Change The World: Οι πρωτοβουλίες των ελληνικών εταιρειών που διακρίθηκαν το 2021

Change The World: Οι πρωτοβουλίες των ελληνικών εταιρειών που διακρίθηκαν το 2021
Οι εταιρείες «Change the World» του Fortune Greece «βάζουν πλάτη» για την επίλυση προβλημάτων μέσω στρατηγικών βιώσιμης ανάπτυξης, συνδυάζοντας αρμονικά το κοινωνικό όφελος με το επιχειρηματικό κέρδος - Δείτε όλη την έρευνα online.

Επιμέλεια: Τάσος Ζάχος, Αναστασία Παρετζόγλου

Head Writers: Βασίλης Σαμούρκας, Ντόρα Σαμούρκα

Doing Well by Doing Good

Αυτή είναι η παγκόσμια τάση που κυριαρχεί στον χώρο των επιχειρήσεων, την ώρα που η κλιματική αλλαγή, η υγειονομική κρίση, η κρίση θεσμών και αξιών και η  Δ’ Βιομηχανική Επανάσταση επιβάλλουν νέα πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης. Οι επιχειρήσεις μετασχηματίζονται και καλούνται να παίξουν ηγετικό ρόλο, αναλαμβάνοντας έμπρακτα ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης απέναντι στην κοινωνία, στο πλαίσιο των καθημερινών τους δραστηριοτήτων.

Οι εταιρείες που «αλλάζουν τον κόσμο» «πηγαίνουν καλά, κάνοντας το καλό» και οδηγούν τον εαυτό τους, τους εργαζομένους τους και την κοινωνία στο μέλλον. Καλύπτουν ανικανοποίητες ανάγκες και δημιουργούν ουσιαστική αξία στην κοινωνία, αλλά και στην ίδια την επιχείρηση.

Οι εταιρείες «Change the World» του Fortune Greece «βάζουν πλάτη» για την επίλυση προβλημάτων μέσω στρατηγικών βιώσιμης ανάπτυξης, συνδυάζοντας αρμονικά το κοινωνικό όφελος με το επιχειρηματικό κέρδος. Σε μια κρίσιμη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας, που αντιμετωπίζουμε πρωτοφανείς παγκόσμιες προκλήσεις, ο εταιρικός σκοπός, η ταχύτητα στην ανάληψη δράσεων με ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η ηθική στην εταιρική διακυβέρνηση, ο σεβασμός στο περιβάλλον αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις προκειμένου να βγουν οι επιχειρήσεις ενισχυμένες στη συνείδηση της κοινωνίας. Ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα πρέπει και μπορεί να αλλάξει σε συνεργασία με τη πολιτεία. Οι συνέργειες και οι συμπράξεις αναδεικνύονται σε αποφασιστικό παράγοντα για την κοινωνική συνοχή και αποτελούν μια υπερδύναμη για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Το Fortune greece, για τέταρτη συνεχή χρονιά, καταρτίζει τη λίστα «Change the World», σε συνεργασία με τη συµβουλευτική εταιρεία KKS Advisors, που εξειδικεύεται στη διαµόρφωση στρατηγικής, την αποτίµηση επιπτώσεων και την έρευνα σε θέµατα βιώσιµης επιχειρηµατικής καινοτομίας.

Με τα κριτήρια και τη µεθοδολογία που καθιέρωσε η αµερικανική έκδοση του Fortune, επιλέγουµε και αναδεικνύουµε τις επιχειρήσεις εκείνες που διακρίνονται για το µοντέλο βιώσιµης ανάπτυξης που ακολουθούν αναλαµβάνοντας έµπρακτα το δικό τους µερίδιο ευθύνης απέναντι στην κοινωνία, στους εργαζοµένους τους, στους προμηθευτές τους, στο περιβάλλον.

Aξιολογούμε βάσει αυστηρών κριτηρίων και παρουσιάζουµε τις πρακτικές των εταιρειών (initiatives) που «αλλάζουν τον κόσµο µέσω συγκεκριµένων δράσεων οι οποίοι συνδέονται με τους Στόχους Βιώσιµης Ανάπτυξης των Ηνωµένων Εθνών.

Στη φετινή έρευνα, εκτός από παράγοντες όπως η μετρήσιμη κοινωνική επίδραση, τα εταιρικά αποτελέσματα, η εταιρική ενσωμάτωση και η συμβολή στους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, αξιολογήσαμε και τον βαθμό ενσωμάτωσης και διαχείρισης των θεμάτων ESG από την κάθε εταιρεία. Tα κριτήρια ESG δεν είναι απλώς μια τάση συνδεδεμένη με τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και δεν είναι μόνο ένα πλαίσιο που αποτελεί καμβά για τις χρηματοδοτήσεις. Πάνω από όλα, είναι μια νέα εταιρική κουλτούρα που βελτιώνει τα επίπεδα δέσμευσης των εργαζομένων, ανοίγοντας νέα κανάλια επικοινωνίας με πελάτες, προμηθευτές και, ευρύτερα, με την κοινωνία.

Δείτε αναλυτικά τα κριτήρια και τη μεθοδολογία της φετινής έρευνας ΕΔΩ

«Η λίστα Change the World 2021 περιλαμβάνει 20 καταπληκτικές δράσεις που συνεισφέρουν στην ουσιαστική επίλυση κοινωνικών ζητημάτων. Οι εταιρείες έχουν κατανοήσει τα οφέλη σύνδεσης των δράσεών τους με τη στρατηγική τους, καθώς από το σύνολο των πρωτοβουλιών της λίστας το 65% ευθυγραμμίζονται με συγκεκριμένες ή γενικότερες δεσμεύσεις των εταιρειών και το 85% συνδέονται άμεσα με την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Επίσης, σχεδόν στο σύνολό τους (95%) οι επιπτώσεις των δράσεων είναι μακροπρόθεσμες, ενώ μία στις δύο δράσεις (50%) στοχεύουν σε συστημικές αλλαγές αυξάνοντας τη θετική τους επίδραση. Σχετικά χαμηλό, στο 25%, παραμένει το ποσοστό των δράσεων που έχουν άμεση συνεισφορά στα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών. Εντούτοις, σε σχέση με το προηγούμενο έτος (που ήταν 10%) το ποσοστό έχει αυξηθεί, γεγονός που αποδεικνύει την προσπάθεια των εταιρειών να συνδέσουν τις δράσεις τους με τα εταιρικά τους αποτελέσματα» αναφέρει η Τίνα Πασσαλάρη, Partner της KKS Advisors

Οι είκοσι εταιρείες που σας παρουσιάζουµε στη φετινή έρευνα «Change the World» του Fortune Greece είναι επιχειρήσεις που κυριολεκτικά αλλάζουν τον κόσµο μας, οδηγώντας μέσα από συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες τον εαυτό τους, τους εργαζοµένους τους, τους πελάτες, τους προµηθευτές τους και την κοινωνία στο µέλλον.

Οι εταιρείες που ακολουθούν παρουσιάζονται µε αλφαβητική σειρά.

*Το κείμενο αναδημοσιεύεται από το νέο τεύχος του Fortune Greece που κυκλοφορεί στα περίπτερα.

** Business with purpose: Δείτε τους ομιλητές και τις θεματικές ενότητες του φετινού CEO Initiative Forum ΕΔΩ