Η άνοδος των ρομπότ – Πόσο έχουν εισχωρήσει οι μηχανές στην παραγωγή

Η άνοδος των ρομπότ – Πόσο έχουν εισχωρήσει οι μηχανές στην παραγωγή
Photo: pixabay.com
Η Ασία πρωτοστατεί στη στροφή προς τις αυτοματοποιημένες διαδικασίες, με την Κίνα ειδικότερα να εγκαθιστά βιομηχανικά ρομπότ με ιλιγγιώδη ταχύτητα.

Αν και όλο και περισσότεροι καταναλωτές απολαμβάνουν την ευκολία του να έχουν ένα ρομπότ να σκουπίζει με ηλεκτρική σκούπα το σπίτι τους ή να φροντίζει το γκαζόν, η ρομποτική έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στις βιομηχανικές εφαρμογές. Οι υπερσύγχρονες διαδικασίες κατασκευής και παραγωγής είναι αδιανόητες χωρίς τα βιομηχανικά ρομπότ να χειρίζονται μέρος του φόρτου εργασίας, είτε πρόκειται για χειρισμό, συγκόλληση ή συναρμολόγηση, που είναι οι τρεις πιο κοινές εφαρμογές των πρόσφατα εγκατεστημένων βιομηχανικών ρομπότ.

Σύμφωνα με δεδομένα από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ρομποτικής (IFR), το λειτουργικό απόθεμα βιομηχανικών ρομπότ έχει τριπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία, με περισσότερα από τρία εκατομμύρια ρομπότ σε διάφορες βιομηχανίες έως το τέλος του 2020.

Στη λίστα που ακολουθεί θα δούμε την αύξηση του παγκόσμιου λειτουργικού αποθέματος βιομηχανικών ρομπότ μέσα σε μια δεκαετία.

Πηγή: Statista