Μαριαλένα Κουτλή (ΔΕΛΤΑ): Η γνώση, η γεύση και ο χρόνος είναι τα συστατικά για μια υγιεινή διατροφή

Μαριαλένα Κουτλή (ΔΕΛΤΑ): Η γνώση, η γεύση και ο χρόνος είναι τα συστατικά για μια υγιεινή διατροφή
Η Μαριαλένα Κουτλή, Marketing and Innovation Director της ΔΕΛΤΑ, ανέλυσε στο Fortune Greece τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες γυναίκες στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής για εκείνες και τα παιδιά τους.

Στο νευραλγικό εταιρικό κόσμο, όπου τα χρονοδιαγράμματα είναι αυστηρά και οι απαιτήσεις πολλές, είναι σημαντικό να ακούγονται οι φωνές εκείνων των γυναικών που καταφέρνουν να “πλοηγούνται” με επιτυχία στα ταραχώδη νερά της καθημερινότητας, τόσο στον εργασιακό τους χώρο, όσο και στο σπίτι. Και η Μαριαλένα Κουτλή είναι μια από τις γυναίκες που πρέπει να ακουστούν.

Ως Marketing and Innovation Director της ΔΕΛΤΑ, μιας από τις ιστορικότερες εταιρείες τροφίμων στην Ελλάδα, η κ. Κουτλή όχι μόνο πρωτοστατεί σε στρατηγικές πρωτοβουλίες του οργανισμού, αλλά έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα υγιεινό lifestyle που την βοηθά στην απαιτητική καθημερινότητά της. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, μιλήσαμε μαζί της για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, ιδιαίτερα οι εργαζόμενες μητέρες, καθώς προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στην εργασία τους, ενώ παράλληλα «παλεύουν» να διατηρήσουν μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή για τον εαυτό τους και την οικογένειά τους.

Η ΔΕΛΤΑ είναι μια εταιρεία με μεγάλη ιστορία στον κλάδο της διατροφής. Έχοντας διανύσει μια τόσο μεγάλη πορεία, ποιο είναι το αποτύπωμα που αφήνει στην Ελλάδα και τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων;

Η ΔΕΛΤΑ έχει παρουσία πάνω από 70 χρόνια στη χώρα μας και, συνεπώς, έχει εισάγει πολλές καινοτομίες που έχουν αλλάξει τη διατροφή των Ελλήνων. Ήταν μια από τις πρώτες εταιρείες που έφερε το παστεριωμένο γάλα στο ελληνικό τραπέζι, κάνοντας πιο ασφαλή την κατανάλωσή του, έκανε την πρώτη εισαγωγή στους φρέσκους χυμούς ψυγείου με σύντομη ημερομηνία λήξης, ήταν η πρώτη που έφτιαξε βρεφικά γιαούρτια εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ και άλλαξε την παιδική διατροφή με προϊόντα κατάλληλα εμπλουτισμένα για τα βρέφη και ήταν εκείνη που εισήγαγε τα γιαούρτια με φρούτα στην ελληνική αγορά. Επομένως, βλέπουμε ότι η καινοτομία είναι στο DNA της ΔΕΛΤΑ και διαπερνά όλες τις της ενέργειες, γι’ αυτό και δεν επαναπαυόμαστε ποτά και συνεναζητάμε συνέχεια λύσεις για το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τις διατροφικές ανάγκες των Ελλήνων .

Πολλές γυναίκες «παλεύουν» συνεχώς με τον χρόνο. Από τη μία η εργασία, από την άλλη η οικογένεια και η προσωπική φροντίδα. Πώς τα προϊόντα της ΔΕΛΤΑ μπορούν να βοηθήσουν σε αυτή την καθημερινή «μάχη»;

Στη ΔΕΛΤΑ πάντα εξετάζουμε ποιες είναι οι ανάγκες της κοινωνίας και των καταναλωτών, εστιάζοντας σε συγκεκριμένες ομάδες, καθώς δεν έχουν όλοι τις ίδιες ανάγκες. Ένα βασικό θέμα που έχουν πολλοί από εμάς, και κυρίως οι γυναίκες, είναι το multitasking και γι αυτό οι λύσεις που είναι προσβάσιμες και υγιεινές είναι ένα «εργαλείο» για να ανταπεξέλθουμε στην απαιτητική μας καθημερινότητα.

Χρειάζεται λοιπόν θωράκιση του οργανισμού μας με καλύτερης ποιότητας τρόφιμα που θα είναι πιο θρεπτικά, και θα μας δώσουν και όλα αυτά τα απαραίτητα στοιχεία που θα μας κάνουν πιο δυνατές, ώστε να έχουμε ψυχική, σωματική και πνευματική ευεξία που θα μας βοηθήσει να φροντίσουμε τον εαυτό μας, τα παιδιά μας, αυτούς που αγαπάμε, και να χαίρομαστε τη ζωή μας.

Η ΔΕΛΤΑ έχει αφουγκραστεί εδώ και καιρό αυτή την ανάγκη αναπτύσσοντας τέτοια προϊόντα, όπως οι Functional χυμοί Life Energy Boost και Immune Plus, οι Vitaline πουτίγκες πρωτεΐνης και τα Φυτικά ροφήματα Super Mixes Fiber & Protein Plus, δίνοντας λύση στο γευστικό πρόβλημα των καταναλωτών που θέλουν να τραφούν υγιεινά, όμως δεν τους αρέσει αυτό που τρώνε. Με εύκολα προσβάσιμες και νόστιμες συνταγές και προϊόντα είναι πολύ πιο εύκολο να υιοθετηθεί και να τηρηθεί μια σωστή διατροφή. Άλλωστε, πρέπει να θυμόμαστε ότι οι καλύτερες υγιεινές συνήθειες δε σημαίνουν ότι πρέπει να βρισκόμασε σε μια συνεχή κατάσταση δίαιτας, με την έννοια της στέρησης.

Ως μία γυναίκα σε στρατηγική θέση, πώς καταφέρνετε να διατηρήσετε μια υγιεινή και θρεπτική διατροφή μέσα σε μια πολύ έντονη καθημερινότητα;

Η οργάνωση πιστεύω πως είναι το «κλειδί» για να έχουμε μια υγιεινή διατροφή. Θα προετοιμάσω από το προηγούμενο βράδυ τα γεύματά μου, όμως δεν θα προγραμματίσω μόνο το μεσημεριανό, αλλά και τα τα σνακ και οτιδήποτε άλλο θέλω να καταναλώσω μέσα στη μέρα.

Πρακτικά αυτό που χρειάζεται κανείς για να κάνει σωστή διατροφή είναι 3 πράγματα: Γνώση για το τι είναι ωφέλιμο για τον οργανισμό, και τι βλαβερό, ποικιλία, δηλαδή να έχει πολλές επιλογές που ταιριάζουν στην γεύση του, γιατί είναι μονότονο το να τρως κάθε μέρα τα ίδια πράγματα, και τέλος η οργάνωση. Οι καλές συνήθειες θέλουν χρόνο για να γίνουν μια σταθερή διαδικασία και ο τρόπος που θα οργανώσει κανείς το πρόγραμμά του, θα τον βοηθήσει να υιοθετήσει πιο υγιεινές πρακτικές μακροπρόθεσμα. Εγώ αυτές τις 3 αρχές ακολουθώ εδώ και πολλά χρόνια και με έχουν βοηθήσει πάρα πολύ.

Ποιες είναι οι τροφές που εσείς η ίδια προτιμάτε καθημερινά, ώστε να έχετε την ενέργεια για να ανταποκριθείτε στις απαιτήσεις της καθημερινότητας;

Προσπαθώ να έχω μια ισορροπία στις επιλογές τροφών που καταναλώνω σε εβδομαδιαία βάση και να τρώω κάθε μέρα σαλάτα λαχανικών, να παίρνω πρωτεΐνη από καλές πηγές, π.χ. κοτόπουλο και ψάρι, και προτιμώ το γιαούρτι, τα φρούτα και τους φυσικούς χυμούς. Επίσης, σημαντικό είναι τα γεύματά μου να είναι προετοιμασμένα. Γιατί αν φτάσει η στιγμή του γεύματος και δεν υπάρχει μια θρεπτική επιλογή άμεσα διαθέσιμη, τότε το πιθανότερο είναι ότι θα καταναλώσω ό,τι υπάρχει διαθέσιμο, που συχνά μπορεί να είναι επιβαρυντικό διατροφικά. Ουσιαστικά πρέπει να έχεις εξοπλίσει και εφοδιάσει τον εαυτό σου με τα κατάλληλα τρόφιμα για να τα καταναλώσεις τη στιγμή που χρειάζεται.

Έχοντας και τον ιδιαίτερα απαιτητικό ρόλο της μητέρας, πώς εξασφαλίζετε ότι τα παιδιά σας θα αναπτύξουν καλές διατροφικές συνήθειες;

Αυτό που προσπαθώ να κάνω με τα παιδιά μου από μικρά, είναι να τα εκπαιδεύσω ώστε να «χτίσουν» υγιεινές συνήθειες και να έχουν μια αίσθηση του τι τρώνε, όχι θερμιδικά, αλλά από άποψη θρεπτικών συστατικών. Επίσης φροντίζω να υπάρχει πάντα σπιτικό φαγητό στο τραπέζι και να είματε εξοπλισμένοι με πολλές επιλογές από τροφές με θρεπτική αξία για τις καθημερινές λιγούρες.

Το σημαντικότερο όμως είναι τα παιδιά να μαθαίνουν από μικρά την αξία του καλού φαγητού και να μάθουν να ζουν με αυτό, έχοντας μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Η ΔΕΛΤΑ για παράδειγμα, έχει λανσάρει τη σειρά Smart για παιδιά με γιαούρτια χωρίς συντηρητικά και χρωστικές, με μικρές μπάλες δημητριακών με επικάλυψη σοκολάτας, Smart χυμούς, ενώ δουλεύουμε και πάνω σε ακόμα περισσότερες επιλογές, ώστε οι μαμάδες να έχουν μια μεγάλη γκάμα προϊόντων για τη διατροφή των παιδιών τους.

Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η υποστήριξη από το περιβάλλον για την φροντίδα των παιδιών και την τήρηση αυτών των καλών συνηθειών;

Η στήριξη από το άμεσο περιβάλλον είναι πραγματικά καθοριστική στην τήρηση των καλών συνηθειών, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για παιδιά. Η αλήθεια είναι πως μια εργαζόμενη γυναίκα, πόσο μάλλον μια μητέρα, για να πετύχει τους στόχους της, και στην εργασία, αλλά και στο σπίτι, χρειάζεται ένα πολύ καλό “δίκτυο” υποστήριξης, καθώς οι ρόλοι είναι πολλαπλοί και εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να τους εξυπηρετήσει όλους μέσα σε ένα 24ωρο μόνη της. Γι’αυτό και χρειάζονται δίπλα της άνθρωποι που θα την βοηθήσουν, στηρίζοντας τις επιλογές της στην φροντίδα του σπιτιού.

Στις νέες οικογένειες παρατηρούμε ότι οι πατεράδες έχουν πολύ πιο ενεργό ρόλο στην στρατηγική που αφορά τη διατροφή, με το ζευγάρι να ακολουθεί «μια κοινή γραμμή» για το πώς θα τρέφεται το παιδί. Ίσως η μητέρα έχει και πάλι λίγο πιο ενεργό ρόλο, αλλά τελικά εμπλέκονται και οι δύο, κάτι που είναι εξαιρετικά καλό για την οικογενειακή ισορροπία.

Πώς συνεργάζεται η ΔΕΛΤΑ με τους καταναλωτές για να κατανοήσει τις διατροφικές τους ανάγκες;

Η ΔΕΛΤΑ είναι δυναμικό μέρος της ελληνικής κοινωνίας, καθώς απασχολεί 1.000 άτομα και υποστηρίζει ένα δίκτυο 3.000 ατόμων που απαρτίζουν το οικοσύστημά της με προμηθευτές, κτηνοτρόφους κτλ. Πραγματοποιούμε δράσεις σε 2 επίπεδα: προσπαθούμε να αυξήσουμε τη γνώση για την καλή διατροφή και την υγεία των συνανθρώπων μας, γι’αυτό και «τρέχουμε» προγράμματα με παιδιά προνηπιακής ηλικίας, 4-6 ετών, σε συνεργασία με παιδικούς σταθμούς, ενημερώνοντας το τι είναι οι καλές διατροφικές επιλογές, έχουμε ειδικό πρόγραμμα για να μειώσουμε το food waste, ενώ λανσάραμε και τη σειρά podcast «Good Food for Thought» που έχει σκοπό, με ευχάριστο και βιωματικό τρόπο, να αναδείξει την καλή διατροφή ως ένα εύκολο, ρεαλιστικό και απολαυστικό τρόπο ζωής, αρκεί να γνωρίζουμε τους τρόπους να ξεπερνάμε τα προφανή και λιγότερο προφανή εμπόδια.

Παράλληλα, αποκωδικοποιούμε τις σύγχρονες διατροφικές ανάγκες, κάνοντας έρευνες αγοράς, μελετώντας τις τάσεις της διατροφής, συζητώντας απευθείας με καταναλωτές, πραγματοποιώντας συνεντεύξεις σε βάθος. Επίσης, ετοιμάζουμε νέες συνταγές και δείγματα προϊόντων και τα δοκιμάζουμε με τους καταναλωτές προκειμένου να εξετάσουμε πώς αυτά ταιριάζουν στην καθημερινή τους διατροφή, έχοντας πάντα σαν στόχο να προσφέρουμε γευστικές και υγιεινές λύσεις που βοηθούν τους συνανθρώπους μας να υιοθετήσουν ευκολότερα μια καλή διατροφή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: