2018: Η χρονιά που ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ θα θέλει να ξεχάσει

2018: Η χρονιά που ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ θα θέλει να ξεχάσει
epa07054951 (FILE) - The signage of Facebook illuminated at company stand during the 2nd press preview day of the International Motor Show IAA in Frankfurt Main, Germany, 12 September 2017 (reissued 28 September 2018). According to reports on 28 September 2018 Facebook has announced that a previously unreported attack on its network exposed the personal data of nearly 50 million users. According to the Social network, the breach was discovered earlier this week, adding that the vulnerability has been fixed and law enforcement has been notified. EPA/MAURITZ ANTIN *** Local Caption *** 54514490 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σκάνδαλα, αποκαλύψεις και όλοι οι λόγοι για τους οποίους το 2018 δεν αποτέλεσε καλό έτος για το Facebook.

Της Ιωάννας Λουλούδη

Ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Facebook έχει τη συνήθεια κάθε χρόνο, από το 2009 ως τώρα, να δημοσιεύει την πρώτη εβδομάδα του χρόνου στον προσωπικό του λογαριασμό τον βασικό του στόχο για το νέο έτος που ξεκινά. Το «New Year’s Resolution» του Μαρκ Ζούκερμπεργκ για το 2018 ήταν να «διορθώσει» το Facebook και -μεταξύ άλλων- να καταπολεμήσει τη διασπορά παραπλανητικών ειδήσεων (fake news) που πραγματοποιείται συχνά μέσω του δικτύου του. Το 2018, ωστόσο, υπήρξε μία χρονιά κατά την οποία η εμπιστοσύνη των χρηστών του Facebook προς το μέσο δέχτηκε γερό πλήγμα, καθώς οι αποκαλύψεις για την παραβίαση της ιδιωτικότητας διαδέχονταν η μία την άλλη, με συνέπεια να υποστούν σημαντική ζημιά εκτός από την αξιοπιστία και τα έσοδα της εταιρείας.

Εάν λάβουμε, μάλιστα, υπόψη πόσες φορές χρειάστηκε τους τελευταίους μήνες ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ να απολογηθεί δημόσια για τα κακώς κείμενα της εταιρείας του, θα λέγαμε πως ο στόχος του για τη χρονιά που φτάνει στο τέλος της, μάλλον δεν επετεύχθη, ενώ είναι βέβαιο πως θα χρειαστεί η λήψη δραστικών μέτρων  για το 2019.

Καθώς είναι νωρίς ακόμη για να μάθουμε ποια θα είναι η δέσμευση του Ζούκερμπεργκ για το νέο έτος, ας δούμε γιατί το 2018 αποτέλεσε μια πραγματικά κακή χρονιά για το Facebook.