημένη είστε από τις φετινές επιδόσεις του Ομίλου στον τομέα της Εταιρικής Ευθύνης με βάση τα αποτελέσματα του CR Index 2015;

Η διάκριση αυτή αποτελεί για όλους μια πολύ σημαντική αναγνώριση για τις προσπάθειες και τη δέσμευσή μας. Έχουμε καταφέρει να δομήσουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα με διαδικασίες και δείκτες, μέσω των οποίων η κοινωνική ευθύνη διαπερνά κάθε προϊόν και υπηρεσία που σχεδιάζουμε, οποιαδήποτε στιγμή της επικοινωνίας μας με τον πελάτη και τους εργαζομένους μας. Όμως δεν εφησυχάζουμε. Όταν φτάσουμε στο σημείο όπου κάθε εργαζόμενος θα είναι τόσο συνειδητοποιημένος σχετικά με την Εταιρική Υπευθυνότητα ώστε να λειτουργεί ακόμη και χωρίς διαδικασίες, τότε θα έχουμε πετύχει πραγματικά την βιώσιμη ανάπτυξη.

Ποια είναι η ανταπόκριση του κοινού στις δράσεις Εταιρικής Ευθύνης του Ομίλου ΟΤΕ;

Το κοινό μας παρακολουθεί, αξιολογεί τη συνεισφορά μας και συμμετέχει ενεργά στα προγράμματά μας. Ως προς την αξιολόγηση των δράσεων μας, σύμφωνα με έρευνες που διεξάγουν ο ΟΤΕ και οι COSMOTE, το 2014, οι δύο εταιρείες αναδείχθηκαν ως οι πιο κοινωνικά υπεύθυνες στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών. Την ίδια στιγμή, στο Κοινωνικό Βαρόμετρο ASBI, η COSMOTE κατέλαβε την πρώτη θέση ως προς την αναγνωρισιμότητα του κοινωνικού της έργου ανάμεσα στις εταιρείες ολόκληρης της αγοράς και ο ΟΤΕ τη δεύτερη θέση ανάμεσα στις εταιρείες του κλάδου Τηλεπικοινωνιών.

Ως προς τη συμμετοχή του κοινού στα προγράμματα μας, η οποία είναι αυξητική, φτάνει να πω ότι μόνο το 2014 μέσω του προγράμματος Ανακύκλωσης στα καταστήματα του εμπορικού δικτύου μας, με τη συμβολή των συμπολιτών μας ανακυκλώθηκαν περισσότεροι από 9 tn συσκευών κινητής τηλεφωνίας και αξεσουάρ.

Κατά πόσο θεωρείτε ότι υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες επηρεάζεται η δράση των ελληνικών επιχειρήσεων στον τομέα της Εταιρική Ευθύνης;

Το να είσαι υπεύθυνη εταιρεία, να φέρεσαι με σεβασμό και ακεραιότητα απέναντι στο πελάτη, τον προμηθευτή σου και τον εργαζόμενο, να προσφέρεις ποιοτικά προϊόντα, να δείχνεις αλληλεγγύη, και να προστατεύεις το περιβάλλον, θα έπρεπε να είναι αυτονόητο. Δυστυχώς δεν είναι πάντα. Σήμερα, κάτω από την οικονομική κρίση, οι εταιρείες προσπαθώντας να περιορίσουν οτιδήποτε επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς τους συχνά επιλέγουν να περιορίσουν και τις δράσεις εταιρικής υπευθυνότητας που υλοποιούν.

Παρόλα αυτά, οι υπεύθυνες πρακτικές κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος και ενσωματώνονται στα μοντέλα λειτουργίας κάθε εταιρείας. Γι’αυτό και είμαι αισιόδοξη ότι η Εταιρική Υπευθυνότητα είναι μονόδρομος.

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια του Ομίλου για τις δράσεις του πάνω στην ΕΚΕ;

Ενίσχυση των προγραμμάτων που τρέχουν, αύξηση του εθελοντισμού, βελτιστοποίηση των υπηρεσιών μας και μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος.