10 από τους χειρότερους σεισμούς που έχουν καταγραφεί στην ιστορία

10 από τους χειρότερους σεισμούς που έχουν καταγραφεί στην ιστορία
epa10329366 Motorists ride past collapsed houses affected by the 5.6 magnitude earthquake in Cianjur, West Java, Indonesia, 26 November 2022. According to the National Disaster Management Authority (BNPB), at least 310 people killed and 24 missing after 5.6 magnitude earthquake hit southwest of Cianjur, West Java on 21 November 2022. EPA/MAST IRHAM Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η καταγραφή σεισμών με επιστημονικά εργαλεία ξεκίνησε από τα τέλη του 19ου αιώνα.

Ο σεισμός των 7,8 ρίχτερ της Δευτέρας πιστεύεται ότι είναι ο ισχυρότερος που έπληξε την Τουρκία από το 1939, όταν ένας σεισμός ίδιου μεγέθους σκότωσε 30.000 ανθρώπους. Τόσο μεγάλες σεισμικές δονήσεις είναι σπάνιες, με λιγότερες από πέντε να συμβαίνουν κάθε χρόνο κατά μέσο όρο, οπουδήποτε στον κόσμο.

Περισσότεροι από 4.300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ οι διασώστες αγωνίζονται για να βγάλουν επιζώντες σε Τουρκία και τη Συρία.

Αυτή η σεισμική δόνηση, η οποία ήταν μια από τις ισχυρότερες που έπληξαν την περιοχή εδώ και έναν αιώνα, “τίναξε” τους κατοίκους από τα κρεβάτια τους γύρω στις 4 τα ξημερώματα της Δευτέρας, στέλνοντας δονήσεις μέχρι τον Λίβανο και το Ισραήλ.

Στην Τουρκία, τουλάχιστον 2.921 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 15.800 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον επικεφαλής των υπηρεσιών αντιμετώπισης καταστροφών της Τουρκίας, Yunus Sezer, ενώ στη γειτονική Συρία, τουλάχιστον 1.451 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Με αφορμή τα τραγικά γεγονότα της Δευτέρας, ας ρίξουμε μια ματιά σε 10 από τους χειρότερους σεισμούς στην καταγεγραμμένη ιστορία με βάση το μέγεθος, και τον αριθμό των νεκρών.