Whitetip Investments: Επενδύσεις 1,5 εκατ. σε startups το 2018

Whitetip Investments: Επενδύσεις 1,5 εκατ. σε startups το 2018

Οι επενδύσεις στο οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων και η συνεργασία με τη Saxo Bank.

Μια ομάδα επενδυτικών συμβούλων με μακροχρόνια εμπειρία στο επιχειρείν και τις χρηματιστηριακές αγορές, αποφασίζει μέσα στην κρίση να συνενώσει δυνάμεις για να δημιουργήσει μια ανεξάρτητη εταιρεία παροχής επενδυτικών υπηρεσιών με έδρα την Αθήνα. Απόρροια αυτής της προσπάθειας ήταν η σύσταση της Whitetip Investment, η οποία  αποτελεί μέλος ενός δυναμικού δικτύου συνεργαζόμενων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και το εξωτερικό, από το private equity και την ενέργεια έως τον χώρο της ναυτιλίας και των κατασκευών και από τον κλάδο των νέων τεχνολογιών και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

«Θέλαμε να φέρουμε σε επαφή τον κόσμο του virtual business, ήτοι των χρηματιστηριακών συναλλαγών, με εκείνον της πραγματικής οικονομίας δίνοντας τη δυνατότητα στους πελάτες μας να επενδύσουν όχι μόνο σε παράγωγα του εξωτερικού, αλλά και να τοποθετήσουν μέρος των χρημάτων τους σε νεοφυείς επιχειρήσεις με προοπτική» αναφέρει στο fortunegreece.com o Μπάμπης Αγγελετόπουλος, Αντιπρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Whitetip και εξηγεί πως με το εν λόγω επιχειρηματικό εγχείρημα προσφέρεται πλέον ένα χαρτοφυλάκιο προϊόντων, ικανό να καλύψει όλες τις ανάγκες των πελατών.

H Whitetip απέκτησε υπόσταση το 2016, με κύριο μέτοχο τη Νέα Ηλέκτρα ΑΒΕΕ ενώ στο μετοχικό της κεφάλαιο συμμετέχει και η Elix Investments UK. Με  ίδια κεφάλαια άνω των 10 εκατομ ευρώ, η Νέα Ηλέκτρα έχει δημιουργήσει στο Λονδίνο, σε συνεργασία με άλλους επενδυτές, την Yarrow Capital Private Equity Fund που λειτουργεί ως Angel Investor σε startups, ενώ ταυτόχρονα δραστηριοποιείται στις ΑΠΕ. Μέσα σε διάστημα μόλις δύο ετών έχουν γίνει επενδύσεις σε εννέα συνολικά νεοφυείς επιχειρήσεις, ελληνικών, ολλανδικών και αγγλικών συμφερόντων που κάνουν focus στο b2b και κινούνται στους χώρους του fintech και insuretech. Μάλιστα, αυτό το διάστημα, όπως αποκαλύπτει ο κ. Αγγελετόπουλος, βρίσκονται σε φάση αποεπένδυσης μιας εκ των startup εταιρειών στις οποίες έχουν τοποθετηθεί.

«Η Νέα Ηλέκτρα ΑΒΕΕ  είναι, μεταξύ άλλων, βασικός μέτοχος της Muevo, μιας καινοτόμου ελληνικής εταιρείας που έχει ως βασικό αντικείμενο τη δημιουργία προθηκών για μουσεία και για ιδιωτικές συλλογές. Αυτή την περίοδο εξετάζουμε την τοποθέτησή μας σε δύο νέες εταιρείες. Δρώντας ως angel investors συνήθως τα ποσά που δαπανούμε ξεκινούν από 50.000 ευρώ και το μέγιστο που μπορούν να φτάσουν είναι 500.000 ευρώ» λέει χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος τονίζει πως αυτό που διαφοροποιεί τη Whitetip στην αγορά και την κάνει να ξεχωρίζει απέναντι στον ανταγωνισμό είναι ότι “τρέχει” fund raising για start ups στο οποίο μπορούν να συμμετάσχουν ακόμη και μικρού μεγέθους επενδυτές, ενώ την ίδια στιγμή αποτελεί τον πιο σημαντικό συνεργάτη της Saxo Bank στην Ελλάδα. «Χιλιάδες λογαριασμοί Ελλήνων βρίσκονται σε τράπεζες στο Λουξεμβούργο και την Ελβετία επιβαρύνοντας με υψηλά έξοδα διαχείρισης τους κατόχους τους.  Λόγω των υψηλών προμηθειών που απαιτούνται οποιαδήποτε συναλλαγή καθίσταται απαγορευτική. Εμείς αυτό που κάνουμε είναι να δώσουμε την εναλλακτική της μεταφοράς στη Saxo Bank χωρίς έξοδα διαχείρισης και πλήρη υποστήριξη του πελάτη από εμάς».

Η ανταπόκριση του κόσμο είναι μεγάλη αν αναλογιστεί κανείς ότι η πελατειακή βάση της Saxo Bank στην Ελλάδα μέσω της Whitetip αυξάνεται κάθε μήνα κατά 20% και στόχος είναι αυτό το ποσοστό να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο. «Πελάτες της Whitetip είναι ιδιώτες επενδυτές ή εταιρείες που ανήκουν σε ιδιώτες πελάτες. Δεν στοχεύουμε σε θεσμικούς , αλλά στον μεσαίου μεγέθους επενδυτή – αποταμιευτή».

Σχολιάζοντας την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και του κατά πόσο αυτή παρέχει τα εχέγγυα για τη σταθεροποίηση του επενδυτικού κλίματος, ο κ. Αγγελετόπουλος τονίζει ότι μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης φάνηκαν μεν σημάδια σταθεροποίησης, όμως οι διαρκείς αλλαγές στο φορολογικό και το ασφαλιστικό αποτρέπουν οποιαδήποτε επενδυτική κίνηση. «Θα πρέπει να γίνει σαφές ότι η επιχειρηματικότητα είναι το “κλειδί” για να ξεφύγει η χώρα από τον “πάτo” στον οποίο έχει περιέλθει».

WHITETIP INVESTMENTS, offices, Athens
«Θέλει προσοχή το κομμάτι των startups».

Εκτός από το στοιχείο της καινοτομίας, μια εταιρεία για να τραβήξει την προσοχή της Whitetip θα πρέπει να χαρακτηρίζεται, σύμφωνα με τον κ. Αγγελετόπουλο, από εξωστρέφεια , να παραμένει πιστή στο όραμα του ιδρυτή της και να προσφέρει υπηρεσίες που να είναι σημαντικές για το κοινωνικό σύνολο.

«Θέλει προσοχή το κομμάτι των start ups. Δεν σημαίνει ότι κάθε ιδέα μπορεί να μετατραπεί σε επιχείρηση που πρέπει κάποιος να επενδύσει τα χρήματά του. Ως angel investors βλέπουμε κάθε χρόνο περίπου 40 εταιρείες που χτυπούν την πόρτα μας για χρηματοδότηση. Το πολύ 4 να εγκριθούν! Επίσης, είναι πολύ σημαντικό οι υποψήφιοι επενδυτές να είναι έτοιμοι για το μεγάλο ρίσκο που θα κληθούν να πάρουν».

Εμμένοντας στον παράγοντα εξωστρέφεια ο κ. Αγγελετόπουλος εξηγεί ότι οι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις είναι εξ ορισμού προορισμένες να αποτύχουν γιατί ξεκινούν με το συγκριτικό, όπως λέει, μειονέκτημα του να εστιάζουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους σε μια μικρή αγορά όπως η ελληνική.

Σημαντική επένδυση στον ασφαλιστικό κλάδο

Ανήσυχο πνεύμα και πολυπράγμων ο κ. Αγγελετόπουλος δεν σταματά εδώ. Πρόσφατα προχώρησε και στην ίδρυση ασφαλιστικής εταιρείας και βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με μεγάλο ασφαλιστικό φορέα που ανήκει σε ελβετική τράπεζα για να αναλάβει την εκπροσώπησή του στη χώρα μας.

«Θα κινηθούμε πολύ στοχευμένα ασφαλίζοντας έργα τέχνης, τιμαλφή, ευθύνες μελών Δ.Σ., απαγωγές και mega yachts. Η εταιρεία έχει πάρει τη σχετική άδεια από την ΤτΕ και εκτιμάμε ότι μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα έχουν πέσει και επίσημα οι υπογραφές με την ξένη ασφαλιστική».

Για το 2018 η Whitetip θα προχωρήσει σε επένδυση σε 4 start ups διαθέτοντας πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ και θα επιχειρήσει να αυξήσει την πελατειακή βάση που αφορά τη συνεργασία με τη Saxo Bank.