Αποκάλυψη: Το Facebook παρείχε προσωπικά δεδομένα στους μεγαλύτερους τεχνολογικούς κολοσσούς

Αποκάλυψη: Το Facebook παρείχε προσωπικά δεδομένα στους μεγαλύτερους τεχνολογικούς κολοσσούς
epa03734736 (FILE) A file picture dated 10 April 2012 shows an Apple iPhone 4 running the Instagram app as held in front of a Facebook logo on a computer monitor in Hanover, Germany. According to media reports, a secret intelligence program called 'Prism' run by the US Government's National Security Agency has been collecting data from millions of communication service subscribers through access to many of the top US Internet companies, including Google, Facebook, Apple and Verizon. Reports in the Washington Post and The Guardian state US intelligence services tapped directly in to the servers of these companies and five others to extract emails, voice calls, videos, photos and other information from their customers without the need for a warrant. EPA/JULIAN STRATENSCHULTE *** Local Caption *** 50491312 Photo:

Η εταιρεία απάντησε στο δημοσίευμα των New York Times υποστηρίζοντας ότι οι χρήστες γνώριζαν εξ αρχής πώς διαχειρίζονταν τα δεδομένα τους.

Το Facebook είχε συμφωνίες για κοινή χρήση δεδομένων χρηστών με τουλάχιστον 60 εταιρείες κατασκευής συσκευών, πολλές από τις οποίες βρίσκονται ακόμα σε ισχύ, σύμφωνα με δημοσίευμα των The New York Times.

Η Apple, η Amazon, η Samsung και η Microsoft είναι μερικές μόνο από τις εταιρείες που είχαν συμφωνία με το Facebook για να έχουν πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες των χρηστών την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με τους New York Times. Χωρίς τη σαφή συγκατάθεση των χρηστών, επιτρεπόταν στις κατασκευάστριες εταιρείες να έχουν πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες των φίλων τους, κάτι το οποίο συνεχιζόταν κανονικά, ακόμα και μετά την ανακοίνωση του Facebook ότι δεν θα μοιραζόταν πλέον τέτοιες πληροφορίες.

Δήλωση του κοινωνικού δικτύου, σε απάντηση στο εν λόγω δημοσίευμα, αρνείται ότι οι πληροφορίες που ανήκαν σε φίλους χρηστών μοιράζονταν χωρίς την άδειά τους. Το δημοσίευμα, όμως, αποκαλύπτει ότι μερικές κατασκευάστριες εταιρείες είχαν πρόσβαση σε δεδομένα χρηστών, όπως τη σχέση, τη θρησκεία, τις πολιτικές τάσεις και τις εκδηλώσεις τους. Αναφέρθηκε, επίσης, ότι οι εταιρείες θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα των φίλων των χρηστών ακόμα και με απενεργοποιημένη την κοινή χρήση δεδομένων.

Το πρόβλημα αυτό έχει ξεκινήσει να απασχολεί τις εταιρείες από το 2012.

«Αυτό έχει καταχωρηθεί εσωτερικά ως ζήτημα ιδιωτικότητας», δήλωσε η Sandy Parakilas, που ηγούνταν τότε την συμμόρφωση του Facebook με τους κανόνες προσωπικών δεδομένων. «Είναι σοκαριστικό ότι αυτή η πρακτική μπορεί και συνεχίζεται ακόμα, έξι χρόνια μετά, αντικρούοντας την κατάθεση του Facebook στο Κοινοβούλιο, που ανέφερε ότι όλες οι άδειες σχετικά με τους φίλους των χρηστών είχαν απενεργοποιηθεί».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των New York Times, οι περισσότερες από αυτές τις συμπράξεις μεταξύ του κοινωνικού δικτύου και των κατασκευαστριών εταιρειών ισχύουν ακόμα και σήμερα, αν και μερικές από αυτές δέχτηκαν σοβαρό πλήγμα τον Απρίλιο.

Ο Ime Archibong, αντιπρόεδρος του Facebook σε θέματα συνεργασιών σε προϊόντα, απάντησε στο δημοσίευμα με μια ανάρτηση σε blog που έχει ως τίτλο «Γιατί Διαφωνούμε με τους The New York Times» Επιβεβαίωσε την ύπαρξη συμφωνιών ανταλλαγής δεδομένων με περίπου 60 εταιρείες- συμπεριλαμβανομένων των: Amazon, Apple, Blackberry, HTC, Microsoft και Samsung- που επέτρεπαν στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στο Facebook πριν καν υπάρξουν app stores και βασικά λειτουργικά συστήματα.

«Οι εταιρείες υπέγραφαν συμφωνίες που εμπόδιζαν να χρησιμοποιούνται οι πληροφορίες των χρηστών του Facebook για οποιοδήποτε άλλο σκοπό πέρα από το να δημιουργήσουν παρόμοιες εμπειρίες με αυτές του Facebook», δήλωσε ο Archibong. «Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς των The New York Times , οι πληροφορίες των φίλων των χρηστών, όπως οι φωτογραφίες τους, ήταν προσβάσιμες μόνο από συσκευές όταν οι χρήστες αποφάσιζαν να μοιραστούν τις προσωπικές τους πληροφορίες με τους φίλους αυτούς. Δεν γνωρίζουμε καμία κατάχρηση των πληροφοριών από αυτές τις εταιρείες».

Ο Archibong δήλωσε πως η άνοδος του iOS και του Android σήμαινε ότι λίγοι άνθρωποι βασίζονταν πλέον στις εμπειρίες του Facebook που αυτές οι εταιρείες προσέφεραν, και αυτός είναι ο λόγος που το κοινωνικό δίκτυο άρχισε να περιορίζει αυτές τις συνεργασίες τον Απρίλιο, έχοντας ήδη τερματίσει προς το παρόν 22 από αυτές.