Βασικός άξονας ανάπτυξης για την ΚΟΡΡΕΣ η επέκταση στο εξωτερικό

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΙΔΑΚΗΣ

CEO της KORRES

Ο CEO της εταιρείας μιλάει στο FortuneGreece.com για τα μελλοντικά του σχέδια, τις νέες αγορές, και τις επιπτώσεις της κρίσης.

Μπορεί η κρίση να έχει πιάσει στα «δίχτυα» της την πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, υποσκάπτοντας την ανάπτυξή τους, υπάρχουν όμως και κλάδοι που ανθίστανται σε αυτή. Μια χαρακτηριστική περίπτωση είναι και ο κλάδος των καλλυντικών, καθώς ποντάρει στο γυναικείο καταναλωτικό κοινό που παραδοσιακά είναι και αυτό που ξοδεύει χρήματα για την απόκτηση αγαθών. Σε όλα μπορούν να γίνουν περικοπές, όχι όμως και στα προϊόντα καλλωπισμού που πέρα από την υγιεινή φροντίζουν και για την ψυχολογία μας.

Παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για εξαιρετική δυναμική και προοπτικές στην κατηγορία των φυσικών καλλυντικών. Η θετική πορεία αποτελεί συνισταμένη της αυξανόμενης ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με τα συστατικά, τις συνθέσεις, τα οφέλη και τυχόν επιπτώσεις στο δέρμα και στο περιβάλλον, αλλά και της εξέλιξης της τεχνολογίας, των αλματωδών βημάτων στην έρευνα των φυσικών συστατικών, των αποτελεσματικών φυσικών προϊόντων που αποτελούν τεκμηριωμένα παγκόσμιες καινοτομίες.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται δε μία μετατόπιση καταναλωτών ανάμεσα στα δίκτυα πώλησης. Το φαρμακείο – όπου δραστηριοποιείται η πλειοψηφία των brands φυσικών καλλυντικών – κερδίζει έδαφος, ενώ η ισορροπημένη σχέση ποιότητας-αποτελεσματικότητας-τιμής είναι αυτή που διατήρησε τη διευρυμένη καταναλωτική βάση.

Το 2015 η εταιρεία που «έκοψε το νήμα», τερματίζοντας πρώτη στον κλάδο των φυσικών καλλυντικών ήταν η ΚΟΡΡΕΣ, αφού αναδείχθηκε Νο1 μάρκα στα προϊόντα προσωπικής περιποίησης στο φαρμακείο, καταγράφοντας το υψηλότερο μερίδιο για την εταιρεία σε ετήσια βάση, της τάξης του 11,3%. Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΚΟΡΡΕΣ, Δημήτρη Βιδάκη, τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα οφείλονται στην έμφαση που δίνει η διοίκηση της εταιρείας στην καινοτομία, τα ελληνικά βότανα, την ποιότητα, την κλινικά αποδεδειγμένη δράση και την προσιτή τιμή. «Η επένδυση στην Έρευνα & Ανάπτυξη αποτελεί δέσμευση, αντιστοιχώντας σταθερά σε περίπου 6% του ετήσιου προϋπολογισμού. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτής της προσπάθειας είναι η αντιρυτιδική σειρά Καστανιά Αρκαδική – η νέα παγκόσμια καινοτομία της ΚΟΡΡΕΣ στην αντιγήρανση, με αφετηρία τη μεγαλύτερη έρευνα που έγινε ποτέ σε φυσικά συστατικά και την Καστανιά από την Αρκαδία που πλέον συγκαταλέγεται στα κορυφαία αντιοξειδωτικά φυτά παγκοσμίως».

Επιθετικές επενδυτικές κινήσεις σε Ευρώπη και Αμερική

Η στρατηγική που ακολουθήθηκε σε αυτή τη δύσκολη οικονομικά συγκυρία απέδωσε καρπούς και συνέβαλλε στο να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις από εξωγενείς παράγοντες. Όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Βιδάκης στο fortunegreece.com, η διοίκηση της ΚΟΡΡΕΣ συνέχισε να επενδύει σταθερά στην έρευνα, ανεξάρτητα από τις συνθήκες της αγοράς, στην παραγωγή «πρωτογενούς» καινοτομίας και στην ανάπτυξη πρωτοποριακών, ποιοτικών και αποτελεσματικών προϊόντων. «Σε επιχειρηματικό επίπεδο, ακολουθούμε στρατηγική εστίασης σε συγκεκριμένες αγορές που παρουσιάζουν προοπτικές για τη μάρκα. Ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε αγοράς, επιδιώκεται ενίσχυση της παρουσίας της ΚΟΡΡΕΣ με νέα προϊόντα, με την εντατική υποστήριξη ή και ανάπτυξη του δικτύου διανομής. Επίσης, προχωρήσαμε σε επενδυτικές κινήσεις, όπως η εξαγορά των εταιρειών διανομής στη Γερμανία και στη Βόρεια Ελλάδα, οι κινήσεις αναδιάρθρωσης, η ίδρυση θυγατρικής εταιρείας για Β. Αμερική και Καναδά, αλλά και η εξαιρετικής σημασίας στρατηγική συνεργασία με την AVON στη Λατινική Αμερική».

Ο ίδιος επισημαίνει πως μολονότι η Ελλάδα παραμένει στρατηγικής σημασίας αγορά, εντούτοις, η επέκταση του διεθνούς δικτύου αγορών αποτελεί για την ΚΟΡΡΕΣ κεντρικό άξονα ανάπτυξης. Η Αμερική – η 2η μεγαλύτερη αγορά για τη μάρκα, πίσω από την ελληνική – εξελίσσεται με ιδιαίτερα θετικούς ρυθμούς, με περαιτέρω ενίσχυση πωλήσεων στα βασικά δίκτυα διανομής, Sephora και HSN. Παράλληλα, είναι αισιόδοξες και οι πρώτες ενδείξεις από την πορεία των προϊόντων στην αγορά της Βραζιλίας, που εγκαινιάστηκαν πρόσφατα, στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας με την AVON.

«Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εστιάζουμε στις αγορές που ταιριάζουν στη φιλοσοφία της ΚΟΡΡΕΣ και έχουν σημαντικό περιθώριο ανάπτυξης, όπως η Γερμανία, η Αγγλία, η Νορβηγία. Αυτή η συνεπής προσπάθεια συνέβαλε στην ενίσχυση της εξωστρέφειας του Ομίλου και στην αύξηση της συμμετοχής της διεθνούς δραστηριότητας στο 46% επί των συνολικών πωλήσεων του 2015».

Η μετά- capital controls εποχή βρίσκει την ΚΟΡΡΕΣ να κινείται στους ίδιους ρυθμούς με πριν αφού, όπως μας εξηγεί ο κ. Βιδάκης, η υγιής ρευστότητα, καθώς και η παρουσία του ομίλου στο εξωτερικό εξασφάλισαν την ομαλή λειτουργία του, παρά τα προβλήματα συγκεκριμένων μηνών και τις συνθήκες του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. «Σε συνέχεια της επιτυχούς υλοποίησης ενός συντονισμένου πλάνου εξυγίανσης και ορθολογισμού των λειτουργιών του Ομίλου κατά τα προηγούμενα έτη, καταγράψαμε θετικό πρόσημο στις λειτουργικές ταμειακές ροές, ώστε να είμαστε σε θέση να τροφοδοτούμε ομαλά την ανάπτυξη της εταιρείας».

«Ο καλός Manager ξεχωρίζει για την ποιότητα και την απόδοσή του»

Εξίσου σημαντικό ρόλο έπαιξαν κατά πολλούς και οι προσωπικές ικανότητες του Δημήτρη Βιδάκη. Έχοντας λάβει στο παρελθόν τον τίτλο του Manager of the Year, όταν κατείχε τα ηνία της Coca Cola 3E, ο ίδιος επισημαίνει πως η ποιότητα και η απόδοση είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που κάνουν ένα διοικητικό στέλεχος να ξεχωρίσει στους κόλπους μιας επιχείρησης, πολυεθνικής και μη. Διευκρινίζει δε πως τα στοιχεία αυτά είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τα προσωπικά χαρακτηριστικά του καθενός, το θεωρητικό υπόβαθρο και την εμπειρία, αλλά την ομάδα που θα μοιραστεί το όραμα και στόχους του, τα οποία αποτελούν και το πιο σημαντικό «κεφάλαιό» του.

«Η επένδυση στους ανθρώπους, η διάθεση συνεργασίας, η επιδοκιμασία της προσπάθειας, η συμπόρευση στις δυσκολίες, η δυνατότητα να εμπνέει και να κινητοποιεί αυτή την ομάδα προς τη σωστή κατεύθυνση είναι κύρια στοιχεία της ποιότητας ενός μάνατζερ».

Ερωτηθείς αναφορικά με το πόσο διαφορετικός είναι ο τρόπος διοίκησης μιας πολυεθνικής εταιρείας, όπως η Coca Cola και η Unilever, από εκείνον της Κορρές και αν τελικά είναι πιο εύκολη η φαρμακευτική αγορά από τον κλάδο των τροφίμων-ποτών, εκείνος απαντά: «Η διοίκηση μίας ελληνικής εταιρείας με διεθνείς προοπτικές ήταν πρόκληση για μένα και σίγουρα ο κάθε κλάδος έχει τις ιδιαιτερότητές του, τη «φιλοσοφία» του που πρέπει να κατανοήσεις. Έχουμε πλέον τη δομή και την οργάνωση που μπορούν να υποστηρίξουν τη διεθνή επέκτασή μας. Ο επιχειρησιακός πυρήνας της εταιρείας είναι στην Ελλάδα, σε μια εποχή που η ΚΟΡΡΕΣ είναι σε θέση να προβάλλει με επιτυχία τη δημιουργικότητα και την καινοτομία στο διεθνή χάρτη».

«Η Ελλάδα να εστιάσει στους τομείς που υπερέχει»

Με την ιδιότητα του μαθηματικού, αλλά και από την μακροχρόνια εμπειρία του στο τιμόνι αρκετών επιχειρήσεων ο Δημήτρης Βιδάκης επισημαίνει την αλλαγή νοοτροπίας που απαιτείται σε συλλογικό επίπεδο. Πεποίθησή του είναι πως η Ελλάδα πρέπει να εστιάσει στους τομείς που υπερέχει – πολιτισμός, ιστορία, φυσικός πλούτος, τουρισμός- αλλά υπό μία νέα, εξελιγμένη οπτική γωνία, ικανή να αναζωογονήσει και το διεθνές ενδιαφέρον. «Είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο ότι παρουσιάζονται συνεχώς νέες επιχειρηματικές ιδέες που κερδίζουν έδαφος και εκτός συνόρων. Αυτές οι προσπάθειες πρέπει να υποστηριχθούν και εντατικοποιηθούν στους τομείς που έχουν πραγματικά προοπτικές».

Τέλος, στο business plan της ΚΟΡΡΕΣ εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα η στήριξη της ελληνικής αγοράς, ενώ στόχος στα επόμενα χρόνια είναι η περαιτέρω ενίσχυση της συμμετοχής της διεθνούς δραστηριότητας στο τζίρο της εταιρείας, κυρίως μέσα από τις αγορές προτεραιότητας.