Θανάσης Ναυρόζογλου: Οι τράπεζες παγκοσμίως επενδύουν στην τεχνολογία – Ορόσημο η επόμενη πενταετία

Θανάσης Ναυρόζογλου: Οι τράπεζες παγκοσμίως επενδύουν στην τεχνολογία – Ορόσημο η επόμενη πενταετία
Ο CEO της Natech μιλά για το μέλλον του κλάδου, αλλά και το εγχείρημα της ψηφιακής τράπεζας, σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς.

Για το current status της «σχέσης» του τραπεζικού κλάδου με την τεχνολογία μίλησε, μεταξύ άλλων, στο Fortune Greece ο CEO της Natech, Θανάσης Ναυρόζογλου ενόψει του The Epirus Fintech Event, το οποίο διοργανώνεται τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου. Πρόκειται για την ημερίδα, που θα λάβει χώρα στα Ιωάννινα, από την κοινότητα ψηφιακών νομάδων C.Ioannina σε συνεργασία με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου και θα θέσει στο επίκεντρο για το μέλλον της ψηφιακής οικονομίας (αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ).

Ο κ. Ναυρόζογλου υπογράμμισε τους υψηλούς ρυθμούς τεχνολογικής και ψηφιακής ανάπτυξης της χώρας, σημειώνοντας ωστόσο και τις καθυστερήσεις, οι οποίες παρατηρούνται.

Παράλληλα, αναφέρεται στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον κλάδο, στο εγχείρημα της ψηφιακής τράπεζας, που συστήνει η Natech μαζί με την Τράπεζα Πειραιώς και μοιράζεται τις προβλέψεις του σχετικά με το μέλλον των τραπεζών.

Αναλυτικά, η συνέντευξη του Θανάση Ναυρόζογλου στο Fortune Greece:

Που βρισκόμαστε σε επίπεδο τεχνολογικής υποδομής και ενσωμάτωσης νέων τεχνολογιών στις ελληνικές τράπεζες; Υπάρχει επαρκής ψηφιοποίηση;

Η Ελλάδα βρίσκεται εδώ και μερικά χρόνια σε εξαιρετικά θετικούς ρυθμούς τεχνολογικής και ψηφιακής ανάπτυξης τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Το «άνοιγμα» του κρατικού μηχανισμού σε συνδυασμό με το νομοθετικό πλαίσιο, τις παγκόσμιες προκλήσεις, όπως ο Covid, αλλά και την πίεση από τον χώρο του fintech έδωσαν τεράστια ώθηση και στις ελληνικές τράπεζες να ενσωματώσουν επιτυχημένα τεχνολογικές λύσεις. Όμως αυτή η ανάπτυξη δεν έχει γίνει καθολικά και υπάρχουν τομείς με μεγάλη υστέρηση. Ταυτόχρονα, πολλά βασικά τραπεζικά συστήματα δεν έχουν εκμοντερνιστεί, με συνέπεια αρκετές εργασίες να γίνονται είτε χειροκίνητα είτε χρησιμοποιώντας χαρτί.

«Οι τράπεζες συνεργάζονται στενά με τεχνολογικούς φορείς για την καινοτομία».

Ποιες είναι οι τάσεις που υπάρχουν σήμερα στον τραπεζικό κλάδο σχετικά με την τεχνολογία; Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται; Οι τράπεζες κινούνται στην ίδια ταχύτητα μεταξύ τους ή και με τις ευρωπαϊκές;

Οι τράπεζες παγκοσμίως επενδύουν στην τεχνολογία και συνεργάζονται στενά με τεχνολογικούς φορείς για την καινοτομία, ενώ και εμείς στη Natech συνεργαζόμαστε στενά με τους πελάτες μας προς αυτόν τον σκοπό. Κύριοι τομείς εστίασης είναι η αυτοματοποίηση εργασιών και η ψηφιοποίηση, η ενσωμάτωση και παροχή τραπεζικών υπηρεσιών μέσω τρίτων παρόχων με χρήση τεχνολογίας (embedded banking products) και η εξατομίκευση προϊόντων με χρήση τεχνητής νοημοσύνης και η κυβερνοασφάλεια. Συνεπώς, προάγεται το άνοιγμα των τραπεζών στη δημιουργία οικοσυστημάτων με χρήση τεχνολογίας και η ψηφιοποίησή τους με αντίστοιχη μείωση του ανθρώπινου παράγοντα. Υπάρχουν περιοχές στη Ν.Α. Ασία και στη Β.Δ. Ευρώπη που ηγούνται των σχετικών ενεργειών, ενώ αντίστοιχες σημαντικές επενδύσεις στις ΗΠΑ έχουν μέχρι σήμερα περιορισμένη εφαρμογή λόγω του πιο σύνθετου κανονιστικού πλαισίου. Η Ευρώπη έχει χαμηλότερη ταχύτητα στις εν λόγω ενέργειες, όμως τελευταία γίνεται συστηματική προσπάθεια από τις κεντρικές τράπεζες και αυτό σύντομα θα έχει, πιστεύω, πολύ θετικά αποτελέσματα πράγμα που ήδη βλέπουμε και εμείς μέσω των πελατών μας.

Από αριστερά: Ο Δημήτρης Ναυρόζογλου, Οικονομικός Διευθυντής και ο Θανάσης Ναυρόζογλου, Γενικός Διευθυντής της Natech.
Από αριστερά: Ο Δημήτρης Ναυρόζογλου, Οικονομικός Διευθυντής και ο Θανάσης Ναυρόζογλου, Γενικός Διευθυντής της Natech.

Φτιάχνετε μια ψηφιακή τράπεζα. Που βρίσκεστε και τι από αυτά θέλετε να κάνετε;

Το εγχείρημα της ψηφιακής τράπεζας που συστήνουμε μαζί με την Τράπεζα Πειραιώς έχει ακριβώς αυτόν τον σκοπό, την προώθηση state of the art τεχνολογιών και φυσικά της τεχνητής νοημοσύνης και μηχανιστικής μάθησης τόσο στα θέματα της συναλλακτικής τραπεζικής, όσο και στα θέματα του embedded finance και του Banking as a Service. Ενσωματώνει τις τελευταίες τάσεις με σκοπό να είναι σημείο αναφοράς στη ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά απευθυνόμενη σε ανθρώπους της νέας γενιάς (Gen Z), αλλά και την παροχή συνδυασμού τραπεζικών και τεχνολογικών λύσεων σε άλλους φορείς, μέσω της δημιουργίας οικοσυστημάτων, συνεργαζόμενη και με άλλα ιδρύματα του χρηματοπιστωτικού και τεχνολογικού χώρου. Είμαστε σε αναμονή των απαιτούμενων αδειών από τις ρυθμιστικές αρχές και σύντομα πιστεύω θα μπορούμε να μιλάμε για περισσότερη καινοτομία στον χώρο της τραπεζικής.

«Στο τέλος της πενταετίας πιστεύω πως όλες οι τράπεζες θα έχουν σχέδιο πλήρους ψηφιοποίησης».

Πώς εκτιμάτε ότι θα εξελιχθεί το μέλλον των τραπεζών; Τι να περιμένουμε να δούμε την ερχόμενη πενταετία;

Οι τράπεζες αλλάζουν παράλληλα με την κοινωνία, αλλά λόγω της ιδιαίτερης φύσης τους και της εμπιστοσύνης που πρέπει να εμπνέουν στο συναλλακτικό κοινό ο ρυθμός τους είναι σαφώς πιο αργός. Η επόμενη πενταετία μάλλον θα είναι το ορόσημο, που η Gen-Z θα έρχεται στο προσκήνιο ως η κύρια παραγωγική και επιχειρηματική ηλικιακή ομάδα και οι τράπεζες οφείλουν να εστιάσουν στην εξυπηρέτησή της. Συνεπώς θα δούμε περισσότερη τεχνολογία, ακόμα λιγότερη επαφή με τα καταστήματα και πολύ περισσότερη εξατομίκευση υπηρεσιών με χρήση ψηφιακών καναλιών. Σημαντική πτυχή θα είναι η κυβερνοασφάλεια τόσο σε επίπεδο απειλών και εγκλημάτων όσο και αντίστοιχα υψηλών επενδύσεων από τις τράπεζες και τους φορείς. Στο τέλος της πενταετίας πιστεύω πως όλες οι τράπεζες θα έχουν σχέδιο πλήρους ψηφιοποίησης και θα παρέχουν την πλειοψηφία των υπηρεσιών τους μόνο από ηλεκτρονικά κανάλια με σημαντική μείωση των φυσικών καταστημάτων.

Τι πιστεύτε ότι χρειάζεται το οικοσύστημα των Ιωαννίνων για να αναπτυχθεί περισσότερο;

Τα τελευταία χρόνια τα Ιωάννινα αποτελούν το πλέον εξελισσόμενο οικοσύστημα εταιρειών τεχνολογίας, κυρίως λόγω του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που τροφοδοτεί την αγορά με καλά καταρτισμένους νέους επιστήμονες. Αυτά που χρειάζεται για να αναπτυχθεί περισσότερο είναι αεροπορική διασύνδεση με την Κεντρική Ευρώπη και έναν μεγάλο χώρο, που θα μπορέσει αφενός να στεγάσει όλες τις εταιρείες τεχνολογίες, αφετέρου να λειτουργήσουν εντός του δομές που καλλιεργούν την καινοτομία, όπως θερμοκοιτίδες.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: