Ιουλία Τσέτη: Έχουµε ηθική υποχρέωση να κάνουµε επενδύσεις

Ιουλία Τσέτη: Έχουµε ηθική υποχρέωση να κάνουµε επενδύσεις

Η επικεφαλής της Uni-pharma και της InterMed µιλά για το νέο επενδυτικό πλάνο των 15 εκατ. ευρώ, τη µονάδα της Uniherbo, αυτά που την κάνουν περήφανη και όσα τη θυµώνουν.

Αυθεντική, πληθωρική, επιβλητική είναι κάποια από τα βασικά στοιχεία που συνθέτουν το πορτρέτο και σκιαγραφούν την προσωπικότητα της Ιουλίας Τσέτη. Εκ πρώτης όψης σου δίνει την αίσθηση της αυστηρής επιχειρηµατία η οποία είναι τελειοµανής και θέλει να έχει σε όλα τον έλεγχο. Όταν, όµως, παρατηρήσεις την εκτίµηση που εκφράζουν τα στελέχη της επιχείρησης στο πρόσωπό της, αντιλαµβάνεσαι πως πρόκειται για έναν άνθρωπο απαιτητικό  µεν, γενναιόδωρο δε, που ξέρει να επιβραβεύει και να στηρίζει τους συνεργάτες του.

Πίσω από την ηγετική φυσιογνωµία που κρατά τα κλειδιά του Οµίλου Uni-pharma βρίσκεται µια γυναίκα που αγαπά πολύ τον τόπο της και έχει αυξηµένο το αίσθηµα της αλληλεγγύης. Η ίδια κλήθηκε να αναλάβει τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης πριν από εννέα χρόνια, όταν έφυγε από τη ζωή ο πατέρας της Κλέων Τσέτης. Το πλήγµα ήταν µεγάλο τόσο σε συναισθηµατικό επίπεδο όσο και σε επιχειρηµατικό, καθώς το ατυχές γεγονός συνέπεσε µε τις απαρχές της οικονοµικής κρίσης. Γνωρίζοντας σε βάθος τον κλάδο του φαρµάκου και όντας εφοδιασµένη µε δύο πτυχία, αυτό της φαρµακοποιού από το Πανεπιστήµιο Αθηνών και εκείνο στον τοµέα της Bιοφαρµακευτικής από το Πανεπιστήµιο του Μάντσεστερ, η Ιουλία Τσέτη ανέλαβε την ευθύνη για την τύχη της εταιρείας και των εργαζοµένων της.

Επί των ηµερών της ο Όµιλος Uni-pharma γιγαντώθηκε, απέκτησε παρουσία σε 61 χώρες, ενώ η διοίκηση µόνο την τελευταία πενταετία προχώρησε σε επενδύσεις της τάξης των 80 εκατοµµυρίων ευρώ. Επίσης δηµιουργήθηκαν 150 νέες θέσεις εργασίας, ενώ για το διάστηµα 2019-2021 προβλέπονται πρόσθετες επενδύσεις της τάξης των 15 εκατοµµυρίων ευρώ. Ταυτόχρονα η εταιρεία διαθέτει ένα βιοκλιµατικό εργοστάσιο το οποίο αποτελεί πρότυπο για τη χώρα, αλλά και για την υπόλοιπη Ευρώπη.

«“Ή θα πάω µπροστά ή θα παραµείνει η επιχείρηση στο µέγεθος που µου την κληροδότησε ο πατέρας µου” ήταν το δίληµµα που έθεσα στον εαυτό µου. Ποτέ δεν ήµασταν µικρή επιχείρηση, αλλά µια µεγάλη βιοµηχανία, και θα συνεχίσουµε να έχουµε οικογενειακό µοντέλο διακυβέρνησης, διότι η οικογένεια ενέχει µέσα της την έννοια της υποστήριξης» αναφέρει στο Fortune.

Όπως λέει, τα τελευταία δέκα χρόνια ο Έλληνας έχει πέσει θύµα κακοποίησης και προσβολών, και η αρνητική προβολή της χώρας στο εξωτερικό ήταν η βασική αιτία που την οδήγησε στην εξωστρέφεια. «Δεν άντεχα τη διάκριση και τη µοµφή των ξένων για το ελληνικό επιχειρείν. Με θύµωνε το γκρίζο που είχε η χώρα και δεν δεχόµουν να βλέπω την κατήφεια στα πρόσωπα των συµπολιτών µου. Η προσωπική µου άποψη είναι πως ο επιτυχηµένος επιχειρηµατικός βίος συνοδεύεται από την ηθική υποχρέωση της υλοποίησης επενδύσεων. Η φιλοσοφία µου είναι πως το χρήµα πρέπει να επιστρέφει στον τόπο που παράγεται» λέει χαρακτηριστικά η Ιουλία Τσέτη, αποδοκιµάζοντας επιχειρήσεις που άλλαξαν τη φορολογική τους βάση και δεν στήριξαν το κράτος σε µια δύσκολη στιγµή.

Επιβιώνοντας σε έναν ανδροκρατούµενο χώρο

Εκείνη επέλεξε να κινητοποιήσει όλους τους διαθέσιµους οικονοµικούς πόρους προκειµένου να θωρακίσει τη φαρµακοβιοµηχανία της και να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της στις δύσκολες ηµέρες που θα ακολουθούσαν. Θυµάται πως κανείς δεν συµφωνούσε µε το εγχείρηµά της θεωρώντας το ριψοκίνδυνο, ωστόσο όταν οι κινήσεις της απέδωσαν καρπούς ξαφνικά όλοι άρχισαν να επικροτούν την προνοητικότητα και τη γενναιότητα που είχε επιδείξει.

«Η συµµετοχή µου στη λίστα Most Powerful Women του Fortune αποτελεί µια ηθική ικανοποίηση και θέλω να τη µοιραστώ µε τους 513 εργαζοµένους που είναι η δεύτερη οικογένεια µου. Στο εσωτερικό του Οµίλου Uni-pharma υπάρχει έντονη παρουσία του γυναικείου στοιχείου κυρίως στις διευθυντικές θέσεις. Άλλωστε, και η ίδια η εξουσία είναι γένους θηλυκού» αναφέρει. Παραδέχεται πως, λόγω του φύλου της, αλλά και της ισχυρής προσωπικότητάς της, βίωσε έναν αποκλεισµό από τον ανταγωνισµό, που εκπροσωπείται στην πλειονότητά του από άνδρες. Όµως, η επιχειρηµατική κοινότητα, αναγνωρίζοντας τη συµβολή της Uni-pharma, η οποία στήριξε την ελληνική οικονοµία µε επενδύσεις ύψους 80 εκατ. ευρώ, εξέλεξε τον Μάιο του 2018 την Ιουλία Τσέτη µέλος του Γενικού Συµβουλίου του Συνδέσµου Ελληνικών Βιοµηχανιών. Ο προσωπικός στόχος που έχει θέσει στο ΣΕΒ η επικεφαλής των Uni-pharma – InterMed είναι η φαρµακοβιοµηχανία της να αποτελέσει παράδειγµα προς µίµηση για τον εκσυγχρονισµό και άλλων επιχειρήσεων που θα δώσουν έµφαση στη δηµιουργία νέων θέσεων εργασίας και στη στήριξη της ελληνικής οικογένειας.

Η Ιουλία Τσέτη θέτει επί τάπητος και τον ψηφιακό µετασχηµατισµό, στοιχείο το οποίο, όπως λέει, κάνει τη διαφορά παγκοσµίως. Η εταιρεία της ακολουθεί απαρέγκλιτα τα ευρωπαϊκά πρότυπα στο κοµµάτι της παραγωγής. Μάλιστα οι παραγωγικές της µονάδες είναι από τις πρώτες που θα εφαρµόσουν κωδικοποίηση µε serial numbers στα κουτιά των φαρµάκων, ευρωπαϊκή υποχρέωση που τέθηκε σε εφαρµογή από τις 8 Φεβρουαρίου 2019. Σηµειώνεται πως µε αυτόν τον τρόπο πιστοποιείται η γνησιότητα ενός φαρµακευτικού προϊόντος και ο χρήστης είναι σε θέση να γνωρίζει τον ακριβή τόπο και χρόνο της παραγωγής του.

«Είµαστε ο πρώτος όµιλος στην Ελλάδα που το εφάρµοσε και ήδη κυκλοφορεί στην αγορά το πρώτο προϊόν µας. Ακολουθούµε τις επιταγές που φέρνει η εποχή του ψηφιακού µετασχηµατισµού, φροντίζοντας παράλληλα να τηρούνται οι λεπτές γραµµές. Σε καµία περίπτωση δεν θέλουµε να γίνουµε εµπόδιο στον συµβουλευτικό ρόλο του φαρµακοποιού, τον οποίο θεωρούµε αναπόσπαστο συνεργάτη» επισηµαίνει.

Το πόσο ψηλά στην ατζέντα βρίσκονται τα θέµατα καινοτοµίας και ανάπτυξης υπογραµµίζεται και από τις επενδύσεις για το Τµήµα Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D), που αγγίζουν το 1,5 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Ο όµιλος διαθέτει 26 εθνικές πατέντες και 12 ευρωπαϊκές, ενώ έχει κάνει αίτηση για 9 διπλώµατα ευρεσιτεχνίας.

Φέτος ολοκληρώνεται η ανακαίνιση του πρώτου ιστορικού εργοστασίου, αρχίζει ο εκσυγχρονισµός των εγκαταστάσεων της InterMed, αλλά και η δηµιουργία ενός χώρου logistics, που θα χαρακτηρίζεται από πλήρη αυτοµατοποίηση − επενδύσεις που για την τριετία 2019-2021 προϋπολογίζονται σε 15 εκατ. ευρώ.

Η InterMed διαθέτει µακρά πείρα και τεχνογνωσία στον χώρο της υγείας, µε καταξιωµένα προϊόντα αµιγούς ελληνικής παραγωγής, ιατροτεχνολογικά και καινοτόµα σκευάσµατα τα οποία δίνουν λύση σε κάθε πρόβληµα και ανάγκη της οικογένειας. Ήδη από την ίδρυσή της, το 1996, ο δηµιουργός της Κλέων Τσέτης είχε οραµατιστεί µια πρωτοπόρα παραγωγική βιοµηχανία στον χώρο της υγείας που θα συνέβαλε στην αντιµετώπιση των καθηµερινών, καθώς και των ειδικών καταστάσεων υγείας, που απασχολούν τον άνθρωπο σήµερα.

H εµπορική εταιρεία Pharma Belle δηµιουργήθηκε το 2014 στην Κύπρο, µε στόχο να προσφέρει καινοτόµα φαρµακευτικά και παραφαρµακευτικά προϊόντα τόσο στην Κύπρο όσο και διεθνώς.

Επιπρόσθετα, ο Όµιλος θα προχωρήσει στη δηµιουργία νέας µονάδας εκχυλισµάτων φαρµακευτικών φυτών, ονόµατι Uniherbo, στην περιοχή των Οινοφύτων, η οποία θα λειτουργεί και ως ινστιτούτο µελέτης που θα εκπαιδεύει φοιτητές. «Στόχος µας είναι µέχρι τα τέλη του 2019 η εν λόγω µονάδα να λειτουργήσει δοκιµαστικά. Η καινούργια δεκαετία θα µας βρει µε µια τέταρτη µονάδα και καθετοποιηµένη πλέον παραγωγή, µετατρέποντάς µας σε βιοµηχανία µε πρωτογενή παραγωγή».

Κάνοντας έναν απολογισµό της χρονιάς που πέρασε, η Ιουλία Τσέτη δηλώνει ικανοποιηµένη, αλλά δεν επαναπαύεται στις δάφνες της. Αποκαλύπτει πως προσεχώς θα δούµε αρκετά νέα προϊόντα γύρω από τη γυναίκα υπό το δηµοφιλές brand EVA. Ο όµιλος παράγει περισσότερους από 800 κωδικούς και 49 εκατοµµύρια παραγωγικές µονάδες, µε πιο δυνατούς να είναι το Salospir, το T4, το Trebon, το Apotel, η σειρά προϊόντων Eva, το Algofren και το Chlorhexil.

Ο κύκλος εργασιών της Uni-pharma διαµορφώθηκε το 2018 στα 62,2 εκατ. ευρώ (+13%) και τα καθαρά κέρδη ενισχύθηκαν κατά 78%, αγγίζοντας τα 4 εκατ. ευρώ. Για το 2019 έχει θέσει ως στόχο την καθιέρωση στην ευρωπαϊκή αγορά του Apotel Max και του Thyrofix, αλλά και την επέκταση στις υφιστάµενες αγορές της Αφρικής, της Ασίας, της Μέσης Ανατολής και χωρών της Ανατολικής Ευρώπης.

Πάθος, επιµονή και γνώση

Η Ιουλία Τσέτη περνά καθηµερινά πολλές ώρες στο γραφείο της και ενηµερώνεται για ό,τι συµβαίνει στην εταιρεία. Παραδέχεται, γελώντας, πως είναι σε έναν βαθµό συγκεντρωτική και δηλώνει πως θέλει να έχει η ίδια τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στην επιλογή των εργαζοµένων της, γι’ αυτό και συµµετέχει σε κάθε συνέντευξη που διεξάγεται. Πέρα από τα τυπικά προσόντα, εξίσου σηµαντικό ρόλο στην τελική επιλογή παίζουν η φυσιογνωµία, η αρµονία στην εικόνα, το καθαρό βλέµµα, η τάξη και η επιµέλεια, όπως επίσης τα γρήγορα αντανακλαστικά και η τιµιότητα.

«Να αγαπάς αυτό που κάνεις και να έχεις το πάθος να το διεκπεραιώσεις µε οποιοδήποτε κόστος. Να έχεις επιµονή και θέληση για διά βίου µάθηση. Η γνώση δεν έχει τέλος, όπως και η διαρκής ενηµέρωση πάνω στο αντικείµενό σου» είναι η συµβουλή που δίνει σε κάθε εργαζόµενο, αλλά και σε κάθε επιχειρηµατία.

Αισθάνεται αισιόδοξη πως θα δούµε καλύτερες µέρες για την οικονοµία και τους Έλληνες που υποφέρουν. Πεποίθησή της είναι πως η οικονοµία είναι θέµα ψυχολογίας και ότι τα πράγµατα πρέπει να προχωρήσουν άµεσα, ανεξάρτητα από το αν γίνουν ή όχι εκλογές. «Πρέπει, επιτέλους, να φύγουµε από τα ψευδοδιλήµµατα ότι όλα τελειώνουν ή ξαναρχίζουν µετά τις εκλογές» καταλήγει.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο νέο τεύχος του Fortune Μαρτίου που κυκλοφορεί στα περίπτερα.