Οι άνθρωποι πίσω από το πρώτο ξενοδοχείο της Mandarin Oriental στην Ελλάδα

Οι άνθρωποι πίσω από το πρώτο ξενοδοχείο της Mandarin Oriental στην Ελλάδα
Ο Raul Levis και ο Christoph Mares µιλούν για τη µεγάλη επένδυση στο Costa Navarino και τα χαρακτηριστικά που κάνουν ακόµη πιο ξεχωριστό τον luxury προορισµό.

Από τον Κώστα Παναγάκη

Λίγες µόλις εβδοµάδες πριν το επίσηµο ξεκίνηµα του resort της Mandarin Oriental στην Ελλάδα, το Fortune Greece εξασφάλισε µια αποκλειστική συνέντευξη από τους ανθρώπους που φροντίζουν για την άψογη λειτουργία του. Σε µια αναλυτική συζήτηση ο Γενικός Διευθυντής του ξενοδοχείου, Raul Levis, εξηγεί αναλυτικά τους λόγους που καθιστούν βέβαιη την επιτυχία του Mandarin Oriental Costa Navarino, ενώ ο Chief Operating Officer του Mandarin Oriental Hotel Group, Christoph Mares, περιγράφει, µεταξύ άλλων, την ιδιαίτερη οπτική του Οµίλου κατά την είσοδό του σε κάθε νέο προορισµό.

Η οµάδα της Mandarin Oriental αποκαλύπτει τα βασικά στοιχεία που κάνουν κάθε προορισµό µοναδικό.

Ξεκινώ από εσάς, κ. Mares. Ο Όµιλος Mandarin Oriental διακρίνεται για την ικανότητά του να δηµιουργεί αξέχαστες εµπειρίες για τους επισκέπτες του. Θα µπορούσατε να µοιραστείτε µερικές πληροφορίες σχετικά µε το πώς το brand σας προωθεί την καινοτοµία και τη δηµιουργικότητα στον σχεδιασµό των υπηρεσιών προς τους επισκέπτες;

Η δηµιουργία αξέχαστων εµπειριών στη Mandarin Oriental βασίζεται στην ικανότητα να αξιοποιούµε κάθε θετικό «πλεονέκτηµα» του προορισµού (τον πολιτισµό, την κληρονοµιά, το περιβάλλον, τη γαστρονοµία και τη φυσική οµορφιά του) και να το ενισχύουµε µέσα από την ιδιαίτερη πρόταση του brand µας.

Η οµάδα µας, η οποία φηµίζεται για την εµπειρία και τις δεξιότητές της σε αυτό τον τοµέα, είναι η κινητήρια δύναµη πίσω από αυτήν τη διαδικασία. Εµβαθύνει στην καρδιά κάθε τοποθεσίας στην οποία δραστηριοποιούµαστε και ανακαλύπτει τα βασικά στοιχεία που κάνουν κάθε προορισµό µοναδικό. Συνεργάζεται στενά µε τους ιδιοκτήτες και την τοπική οµάδα κάθε ξενοδοχείου για να εξασφαλίσει την επιµέλεια εµπειριών και δραστηριοτήτων που έχουν βαθιά απήχηση στους επισκέπτες µας.

Αυτή η συλλογική προσέγγιση είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της καινοτοµίας και της δηµιουργικότητάς µας. Μας δίνει τη δυνατότητα να σχεδιάζουµε υπηρεσίες που δεν είναι µόνο αποκλειστικές, αλλά είναι επίσης ουσιαστικά συνυφασµένες µε το τοπικό ήθος. Αυτή η συµβίωση µεταξύ της παγκόσµιας αριστείας και της τοπικής γοητείας µάς επιτρέπει να εκπληρώνουµε µε συνέπεια την υπόσχεσή µας για δηµιουργία αξέχαστων εµπειριών σε όλο το παγκόσµιο χαρτοφυλάκιό µας.

Για εσάς, κ. Levis, ως Γενικός Διευθυντής του πρώτου Mandarin Oriental στην Ελλάδα, ποιο είναι το προσωπικό σας όραµα για αυτό το resort;

Το όραµά µας είναι να προσκαλέσουµε τους επισκέπτες µας να ανακαλύψουν ένα από τα πιο ειδυλλιακά παραθαλάσσια θέρετρα της Μεσογείου σε έναν αποκλειστικό προορισµό µε εξαιρετικές εµπειρίες ευεξίας, φαγητού, σπορ, πολιτισµού και αναψυχής. Εν ολίγοις, έναν προορισµό όπου οι εξαιρετικές εµπειρίες συναντούν την αυθεντική Ελλάδα.

Ο σχεδιασµός και η χρήση των εξωτερικών χώρων επιτρέπουν στους επισκέπτες να απολαµβάνουν καθαρό αέρα, φυσικό φως και όµορφη θέα.
Ο σχεδιασµός και η χρήση των εξωτερικών
χώρων επιτρέπουν στους επισκέπτες
να απολαµβάνουν καθαρό αέρα, φυσικό φως και όµορφη θέα.

Πώς αντικατοπτρίζουν η αρχιτεκτονική και ο σχεδιασµός του resort τόσο το brand Mandarin Oriental όσο και την τοπική ελληνική κουλτούρα;

R.L.: Η αρχιτεκτονική και ο σχεδιασµός του resort σέβονται το τοπίο, ενώ διασφαλίζουν ότι οι επισκέπτες µας θα απολαύσουν πολυτελείς σουίτες, βίλες, εστιατόρια και κοινόχρηστους χώρους. Σε αυτό το σηµείο αξίζει να σηµειωθεί ότι οι τρεις βασικοί πυλώνες που ενέπνευσαν και καθοδήγησαν τον σχεδιασµό του resort είναι:

Ιδιωτικότητα: Οι επισκέπτες που αναζητούν ένα αποκλειστικό και ήρεµο καταφύγιο διακοπών έχουν µια αίσθηση αποµόνωσης και προσωπικού χώρου στο ξενοδοχείο µας. Για παράδειγµα, ανάµεσα σε κάθε σειρά από βίλες, υπάρχει ένα κενό πέντε µέτρων που διασφαλίζει ότι οι επισκέπτες που περπατούν στις υπόλοιπες βίλες δεν θα µπορούν να δουν τον προσωπικό χώρο στις βεράντες.

Θέα: Ο κόλπος του Ναβαρίνου είναι απλά εκπληκτικός για τη φυσική του οµορφιά, καθώς περιβάλλεται από λόφους, πανύψηλα βράχια και διάσπαρτους ελαιώνες. Το ηλιοβασίλεµα κόβει την ανάσα µε πορτοκαλί και κόκκινες αποχρώσεις του ήλιου που αντανακλούν στο νερό και τον κόλπο. Αν µείνετε στις βίλες µας, θα δείτε ότι είναι πλήρως ενταγµένες στο περιβάλλον µε φυτεµένες στέγες. Ως επισκέπτης θα νιώσετε σαν να βρίσκεστε σε έναν καταπράσινο λόφο µε θέα στον κόλπο του Ναβαρίνου µε ελάχιστη δόµηση.

Χώρος: Ο σχεδιασµός και η χρήση των εξωτερικών χώρων µας, οι οποίοι είναι ευρύχωροι και ανοιχτοί, επιτρέπουν στους επισκέπτες να απολαµβάνουν καθαρό αέρα, φυσικό φως και όµορφη θέα, ενώ παράλληλα έχουν πρόσβαση σε όλες τις ανέσεις.

Αριστερά: Christoph Mares, Chief Operating Officer του Mandarin Oriental Hotel Group. Δεξιά: Raul Levis, Γενικός Διευθυντής του του Mandarin Oriental Hotel Group.
Αριστερά: Christoph Mares, Chief Operating Officer
του Mandarin Oriental Hotel Group.
Δεξιά: Raul Levis,
Γενικός Διευθυντής του του Mandarin Oriental Hotel Group.

Πώς διασφαλίζετε µια συνεπή εικόνα σε διαφορετικό γεωγραφικό και πολιτιστικό πλαίσιο, ειδικά όταν επεκτείνεται η παρουσία σας σε νέες περιοχές όπως η Ελλάδα;

C.M.: Στη Mandarin Oriental πιστεύουµε ότι το brand µας δεν αφορά µόνο τη συνέπεια της εικόνας, αλλά και την επίµονη προσπάθεια για αριστεία σύµφωνα µε τα παγκόσµια πρότυπά µας. Ενώ είµαστε ένα παγκόσµιο brand πολυτελείας, η στρατηγική µας κάθε φορά που επεκτείνουµε την παρουσία µας σε µια νέα περιοχή δεν είναι απλώς να αναπαράγουµε το µοντέλο µας, αλλά και να «αγκαλιάσουµε» το τοπικό πολιτιστικό πλαίσιο και να δηµιουργήσουµε µια µοναδική εµπειρία για τους επισκέπτες µας.

Στόχος µας είναι να παρέχουµε απαράµιλλη εξυπηρέτηση και εξαιρετική φροντίδα στους επισκέπτες µας, ανεξάρτητα από την τοποθεσία. Ενσωµατώνοντας αυτές τις αρχές στην πλούσια πολιτιστική κληρονοµιά της περιοχής, είµαστε σε θέση να αναπτύξουµε ξενοδοχεία που δεν είναι µόνο πιστά στο brand Mandarin Oriental, αλλά και βαθιά συνυφασµένα µε το περιβάλλον και τον πολιτισµό.

Πάρτε για παράδειγµα την Ελλάδα. Καθώς επεκτεινόµαστε σε αυτή την ιδιαίτερη περιοχή, εργαζόµαστε επιµελώς για να δηµιουργήσουµε έναν αρµονικό συνδυασµό της πλούσιας κουλτούρας και κληρονοµιάς της Ελλάδας µε τα µοναδικά χαρακτηριστικά της Mandarin Oriental. Αυτή η προσέγγιση µας επιτρέπει να δηµιουργήσουµε µια πραγµατικά µοναδική εµπειρία φιλοξενίας. Μια εµπειρία που υποστηρίζει τη δέσµευσή µας για άριστη εξυπηρέτηση, αποτίοντας παράλληλα φόρο τιµής στις τοπικές παραδόσεις και το ήθος των τοπικών κοινοτήτων.

Στο ίδιο πλαίσιο, πώς σκοπεύετε να αντιµετωπίσετε τον ανταγωνισµό στην αγορά των πολυτελών ξενοδοχείων στην Ελλάδα;

C.M.: Κοιτάξτε, η Ελλάδα είναι φηµισµένη για την οµορφιά της και όντως δραστηριοποιούνται σε αυτή πολλά εξαιρετικά ξενοδοχεία. Ωστόσο, η αγορά της πολυτελούς φιλοξενίας υπερβαίνει τον παραδοσιακό γεωγραφικό ανταγωνισµό. Ο απαιτητικός σύγχρονος ταξιδιώτης λαµβάνει αποφάσεις µε βάση ένα φάσµα κριτηρίων, και όχι µόνο µε βάση την τοποθεσία. Οι επιλογές του πηγάζουν από τις προσδοκίες για µια µοναδική εµπειρία υψηλών προδιαγραφών που τον εκφράζει σε προσωπικό επίπεδο.

Στη Mandarin Oriental έχουµε το προνόµιο να είµαστε πολύ ψηλά στη συνείδηση του κοινού µας, χάρη στην ακλόνητη δέσµευσή µας για απαράµιλλη εξυπηρέτηση και προσοχή στη λεπτοµέρεια. Η κύρια πρόκλησή µας δεν είναι απαραίτητα να ανταγωνιζόµαστε συγκεκριµένα brands. Αντίθετα, εστιάζουµε στη δηµιουργία ενός ξενοδοχείου Mandarin Oriental που θα τηρεί τα υψηλά µας πρότυπα και θα αγκαλιάζει πραγµατικά τα µοναδικά χαρακτηριστικά του προορισµού.

Ουσιαστικά, η στρατηγική µας για την αντιµετώπιση του ανταγωνισµού στην ελληνική αγορά πολυτελών ξενοδοχείων βασίζεται στην αποδοχή της µοναδικότητας του προορισµού και στον τρόπο που θα τη συνδυάσουµε µε το άριστο επίπεδο υπηρεσιών για το οποίο είµαστε γνωστοί. Με αυτόν τον τρόπο είµαστε βέβαιοι ότι το resort µας θα ξεχωρίσει οργανικά, προσφέροντας µια ξεχωριστή και αξέχαστη εµπειρία.

Οι επισκέπτες που αναζητούν ένα αποκλειστικό και ήρεµο καταφύγιο διακοπών έχουν µια αίσθηση αποµόνωσης και προσωπικού χώρου στο resort.
Οι επισκέπτες που αναζητούν ένα αποκλειστικό και ήρεµο καταφύγιο διακοπών έχουν µια αίσθηση αποµόνωσης και προσωπικού χώρου στο resort.

Ποιες είναι µερικές από τις πρωτοβουλίες που έχει εφαρµόσει το Mandarin Oriental Costa Navarino για να διασφαλίσει τη βιώσιµη λειτουργία του resort;

R.L.: Η Mandarin Oriental δεσµεύεται να συνεισφέρει στις κοινότητες στις οποίες δραστηριοποιείται και να διαχειρίζεται υπεύθυνα τις περιβαλλοντικές παραµέτρους της λειτουργίας της. Ενδεικτικά:

●  Ο Όµιλος εξάλειψε αποτελεσµατικά όλα τα «πλαστικά µιας χρήσης» από τα δωµάτια και τις περισσότερες από τις λειτουργίες των ξενοδοχείων.

●  Το πρόγραµµά µας «Naturally Better» δηµιουργήθηκε για να διασφαλίσει υπεύθυνες πρακτικές προµηθειών στα ξενοδοχεία και τους συνεργάτες µας, για να διασφαλίσει τη µακροπρόθεσµη βιωσιµότητα των κοινοτήτων µας, του περιβάλλοντος και των ατόµων. Για παράδειγµα, η Mandarin Oriental χρησιµοποιεί µόνο χαρτί που προέρχεται από βιώσιµη δασοκοµία και αγοράζει ψάρια, θαλασσινά, καφέ και βανίλια από προµηθευτές που τηρούν το πλαίσιο που προβλέπει ο Όµιλος.

●  Σε επίπεδο resort αξίζει να σηµειωθεί ότι οι ειδικά σχεδιασµένες στέγες είναι διαµορφωµένες µε τέτοιο τρόπο που επιτρέπει τη µείωση της κατανάλωσης ενέργειας, ενώ η φυσική ροή του αέρα στις βίλες επιτρέπει τη µείωση της χρήσης του κλιµατισµού.

Θα σηµείωνα επίσης ότι και η συνεργασία µας µε την ΤΕΜΕΣ είναι ένα εξαιρετικό παράδειγµα της επιδίωξης για βιώσιµη λειτουργία. H Costa Navarino είναι ένα από τα πλέον βιώσιµα έργα που έχει θέσει φιλόδοξο στόχο για την επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα από τις δραστηριότητες των εγκαταστάσεων έως το 2030.

«Δηµιουργούµε έναν αρµονικό συνδυασµό της πλούσιας κληρονοµιάς της Ελλάδας µε τα µοναδικά χαρακτηριστικά της Mandarin Oriental».

Η Mandarin Oriental είναι γνωστή για την πολυτέλεια και τη µοναδική εξυπηρέτηση. Πώς σκοπεύετε να διατηρήσετε αυτά τα υψηλά πρότυπα στο νέο resort;

R.L.: Όλα ξεκινούν από το ταλέντο της οµάδας που φτιάξαµε. Έχοντας ανοίξει πολλά ξενοδοχεία στην καριέρα µου, πιστεύω ακράδαντα στη σηµασία µιας διαφοροποιηµένης οµάδας. Οι Έλληνες συνάδελφοί µας πρεσβεύουν την τοπική φιλοξενία και κουλτούρα, ενώ οι συνάδελφοί µας που έχουν έρθει από άλλα ξενοδοχεία του Οµίλου είναι αυτοί που θα µεταλαµπαδεύσουν και θα παρουσιάσουν τη θρυλική φιλοξενία της Mandarin Oriental. Αυτή η ώσµωση ιδεών και ποικιλοµορφίας είναι εκπληκτική για τη δηµιουργία νέων εξαιρετικών εµπειριών, διατηρώντας παράλληλα τα υψηλά επίπεδα παροχής των υπηρεσιών µας.

Μέσω του προγράµµατος «Naturally Better», η Mandarin Oriental εξασφαλίζει τις βέλτιστες πρακτικές µακροπρόθεσµης βιωσιµότητας των ξενοδοχειακών µονάδων.
Μέσω του προγράµµατος «Naturally Better», η Mandarin Oriental εξασφαλίζει τις βέλτιστες πρακτικές µακροπρόθεσµης βιωσιµότητας των ξενοδοχειακών µονάδων.

*Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχος Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα και περιλαμβάνει τη λίστα με τις πιο Αξιοθαύμαστες Εταιρείες στην Ελλάδα.